Vindruer, hunde og høns

vindruer

Hunde kan ikke tåle vindruer. Hunde kan faktisk dø af at æde vindruer. Derfor skal vi ikke have vindruer på gårdspladsen, hvor hundene kommer, og derfor har jeg i dag klippet vinen ned. Siden skal den graves op, og så skal der plantes en rose i stedet.

vindruer og hunde
Bella kikker langt efter de lækre druer.

Høns kan til gengæld godt tåle vindruer, og de elsker dem. Så jeg har afleveret de afklippede vinranker i hønsegården. Der gør de lykke. Hønsene holder fest og får mig til at tænke på afbildninger af Bacchus.

vindruer
Jeg elsker mine høns. Her er det Maren og Karen, der glade kaster sig over vindruerne.

Og sådan kan det gå til, at hundene ikke får druer, men hønsene får lov til at mæske sig.

22 meninger om “Vindruer, hunde og høns”

 1. Lyxigt för hönsen att dom fick dom goda druvorna! Men precis som du skriver så måste hundarna akta sig noga för att få i sig vindruvor. Det låter som en bra idé att ersätta vinstocken med en fin ros istället.
  Ha sköna dagar Nana
  Kram Maria

  1. Ja, jeg tænker at der skal være en Eden/Willestruprose i stedet. Den er ikke giftig for nogen 🙂
   Tak, Maria – og det samme til dig!
   Knus fra Nana

 2. Mine høns har fået to modne pærer i dag – de åd dem på to minutter. Frugt er dejlig hønseslik.

  Godt du kvittede dig med de druer. Det ville være så synd hvis en af hundene skulle til dyrlægen med forgiftning.

 3. Små hyggelige historier du får skrevet.
  Det er en fornøjelse at læse..
  I dag lærte jeg noget nyt..om vindruer.
  Jeg vidste ikke at hunde ikke måtte få vindruer
  Jeg ved slet ikke noget om høns..de er bare beroligende at høre på..med deres “stille lyde”.
  Spiser hønsene også bladene..og hvad med grenene…spiser de noget af dem?
  Jeg har selv haft grønne vindruer i mit sommerhus..(solgt i år 2000). Nytårsaftens dag kørte jeg gerne ud og klippede vinen ind til stammen.
  Der var rigtig mange klaser på…men de var fyldt med sten..så de blev aldrig spist.

  1. Tak, Jytte!
   Hunde må hverken få vindruer eller rosiner. Der er sikkert også mange hunde, der ikke æder den slags, men vores westier æder stort set alt. Jeg kan kun komme i tanker om tomater, hvis jeg skal nævne en ting, de ikke gulper i sig på rekordtid.
   Hønsene har hygget sig med at skrabe i vinrankerne, men de har kun spist af druerne.
   Sikke en hyggelig tradition at bruge nytårsaftensdag på at klippe vin. Jeg forsøgte også at spise en vindrue, men der var flere kerner, end der var frugtkød, så derfor røg de ud til hønsene 🙂
   God aften til dig!

  1. Jamen, jeg havde også hund i mange år, før jeg hørte det med druer og rosiner. Men de kan blive forgiftede af selv små mængder. Forgiftningen kan føre til nyresvigt, og de kan faktisk dø af at æde vindruer/rosiner. Det er ikke hver gang en hund æder en rosin, at den dør (så ville vi ikke have nogen hunde), men man kan være uheldig, at det går helt galt.

   Ja, jeg skal ud at have fat i en Eden rose, tror jeg 🙂

   Kh Nana

 4. Det vidste jeg ikke, men mine hunde har aldrig været de store frugt og grøntspisere. Nu slog jeg lige op hvad der er giftigt for hunde og deribland var nødder som min gamle Luffe selv samlede op, knækkede og spiste – men altså jeg tror ikke det var i store mængder.
  Det er klogt at afskaffe vinen når dine hunde er altædende og så fik hønsene en dejlig søndagsmiddag 🙂

  1. Åh, nej, er nødder også giftige for hunde?!? Mine knækker nødder i et væk i disse dage. Nå. Men det har de (heller) ikke taget skade af. Asta har også overlevet at spise det meste af en plade mørk chokolade, 100 kirsebærsten og andet som er giftigt for hunde. Jeg må lige læse op på det med nødderne. (Vi har faktisk under alle omstændigheder overvejet at fælde hasseltræet, som står et helt umuligt sted …)

 5. Det er helt rigtigt, at hunde ikke kan tåle vindruer og rosiner. Men som så meget andet findes der undtagelser. Vores gamle hund elsker vindruer og er vi ikke opmærksomme er hun hurtigt i drivhuset for at spise løs, hun er faktisk vild med alt frugt. Men det er en god ide, at være på forkant med det for man kan jo ikke vide om ens hund kan tåle det og en hund har nu også bedst af kun, at spise hundefoder.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  1. Vores hunde er også alle glade for frugt, så i perioder med megen nedfaldsfrugt må vi holde dem væk fra frugttræerne, da de ellers æder sig en mavepine til. Hunde er så dårlige til at spise det, der er bedst for dem (måske er mennesker lidt på samme måde …?) Jeg kan lige se jeres hund for mig, når hun lister ind i drivhuset for at gnaske vindruer i sig 🙂
   God ny uge til dig, Lene!

 6. Det er kort tid siden, at jeg et andet sted blev opmærksom på det med druer og hunde. Vores jagthund har ædt utallige både druer og rosiner. Der er heldigvis ikke sket noget; men nu er vi mere opmærksomme på problemet.
  Det er sært, at hundene æder dem. Ofte er det sådan med dyr, at de holder sig fra det, de ikke tåler.

  Sært med de hunde. Vores hund åd forleden hvad der svarer til en lille håndfuld mandler. Det tålte den også. Jeg var ellers forberedt på lidt af hvert.

  1. Ja, nogle hunde er ikke for smarte i forhold til hvad de æder. Jeg har selv tænkt det samme, at de fleste dyr ved hvad de kan tåle, men man hører nu også af og til om køer og heste, der æder fx taks. Jeg smed engang noget avocado ind til mine første høns, og de så på mig, som om jeg ville dræbe dem og vendte straks ryggen til avocadoen. Siden læste jeg at høns ikke kan tåle avocado. Godt, at de selv vidste det 🙂

 7. Jeg vidste heller ikke det med vindruer, men min Fili er heldigvis så kræsen at hverkenchokolsde, vindruer eller nødder er noget hun villle interessere sig for. Med mindre det kom fra min tallerken, naturligvis

  1. Åh, jeg gad godt ,at mine westier var lidt mere som din Fili og min egen collie, Olga. Det kan være ret nervepirrende med westierne, der opfører sig som levende støvsugere.

 8. Jeg har jo aldrig haft høns så kom til at tænke på kan man smage på æg, at hønsene får så meget forskellig at spise. Må da være bedre end bare piller.

  1. Æggene fra høns, der æder græs og frugt og den slags får en stærkt gul blomme. Det er i hvert fald min erfaring. Og så har man altid friske æg, og sidst, men ikke mindst, ved man at hønsene har det godt. Men smagen tror jeg altså ikke adskiller sig fra smagen i et buræg. (Og her må man gerne rette mig hvis jeg tager fejl!)
   God dag til dig, Jonna!

 9. Der findes ikke mange bedre små fortællinger end de om vores kære dyr 🙂
  Og så gode billeder du tager 🙂
  Der er nemlig mange ting hund ikke tåler, så her skal vi passe på dem.
  Vi plantede engang en vin med rødderne udenfor drivhuset, men med grene osv inde i drivhuset.
  Så kom hund ikke galt afsted og vinen tåler netop dette, altså rødderne ude i kulde og det øvrige inde i varmen 🙂
  Høns spiser ret meget, når jeg koger hyldesaft, så elsker de at få afkoget.
  Du må have en dejlig dag med hund, høns med flere 🙂

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.