Vejen til Alberta. Den kroniske skyld

vejen til alabama


Anmeldereksemplar

I  marts udkom romanen Vejen til Alberta af Brian Dan Christensen. Forfatteren er dansk, men bor i New York.

Howard Walker er vietnamveteran og historiens fortæller. Rammen om Walkers fortælling er en bustur fra New York til San Francisco. Walker er bussens chauffør, og mens han kører, indtaler han sin historie til en båndoptager.

vejen til alabama

I mange år har Walker været stik-i-renddreng for den verdensberømte sanger, Philip Boothman. Han har også forsynet Boothman med de sangtekster han er berømt for, men nu har Walker revet sig løs fra Boothman.

Romanens omdrejningspunkt er historien om den unge, danske Ida Granly der kommer til New York med en besked fra sin far til Philip Boothman. De to kendte hinanden da de var unge, og Idas far var udvekslingsstudent i USA. Idas ophold i New York udvikler sig katastrofalt, og det er denne katastrofe der sender Walker afsted tværs over USA.

vejen til alabama

Karaktererne er relativt flade. Næsten som i et eventyr. De er mere typer, end de er psykologisk beskrevet. Persontegningen er – sammen med det skæbnetunge plot – med til at give romanen et almengyldigt skær. Og den undersøger da også nogle store temaer. Et af de mest interessante temaer er, synes jeg, ulige menneskelige relationer.

vejen til alabama

På forlagets hjemmeside bliver bogen beskrevet som en dyster moderne “Great Gatsby”, og jeg kan sagtens se lighederne med F. Scott Fitzgeralds klassiker, men det var en anden klassiker jeg havde i tankerne da jeg læste romanen, nemlig Klaus Rifbjergs Den kroniske uskyld. Her udtaler fortælleren, Janus: Vi dannede et solsystem med Helle og Tore som solen og mig som den cirkulerende drabant. I Vejen til Alberta siger Howard Walker: … mit eget liv var så tæt vævet sammen med Philips, at jeg nærmest var en planet, der kredsede om hans sol.

Et centralt tema i Brian Dan Christensens roman er dette forhold hvor Boothman er solen og Walker er planeten der kredser om solen. Tilsyneladende, i hvert fald.

Et andet vigtigt tema i romanen er skyld. Teksten handler både om den skyld vi pådrager os i løbet af livet, og om det vi skylder andre mennesker.

vejen til alabama

Vejen til Alberta er en kombination af en god historie fortalt i et flydende sprog og en behandling af nogle store, altid påtrængende temaer. Den er også en bog man ikke er helt færdig med når man har læst sidste side. Den vækker til eftertanke. Vejen til Alberta er udkommet hos Lindhardt og Ringhof.

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

2 meninger om “Vejen til Alberta. Den kroniske skyld”

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.