Ugens flueben, uge 16

ugens flueben
Månedens flueben

Da vi renoverede hus på livet løs, og det virkede, som om vi aldrig blev færdige med så meget som ét eneste rum, begyndte jeg at skrive nogle blogindlæg, som jeg kaldte månedens flueben. Her fortalte jeg om et rum, der var blevet færdigrenoveret i den forgangne måned. For vi blev jo faktisk færdige med et rum engang imellem. – Cirka et om måneden, og det er jo egentlig ikke så ringe. Det var så rart dokumentere det. Det hele blev pludselig lidt mere overskueligt, fordi jeg tvang mig selv til at fokusere på det, der var lykkedes. Og – helt ærligt – det betød også at et rum af og til blev færdigt et par dage, før det ellers var blevet det.

Ugens flueben

Nu, hvor vi for alvor er gået i gang med haven, har jeg igen en fornemmelse af, at vi hele tiden tager hul på noget nyt, men at vi aldrig bliver færdige med noget som helst. Det passer ikke. Vi bliver faktisk færdige. Her i begyndelsen er det kun små ting, vi kan afslutte, men små ting er jo nok så vigtige. For at huske mig selv på, at det skrider fremad med at renovere de ydre rammer om Ravnegård, har jeg bestemt mig for i en periode igen at skrive nogle fluebensindlæg. Denne gang bliver det ikke månedens, men ugens flueben. Det er ikke, fordi jeg vil presse mig selv helt ud over kanten, men fordi det er realistisk, at vi – i hvert fald igennem nogle måneder – afslutter et (ofte lille) projekt om ugen.

Bedet langs husets sydside

Jeg lægger ud med at fortælle, hvad vi fik afsluttet i sidste uge, uge 16. Nemlig bedet langs hovedhusets sydside. Historien går langt tilbage. Da vi overtog gården for to år siden, var det den varmeste og tørreste sommer i mands minde. Vi havde kun fokus på at renovere hovedhus og på at nyde vores nye område. Vi løftede ikke en finger i haven. Jeg tænkte, at det var derfor, at bedet langs husets sydside var fuldt at hensygnende planter. Det var det nok også til dels, men det skulle vise sig ikke at være den eneste grund.

ravnegård
Vi sad ofte I forhaven på det knastørre græs og så på de trætte planter langs huset, men vores fokus var på huset og ikke på haven.
forhave
Sådan så bedet ud. Det var ganske smalt, og det eneste, der trivedes, var de store kirsebærlaurbær omkring havedøren. De stod egentlig ret smukt der, men vi syntes de var lige voldsomme nok, så vi flyttede dem ud på forpladsen.
Betonkanten

Vi blev enige om at grave bedet langs huset bredere og skifte planterne ud med nogle mere livskraftige. Så var det, vi opdagede, at der løb en bred betonkant langs bedets yderside. Derfor var det så smalt. Der løber også en betonkant langs huset, så planterne havde kun omkring 30 cm at vokse i. Det var ikke mærkeligt, at de var lidt skravlede! Vi fik betonkanten gravet op – og ødelagt en del af græsplænen – af en minigraver.

ny forhave
Efter besøg af minigraveren i oktober sidste år. Så er det, man siger til sig selv, at det skal være galt, før det kan blive godt.
Hortensia Annabelle

Vi fik hjælp til at lave et bed og til at så nyt græs. Det var på det tidspunkt Søren blev opereret i ryggen, og vi orkede ikke, at gøre det selv. Jeg klarede dog at plante nogle mikro små Annabelle hortensia. Almindeligvis sætter man jo ikke hortensia opad en sydmur, men dels kan Annabelle faktisk tåle meget sol, dels er der en del skygge fra en meget stor rødbøg, som står lige udenfor vores hæk. Så jeg vovede pelsen.

ugens flueben
Annabellerne er så små, at man kun kan få øje på potterne på billedet.
hortensia annabelle
De Annabelle hortensia, jeg har købt [reklamelink], er måske ikke så store, men de virker vældig livskraftige. Sådan ser de ud i dag.
Nu er det fint

I sidste uge gjorde vi bedet fint. Vi gravede græs ud, vi lugede ukrudt, vi kørte hestemøg på.

ugens flueben

Jeg plantede skovjordbær …

ugens flueben
I vores bed langs gavlen af huset, ude på forpladsen, har vi sat hortensia Annabelle og skovjordbær. Kombinationen fungerer så fint, at vi også gerne vil have den i bedet langs husets langside.

… og glædede mig over de overlevende ranunkler:

ranunkel
Som jeg har fortalt i et tidligere indlæg, gad jeg ikke tage mine ranunkelknolde op i efteråret. Jeg tænkte, at jeg ville lade dem gå til. Men de har overlevet, og de dukker op her, der og allevegne, fordi vi har brugt jorden, de lå i, rundt omkring i plæner og i bede, også her i hortensiabedet.

Jeg bryder mig virkelig ikke om bar jord i haven, men nu har jeg et bed med bittesmå planter og en masse bar jord. Jeg tænker, at jeg vil så honningurt til at dække det bare, indtil hortensia og jordbær vokser til.

Husflueben og haveflueben

Jeg tænker også, at sådan nogle haveflueben adskiller sig væsentligt fra husfluebenene. Når man er færdig med at gøre et værelse i stand, så har man nået en slags enderesultat. Værelset skal ikke vokse til. Det skal et bed i haven. Nok er vi færdige med at grave og plante, men bedet er jo kun i sin spæde vorden. Jeg må lave en fluebensopsamling om et par år. For først da, kan kan man for alvor se resultatet.

Men indtil videre vil jeg bare glæde mig over hvert eneste ugens flueben, jeg får sat. Og så vil jeg glæde mig til at følge havens udvikling igennem de næste – forhåbentlig mange – sæsoner.

4 meninger om “Ugens flueben, uge 16”

 1. Kære Nana
  Det har været noget af en omgang med det bed… Cement og operation, og nu også lugning og jordbær og hestegødning. Et velfortjent flueben.
  Det må blive fantastisk flot med Annabellerne i hele det lange bed foran huset.
  Det er en god ide med fluebenene. Det er altid godt med en slags deadline/status. Det ser jeg frem til at følge.
  Kh Lisbeth

 2. Tillykke med fluebenet! Det ser vel nok fint ud og bliver endnu finere med tiden. Vi har også fået sat et K-Æ-M-P-E flueben. Vi har nemlig fået plantet på vores store gårdsplads. 12 træer og virkelig mange stauder i 8 bede og roser langs hele husets facade. Det er godtnok skønt med skønt på med sådan nogle flueben 🙂
  Jeg glæder mig til at følge kommende fluebensindlæg

  1. Tak, Sanne! – Og – åh – hvor lyder det fortryllende, at I har plantet gårdspladsen til! Det står på vores liste over ting vi MÅSKE kan nå til efteråret. Det lyder så godt, det du beskriver! God fornøjelse med at nyde gårdspladsen de næste mange år 🙂

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.