Ud i haven

ranunkler

Det kniber lidt med at finde overskud og glæde i disse dage, og ind imellem falder jeg sammen i sofahjørnet. Så skal jeg tage mig selv i nakken og gå ud i haven, for der får jeg det meget bedre.

I dag har jeg været i haven, og i dag fik jeg hentet de sidste pallerammer ind. Så er skærehaveeventyret endeligt forbi. Haveenergien 2020 kommer vi til at bruge på andre projekter. Dem har jeg allerede fortalt om, og dem kommer jeg til at fortælle meget mere om. Det ser ud til at planen holder (og det kan man ellers ikke sige ret ofte i disse dage): Hede Danmark kommer i morgen og fælder birketræer i vores vestskel. Så er vi i gang.

skærehave
Et lille hjørne af min kæmpe store skærehave i begyndelsen af juli sidste år. Nu er der kun nogle små jordbunker tilbage.

Jeg har ikke kun båret pallerammer, jeg har også fundet ranunkelspirer i massevis.

Sidste år, da ranunklerne var færdige med at blomstre, visnede de ned, og jeg fik aldrig taget knoldene op af jorden. Jeg tænkte, at jeg ville lade dem gå til. Jorden, som ranunklerne voksede i, har vi brugt som topdressing på græsplænen rundt omkring i haven, jeg har brugt den i et nyanlagt bed langs huset, og en del af jorden ligger stadig i det, der sidste år var skærehave.

ud i haven
1. juni 2019. Ranunklerne er så småt begyndt at blomstre.

Jeg kan nu afsløre, at ranunkelknolde har kunnet overleve i jorden i den milde vinter. Der pibler op med ranunkler allevegne. De er i bedet langs huset, de er forskellige steder i græsplænen og de er i diverse jordbunker bag gården. Jeg tror der ligger omkring 100 ranunkelknolde spredt rundt omkring i haven. Det var ikke planen, men nu glæder jeg mig til, at de blomstrer. De er allerede vældig langt fremme, så mon ikke jeg kan plukke ranunkler om en månedstid?

ud i haven
Her er sået græs, men det har ringe chancer overfor de livskraftige ranunkler. Sådan ser der ud mange steder i haven.

Jeg har også arbejdet lidt med nogle hornvioler og nogle stedmoderblomster. – Men det blev ikke til så meget, for jeg lavede et dumt pallerammeløft og har fået ondt i ryggen.

ud i haven
Hornviolerne begyndte deres liv hos os på spisebordet, men nu er de rykket udenfor, hvor de holder meget længere.

Man kan heldigvis sagtens nyde en forsythiahæk, der er ved at springe ud, selv om man har ondt i ryggen. Så det har jeg gjort.

ud i haven
Vi har nogle gamle forsythia på gården, og så har vi nogle, vi selv har plantet. De stortrives, og det er en fornøjelse at se dem vokse sig store og stærke.

Lys, luft og bevægelse. Det er sundt for både krop og sjæl (ja, det er min ryg så ikke helt enig i, lige nu …). Det siger hønsene også. De har passet deres arbejde i hønsegården hele dagen. Arbejdet har blandt andet bestået i at finde de solsikkekerner, jeg har smidt ind til dem.

hønsegård
Det går så fint med integrationen af de nye høns. De fem høner snakker stadig lidt om, hvordan hierarkiet skal arrangeres, men de taler relativt pænt til hinanden.

Der er tre ting, der hjælper på det meste. – Altså hvis du spørger mig. Det er en kop te, en tur med hundene og at komme ud i haven. Jeg er lidt lettere om hjertet nu, end før jeg var ude. Te, tur og have er næppe universelle hjælpeforanstaltninger, og du har måske nogle helt andre ting, du tyr til, hvis det hele bliver lidt tungt …?

16 meninger om “Ud i haven”

 1. Argh – du har også løftet forkert. Så kan vi humpe rundt og sige piv-piv sammen – med passende coronal afstand 🙂 God bedring. Det er så træls ikke at kunne lave noget, når man nu endelig har lidt ekstra tid…
  Kh, Karen

  1. Sammen – hver for sig – har vi ondt i ryggen 🙂
   Tak – og i lige måde! Jeg håber, du snart kommer helt over dit fejlløft!
   Kh Nana

 2. Åh, jeg glæder mig til at se billeder af dine ranunkler. Opdagede også lige i formiddags at min ranunkel, som jeg fik sidste år, har overvintret i sin potte udendørs, hvor jeg havde glemt den. Og den hængepelargonie som jeg heller ikke fik taget ind er også lysegrøn og fin. I det hele taget har alting en vældig fart på lige nu. Hurra for haver og forårsfornemmelser, så er virusfrygt, rygsmerter og andre genvordigheder lettere at leve med. God bedring med ryggen til jer begge to.

 3. Forhåbentlig blev du glad over synet af ranunkler? Hvis du vil af med dem til efteråret, er jeg gerne arvtager
  Æv med et dårligt palleløft – fysisk smerte var ikke lige hvad du behøvede lige nu. Jeg håber at du tager rigtig mange kopper te og gode ture med hundene ude i luften, så du og humøret får det bedre.

  1. Jeg blev virkelig glad for at gense ranunklerne! – Men har også dårlig samvittighed overfor dem. Tænk at jeg bare ville lade dem gå til – og så har de kæmpet sig igennem vinteren! Jeg satser på at have tid og kræfter til at tage dem op til efteråret. – Hvis ikke, skal jeg nok huske dig 🙂

 4. Jeg var lidt i haver men vores jord er meget fugtig. vi har samlet mange blade op. Var en tur i skoven og hente blåbærris, der stod der skov anemone. Knus Inger.

  1. Her er også meget vådt. Det sagde svup, når jeg trak pallerammerne fri af jorden 🙂 God idé at hente blåbærris – og god idé at gå i skoven. Man må ikke gå glip af anemonerne!
   Knus fra Nana

 5. Jeg syntes også vi bliver nød til at gøre noget for at holde humøret oppe. Desværrer er jeg stadig sløj og forkølet så også lidt surt. Kan så ikke komme ud så laver to ting hver dag og læser og snupper en Extra lur uden dårlig samvittighed de over. Det lyder dejligt med alle de blomster der er på vej, glæder mig til du viser billeder af hvor smukke de bliver. Og varmen er på vej så dejligt. Kh Jonna

 6. Ja, god bedring med ryggen, man skal passe passe på sig selv overalt nu. Jeg har også en underlig fornemmelse i kroppen og det hjælper at komme ud i haven, i går fik jeg terrassen fejet og sat krukker med forårsblomster ud fra drivhuset, så man bliver helt glad af at se ud. Jens og jeg har snakket om, at sådan en sindstilstand må vores forældre ha` været i, da 2. verdenskrig brød ud, man ved ikke, hvad den nærmeste tid bringer. godt vi har vores haver at gå ud i og ikke skal sidde i en lejlighed inde i byen. Kh. Ulla

  1. Ja, vi har aldrig før prøvet sådan en undtagelsestilstand. Det er virkelig mærkeligt at være i. Jeg er altid glad for at bo på landet med masser af frisk luft omkring mig, men lige nu er jeg endnu gladere for at bo herude!
   God onsdag til jer, Ulla!
   Kh Nana

 7. Åh ja, te, tur og have er bare så godt. Hvor blive det smukt, når alle dine ranunkler blomstrer. Dejligt at hønsene er ved at finde sig til rette. Rigtig god bedring med din ryg, Nana!

  1. Tak! – Det er jo slet ikke alvorligt med lidt ondt i ryggen, men bare irriterende 🙂
   Jeg glæder mig til ranunklerne blomstrer, og jeg håber, at verden ser mere optimistisk ud til den tid.
   Kh Nana

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.