Tunge dage

tunge dage

I morgen er det 25 år siden min ældste søn døde, 5 år gammel. Eller “5 1/2 år gammel” plejer jeg at sige og at tænke. Nok dels fordi børn i den alder selv tæller i halve år. Dels fordi hans liv blev så kort at jeg ligesom skal have det hele med når jeg nævner det.

Jeg har skrevet om min livslange sorg før. Når jeg skriver om den igen, er det fordi den på bestemte dage fylder så meget at den bare vil ud igennem fingrene. I årevis skrev jeg for mig selv. Da vi flyttede i foråret, fandt jeg en kasse med skriverier forfattet da sorgen var allerværst. Skriften på de mange sider er så falmet at man næsten ikke kan læse den længere.

Men sorgen falmer ikke. Den er stadig så stærk at den slår benene væk under mig når den får lov til at fylde. Det der har forandret sig, er at den til daglig fylder meget mindre. Jeg kan folde sorgen sammen, så den kan ligge på et meget lille sted. Helt tæt på mit hjerte, men uden at optage pladsen for alt det gode.

birkestammer

Lige da min søn var død, havde jeg en trang til at råbe det ud til hele verden. Til at flage på halv stang, til at bære sørgebind. Dengang havde jeg hverken flagstang eller sørgebind. Jeg havde heller ikke en blog. Men det har jeg nu, og i dag fortæller jeg om min sorg, for i dag fylder den. Og om nogle dage folder jeg den igen sammen, lægger den tæt ved mit hjerte og lader glæden fylde det meste.

 

30 meninger om “Tunge dage”

 1. Kære kære Nana..
  Den 21. maj 2017 mistede jeg min knapt 40 årige søn. Vi bisatte ham på hans 40 års fødselsdag.
  Så jeg forstår så nøjagtigt, hvad du beskriver..og føler.
  Jeg har også en følelse i mit hjerte..en tom stol der rutcher rundt, fordi den er tom. Den larmer..så jeg hører/føler den larm/tomhed, der er i mit hjerte.
  Det er ufattelig smertefuldt.
  Nu kommer julemåneden..der skal være “tid” til at ha’ den sorg med i julelivet.
  En klog sagde til mig..om jeg ikke kunne vende tankerne og tænke..hvor meget jeg har “oplevet”
  og grinet med ham.
  Det prøver jeg at tænke på..men det er ikke det letteste at miste et elsket barn.
  Du har heldigvis så let ved at begejstres og glæde dig over stort og småt..samtidig er du så dygtig til at gøre så mange ting..skabe hygge og skønhed omkring dig.
  Den dejligste aften og dage til dig..
  Søde tanker og dejligt kram Jytte ❤️

  1. Kæreste Jytte.
   Det gør mig meget ondt at du har mistet din søn. Og det er jo ganske kort tid siden. Der skal bestemt være tid og plads til sorgen. Jeg føler at fordi jeg på bestemte dage giver sorgen plads til at fylde det meste, kan alle de andre dage blive fine og fulde af glæde og taknemmelighed.
   Et stort knus til dig fra én mor til en anden ❤️

 2. Hvor gør det mig ondt, at I skulle opleve den sorg at miste jeres søn. Sorgen og savnet tager for altid bolig i hjertet, men som du skriver så smukt, så ændrer den form. Man kommer aldrig over at miste sit barn, man lærer at leve med sorgen og savnet og nogle dage fylder det mere end andre dage.

 3. Du kan altså noget med ord søde Nana og jeg synes du får så fint beskrevet de bakkedale der er når man har mistet en særlig kær. Jeg sender dig de kærligste tanker i disse dage samt et kæmpe virtuelt knus. Kram til dig

 4. At miste er det værste , jeg var ung da jeg mistede min far for 21 år siden . Jeg mangler ham stadig . Han døde få dage før min fødselsdag og jeg fik ham begravet på min fødselsdag . Jeg har haft det svært med at besøge ham på kirkegården . I år blev jeg rund og så valgte jeg at opsige gravstedet og hente hans sten hjem i haven på dagen . Så nu ligger (han ) stenen i min have og jeg ser på den hver dag og sender ham en tanke . Det er det bedste jeg har gjort .
  Tanker til dig også

  1. Åh, det var da fint at du har fået stenen hjem i haven! Det giver god mening. Jeg er meget glad for kirkegården, men hvis man ikke er det, må det være fint at mindes et andet sted. Det er nemlig godt at “sende en tanke” som du skriver.
   Kærlig hilsen Nana

 5. Jeg har ikke ord for, hvor ondt det gør mig for dig. Der er intet værre end forældre der mister et barn; det burde ikke kunne ske. Og Nana, dine smukke ord fik mig til at knibe en tåre – at du bærer sorgen tæt ved hjertet, men uden at den tager pladsen fra det gode ❤️

 6. Jeg har så ondt af jer. Det må være det frygteligste et menneske kan udsættes for.
  Jeg syntes du skal skrige det ud, skrive det ud, ja gøre lige som det passer dig.
  Her kan ingen trøstende ord hjælpe. I bund og grund kan vi, der ikke har oplevet det slet ikke bare tænke os til en brøkdel af den smerte i gennemlever.
  De varmeste tanker til jer Nana

  Charlotte

 7. Det känns som att det är svårt att skriva något bra, något meningsfullt, för jag har samtidigt svårt att förstå meningen i att föräldrar ska behöva gå igenom en sådan fruktansvärd sorg som följer en livet ut. Men jag vill ändå skriva att jag är med i tanken och skickar en stor kram till dig! <3

 8. Jeg kan ikke andet end sende mine varmeste tanker, og masser af trøstekram, for den følelse man må stå med som mor, at miste sin lille søn, kan man vist kun forstå hvis man har prøvet det. Det gør mig så ondt for dig kæreste Nana ❤️

  Lone

 9. Jeg forstå din sorg og det altid vil følge med. Min dejlige søn døde og det var i julen og min søsters dreng 5 dage efter. I så mange år hader jeg jul og kunne slet ikke klare det.
  Med ja tiden går og nu går det bedre men det følger altid med os. Men er svært og vi vil altid have dem i hjerte.

  1. Ja, vores børn er altid i vores hjerter. Både de levende og de døde. Jeg kan godt forstå du har haft det svært med jul. Måske har du fået nogle lidt nye traditioner der gør julen nemmere. Det håber jeg ❤️

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.