Tørrede blomster. Been there, done that

tørrede blomster
Da jeg var ung

Da jeg var ung sidst i 70’erne og først i 80’erne, var det moderne at dekorere med tørrede blomster. – Og at tørre blomsterne selv. Jeg har tørret virkeligt mange blomster. Især statice (eller på dansk: hindebæger) og roser.

Tørrede blomster på mode igen
tørrede blomster

Nu er det igen vældig in at bruge tørrede blomster. De tørrede blomster er en del af bæredygtighedsbølgen, tror jeg. I min skærehave har jeg haft to slags blomster, som mange først og fremmest sår med henblik på tørring.

Statice

Jeg har haft statice. Jeg holder virkelig meget af statice. Den har faktisk altid været en af mine yndlingsblomster. En overgang kunne man ikke opdrive den. Jeg kan huske, at jeg til min 40-års fødselsdag ville pynte bord med statice, men jeg kunne simpelt hen ikke skaffe nogen. Jeg har glemt, hvad jeg brugte i stedet, men jeg kan stadig huske skuffelsen over ikke at kunne lægge statice på bordet. Der er dog det men, at jeg kan bedst lide statice i frisk tilstand, og hvis sandheden skal frem, fik jeg kun plukket nogle ganske få til at tørre. Resten blev brugt i buketter og nydt af sommerfuglene.

statice
statice
Evighedsblomster

Jeg har også haft evighedsblomster. De minder mig om mine morforældres have. De knitrer som papir, når man rører dem, og de gør sig fantastisk i buketter. Både sammen med andre blomster og helt alene. Nej, hvor har jeg nydt mine evighedsblomster igennem de seneste måneder. Og de blomstrer stadig derude i skærehaven.

tørrede blomster
Been there, done that

Jeg har også hængt nogle af evighedsblomsterne til tørre. Men ved du hvad? Når det kommer til tørrede blomster, har jeg det bare sådan: Been there, done that. Jeg bryder mig simpelt hen ikke ret meget om de falmede, knastørre blomster, der drysser, når man rører dem og resten af tiden samler støv. Det er en meget umoderne – ja, næsten kontroversiel – holdning. Jeg ved det. Men for mig er en stor del af charmen ved afskårne blomster, at de ikke holder evigt. At man løbende skifter dem ud.

tørrede blomster

Hvis jeg skal spare lidt på de friske, afskårne blomster i vintermånederne, vil jeg egentlig hellere finde nogle smukke kogler eller plukke nogle grangrene.

De får en chance på garderobeskabet

Nu skal det ikke hedde sig, at jeg helt har vendt de tørrede blomster ryggen. Jeg har anbragt en kurv med en bunke blomster fra egen skærehave på toppen af garderobeskabet. Nu får de en chance. Hvem ved. Måske kommer de til at stå der vinteren over.

tørrede blomster

Når man går op og ned ad trappen, ser man kurven ovenfra, og det har en vis charme.

tørrede blomster

Under alle omstændigheder vil jeg så evighedsblomster igen næste år, for de er altså helt fortryllende i den friske udgave.

haveblomster

23 meninger om “Tørrede blomster. Been there, done that”

 1. Jeg er enig….Jeg er heller ikke så meget til de tørrede. For mig er det lidt “At sidde fast- symbol” måske forbi jeg har læst en del om den shui (Hmmm…..staves?)
  De er altid støvede…eller virker sådan og så giver det ikke noget nyt flow og energi til et rum. Men…Jeg ser klart idéen i at spare miljøet. Men nu er jeg jo heller ikke den der køber dyrt producerede roser særligt ofte….Jeg finder gerne guldet i haven istedet…og det lykkedes som regel. Knus Susan

  1. Jeg har ikke tænkt på det med energien, men jeg tror, det er det samme, jeg føler: Der er bare ikke så meget energi i de tørrede blomster. Men der er nok nogle, der oplever det anderledes 🙂 Jeg er også ret god til at finde pynteting og sager i haven og i skoven. Man kan fx finde grene med bær til november, og i begyndelsen af januar kan man plukke grene til drivning indendøre. – Og så går jeg altså heller ikke af vejen for købeblomster 🙂
   God weekend til jer, Susan!
   Knus fra Nana

 2. Det er sjovt nok – og måske er det ikke, for jeg har også been there and done that. Jeg har samme følelse overfor de støvede, tørrede buketter. Men jeg kan faktisk godt lide de lidt mere moderne måder at dekorere med de tørrede blomster – lidt vildere og med en følelse af Miss Havisham – storslået og alligevel sørgmodigt forfald.
  Men jeg har altid en vinterbuket af korn og/eller frøstande, som jeg flytter omkring på i de mørke måneder. Og en lille dusk tørret hjertegræs har jeg også.Grangrene og andre stedsegrønne buketter er skønne – men buksbom lugter af kattetis inde…

  Men alt det bæredygtighedssnak … Det meste af det er bare gammeldags husmoderfornuft i nye klæder, og jeg er SÅ træt af at høre om det – og jeg har svært ved at se glorien skinne på de unge, der roser sig af at have lappet et par bukser i stedet for at smide dem ud 🙂

  Kh, Karen

  1. Forleden havde Olga fået sin lange næse viklet ind i spindelvæv, og vi kaldte hende Miss Havisham resten af dagen. En storslået litterær karakter!
   Armen, altså, jeg tror jeg har skrevet det til dig før: Jeg forstår simpelt hen ikke ordet. – Og, ja, jeg kan i hvert fald huske, at jeg har luftet ideen om at skrive et blogindlæg om min mormor, der levede meget “bæredygtigt”, simpelt hen fordi hun levede husmoderfornuftigt.
   Kh Nana

   1. Jeg vil rigtig gerne læse et indlæg om din mormor. Nu fik jeg skrevet mig ud af krisen i dag med bæredygtighedsindlægget – men ak og ve – jeg er langt fra færdig med at gokke det begreb i nødden 🙂 Man skal bare bladre lidt i en avis. Så er blodtrykket helt uden for skalaen, og det klør i fingrene for at springe til computeren og skrive læserbreve.
    Kh, Karen

 3. Draga Nana,
  Buchetul tau de flori de paie, de pe masa, arata incantator!
  Am crescut asemenea flori in ghivece mari… cu ani multi in urma. Cand incepeau sa se deschida le culegeam si le foloseam ca si pe oricare floare taiata. Adevarat, ca neartand rau, nu-ti venea sa le arunci dupa doua saptamani. Dar le scoteam afara, decorand in curte si admirandu-le capetele ninse, pana la sfarsitul iernii.
  Altii le duc, apoi in cimitir, alaturi de conuri de brad. Arata bine multa vreme si de aceea e foarte convenabil.
  Ideea e ca nu le tin in casa… atat cat sa acumuleze praf, mai ales ca imi place sa schimb florile. Daca rezista mai mult de zece zile, incerc sa schimb aranjarea lor, vasul, locul!
  Calde imbratisari, Mia

  1. Kære Mia.
   Jeg vidste ikke, at man kan dyrke evighedsblomsterne i krukker, men det er da en god idé, for de blomstrer længe. Jeg har tænkt, at de ikke vil holde, hvis man sætter dem udendørs. Jeg tror, at det danske klima er for hårdt, men jeg vil nok alligevel prøve at tage nogle blomsterhoveder med til kirkegården, for der vil de gøre sig godt.
   Tak for din kommentar, og god weekend!
   Kh Nana

 4. Hvor er den smuk, din buket på skabet. Spændende, om den holder farven.
  Jeg er stort set ikke til buketter, hverken levende eller døde, men foretrækker blomster på rod.
  Jeg har nu haft en buket mariebær, som jeg var glad for en hel vinter, så det skal ikke hedde sig…
  Kh Lisbeth

  1. Tænk, at du ikke er til buketter. Jeg elsker buketter! – Altså helst de levende 🙂 Men vi kan i hvert fald blive enige om, at blomster på rod er en god ting 🙂
   God weekend til jer!
   Kh Nana

 5. Hortensiahoveder i tørret tilstand kan jeg godt lide, men ellers ingen tørrede blomster her heller.
  Og dog – jeg plukker velduftende rosenhoveder og lægger dem i en lille skål, de ligger der til der igen kommer friske roser.
  Når jeg lugter til dem, er der rigtig rosenduft, et dejligt minde.
  Kh Lisbeth

  1. Ja, jeg kan nu også ret godt lide de tørre hortensiahoveder. Jeg kommer til at tænke på Herman Bangs vidunderlige fortællinger, når du nævner rosenpotpourri. En dejlig, gammeldags ting 🙂
   Kh Nana

 6. Oh how wonderful, you are bringing summer to winter. I have to plant them too next year as you and my mother did.
  Happy garden days and all my best from Austria
  Elisabeth

 7. Jeg er fuldstændig enig!
  Har virkelig svært ved at se det fantastiske i tørrede støvede blomster.
  Jeg kan også huske de tørrede blomster som alle havde i 70’erne og 80’erne og min mor havde særligt mange. Heller ikke dengang forstod jeg konceptet – hihihi
  Nej giv mig en buket med sprøde levende blomster. Det elsker jeg!
  Og når man selv kan plukke sine blomster i haven er det jo skønt.
  Men det er nu en sød buket med gode farver du har lagt på dit skab

  Knus

  1. Nå, så du hoppede ikke engang på tørrede-blomster-bølgen tilbage i 70’erne. Det gjorde jeg 🙂
   Jeg er enig: Friske blomster knitrer bare på en bedre måde 🙂
   God weekend til dig, søde Vibeke!
   Knus fra Nana

 8. høhø… hjemme hos os står garderobeskabet også sådan, at når man går ned ad trappen ser man oversiden af skabet. Og… der står også blomster oven på det skab. Dog ikke evighedsblomster, for dem er jeg nemlig heller ikke så meget til. …..eller…. dvs… på en måde er det en slags evighedsblomster, for der går evigheder inden jeg får dem skiftet, og så står de der og er helt slatne og råber i deres halvrådne vand…. Så, dér fandt jeg i et punkt, hvor vi ikke “følges” helt ad, den slags ville aldrig forekomme hjemme ved dig, er jeg sikker på :-))

  1. Det er da ellers en super idé med en buket friske blomster på toppen af skabet! Nu har jeg virkelig lyst til at udskifte de tørrede med friske 🙂 På skabet i stuen har vi en efeu, der hænger lidt ud over siden af skabet. Det er nu heller ikke så tosset, og den idé kunne man også bruge på garderobeskabet …
   P.S.: Her hos os er der ikke altid så tjekket, som det ser ud på billeder. Råddent blomstervand forekommer 😉

 9. Nope!!! Jeg er ikke med på den bølge med de tørrede. Og dem som får en gang spraymaling, nej du. Jeg nærmest døde da jeg første gang så de pastelfarvede brudeslør 😉 Jeg er tilhænger af friske blomster i sæson, for jeg bliver da også lidt træt når jeg støder på pæoner i marts måned. Det er ligesom jordbær, dem spiser jeg bare ikke i december selvom jeg sagtens kan få dem. Så er der selvfølgelig sæsoner hvor vi på vores breddegrader ikke har blomster, ja så er der jo masser af grene og ja, så går det nok også endda med lidt købeblomster. Statice har jeg altid kun set som tørret og ikke været fan, men jeg vendte på en tallerken, da jeg var til et blomsterbindingskursus hvor jeg prøvede en frisk abrikosfarvet statice af. Må indrømme jeg var solgt. Så jeg såede en del statice i foråret og syntes den er fantastisk i sommerbuketter, men jeg kommer ikke til at bruge den som tørret. Evighedsblomsten må jeg være ærlig og sige, den brøs jeg mig ikke om. Så det bliver altså et ‘nej’ herfra. God weekend 😉

  1. Nej, men nu kan jeg jo se, at vi er mange, der ikke er på den tørrede bølge 🙂 Heller ikke du. De farvede brudeslør har jeg undret mig over. Hvad er ideen?!? Endnu værre er de mørkeblå roser, HF-studenterne bliver udsat for. Så giv dem da en kornblomst, hvis den skal være blå 🙂
   Jeg kan huske, at jeg har set billeder af dine statice. De er bare så skønne at dyrke. Det har jeg ikke prøvet før i år, men hold da op, hvor var de nemme og fine! Jeg har tørret 3-4 stilke, men, nej, jeg orker dem ikke som tørrede. Vi er helt enige! Det er vi så ikke i vores syn på evighedsblomsterne. Jeg har sådan en totalt barnlig glæde ved deres stærke farver og især den måde de knitrer på, som var de lavet af papir. (Og den knitren er der vel at mærke i frisk tilstand). Som tørrede ligger de så nu på mit garderobeskab, men det kommer nok ikke til at vare så længe. Nu har jeg lige fået ideen om at udskifte dem med en pæn, grøn plante, der draperer sig selv ned langs skabssiden.
   Tak for din kommentar, Leif, og god weekend til dig!

 10. Jeg griner hele vejen ned igennem dit indlæg og alle kommentarerne:-) Monikke vi fik for meget af de evige Helichrysum fordi de lå i årevis og støvede til og “man” ikke bare smed blomster ud i sin tid. Jeg endte også med at være dødtræt af de kranse og dekorationer – lige så træt var jeg af røde julestjerner som heller aldrig bare døde af sig selv, men stod og stod indtil man kom til at lade være med at vande dem. (I år har jeg se bronzefarvede julestjerner lanceret som efterårsstjerner)
  Allerede dengang forsøgte planteindustrien at lære os at købe og smide ud, for at købe nye blomster, men vores tankegang var mange år om at lære dette og vi tog navnet evighed bogstaveligt.. Hvad sker der så nu hvor vi bare køber blomster og smider væk? Nu skal vi filme lære at elske det som vi blev så trætte af.
  Jeg var ved at få et pjosk for to år siden, hvor forretningen De fire Årstider fyldte deres kalenderlysdekorationer med farverige evighedsblomster strittende ud i forskellige højder og ligeså da spraymalede brudeslør kom frem sidste år, men mon ikke vi vænner os til det? Vi er så påvirkelige af moden og jeg indrømmer hermed, at jeg kan lide din buket på skabet og alle de andre blomster til tørring. Jeg fik desværre kun én Statice og én Helichrysum i min have i år, men jeg forsøger igen til næste år.

  1. He-he, tingene går i ring. Det ser man bare først, når man når en vis alder.
   De malede brudeslør er virkelig en mærkelig opfindelse. Jeg forstår simpelt hen ikke ideen.
   Det kan være du får ret, Lisbeth, og at vi lærer at elske de tørrede blomster. For to dage siden tænkte jeg at kurven på skabet skulle ned igen i en fart, men den står der stadig 🙂
   Under alle omstændigheder ønsker jeg dig helt og lykke med statice og helichrysum næste år, for de er så fine derude i haven i frisk tilstand 🙂

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.