Tinnitus. En ting jeg ikke taler om

tinnitus

Jeg tror på at det for det meste er godt at tale om tingene. Men der er undtagelser. En af de ting jeg almindeligvis ikke taler om, er min tinnitus. For når jeg taler om tinnitussen, hører jeg den. Hvis jeg ignorerer den, glemmer jeg den for det meste.

Da min tinnitus begyndte – samtidig med at jeg mistede en stor del af hørelsen på mit ene øre – bestemte jeg mig for at gøre den til min ven. Jeg kunne mærke at hvis lyden blev min fjende, ville jeg blive vanvittig af at gå rundt med den inde i hovedet. Det lykkedes. Min tinnitus er en slags ven. Den er der altid. Vi følges ad, og det er ok.

tinnitus

Når jeg for en gangs skyld faktisk nævner min tinnitus, er det fordi jeg  lige har siddet og læst nogle blogindlæg (på store, udenlandske blogs som jeg ellers aldrig besøger) hvor alting fremstilles som super nemt, meget smukt og helt uden bagside. Det blev jeg lidt provokeret af. Så provokeret, faktisk, at jeg lige måtte nævne at jeg går rundt med en konstant hyletone for højre øre. En hyletone der af og til overdøver den lyd der omgiver mig. Og en hyletone som kan finde på at skifte lyd og blive til en høj brummen. Altid midt om natten.

fyrfadslys

Man kan sagtens leve fint med tinnitus. Heldigvis. Vi er mange der har en lyd vi følges med. For mig er den en lille, relativt ubetydelig ting, men den er et eksempel på at der gemmer sig en masse bag det man ser. Vi bærer rundt på ting og sager som generer, som gør os kede af det, som gør os trætte. Alting er ikke nemt. Slet ikke. Når vi tager billeder, fokuserer vi ofte på det smukke. Det synes jeg er helt ok. Jeg elsker at man kan zoome ind på det fine. En del af øvelsen her på min blog er netop at fokusere på alt det der gør mig glad.

Men jeg har altså også tinnitus. Og hvis det samme gælder dig, må du undskylde at jeg mindede dig om den. For tinnitus skal man faktisk helst ikke snakke om …

15 meninger om “Tinnitus. En ting jeg ikke taler om”

 1. Jeg tror at det er vigtigt at finde en tålelig løsning på sin lidelse – det er jo desværre ikke altid muligt at helbrede alt – det ved du om nogen. Jeg synes at det er meget godt at du engang imellem nævner noget som ikke er specielt positivt eller smukt, det er også en del af hverdagen 🙂
  Jeg er i og for sig enig med dig, det er bedst at ignorere den, men engang imellem hjælper det desværre ikke. Jeg har samme følgesvend, men henad aften bliver den meget dominerende. Det går ikke at her er dybt stille – her skal være en form for støj. Nogle gange må jeg have hjælp af min tinnitusapp fra Oticon, så præsterer jeg at sidde med earplugs på og lytter til rislende vand eller fuglefløjt samtidig med at der er musik i stuens højttalere – appen hjælper mig med at “styre” den lyd som jeg gerne vil have uden om hyletonen.

  1. Jeg er sikker på at en tinnitus kan blive meget værre end min (det ER min faktisk engang imellem, men kun i ganske kort tid), og så må det være godt at man kan få noget der kan overdøve lidt. Oticons app lyder smart! Jeg tror der er rigtigt mange der har tinnitus, og måske er der en der læser din kommentar og finder hjælp i app’en. Hvis jeg bliver værre ramt, skal jeg huske at spørge dig til råds 🙂
   God aften – måske med rislende vand i ørerne – til dig!
   Kh Nana

 2. Jeg har heldigvis kun en svag tinnitus, den lyder som græshopper eller en elpære der synger, så det er ikke slemt. Til gengæld kan jeg altså ikke høre de rigtige græshopper derude, det kan Bent, det praler han meget af 😉
  Kh Lisbeth

  1. Tinnitus kommer vist næsten altid i forbindelse med høretab, men den er en lidt ærgerlig erstatning for den “rigtige” lyd 😉 Når man tænker efter er det noget mærkeligt noget at man kan høre en lyd som udelukkende findes i ens eget øre! Herhjemme er det kun mig der kan høre græshopper – og kun med det ene øre 🙂
   Kh Nana

 3. Kære Nana
  Uh, det må være SÅ træls. Lige den ting, er jeg ikke belemret med.
  Det er bestemt godt at vise bagsiden en gang imellem – det sætter det smukke i perspektiv, så tak for det.
  Sådan en app med en hyggelig lyd burde du måske også prøve. Så kan du sidde ude og lyde til raslende blade og fuglefløjt og få en ‘pause’.
  Sov godt
  Kh Lisbeth

  1. Kære Lisbeth.
   Godt at høre at du ikke er belemret med tinnitus, men jeg kan forstå at du så til gengæld er belemret med andre ærgerlige ting … Jeg har det bedst med blot at abstrahere fra “min lyd”. Sådan som den er nu, i hvert fald. Hvis den bliver værre, vil jeg huske app-ideen 🙂
   God dag til dig! – Forhåbentlig med solskin og havetid,
   kh Nana

 4. Man kan da heldigvis sagtens se at du er et rigtigt menneske også selvom du mest skriver om det smukke. Sådan synes jeg jo også selv at det er dejligst for mange af livets genvordigheder er jo som tinnitus, de bliver bare værre hvis vi taler for meget om dem. Så vil jeg meget hellere tale glæden og taknemmeligheden stor og jeg synes det er det samme du gør.

  Jeg lever også med min tinnitus som en slags ven, men måske er det fordi vi er de heldige der har en lyd man kan holde ud. Det er jo forskelligt fra menneske til menneske og hos nogen er det vist nok helt forfærdeligt. Endnu en ting jeg er taknemmelig over!

  Hav en dejlig dag skønne menneske

  1. Tak, søde Marina, for din kommentar! Jeg er glad for at du skriver at mennesket skinner igennem her på bloggen. Det ligger mig meget på sinde.
   Det er helt sikkert fordi vores tinnitus er til at abstrahere fra at vi gør det. Jeg er overbevist om at den kan blive meget værre. Og, du har ret, så kan man være taknemmelig over at lyden er medgørlig 🙂
   Kærlig hilsen Nana

 5. Ja, netop det med at blive mindet om den – og dermed blive opmærksom på den – er altså lidt bøvlet. Indtil videre er det faktisk ikke lykkedes mig at forklare andre end Gemalen, at de skal lade være med at spørge til den. De fatter det simpelthen ikke. Jeg prøver stadig at vænne mig til at have tinnitus og håber, at jeg en dag når så langt som dig. Det vil være dejligt 🙂

  1. Du må altså undskylde at jeg mindede dig om den! Jeg håber at du kan komme i en tilstand hvor du overhører den langt det meste af tiden 🙂

 6. Tinnitus er også min ledsager.
  Jeg forstår godt du ikke vil tale om tinnitus, fordi så mindes du………………
  Jeg har det lidt ligesådan.

  Jeg ved ikke om du har fået hjælp vedr. din tinnitus?

  Jeg blev overfaldet af en psykisk syg på mit arbejde og fik en del skader på krop og desværre også slag til hovedet og min højre side. Natten efter ulykken vågnede jeg med en meget høj hyletone og troede en brandalarm var gået i gang.
  Men det viste sig at være inde i hovedet/øret og jeg fik efter en tid konstateret hørenedsættelse, lydfølsom og svær tinnitus.

  Jeg har købt en lydhovedpude, den kan afspille hvid støj, altså små lyde som gør at jeg kan fokusere væk fra hyletonerne i hovedet/øret, det kan hjælpe og afstresse i løbet af natten.

  Og siden fik jeg høreapparater, som kan hjælpe mig med at høre bedre, men som også har hvid støj jeg kan sætte til ved et lille tryk på apparaterne. Det hjælper mig meget, for ellers kan stress og hovedpine blive en bivirkning.

  Tinnitus er også blevet min ledsager, dog ikke altid en god en af slagsen, for den kan stresse, så hjælper mine hjælpemidler.
  Lydhovedpuden købte jeg og høreapparaterne fik jeg gennem sygehuset.

  Måske du skal have lidt hjælpemidler?
  Og nu ved jeg ikke hvilke blogs du har læst på, men amerikanske har det med at synes alt skal være nemt at takle.

  Håber ikke denne kommentar sætter dig for meget ind i hyletonens verden!

  Hilsner og en smuk løvsommer ønskes:-)

  1. Hej Tina.
   Sikke en kedelig historie du fortæller. Det er jeg ked af at høre! Godt at du trods alt lever nogenlunde med hørenedsættelse og tinnitus! Jeg har ikke brug for hjælpemidler i forbindelse med min tinnitus, for jeg kan abstrahere fra den langt det meste af tiden, og på en eller anden måde (nok mest fordi min lyd ikke er så høj), kan jeg også acceptere den når jeg hører den. Så der er ingen grund til at gøre mere ved den ting 🙂
   Ja, det var nogle amerikanske og britiske blogs i den dér alt-er-perfekt stil jeg kom til at læse. Og det kan jeg jo bare holde mig fra 🙂
   Tak – og i lige måde til dig!
   Kh Nana

   1. Hej Nana,
    tak for dit søde svar.
    Du har ret ligesom smerter og vores tinnitus er det bedst at få det som ven og så fokusere væk, så vidt muligt:-)
    Ønsker dig en smuk dag:-)

 7. Hej Nanna
  Måske kan nogen af jer have glæde af at se den her film, hvis I ikke allerede kender den : The note from heaven ? Jeg kan desværre ikke sende linket fra min lille dumme telefon, men man googler bare : Githa Ben David The note from heaven Vimeo – så kommer den frem.
  Den er utrolig oplysende og rigtig god – synes jeg.
  Rigtig god bedring og en dejlig dag til jer alle.

  Med venlig hilsen Laila, læser af din skønne blog

  1. Hej Laila.
   Tak for din kommentar! Det er så rart at høre fra en læser jeg ellers ikke kendte 🙂 Tak for din anbefaling og for de smukke ord om min blog!
   Mange hilsner fra Nana

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.