Tingene går ikke helt efter planen

ikke helt efter planen
Ikke helt efter planen

Vores haveplaner bliver ikke omsat til virkelighed i det tempo og den rækkefølge, vi havde drømt om. Men det er nu ikke en overraskelse. Tingene går nemlig sjældent helt efter planen. Og fred være med det. For så går de på en anden måde, og det må man bare få det bedste ud af.

Intet læhegn i denne omgang

Hede Danmark har opgivet at plante de små hegnsplanter (du kan se et billede af dem nederst i dette indlæg) i denne omgang. Jorden var for våd til, at de kunne bearbejde den rigtigt inden plantningen. Nu er den nye plan, at de kommer til sommer, når engen – forhåbentlig – er nogenlunde tør. Så gør de jorden klar, og til efteråret bliver planterne sat.

eng
Engen i dag. Den harvede stribe var til læhegnet. Det arbejde skal gøres om igen senere. Foran naboens ridehal ligger de fældede birketræer stadig i bunker. Men solen skinner, og håbet er lysegrønt.

De fældede birketræer ligger stadig i engen. Det var – heller – ikke planen, men også her er den våde eng synderen. Det er umuligt at køre ud at hente træerne uden at køre fast. Vi afventer tørrere tider.

Ny græsplæne i sigte

Det er ikke helt nemt for en utålmodig sjæl som mig, når ting bliver udsat, men til gengæld har vi fået en anden aftale i stand. Den gør mig så fuld af forventning, at jeg godt kan leve med udsættelserne. Vi har aftalt med den lokale landmand, at han vil pløje engen for os – og dernæst så nyt græs. Engen er så bulet og tuet, at det er en uoverkommelig opgave for os at slå den. Selv med vores nye havetraktor (som du kan se et billede af midt i dette indlæg). Det bliver helt fantastisk – og totalt parkagtigt, tænker jeg, at få et nogenlunde jævnt græstæppe.

Jordvejen forsvinder

Samme søde landmand vil også hjælpe os med at få et lag muldjord på jordvejen og efterfølgende så græs. Så kommer vi af med vejen, hvilket gerne skulle give os en mere sammenhængende grund og en større fornemmelse af privatliv.

ikke helt efter planen
Det øverste stykke af kørevejen. For enden kan du skimte en lille bunke muldjord. Arbejdet med at fjerne vejen er i gang!
Det går alligevel

Vi havde en aftale med nedrivningsfirmaet om, at maskinhallen skulle rives ned d. 1. april, men den er blevet rykket frem til senere i april. Nu satser vi på ugen efter påske.

ikke helt efter planen
Maskinhallen ligger der stadig, men pludselig en dag er den væk. Og jeg har lige fået en idé til, hvordan vi kan indrette bagpladsen, når maskinhallen forsvinder. Mere om det en anden gang.

Der er altså en del, der ikke går helt efter planen. Men det går nok alligevel. Og i dag har jeg købt grøntsagsfrø og rabarberplanter til mine højbede. (Dem viser jeg et billede af i dette indlæg.) De er fulde af jord og klar til at modtage frø og planter. Jeg tror, at det bliver i morgen, jeg tager hul på at anlægge lidt køkkenhave.

rabarber
Ingen have uden rabarber. Jeg har købt tre forskellige sorter, og jeg kan næsten ikke vente til næste år, hvor jeg vil driste mig til at trække et par stilke eller tre.

Tingene sker ikke i den rækkefølge og i det tempo, vi havde forestillet os, men der sker ting, og solen skinner. Det er ikke så tosset.

4 meninger om “Tingene går ikke helt efter planen”

 1. Hej Nana. Nej alt går ikke altid efter planen,men når der kommer en anden plan, er det jo i orden. For mig at se er det engstykke jo kæmpe stort. Har I slet ikke tænkt på at lade det nederste stykke ligge som “vildmark” / brakmark, hvis det er en gammel græsmark er der jo allerede en masse spændende planter til insekter og fugle og når det er så vådt må der jo også være padder deri. Det kan jo blive et Eldora for vilde blomster og dyr måske også med et par elletræer og I er fri for at slå græsset der. Kan evt. hegnes af så hundene ikke kan komme derind og jage. Bare en tanke- det er jo ligesom for sent, når marken er pløjet. Jeg har lært lidt af min datter, som er biolog og går så meget op i Vild med vilje og jeg kan godt følge hende, selvom vores have ikke er særlig vild, men det er til gengæld omgivelserne. Mvh. Ulla Milbak.

  1. Hej Ulla.
   Jo, vi har planlagt, at den bageste del skal have lov til at vokse vildt. Jeg tror nu ikke, at floraen bliver så varieret, for det er mest mælkebøtter og mjødurt, der kan vokse her, men det får de lov til! Vi vil stadig gerne have jævnet jorden, så vi kan slå nogle stier, og så vi kan slå græsset en gang eller to i løbet af sæsonen. (Det mener jeg faktisk, at man skal, hvis man vil have blomster …?). Vi vil også gerne kunne gå en tur derude uden fare for at brække benene. Der er MEGET bulet, som det er nu. Jeg troede ikke, at det vil ødelægge noget, at pløje jorden en gang. Den har jo været pløjet masser af gange i tidens løb, hvor der både har vokset korn og græs til hø. Men det må jeg lige undersøge nærmere, for det ville da være ærgerligt at komme til at ødelægge noget!
   Tak for dit input!
   Venlige hilsner fra Nana

 2. Kære Nana
  Det er så ‘godt træls’, når planerne skrider. Også selv om man godt ved, at den slags sker. Det er da virkelig øv med vildthegnet.
  Jeg tænker som Ulla – det må være en drøm med sådan en naturlig vild eng fuld af insekter. Jeres nabo kunne måske så slå den hvertandet eller tredje år med traktor, hvis der er risiko for, at det springer i skov?????
  Der er godt nok meget at tage stilling til på så stort et stykke jord.
  Du får godt vejr til din køkkenhaveanlæggelse 🙂 God fornøjelse.
  Kh Lisbeth

  1. Kære Lisbeth.
   Ja, det er da godt træls! Men det hjælper lidt, at vi har gang i en masse andet 🙂
   Vi planlægger at lade det bageste stykke vokse vildt, men vi vil gerne kunne slå nogle stier, og – som jeg også skrev til Ulla – jeg troede faktisk, at man skal slå det af og til for at det ikke bare bliver græs eller skov. Men det må jeg lige undersøge nærmere.
   Naboen kan desværre ikke komme ind at slå græsset, når først vi for alvor lukker vores bagindkørsel. Så er der ikke længere plads til at en moderne landbrugsmaskine kan komme ind, så vi hænger selv på græsslåning. – Dog helst kun på halvdelen af stykket 🙂
   Det var så skønt vejr i dag, og jeg har sået salat og bladbeder og plantet rabarber. – Og været helt lykkelig 🙂
   Kh Nana

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.