Ti ting om dagen. Om at skabe orden

orden

I mit forrige indlæg skrev jeg om min glæde ved rutiner i hverdagen. Jeg skrev om hvordan jeg er drevet af en trang til at skabe orden. Ordentlige omgivelser giver en vis ro i hovedet, synes jeg.

Jeg er ikke god til at holde orden omkring mig. Jeg roder. Så jeg må rydde op med jævne mellemrum. Og der trænger i høj grad til oprydning her på gården hvor mange ting endnu ikke har fundet deres rette plads. Vi har brugt energien på at renovere huset, og først nu er vi kommet så langt at vi skal finde ud af hvor vi egentlig vil opbevare sengetøjet, de flåede tomater på dåse, hundemaden, haveredskaberne, urtepotterne og mange, mange andre ting.

farveorden

Der ligger altså et større oprydningsarbejde og venter. Her skal jeg huske at passe på. For hvis jeg vil nå alt for meget i en fart, bliver jeg bare svimmel og træt, og så kommer der slet ikke noget ud af det. Derfor har jeg aftalt med mig selv at jeg det næste lange stykke tid hver dag skal rydde ti ting op. Det lyder ikke af så meget, men i løbet af nogle måneder bliver det alligevel til en del. Og samtidig har jeg forhåbentlig overskud til andre ting.

riceskåle

I går fik jeg næsten tømt en kurv med ting vi aldrig har fået sat på plads i køkkenet. Når kurven er helt befriet for køkkenting, kan hundenes rene håndklæder komme på plads. De skal nemlig ligge i den kurv. Så skal vi ikke længere løbe rundt i hele huset og lede efter et håndklæde hver gang vi står med 12 snavsede hundepoter. Og sådan bliver hverdagen lidt nemmere.

orden

Jeg hygger mig med de små doser oprydning. Jeg kan faktisk godt lide at rydde op. Og allergladest bliver jeg hvis jeg kan arrangere noget i farveorden. Vaser, porcelæn, tøj. Mulighederne er mange.

tulipaner

Billederne er fra Drømmegavens tid. De afslører min hang til farveorden.

Har du, som jeg, behov for orden omkring dig, eller trives du fint uden oprydning?

24 meninger om “Ti ting om dagen. Om at skabe orden”

 1. Den ide vil jeg tage til mig. Det er ikke pjat, at vores hus er lidt for lille, og orden er et must. Det er bare svært at holde, så yes, 10 ting om dagen 🙂
  De skåle er helt vidunderlige. Sådan nogle kunne jeg godt tænke mig. Mangler bare en plads til dem 😀
  Kh, Karen

  1. Dejligt at kunne inspirere 🙂
   Jeg har lige siddet og sagt til Søren at jeg ærgrer mig over at jeg ikke købte nogle af de skåle til os selv. Men så … på den anden side … har jeg lidt mindre jeg skal rydde op i 😉
   Kh Nana

 2. Jeg har helt bestemt brug for orden omkring mig. Er der ikke orden omkring mig, får jeg kaos indeni. Det betyder ikke, at jeg har orden i alting hele tiden. Skabe og skuffer, hvor rodet ikke umiddelbart er synligt, kan godt trænge til en gevaldig oprydning i ny og næ. Til gengæld er jeg gift med et rodehoved, så aftalen er, at mine regler gælder indendørs, så kan han til gengæld uden (nævneværdig) indblanding rode så meget han vil udendørs. Så jeg passer det indendørs og han står for det udendørs 🙂

  1. Jeg har det præcis som du og går først og fremmest op i at synlige flader er fri for rod. Til gengæld har jeg en del rod i skabe og skuffer, og så må man jo rydde op engang imellem 🙂 Det er en smart fordeling I har foretaget. Hos os er vi vist egentlig begge to sådan nogle der godt kan lide at der er ryddet op (uden at det betyder at der altid ER ryddet op 😉 )

 3. Jeg har brug for en vis form for orden omkring mig. Kan ikke vis alt roder men har en ting jeg aldrig får orden i og det er mit tøj,, ved ikke hvorfor syntes rydder op der hele tiden.
  Ellerser jeg god til at smide ud det har jeg ikke svært ved. Syntes nu jeg er blevet ældre at jeg ikke har brug for så mange ting.

 4. Jeg er et rodehoved, men jeg kan godt lide orden. Jeg hader at rydde op – om lidt er der rodet igen! Jeg har det godt, når jeg har ryddet op i tøjrummet (walk-in), i rummet under trappen eller i køleskabet, men jeg bliver til gengæld så også irriteret, når der lynhurtigt bliver rodet igen. Bondemanden påstår, han er et ordensmenneske, men oftest er det ham, som ikke kan holde orden i køleskabet. Tøjrummet er til gengæld mest pigerne og jeg – og rummet under trappen er mest pigerne – det er et godt sted og kyle det ind, man ikke lige ved, hvor man skal gøre af. I min 3. alder vil jeg leve enkelt, så der ikke er noget at rode med!

  1. Jeg er også et rodehoved som kan lide orden 🙂 I mine skabe og skuffer – og biler! – er et frygteligt rod. Køleskabet er også en udfordring. Jeg kan faktisk huske at min Sørens køleskab var totalt ordentligt da jeg lærte ham at kende, så enten er det mig der roder – eller også er han blevet dårligere til at holde køleskabsorden 😉
   Et rum under trappen lyder godt. Så kan man hurtigt rydde op i entreen 🙂

 5. Åh ja. Jeg elsker at ordne i farver (bare ikke bøger – de skal stå alfabetisk). Alt mit tøj hænger og ligger i farver.
  Min drøm, da jeg var barn, var hverken at blive brandmand eller frisør, men at arbejde i en garnbutik, hvor jeg kunne lægge alle garnnøglerne op i farveskalaer. Det blev ikke til noget.
  (Lækre skåle, du ikke har 🙂 )
  Kh Lisbeth

   1. Helt enig: Farveorden er fantastisk, men dur ikke til bøger. Åh, Lisbeth, jeg ved lige hvad du mener når du taler om garnnøgler. Jeg er virkeligt dårlig til håndarbejde, men jeg elsker at komme ind i en garnbutik hvor garnet er sorteret efter farve. Jeg er så heldig at det lokale posthus (hvorfor har de dog nedlagt de rigtige posthuse!?!) ligger i en garnbutik.
    Men når vi kommer til dit PS, har jeg det altså omvendt. Bare jeg ikke kan se rodet, lever jeg faktisk ret godt med det 🙂
    Kh Nana

 6. Jeg kan også godt lide, der er orden omkring mig, men der er jo altid noget der roder. Skal jeg f.eks. skrive noget på computeren, som jeg synes er lidt svært, (lige nu er jeg ved at arrangere en tur til Sjælland for Dansk Dalie Selskabs i sensommeren), så bliver alt ryddet omkring mig, ellers kan jeg ikke samle tankerne. Min mor ryddede altid køkkenbordet for opvask,inden hun gik i seng ellers var der jo rodet fra starten af dagen. Det er godt at tænke på. Kh. Ulla

  1. Jeg kender godt det dér med at der skal være ryddeligt hvis man skal koncentrere sig. Jeg ryddede også altid op på skrivebordet inden jeg gik i gang med at kommentere stile da jeg arbejdede som lærer. Et ryddeligt køkkenbord er altså også nemmere at arbejde ved, end et hvor det hele flyder. Synes jeg. Men jeg er ret sikker på at nogle mennesker arbejder fint med et rodet bord 🙂
   Kh Nana

 7. Jeg liker orden og litt oversikt, men er ikke helt fanatisk. Men totalt kaos det klarer jeg ikke. Siden jeg jobber med regnskap så er jeg avhengig av orden og oversikt på jobb, så da blir en vel litt slik hjemme også.

 8. Godt nytår!
  Hvor er de flotte dine små farverige skåle 🙂
  Jeg er mest til ro og orden omkring mig, både i huset, på gården og på jorden/haven.
  Hilsner og en smuk januar til dig fra mig 🙂

  1. Tak, Tina og i lige måde til dig!
   Det er desværre ikke mine skåle. Billederne tog jeg dengang jeg havde butik, og siden solgte jeg dem 🙂
   Åh, ja, orden er godt, men det er ro altså også. Jeg kommer til at tænke på at man i gamle dage sagde at små børn har brug for “ro, renlighed og regelmæssighed”. Det er måske slet ikke så tosset …
   Kh Nana

 9. Hej Nana.
  Dejligt indlæg garneret af billeder af de fineste små skåle. God ide for dig med de 10 ting og også rutiner, som du skrev om i sidste indlæg.
  Kh Lis

 10. Hos mig har det heddet ’10 ting om ugen’, der skal smides ud, til genbrug eller gives væk. Nu er jeg gået over til ’10 om måneden’. Jeg hører jo til dem, der bor mange år på samme sted. Jeg havde sat min lid til, at jeg kunne komme af med nogle af de ting, min datter gerne vil have, da hun var her i sommer – desværre var der ikke rigtig afsætning, så det fylder stadig. Hun arvede min mors smukke minkstola, som hun nu ikke ville have. Har du en god idé til, hvordan jeg kan finde anvendelse for den, når jeg ikke selv vil bruge den? Jeg synes ikke rigtig, jeg kan bruge den i indretningen. Og lade den ende som såler i børnebørnenes skistøvler vil jeg ikke, selvom det var det, min mor skar ud til os børn af bæverskind, der ikke var blevet solgt på pelsdyrauktionen – men dejlig varme, det var de!

  1. Det ville være optimalt om man kunne komme hen på “10 ting om året” 🙂
   Jeg er desværre ikke så kreativ at jeg kan komme med ideer til brug af stolaen. Ærgerligt at din datter ikke kan bruge den, men hvis du gemmer den længe nok, bliver den nok moderne igen 🙂

   1. En ægte minkstola bliver vist ALDRIG på mode mere i USA. Engang vaskede jeg tre gamle dyner, som jeg rullede tæt sammen til en lang pølle og rullede ind i et hvidt sengetæppe med frynser i enderne. Jeg bandt en god snor meget stramt for enden af dynerne og et flot bredt silkebånd ovenpå. Den ligger ved hovedgærdet på et gæsteværelse. Den idé kan man også bruge, hvis man har problemer med at opbevare ekstradyner – så opfylder de et formål og er bedre opbevaret der end i et skab.

 11. Det stadie er vi også nået til… Det kræver UTROLIG meget tankevirksomhed at beslutte hvor tingenes nye “på-plads” skal være. (I al fald for mig) Og efter en flytning med indbygget renovering er der ligesom så mange ting, der afhænger af hinanden…. som hundehåndklæder, der ikke kan komme på plads før skålene eller andet, der lå i håndklædernes kurv, har fundet deres destination. Eller hylden, der skal sættes op, men først skal den males, og inden da skal der skabes et sted, hvor der er plads til at male….Jeg siger dig: jeg har så lange kæder af ting, der må finde deres plads, før næste led kan komme på plads, så du ikke drømmer om det 🙁 Et helt rum er stoppet med ting, der ikke har fundet pladsen endnu. Man kan nærmest ikke komme ind i det rum! Det er altså lidt op ad bakke….- men, jeg har som dig besluttet at tage én kasse om ugen. BUM

  1. Jep. Du kan tro jeg kender de lange kæder. Man flytter rundt og rundt på tingene fordi man hele tiden skal gøre plads til at det næste kan blive færdigt. Så er det man skal huske at være glad for det man når. Og jeg synes at en kasse om ugen lyder af meget 🙂

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.