Syrensaft fra Vadekærgård, 2017

Jeg sagde for et stykke tid siden ja til at deltage i en lille blogstafet hvor vi er fire bloggere der på skift skriver et indlæg hvor vi præsenterer en hjemmelavet værtindegave. Hver fredag i 12 uger skriver en af os et stafetindlæg. I dag er det min tur. Og i dag er værtindegaven syrensaft.

syrensaft

De seneste par år har jeg nemlig lavet syrensaft, og den vil jeg godt være bekendt at forære væk. Sidste år brugte jeg lilla syrener, og så bliver saften smukkest, synes jeg. Herunder et billede af saften fra 2016:

syrensaft

I år var der næsten kun hvide syrenblomster tilbage da jeg kom i tanker om at jeg skulle lave syrensaft, så årets saft er overvejende lavet af hvide syrener.

syrener

Vi var til middag hos et vennepar for nylig, og de fik en flaske syrensaft. Så ideen er afprøvet. Patentflasken er fra Søstrene Grene.

syrensaft

De fik også en flaske hvidvin. Den kan drikkes alene, sammen med syrensaften eller endda med en smule syrensaft i. For at det skulle se lidt fint ud, tilsatte jeg en buket mynte fra køkkenhaven. En lille myntegren i et glas syrensaft ser i øvrigt kønt ud, og smager godt.

syrensaft.vin

Jeg tror de blev glade for gaven. Det sagde de i hvert fald.

Opskrift på syrensaft

Opskriften her giver en stor portion syrensaft, og halvdelen kan sagtens gøre det.

 • 100 syrenklaser
 • 5 store økologiske citroner
 • 3,6 kg sukker
 • 120 g citronsyre
 • 5 l kogende vand

citroner

Citronerne skylles og skæres i skiver og blandes med syrenklaser, sukker og citronsyre. Det kogende vand hældes over. Rør grundigt flere gange, så alt sukkeret bliver opløst. Lad saften trække 4 dage i køleskabet og si den gennem et rent klæde inden du hælder den på flasker. Hvis du skal opbevare den i længere tid, tilsættes Atamon. Her gemmer vi ikke på en god saft, så vi klarer os uden. Den færdige saft skal fortyndes med vand.

syrensaftproduktion

Find de andre indlæg i stafetserien om hjemmelavede værtindegaver:

værtindegaverkonfektæggebakkeværtindegaveværtindegaveværtindegaver

 

 

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

14 meninger om “Syrensaft fra Vadekærgård, 2017”

 1. Mmm… jeg kan næsten dufte saften 🙂 Jeg har aldrig prøvet på ar lave saft af syrén, jeg vidste ikke man kunne, før du fortalte det. Det lyder som om man laver saften på samme måde som hyldeblomst saft – jeg må huske det til næste sommer! Her hjemm er det heller ikke nødvendig med Atamon, men vi fryser noget af saften.

 2. Jeg gemmer al saft som stabelbare mursten i fryseren. En 4L-frysepose lægges i en bageform. Saften hældes i og der lukkes godt og sættes helt vandret i fryseren. Næste dag er posen lige til at lægge ned, oven på de andre! Det kan være en god idé at skrive, hvad der er i posen, så man ikke kommer til at tage den forkerte op til optøning. Det er også smart at fryse ned i mængder, der passer til en opskrift, f.eks. på sorbet – og så lige notere det på posen, inden saften kommer i.
  Jeg gemmer altid cognac- og julesnapseflasker med en sjat i; jeg ryster dem godt, inden jeg hælder saft i – det er bedre for helbredet end Atamon.
  Hyldebærblomsterne er ved at være klar, men det er vist for sent med syrenerne i Sønderjylland – det kan blive næste år. Så tak for opskriften, Nana!

  1. Jeg fryser også af og til saften, og der er ikke noget bedre end at finde en pose glemt saft i januar 🙂
   Opskriften kommer for sent til at man kan nå at bruge den i år. Lidt tosset, men jeg skulle lige vente på at det blev min tur til at bære stafetten videre 🙂
   God weekend, Elsebeth!

  1. Jeg så godt din smukke, meget mørke saft 🙂 Jeg har ikke de mørkelilla syrener i haven, desværre, men de giver den fineste saft!
   Tak, Charlotte – og god lørdag til dig!

 3. Uhhmmm lækkert med sådan en skøn værtindegave. Syren saft har jeg faktisk aldrig smagt. Måske skulle jeg invitere dig til sommermiddag 😉
  Men det er nok lige langt nok at køre Hihi

  Rigtig god dag
  Lone

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.