“Syrener syrener syrener”

syrener

I antologien Hvor jeg med sikkerhed var lykkelig redigeret af Johannes Riis står en af mine yndlingstekster. Den lyder, som titlen på dette blogindlæg, Syrener syrener syrener. Det er Pia Juul der har skrevet den meget korte, meget stemningsmættede tekst.

Jeg synes at de tre ord – eller det ene ord sat på række – er noget af det mest sanselige. Når jeg læser digtet, kan jeg se blomstrende syrenbuske for mig, jeg kan mærke duften af syrener, jeg kan smage honningen, jeg som barn sugede ud af de enkelte syrenblomster.

syrenblomst

Jeg kan huske at min morfar lærte mig hvordan man holder et syrenblad mellem sine foldede hænder og ved at puste igennem hænderne får bladet til at frembringe en høj lyd. Jeg kan mærke følelsen af en syrenklase der er tung af regnvand, og jeg kan mærke sæsonens første fugtige morgengræs under bare fødder.

syrener

Når jeg læser digtet, ved jeg præcis hvordan man kan være fuldstændig lykkelig når man er omgivet af blomstrende syrener.

26 meninger om ““Syrener syrener syrener””

 1. Jeg elsker også syrener, og er på Sydfyn har vi jo mange syrenhegn, men her på Solbakken er de ikke begyndt på blomstringen endnu. Smukke syrenbilleder, du viser:) Hilsen Susanne

  1. For nogle år siden kørte min mand og jeg over Sydfyn lige da syrenerne var allerflottest. Hvor er det smukt! Jeg kunne godt ønske mig at vi havde den syrenhegnstradition over hele landet! Du er heldig at du bor midt i det 🙂

 2. Jeg elsker også syrener. Desværre kan de (heller ikke) gro herude ved kysten. Men i tirsdags var vi på tur sydpå (Skjern og omegn) og der så vi blomstrende buske. Det er da tidligt, er det ikke? Vi har også allerede fået de første nye danske kartofler – eller fået og fået. De var ikke til foræringspris! 😀

  1. Jo, jeg synes også at syrenerne er tidligt på den i år. Det må være pga. den varme april, for det kan næppe være maj-vejret der har lokket dem til at blomstre 🙂 Jeg har ikke set nye, danske kartofler endnu, men jeg er sikker på at dem I spiste var alle pengene værd 🙂

 3. Oooooh yes!
  (Note to myself: plante syrener ….. syrener, syrener,syrener)

  ps. lærkesang frembringer, som syrener i blomst, også akut og instant lykkefølelse hos mig.
  Jeg har pt ingen syrener, men lærkesang hver dag i sommerhalvåret :-))

 4. Kære Nana
  Hvor fint du beskriver det, så jeg sanser det hele.
  Har du smagt syrensirup? Jeg har ikke selv lavet det, men det smager godt. Der findes opskrifter på det, så måske du skulle prøve. Man skal have VIRKELIG mange syrener for at nænne det, men det har du jo også.
  Kh Lisbeth

 5. Ja, et digt behøver ikke være langt for at fortælle en hel roman. Dejligt med digte og sange, der inspirerer og hjælper til at formulere, det man tænker og føler 🙂 Jeg sidder nu og nynner Niels Hausgaards sang:

  I da jiek a, forbitj en busk syrener
  Å a bløw rænt, hølt eej i dejlig løtj.
  Luften bløw søe, som honning å rosiner
  Å fowlen saeng, det pænest a hae høt*.

  Kh, Karen

 6. Nana, du gør mig så POETISK, hvor er det dejligt sanseligt duftende og smukt.
  Jeg stor ELSKER også syrener, de er de bedste. Jeg håber en dag på at få lov at lave en brudebuket, en kæmpe en af slagsen, med masser af syrener, omkranset af de smukkeste rabarberblade. Sådan en buket eller flere laver jeg altid til vores bord i sæsonen, her er der ikke helt sæson endnu.
  Ha en god eftermiddag
  Knus fra Anette

  PS din blog ser så underlig ud, når jeg klikker ind fra de Danske haveblogs-blogspot. De har vist gang i den store opdatering hos blogger-der har været rod en stund nu.

  1. Åh, sådan en buket lyder vidunderlig! Jeg håber at nogen snart skal giftes, så du kan lave den brudebuket 🙂 Jeg har taget syrener ind, og for en gangs skyld holder de pænt længe i vaserne. Måske fordi jeg har plukket dem inden de var helt udsprungne.

   Jeg har prøvet at gå ind via Danske Haveblogs (hvor jeg er super glad for at få lov til at være med, for min blog er jo ikke en ren haveblog), og hos mig ser det normalt ud. Men der er så meget der kan spille ind: Browser, styresystem, osv.

   Jeg oplever til gengæld at når jeg besøger din blog og diverse blogspot-blogs, står der “Ikke-sikkert” i min browserlinje. Men jeg besøger jeg alligevel 😉

   Knus fra Nana

 7. Syrener er dejlige, både de helt almindelige i læbælterne og dem man køber i planteskolen. For nogle år siden satte vi et læbælte med syrener yderst, de er ved at få lidt størrelse nu Hvis du får mulighed for det skulle du besøge Heides planteskole i Thisted, han har syrener
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

 8. Jeg er helt enig. Jeg holder også meget af de halv-vilde lyslilla syrener. Vi har faktisk selv plantet en hæk af dem i efteråret. Men de dobbelte hvide og mørkelilla er også vidunderlige. Jeg har godt hørt om Heides Planteskole. Man kunne jo arrangere en tur derover når syrenerne står i blomst. Det bliver desværre ikke i år, men måske næste år …
  Mange hilsner fra Nana

 9. Syrener er flotte. Vi har dem i læbælterne. Lige nu står de og signalerer “ta’ mug ind i en vase”. Det kunne være flot men jeg lader være. Manden kan ikke tåle dem. Heldigvis får de lov at blive k læbælterne, selv om han må holde vejret når han kører forbi på plæneklipperen i blomstringstiden.

 10. Der er ikke noget skønnere end blomstrende syrener. Vi måtte desværre fælde en del syrener i efteråret – både fordi der skulle være bøgehæk og fordi de var meget gamle og bare forneden. Jeg fik heldigvis taget stiklinge af dem, hvoraf fem har overlevet vinteren. De er nu plantet i en ny syrenhæk sammen med syv andre nye syrener. Det bliver en fryd, når de vokser sig lidt større og begynder at blomstre.

  1. Vi har faktisk også nogle syrener som vi nok bliver nødt til at fælde. Vi vil nemlig hellere have en stedsegrøn hæk ud mod vejen. Og heldigvis vokser syrener sig hurtigt store, så vi må også bare plante nye 🙂 Held og lykke med jeres nye syrenhæk!

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.