Succes med lathyrus

succes med lathyrus
En overvældende oplevelse

Jeg har ret mange gange i løbet af mit lange haveliv sået lathyrus, også kaldet ærteblomst. Jeg har også flere gange købt bakker med lathyrusspirer i havecentrene. Begge dele har givet lathyrusplanter og lathyrusblomster, men jeg har aldrig før været i nærheden af, at få så stor succes med lathyrus, som jeg havde sidste år.

succes med lathyrus

Jeg var fuldstændig overvældet af mit lathyrushav og kan vitterligt ikke fatte, at alle de sunde, stærke planter med hundredevis – nej, tusindvis – af blomster kom ud af en lille håndfuld frø. Det var i sandhed en overvældende og meget sanselig oplevelse at gå rundt imellem de flere end 200 blomstrende lathyrusplanter.

ærteblomster i rionet

Jeg plukkede mange, mange buketter, og jeg har plukkede meget store buketter. Tidligere tænkte jeg på 10 lathyrusstilke som luksus, og sidste år kunne jeg plukke hundredevis på én gang.

succes med lathyrus
succes med lathyrus

Alt dette er ikke (udelukkende) skrevet for at prale, men for at dele min begejstring, og mine erfaringer. Det er for at sprede glæden og fortælle, at det slet ikke er svært at skabe sit eget ærteblomsthav. Man skal bare gøre det på den rigtige måde.

Hvilken slags lathyrus?

Det er naturligvis en smagssag, hvilke lathyrusfrø, man vælger. Jeg var meget glad for de særligt langstilkede og storblomstrede, som er fantastiske i buketter, men jeg ville bestemt ikke have undværet de mere gammeldags lathyrus med kortere stilke, med færre og mindre blomster. De dufter nemlig af langt mere. Jeg tænker, at en blanding af de oprindelige og de moderne sorter vil være ideel for de fleste.

Forspiring

Jeg har aldrig før forspiret lathyrus, men blot sået dem direkte på voksestedet. Det kan man sagtens, men sidste år forspirede jeg de fleste af mine planter, og de blev markant kraftigere, end dem jeg såede direkte i bedet. Jeg kan bestemt anbefale forspiring.

Hvornår skal man så?

Lathyrus er ikke sarte. Hvis du sår på friland, skal du ikke være bange for lidt frost. Det kan de godt tåle. Men jeg vil som sagt anbefale forspiring. Jeg såede inde i flere omgange. Frøene stod ved stuetemperatur, indtil de spirede, og så rykkede de ud i fyrrummet, hvor temperaturen vel lå omkring 10 grader. De første frø blev sået sidst i februar, men en anden gang vil jeg vente til marts. De frø, jeg såede lidt senere, blev nemlig hurtigere til livskraftige planter.

Lange rødder

Lathyrus udvikler ret hurtigt lange rødder, så det er vigtigt, at du sår i en beholder, der har en vis dybde. Jeg såede i soil blocks, og her passer den største størrelse perfekt til ærteblomstfrø. Jeg har skrevet om soil blockere i dette indlæg. Husk at bruge en muld, der er egnet til såning.

Varme og lys

Det er sådan, når man forspirer, at varme og lys skal passe sammen. Hvis man har frøene stående et varmt sted, skal der være tilsvarende meget lys, ellers bliver de små spirer lange og ranglede. Selv om jeg brugte kunstigt lys, blev mine første spirer noget langstrakte i det. Dem jeg såede senere, blev mere robuste. Jeg vil derfor selv hælde til at så lidt senere, opbevare spirerne lidt køligere og så klare mig med naturens lys.

succes med lathyrus
Noget at klatre i

Lathyrus kan blive meget lange. Mine var omkring et par meter, da de var fuldvoksne. Jeg havde forskellige stativer. Nogle i rionet, nogle i pileflet og et enkelt lavet af kastanjekæppe. Det sidstnævnte var det kønneste. Det førstenævnte det mest praktiske. Her krævede planterne kun en smule opbinding i starten, mens de andre stativer krævede, at jeg løbende bandt op.

lathyrus
Toppen skal knibes af

Det er vigtigt at knibe toppen af planterne, når de er omkring 14 cm høje. Gør man det, forgrener planterne sig og bliver langt kraftigere og med langt flere stilke (med tilhørende blomster), end hvis man glemmer – eller ikke nænner – at fjerne toppen på babyplanterne.

Man kan faktisk fordoble antallet af lathyrusplanter ved at bruge de afklippede topskud. Det lykkedes mig at få en masse ekstra planter ud af toppene, men jeg må med skal melde, at jeg ikke fik dem plantet. Jeg havde nemlig allerede mange ærteblomster og kunne ikke overskue at plante endnu flere. Så hvis du planlægger at bruge topskud, kan du nøjes med færre frø.

lathyrusspirer

Jeg fik topskuddene til at spire ved at fjerne det nederste bladpar og sætte dem i vand. Efter nogle uger, groede stilkene rødder.

Gødning

Lathyrus er sultne planter, og de skal gødes. Dog ikke for tidligt. Først når de er i god vækst efter knibningen, skal de have lidt gødning. Siden kan man roligt give mere gødning. Jeg brugte komposteret hestemøg, og det virker.

Vil du se min lathyrusfilm?

Sidst i juli optog jeg en video ude i lathyrusbedene. Den tekniske kvalitet er ringe, men den giver alligevel et indtryk af både ærteblomsterne og min begejstring for at gå rundt derude iblandt dem. Du kan se den på Facebook.

hvide lathyrus
Huskeliste
 • Læg frøene i blød i vand 1-2 døgn inden såning.
 • Ved forspiring: Så frøene i såmuld (jeg brugte 2 slags, denne [reklamelink] var den bedste), gerne blandet op med vermucilite [reklamelink]. Frøene skal dækkes med ca. 1 cm jord. Stil dem i stuetemperatur og dæk med gennemsigtig plastik for at holde på fugten. Vand med en forstøver, når det er tiltrængt.
 • Brug fx en soil blocker [reklamelink]. Det gjorde jeg, og de virker så godt. Den største passer perfekt til lathyrusfrø.
 • Stil spirerne lunt og lyst (brug kunstigt lys, hvis du sår tidligt, eller stil spirerne køligt).
 • Klip toppen af planten, når den er 12-14 cm. Klip lige over et bladpar og efterlad 2-3 bladpar.
 • Plant ud fra midt i april til først i maj, gerne lidt forskudt, så du forlænger sæsonen. Plant med mindst 20 cm mellem planterne. Væn planterne langsomt til udelivet ved at lade dem være ude først et par timer om dagen, siden i tiltagende længere tid.
 • Sørg for et godt klatrestativ til dine ærteblomster.
 • Vand planterne, når jorden er tørret ud.
 • Når planterne har fået godt fat (men ikke før!), skal de gødes. Brug fx komposteret hestemøg.
 • Klip masser af buketter og nip de visner blomster af løbende, så varer blomstringen længe.
succes med lathyrus

Det allerbedste råd, jeg kan give, er i virkeligheden, at du blot skal kaste dig ud i det. Jeg lærer i hvert fald selv meget mere af at prøve mig frem, end af at sidde med næsen i en bog eller ansigtet klistret til computerskærmen.

Og til allersidst må jeg hellere tilføje, at jeg ikke er uddannet lathyrusdyrker. Jeg har bare prøvet mig frem. Og det jeg gjorde sidste år, lykkedes ret godt, men jeg er sikker på, at der er en masse andre måder at få fine ærteblomster på.

25 meninger om “Succes med lathyrus”

 1. Ih, jeg får helt lyst til at springe ud af min (hospitals)seng og gå i gang! Jeg har aldrig rigtig haft voldsom succes med lathyrus, men jeg har helt klart været for nærig med gødning. Næste år finder jeg dit indlæg frem igen, og så skal jeg have et ærteblomsthav – i år har jeg lovet mig selv at holde lav profil med al den skønne forspiring og haveprojekter. Meeen det bliver svært….

  1. Åh, så er du blevet opereret. Skønt, at det er overstået, Aase! Nu håber jeg, at du hurtigt kommer på benene igen, og at du bliver smertefri! God bedring til dig!

  1. Kære Lisbeth.
   Selv tak 🙂 Du har vist meget større haveerfaring, end jeg, og det glæder mig meget, hvis du kan bruge et enkelt lille tip herfra! Og det er da smart, at man kan fordoble sine lathyrus (hvis man bare ikke i forvejen har 200+ planter, som jeg havde sidste år 🙂 )
   Kh Nana

 2. Jeg begejstres totalt med dig Nana! Jeg får lyst til et lathyrus projekt, der kan duftes helt ind i stuen;-) Og nu får jeg trang til at gå i haven, troede næsten lysten var forsvundet, men det er vist noget med hver ting til sin tid;-)
  God god dag

  1. Det glæder mig, Anette! Det kan være, du snart skal så lathyrus 🙂 Og under alle omstændigheder, skal du nok snart i haven igen. Lysten vender tilbage med lyset 🙂
   Tak! Og god dag til dig!

 3. Uuhhhh, man bliver jo helt lathyrus-skruk af det dér. Jeg må vist liiige kigge i frø-kassen og se om jeg skulle have nogle frø liggende….

  1. Jeg havde egentlig bestemt mig for ikke at så sommerblomster i år, men lige nu er jeg ikke helt sikker ,,, 🙂 Når jeg ser billederne fra sidste år, kan jeg mærke, at frø og soil blockere trækker i mig 🙂

 4. Sikke fantastiske farver – jeg har netop fået hus og have, og selvom der mest snakkes hus på bloggen pt., går jeg nu også med mange tanker om, hvad første bed skal indeholde – dahlia, alunrod, solsikker, løjtnantshjerte og roser er pt bud., men uh altså, aaaalle blomster og planter frister i disse dage 😀

  1. Til lykke med både hus og have! Åh, jeg kan huske min første have. Den var lille-bitte, men jeg proppede så meget i den, at min daværende svigerfar gang på gang sagde, at nu løftede taget sig vist snart fra huset 🙂 Jeg er ret sikker på, at du får så meget fornøjelse af din have!

 5. så smukke så smukke, ærgeligt man ikke kan dufte dem her gennem skærmen…. må jeg spørge hvilken sorter de langstilkede lathyrus er? jeg vil prøve at gøre som du gjorde , det er simpelthen en drøm at kunne plukke store buketter, istedet for som du siger , de 10 stilkede buketter….. hestemøj kan vel også bruges? og så nippe når de er 12 – ½4 cm…. men vil så omkring 15 marts, tak for dine informationer, vh helle

  1. Ja, man bliver sådan helt blød inden i og længes bare efter at kunne stikke næsen i et bundt ærteblomster 🙂
   Jeg købte en del forskellige lathyrusfrø hos Charlotte (https://fuglebaekgaard.com/kategori/blomsterfroe/). De er ikke helt billige, men de er fantastiske i buketter. – Du skal dog være opmærksom på, at de dufter langt mindre, end de gammeldags med lidt kortere stilke og mindre blomster.
   Jeg har brugt hestemøg, og det virker fantastisk. Bare pas på ikke at gøde for tidligt. Som jeg også siger i videoen, kom jeg til at være lidt for gavmild med møget, da spirerne endnu var ganske små.
   Jeg tror, at midt i marts er et super tidspunkt at forspire lathyrus på. Hvis jeg selv skulle så i år, ville jeg også gøre det på det tidspunkt.
   God fornøjelse!

 6. Perfekt med en vejledning i Lathyrus:-) Jeg elsker Lathyrus og vil ikke undvære dem i haven, det kunne være skønt at have så mange som du havde sidste år.
  Jeg såede en lille portion igår og tror at det er ok, fordi alt generelt er tidligt fremme i år.

  1. Tak 🙂
   Jeg er enig: Lathyrus er vigtige i haven.
   De kan jo sagtens tåle kulde, så det er garanteret ikke for tidligt at så udendørs nu. Hvis du har sået inde, er jeg sikker på, at du også har styr på det 🙂 Jeg havde bare lidt udfordringer med at mine de første blev lidt ranglede. Jeg redede dem faktisk ved at klippe dem helt tilbage.
   God fornøjelse med dine ærteblomster, Lisbeth!

 7. Åh, det var ondt gjort 🙂 nu kan jeg jo slet ikke holde ud at vente på foråret. Synd man ikke kan sende duften med på internettet. Lathyrus er helt klart min yndlingsblomst, men jeg har aldrig haft særlig sucses med dem. Måske jeg skal prøve igen i år. Jeg er faktisk startet på årets grøntsagsdyrkning, for idag har jeg sået persille til udplantning. Det smager da altid lidt af forår. Mange varme forårshilsner til dig og tak for dine tips. Knus herfra.

  1. He-he, ja, man skal passe lidt på med at dele sådan nogle billeder på denne årstid 😉 Måske kan du bruge et eller to af mine tips til noget …? Jeg har selv haft relativt ringe udbytte af mine lathyrus, indtil sidste år, hvor forspiringen og hestegødningen gjorde forskellen, tror jeg.
   Knus fra Nana

 8. Vilken växtglädje, luktärtor trivs hos dig! Helt galet vackert:). Du är proffs:)
  Så mjuka sköna färger. Det var många år sedan jag sådde luktärtor, och då blev det endast några få blommor.
  Ha en skön kväll
  Kram Maria

  1. Uh, jeg kan godt lide, at du siger jeg er professionel, Maria 🙂 Mellem os sagt plejer jeg ikke at få så fine ærteblomster, men sidste år må jeg have gjort noget rigtigt, for de blev helt fantastiske 🙂
   Tak! Og i lige måde til dig!
   Knus fra Nana

 9. Nøjjjj de er godt nok flotte. Et hav er det rette ord.
  Jeg har også altid ærteblomster i haven og jeg vold plukker hele sommeren.
  Sidste år var helt vild også hos os.
  Super fin vejledning du giver.
  Vil bare tilføje at man aldrig må så ærteblomster samme sted to år i træk.
  De udsulter jorden totalt. Selv med fornyet gødning.
  Så i år må du plante et andet sted……..
  Syntes det er så trist det ikke er muligt at benytte samme bed.

  God aften
  Klem

  Charlotte

  1. Jeg overvejede faktisk at skrive det med, at man ikke må så samme sted flere år i træk, men jeg syntes at indlægget var blevet alenlangt, så jeg fravalgte det. Jeg har i øvrigt hørt, at det nu alligevel kan lade sig i nogle år, men jeg har ikke selv forsøgt (det lyder som om du har 😉 ). Jeg vil lige genoverveje, om jeg ikke skal klemme det ind i teksten. Tak for feedback!
   – Det bliver i øvrigt ikke aktuelt for mig i år, for vi har gang i så meget andet, at vi springer sommerblomsterne over …
   Knus fra Nana

   1. Ej mener du det Nana.
    Kan du godt undvære sommerblomster.
    Jep Lone og jeg prøvede og det gik ikke godt. Tvært imod…..
    Sov dejligt

    1. Jep! Vi må undvære sommerblomster i år. Vi skal have hegnet haven ind og ordnet bagpladsen og plantet på gårdspladsen, så det kommer til at handle om de store linjer i år 🙂
     Tak, Charlotte – og du må også sove godt!

 10. De er godt nok flotte. Tak for tippet mht. at genbruge toppene.
  Tror ikke jeg sår latyrus i år (medmindre jeg har nogle frø i min frøboks) da jeg i år prøver at gå næsten all- in på zinnia.

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.