Stokroser

stokroser

Jeg har altid forbundet stokroser med idyl og med sommerferie. Den gode slags sommerferie hvor solen skinner og dagens største udfordring er at bestemme hvad man skal spise til aftensmad. Sådan en sommerferie hvor alting er helt stille, og man er lykkelig.

Jeg har forsøgt mig med stokroser i flere af mine haver, men de har aldrig for alvor villet trives. De har skrantet, og de har ikke bredt sig.

stokrose

Her på Ravnegård er der stokroser.

stokroser

Her er mange stokroser, og når jeg luger gårdspladsen, ser jeg at de breder sig meget effektivt. Jeg er simpelt hen nødt til at luge en masse stokrosespirer væk, og det er en mærkelig fornemmelse når man altid har ønsket sig masser af dem. Men det går trods alt ikke at de dækker hele gårdspladsen næste år.

stokroser

Her er så mange stokroser at man kan lege med dem.

stokroser

Og man kan pynte med dem.

stokroser

Man kan vist også spise dem …? Det har vi ikke prøvet, men de smukke blomsterhoveder egner sig da fantastisk til kage- og salatpynt.

GemGem

GemGem

GemGem

24 meninger om “Stokroser”

 1. Ja, det kan vi mennesker fryde os over – men duerne, de bliver rent ud sagt møgsure over det pjat og bøvler ihærdigt med at få dem fjernet, inden de skrumler op i badet. Det er som om, de tænker “Nye ejere, nye unoder!” Jeg har kun det samme duepar, men det kan være, duer er mere venligt stemte på Sjælland …

 2. Ja stokroser er smukke, men de sår også sig selv i den grad. Jeg har fået to meget mørke mellem mine roser ved skuret. De er så pæne, men det var nu ikke meningen, at de skulle stå og fylde der.
  Kh Lisbeth

 3. Jeres stokroser er så smukke, de oser af idyl og sommer. Jeg har for flere år siden erkendt, at vores jord ikke passer til stokroser, så jeg “erstatter” dem med poppelroser og katost, som trives godt hos os.

  Hilsen Elna

 4. Kære Nana
  Jeg har haft virkelig svært ved at få stokroser til at spire, så jeg er da godt misundelig – tænk at luge dem væk… og at have så mange, at du kan pynte med dem. Det ser garanteret flot ud på din gårdsplads. Det er smukke blomsterfarver, du har.
  Kh Lisbeth

  1. Stokroser trives åbenbart kun i en bestemt slags jord (jeg tror vores er ret sandet …?). Til gengæld er der nok andre planter det er svært at få til at trives her. Jeg har ikke opdaget hvilke endnu, men det skal nok komme 🙂

 5. Heldige jer Nana, at i har så mange stokroser. Jeg vidste faktisk ikke de kunne spises, herligt med ny info!
  For mig er det også total idyl, sommer og ferie.
  Jeg kan ikke forstå de ikke bare sår sig her, når de vil så sig i revner og sprækker i de hyggelige brostens belagte gågader. Men de er ikke særligt villige, måske det tager tid at etablere sig…venter;-)
  Hvor er det dejligt for jer at i nu kan nyde tiden sammen, tillykke med din mands nye titel.
  Ha en god sommer-ferie-dag
  Knus Anette

 6. Jeg har aldrig haft stokroser, men måske skal de have chancen. Jeg ved godt, hvor de passer bedst – i gårdspladsen op ad den gamle stald. Men bondemanden vil ikke have den slags dér – men måske der bliver givet lidt los, når vi ikke længere har dyr i stalden – så må stalden vel godt signalere idyl fremfor produktion? Vi må se, ellers finder jeg bare et andet sted, for de er jo super lækre!

  1. Stokroser står jo yndigt op ad en gammel stald (måske for yndigt for bondemanden 😉 ), men egentlig tror jeg hellere de vil stå frit i et bed. Jeg kan i hvert fald se at dem vi har der har sået sig i rosenbedet, er kraftigere, end dem langs muren. Lækre er de under alle omstændigheder!

 7. Jeg elsker også stokroser, men tør simpelthen ikke så dem her på Sandgaarden, netop af frygt for at de vil brede sig umådeholdent og jeg vil være for svag til at luge dem væk;-)

  1. Hi-hi, jeg anser ellers ikke mig selv for at være ret hård i filten, men jeg fjerner altså løbende de små stokrosespirer. (Indrømmet: Det gør lidt ondt hver gang 😉 )

 8. Altså, Nana. Hvis jeg nu betaler fragt. Må jeg så ikke aftage nogle af dine spirer/små planter, hvis du luger her i sommer/sensommer? Jeg kan simpelthen ikke gro fra frø så jeg tænker at planter er vejen frem 😀

  1. Hej Therese.
   Jeg har faktisk forsøgt at redde et par oplugede eksemplarer til mig selv, og vi kan gerne prøve at gøre det samme til dig. Jeg tvivler dog på at de vil overleve en tur med Post Nord. Måske kan vi mødes i Hornbæk til en kop kaffe, eller du kan kan komme her forbi …? Jeg skriver lige til dig på Messenger.

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.