Spørgerunde. Værsågod at spørge

Q&A

Min søde svigerdatter har spurgt mig, om jeg ikke skulle lave en Q&A på bloggen.

Først tænkte jeg, at det da vist er for en yngre generation, end min. Så tænkte jeg, at det vil være en anelse pinligt at lægge op til spørgsmål (altså, hvor interessant er jeg lige?!?) – Især hvis der ingen spørgsmål kommer (ok, jeg er slet ikke interessant!) Men til sidst tænkte jeg: Pyt! Nu prøver jeg. Blogindlæg kommer ikke altid af sig selv, og det er sundt engang imellem at tage imod inspiration udefra. Og min svigerdatter er en klog, ung kvinde, som er værd at lytte til.

spørgerunde
Gode grunde til at tage en spørgerunde

En god grund til at bede dig, gode læser, om at stille spørgsmål, er, at det er en måde vi kan lære hinanden at kende på. Og jeg kan godt lide at kende mine læsere.

Desuden tænker jeg, at en spørgerunde kan lægge op til kommende blogindlæg. Hvis, fx, der er flere spørgsmål om vores høns, kan jeg i nærmeste fremtid lave et indlæg om hønsehold. Dit spørgsmål behøver altså ikke være super konkret og fokuseret, men kunne også være et relativt bredt spørgsmål som fx “Hvorfor blogger du?” Svaret kan så komme i form af et blogindlæg eller to.

Jeg vil grundlæggene forsøge at besvare alle spørgsmål præcist og ærligt, og skulle der være et spørgsmål, jeg ikke kan svare på, skal jeg nok fortælle, hvorfor det forholder sig sådan.

værsågod at spørge

Det øverste billede har jeg brugt før. Søren har fotograferet Bella, Olga og mig i haven på Norske Allé. De andre har jeg selv taget for et øjeblik siden. Jeg har for første gang i årevis købt nyt tøj. Blandt andet sweateren, som jeg har på i dag.

Nu håber jeg bare, at du har noget, du gerne vil spørge om

Værsågod at spørge. Og vær søde, gode læsere, at stille nogle spørgsmål, så min selvtillid ikke kommer til at lide et alvorligt knæk …

32 meninger om “Spørgerunde. Værsågod at spørge”

 1. Tak for opfordringen.
  Jeg købte en gang en fin buket Lathyrus hos dig. Kort tid efter ophørte du med at stille blomster ud til salg. DET er ærgerligt, for har man ikke plads til blomster, hvor man bor, så er det dejligt at kunne købe en frisk buket.
  Er der nogen mulighed for, at du på en måde kan gentage proceduren – eller måske holde en “åben have” en gang imellem, hvor man kan komme og se skønhederne og eventuelt klippe/købe en buket?
  Når man følger med i din have, så får man så stor lyst til at opleve den.
  Venlige hilsener, Marianne

  1. Tak for spørgsmålet, Marianne!
   Jeg kan godt huske, at du købte lathyrus her hos os 🙂
   Jeg har det med at få ideer og kaste mig ud i at udføre dem, uden for alvor at tænke dem igennem. Det skete (også) med sommerblomsterne. Det var et kæmpe arbejde, som jeg, da det kom til stykket, desværre ikke kunne løfte. Derfor opgav jeg i første omgang at sælge af blomsterne. Det var ærgerligt, for jeg tror faktisk, det kunne være blevet en pæn succes. Interessen var ret stor. Efterfølgende har jeg helt opgivet at dyrke sommerblomster. I hvert fald i den kommende sæson. Vi vil i stedet forsøge at få lidt styr på de store linjer: En bygning skal fjernes, grunden skal hegnes ind, der skal plantes nogle træer. Og så bliver der ikke overskud til at dyrke lathyrus og den slags. Desværre.
   Hvis vores have nogensinde bliver værd at vise frem, vil vi meget gerne holde åben have. Og hvis jeg nogensinde kommer til at dyrke sommerblomster igen, er du meget velkommen til at købe en buket engang imellem 🙂 Men en rigtig blomsterbonde har jeg desværre ikke kræfter til at blive. – Og dog, jeg sidder og får den idé, at vi måske kunne så en masse markblomster i et bælte. Sådan nogle som ikke skal passes … Hvis det kunne blive til noget, kunne vi jo godt holde et lille blomsterplukarrangement engang imellem. Det vil jeg have i baghovedet 🙂
   Venlige hilsner fra Nana

   1. Tak for fint svar, Nana. Jeg forstår, og vil se frem til et eventuelt “åben have”- og/eller sommerplukarrangement. Jeg ser tiden an.
    Venlige hilsener, Marianne

 2. Hej Nana
  Jeg kan komme på mange spm til dig, men lad os starte med disse:
  Jeg har læst at du er litteratur interesseret – men læser du også havebøger? Og I givet fald hvilke havebøger finder du inspirerende?
  Bedste hilsner Neija

  1. Synes dine børn, at I bor langt væk i Hornbæk? At det måske ikke er så nemt lige at smutte forbi til en gang mad? Tænker det altid er en overvejelse, når man vælger at flytte lidt ud på landet…

   1. Hej Mette.
    Vi lagde ud med at flytte fra Holte til en landsby mellem Næstved og Præstø. Det fortrød vi af flere årsager, men nok mest fordi der var for langt til ungerne 🙂 Her i Hornbæk oplever vi ikke, at der er så langt til København. Vi har faktisk netop I dag drukket te med min søn og svigerdatter derinde. Mine børn kommer på besøg ret ofte, og de klager ikke over, at der er langt herop. (Men måske de af og til sukker i deres stille sind …) Og Hornbæk udmærker sig jo ved at tilbyde strand, hyggelige caféer og store iskager. Ligesom Ravnegård byder på hunde, kat, høns og mulighed for masser af frisk landluft. Jeg tror, at de sætter pris på alle de ting. Men det ER en balance, og vi taler af og til om, at vi bor lige præcis så langt væk fra familie og venner, som vi kan holde til. Vi skal ikke længere væk.
    Det er et godt spørgsmål, du stiller 🙂 – Overvejer du selv at flytte fra by til land?
    Mange hilsner fra Nana

    1. Tak for dit svar 🙂 Bor i Virum – meget tæt på Holte – og har stadig (store) hjemmeboende børn – men kan ikke lade være med at tænke fremad, og der hælder jeg meget til at skulle længere nordpå – tættere ved vandet især og naturen – og roen. Men min mand mener, at så kommer vi ikke til at se noget til børnene, som sandsynligvis vil lande i København, hvor jeg i øvrigt også selv arbejder…Har stadig nogle år til at overveje det hele, og så er det hyggeligt at se, hvordan I har valgt at gøre det. Jeg har selv forældre 4 timer væk, og det er rigtigt svært! Derfor drømmer jeg nok selv om at kunne mødes med mine store børn, når de er flyttet hjemmefra, uden det behøver være et weekend-projekt. Men kan også se, at man kan få en anden god tid sammen, når man kan gå en tur ved stranden – end bare at besøge forældrene i et villakvarter. Mange hilsner Mette

     1. Ja, der er jo plusser og minusser ved det hele. Vi elsker Hornbæk og især, tror jeg, freden herude i Havreholm. Og jeg ser mine børn ofte. Både her og i København (og af og til mødes vi i Lyngby). I må tænke og mærke videre i et par år endnu. Du er altid velkommen til at skrive og spørge, hvis du har spørgsmål til Hornbæk og omegn 🙂
      God ny uge til dig!

  2. Hej Neija.
   Tak for din kommentar!
   Jeg læser faktisk ikke ret mange havebøger. Min yndlingshavebog er Jytte Aggerholm Justesens “Cottagehave”, fordi den giver mine drømme luft under vingerne. Den er fuld af poesi i både billeder og tekst, og det vil jeg hellere have, end faktuelle råd om dyrkning af planter. Faktisk duer jeg slet ikke til at læse sådan nogle faktaprægede havebøger. Jeg er nødt til at lære tingene af egen erfaring. En anden havebog, jeg virkelig har nydt at læse, er Caroline Arbers “Virginia Woolf’s Garden”. Den kombinerer min interessse for litteratur og havekunst 🙂
   Og nu er jeg blevet nysgerrig efter at høre om du læser havebøger, og i givet fald, hvilke? – Jeg kunne faktisk godt tænke mig at læse flere havebøger, så gode ideer er velkomne 🙂
   Bedste hilsner fra Nana

 3. Hej. Hvad er dit bedste råd om at blogge? Jeg overvejer om fortælle om mine dyr, mit liv på landet, gode råd til at kunne leve et spændende liv. Kh Malene

  1. Hej Malene.
   Uha, det er svært at svare på, synes jeg. Der er mange forskellige måder at lave en god blog på, tænker jeg. Hvis jeg alligevel skal prøve at komme med et godt råd, må det være, at man skal være vedholdende. Da jeg udgav første indlæg på min første blog, havde jeg en forestilling om, at en masse mennesker nærmest sad på spring for at læse med. Sådan var det ikke 🙂 Det er vist de allerfærreste, der fra begyndelsen har en stor læserskare. For de fleste af os gælder det, at vi skal hænge i igennem lang tid, før bloggen får fat. Og det tror jeg er ret godt at have i baghovedet, når man udgiver første indlæg 🙂
   Kh Nana

 4. Kære Nana, jeg ved at I er glade for at holde ferie i Danmark – men holder I sommetider også ferie i udlandet? Jeg fik lyst til at spørge, fordi jeg netop har haft lyst til at vise lidt billeder fra vores sommerferie i Frankrig.

  Mange hilsner fra Ulla

  1. Kære Ulla.
   Jeg vil i hvert fald gerne se billeder fra Frankrig 🙂
   Det er sjovt, at du spørger, for vi sad netop i går og talte om det med at rejse på ferie. Jeg har alle dage været dårlig til at rejse. Jeg bryder mig simpelt hen ikke ret meget om det. Som ung rejste jeg pligtskyldigt et par gange om året, for det gør “man” ligesom, men med tiden er det blevet mindre og mindre. Jeg vil ikke sige, at jeg aldrig vil sætte mig i en flyver igen, men lige nu føles det sådan 🙂 Men – igen – derfor kan jeg jo godt se billeder fra andre egne, og især havebilleder er altid inspirerende.
   Kh Nana

   1. Man skal absolut kun rejse hvis man kan lide det. Der er jo masser at se på i Danmark.
    Desuden behøver man ikke at flyve – vi er ligeså til på rejse med bil og færge.
    Tak for svar 🙂

 5. God formiddag Nana,
  Jeg bor selv å en gård på landet og nærmer mig de 60 år.
  Jeg synes ikke altid mine kræfter slår til som før i tiden.
  Der skal jo fodres og passes dyr, holdes stor ejendom(bygninger, markvej, jord, skov, folde mv), jeg bruger ca. 12 timer om dagen herpå, men synes ikke at nå så meget mere.
  Mærker du alderen og nedsat arbejdstempo i din hverdag?
  Hvad gør du for at få mere energi?
  Hvor mange timer bruger du ca. dagligt i have, til dyr og på bygninger?
  Har du hjælpe maskiner mv. for at gøre det nemmere og et råd hertil?
  Jeg synes altid I når så meget og holder det så smukt:-)
  Tak for en dejlig blog 🙂

  1. God formiddag til dig, Tina, og tak for dit spørgsmål!
   Allerførst: Det, jeg viser på bloggen, kan godt snyde lidt. Jeg viser gerne billeder af alt det pæne, men her er altså også områder, der ikke er så lækre 🙂 Dernæst lyder det, som om din gård er større, end min. Vi har ingen dyr (udover hunde, kat og høns), og vi har ingen jord (eller kun 2 hektar, hvor en landmand høster hø), så vi har vist meget mindre at holde.
   Men dit spørgsmål er godt, og du rammer ned i et tema, som vi ofte taler om. Selv om vores gård er relativt lille, er her meget at holde. Jeg ved ikke, om jeg mærker alderen, men det tror jeg. Jeg mærker i hvert fald, at jeg har en kronisk sygdom, som betyder, at jeg ikke har ret mange kræfter, og det bekymrer mig ofte i forhold til, at vi bor på en gammel bondegård.
   Du spørger, hvad jeg gør for at få mere energi, og jeg tror egentlig, at netop det, at vi bor på en gård med mange muligheder, giver mig noget energi. Jeg tror, jeg ville blive træt og ked af det, hvis jeg boede i en lejlighed på tredje sal.
   Jeg synes, det er svært at svare på, hvor mange timer, jeg bruger på gården, men ikke ret mange, må jeg indrømme. Min mand bruger nok mere tid. Det er ham, der maler og slår græs og den slags, som jeg desværre bliver svimmel af, og ikke kan. Vi har i ret høj grad betalt os fra de ting, vi har fået lavet, og planen er også at få folk til at udføre de fleste af de planer, vi har for gårdens ydre rammer. Men så er pengene også brugt op, og så må vi se hvordan det hele udvikler sig 🙂
   Har du tanker om at flytte til noget mindre?
   Tak for dine rosende ord om min blog!
   Kh Nana

   1. Tak for svar, gode svar 🙂
    Vi har en slægtsgård og de unge skal tage over, jeg skal blive og hjælpe til og især sætte dem ind i overgangsfasen.
    Ja på sigt vil jeg gerne flytte i en Patriciervilla med mindre have og med smuk udsigt.
    Jeg er også syg og må betale mig til meget hjælp og resten må jeg selv klare i mit slowtempo 🙂
    Jeg har det ligesom jer, det er landlivet som holder mig og mit humør oppe.
    En smuk dag ønskes du og dine herfra 🙂

    1. Hvor er det godt at høre lidt om din baggrund, Tina! Jeg forstår godt din fremtidsdrøm. Sådan en smuk villa med en pæn have og masser af udsigt … Det lyder perfekt 🙂
     Tak – og i lige måde til dig!

 6. Sikke en god ide! Jeg har nydt at læse dine svar indtil nu og faktisk lært noget nyt om dig, selvom jeg synes, jeg ‘kender’ dig ret godt. Jeg vidste ikke, at du ikke bryder dig om at rejse udenlands, eller at du ikke læser mange havebøger! Underligt man kan føle, at man kender et andet menneske uden at have mødt dem, for jeg kender dig jo ikke. Men jeg kender en del af dig – og det er jeg rigtig glad for! Jeg nyder at følge dig på bloggen.
  Jeg har ikke noget spørgsmål, men jeg kan godt lide dit nye tøj 🙂

  1. Jamen, jeg synes jo også, at jeg kender dig 🙂 – Men der er selvfølgelig en masse jeg ikke ved om dig. Det er min erfaring, at de mennsker, jeg oplever at kende – og at kunne lide – gennem bloggen, viser sig at være værd at kende og at holde af, når jeg har mødt dem i virkeligheden. Det har jeg til gode med dig, men det kunne være så fint, om vi en dag kunne mødes og snakke landliv, blogs, dansklærergerning og meget mere!
   Jeg er også glad for det tøj 🙂 Jeg gik og troede, at jeg var ligeglad med, at jeg ikke havde købt nyt tøj i årevis, men det var jeg vist ikke helt, for jeg glæder mig virkelig over det nyindkøbte!

 7. Et spørgsmål – hvor har du da fundet den superlækre trøje? 🙂 Jeg elsker sådan nogle trøjer, der både er varme og lette, men jeg synes ikke, der er så mange af dem i butikkerne. Det er meget mere lag på lag tøj…
  Kh, Karen

 8. Det er både interessant og sjovt at læse med i denne “tråd”, som det vist kaldes på Facebook.
  Jeg har ofte tænkt på et mere praktisk spørgsmål, jeg kunne tænke mig at stille dig, når jeg ser dine flotte indendørsbilleder.
  Hvordan bærer du dig ad med at holde de fine hvidmalede gulve med 3 hunde og regnvejr hver anden dag?
  Er det en vandbaseret gulvmaling I bruger eller er det en gammeldags alkydmaling?
  Annette

  1. Tak for dine pæne ord, Annette!
   Jo, altså, jeg tror, at gulvene ofte ser renere ud på billeder, end i virkeligheden 🙂 Men desuden gør vi en del ud af at holde hundepoterne nogenlunde fri for mudder. Når det er vådt, kommer hundene ikke ud i haven, men kun på gårdspladsen, og vi går tur på stranden, som jo blandt andet udmærker sig ved aldrig at være mudret.
   Vi har haft professionelle malere til at male gulvene, så vi har ikke selv købt malingen, men jeg mener bestemt, at den er vandbaseret.
   Mange hilsner fra Nana

 9. Tænker er du A eller B menneske, spiller du lotto når nu det er dyrt og få lavet meget. Så måske du vandt nogle skal jo gøre det. Nu har i 3 hunde vil du altid have så mange, syntes du er godt til og ved dyr. Ja var hvad jeg lige tænkte, og er jo som man kender hinanden lidt når man følger blokken.

  1. Hej Jonna.
   Tak for dine spørgsmål! Her kommer svarene:
   Jeg er A menneske.
   Niks, jeg har aldrig spillet Lotto. Du har ret i, at der jo faktisk er nogen, der vinder, men jeg ville slet ikke tro på, at det blev mig, så jeg vil hellere bruge indsatsen på noget andet 🙂
   Tre hunde er faktisk for mange for os. Jeg kan ikke helt forklare, hvordan vi har fået så mange, men det er helt sikkert min skyld 😉 Vi elsker jo alle tre hunde, men vi taler med jævne mellemrum om, at vi skal trappe ned. Vi er så ikke helt enige om, hvor langt vi skal ned. Søren mener, at én hund er nok, mens jeg nok hælder til at to er et passende antal 🙂 Har du hund(e)?
   Kh Nana

   1. Nej i den nye lejlighed jeg er flyttet i må vi ikke have dyr, er nok også mere katte menneske Men holder også af hunde min ene søn har 2 store hunde så der er i familien

 10. Det var da en god ide, din svigerdatter fik med en Q&A. Selv om du i dine blogindlæg fortæller meget om dig selv og dit liv på landet, giver de gode spørgsmål og svar et endnu større indblik i, hvordan det er at bo på landet. Specielt spørgsmålet og svaret om, hvordan det er at bo et stykke væk fra børnene er interessant, da tanken om at flytte væk fra børnene er det, der indtil videre har afholdt os fra at blive fuldtids landboere.

  Jeg kunne rigtig godt tænke mig, hvis du lavede et indlæg om at holde høns. Det kunne jeg nemlig godt tænke mig, men jeg ved ikke, om det kan lade sig gøre, når vi er i København fra mandag til fredag og også rigtig godt kan lide at rejse. Har I nogen til at passe hønsene, når I engang imellem er væk fra gården? Min mand mener også, at høns og deres foder tiltrækker rotter. Har I problemer med det?

  Er I helt gået væk fra de haveplaner, som Helle fra Troensehaven lavede til jer, og skal I have en havearkitekt til at tegne alle de nye planer, I har for haven? Jeg overvejer engang imellem selv at få en havearkitekt til at kigge på vores have, fordi jeg tænker, at sådan en kan se nogle muligheder, som jeg ikke selv kan se. Men på den anden side har jeg selv tusind ideer, jeg gerne vil have ført ud i livet først ;0).

  Jeg håber, der kommer mange flere spørgsmål og svar.

  Mange hilsener
  Anette

  1. Ja, det var en god idé; jeg hygger mig meget med at læse jeres gode spørgsmål 🙂

   Jeg skal nok vende tilbage til hønsene i et indlæg om en måneds tid. Så har vi nemlig fået ny hønsegård og nyt hønsehus – og måske endda flere høns 🙂 De (få) gange vi har været væk fra gården, har mine børn boet her og passet alle dyrene. Men jeg tænker, at man sagtens kan få en nabo til at se til hønsene og skifte deres vand + give dem lidt mad en gang om dagen, hvis man er ude at rejse. – Så kan naboen jo til gengæld få æggene 🙂 Vi har kun én gang haft problemer med rotter, og det var, da vi havde ænder. Der har aldrig været noget i forbindelse med hønsene.

   Ja, altså, jeg må nok erkende, at vi er gået helt væk fra de planer, som Helle Troelsen lavede. Ikke fordi der er noget i vejen med hendes arbejde, vi vil vist bare hellere selv bestemme, når det kommer til stykket. Hvis jeg igen skal bruge en havearkitekt, vil jeg være bedre forberedt, tror jeg. Så at vi kan tage udgangspunkt i mine egne ideer og så få en snak om, hvorvidt de skal rettes til eller trækkes i en eller anden retning. Da Helle var her, blev udgangspunktet hendes ideer, og hvor gode de end var på papiret, passer de alligevel ikke helt til os, når vi mærker efter. Jeg tror faktisk heller ikke jeg er god til at arbejde efter en plan. – Og det er jo ikke Helles skyld. Jeg tænker dog, at hun har efterladt noget inspiration, som vi – selv om vi ikke bruger ideerne direkte – inkorporerer i vores egne havetanker.

   Tusind tak for dine gode spørgsmål, Anette!

   Mange hilsner fra Nana

 11. Friskt gjort Nana!
  Det er morsomt at læse dine svar. Første gang jeg så dit indlæg ville jeg spørge vedrørende den haveplan som I fik lavet, men kom fra det fordi jeg søgte på haveplanen og genopfriskede den;)) Nu ser jeg jo dit svar, hvor jeg er tilbage:-) Nogle gange kan det netop hjælpe at få en haveplan for at se at det ikke er det man selv føler for…

  1. Tak, søde Lisbeth!
   Ja, jeg tror nemlig at haveplanen alligevel har hjulpet os med at afklare nogle ting. Men en anden gang – hvis der bliver sådan én :-). – tror jeg hellere jeg vil have en inspirationssnak med en havearkitekt – og måske nogle noter eller helt løse skitser, end en egentlig plan. Men så har jeg jo lært det 🙂

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.