Solskin, såning og soilblockere

soilblockere

Forårssolen skinner i disse dage, og jeg sår blomsterfrø på livet løs. De fulde zinkbakker hober sig op, og det samme gør mine håb og forestillinger om en spraglet blomstermark om nogle måneder.

Jeg har anskaffet to soilblockere [reklamelink]. Jeg mener at jeg første gang faldt over dem på Instagram. Tanken om dem lå formentlig i mit baghoved da jeg besluttede mig for at dyrke sommerblomster i ret stor stil. Jeg har nemlig altid hadet at prikle, og jeg havde næppe kastet mig ud i såning af en lille million (cirka …) blomsterfrø hvis jeg havde været nødt til at prikle de mange små planter. Men når man arbejder med soilblockere, slipper man for priklingen.

Jeg er ret hurtigt blevet nogenlunde ferm til at fremstille små jordblokke, og siden jeg stansede mine første soil blocks ud, har jeg været begejstret for konceptet.

såning af sommerblomster
Jeg står ved et havebord på gårdspladsen i solen og arbejder med de små, fine jordterninger. Det er en fornøjelse.

Vist er det et pillearbejde at så de bittesmå frø i de små hulninger i jordblokkene (løvemundfrøene er de min største udfordring hidtil: Bittesmå og jordfarvede, så man hele tiden mister overblikket over hvor langt man er kommet med såningen), men når det først er gjort, skal de små spirer bare have lov at vokse i fred.

Jeg kan ikke prale af at være super erfaren ud i såjord, men jeg har prøvet forskellige (fordi jeg hele tiden løber tør og panikkøber mere jord). Af dem jeg har forsøgt mig med, er såjorden fra Champost [reklamelink] langt den bedste til soilblockere. Den er nemlig helt fri for trevler og urenheder og hænger derfor bedre sammen. Jeg blander jorden med lidt vermiculite og en smule perlite.

soilblocks
Her er nogle af de færdigsåede bakker rykket ind på gulvet foran altandøren på 1. sal. Jordblokkene ligner fuldstændig hjemmebag. “Krymmelen” på nogle af blokkene er vermiculite der ligger som et tyndt dæklag over frøene.

Jeg arbejder langsomt, og jeg når næppe at så alle de frø jeg har indkøbt. Måske kommer der slet ikke blomster ud af mine anstrengelser, men det gør ikke så meget, for jeg hygger mig gevaldigt med mit projekt. Jeg oplever det som ret meningsfuldt at stå og nusse med de små blomsterfrø. En væsentlig sidegevinst er at jeg sover bedre om natten, end jeg har gjort i årevis, og når jeg vågner er det altid midt i en drøm om lange rækker af blomster. Indtil videre er det sjovt at være blomsterbonde.

14 meninger om “Solskin, såning og soilblockere”

 1. De ser godt nok smarte ud! Nu har jeg googlet lidt – Laver du så først i små “jord-firkanter” og senere putter dem over i større, eller? Det tror jeg at jeg bliver nødt til at investere i. Har de sidste mange år brugt små plastikpotter eller store bakker og så planter stiklingerne om når de er kommet op.

  1. Altså, nu er jeg jo ikke ekspert endnu 🙂 – men jeg tænker at de fleste af planterne af de små frø kan blive i deres lille firkant til de skal plantes ud. Dem der kommer til at trænge, vil jeg ploppe over i nogle større firkanter. Der følger sådan nogle stempeldutter med til den store soilblocker så man kan lave et hul der passer til en lille terning. I de store blokke har jeg indtil videre sået lathyrus som jo har store frø. Det er ret sjovt at så med soil blockers, synes jeg, og indtil videre kan jeg i hvert fald kun anbefale dem!

 2. Bare du synes at det er sjovt, så er det ikke forgæves. Soilblockere er smarte, jeg købte en stor sidste år, men fik kun leget med den, da jeg som bekendt solgte hus og have. Om den kommer i sving i år tror jeg næppe for vi flytter 12 april og til den tid kan jeg så på friland.
  Så hvis du ikke når at så eller forspire alle dine frø, så er der heldigvis mange af dem der kan sås ude på stedet. I mange tilfælde sker der også et ophold i plantevæksten når de forspiredes små skrøbelige rødder plantes ud i jorden og det er ikke altid man mærker at forspiring giver et forspring – men det kommer jo helt og aldeles an på forårsvejret og temperaturene:-)
  Dine drømme lyder virkelig skønne gid det var mig der havde dem.

  1. Ja, jeg tænker også at resterne bliver smidt i nogle såriller i maj måned. Jeg plejer faktisk kun at så på friland, og det er for det meste gået meget godt 🙂 Jeg kan egentlig godt forestille mig at de små planter bliver lidt forskrækkede når de bliver flyttet ud i den store verden.
   Måske du snart begynder at drømme om jeres nye have 🙂

 3. Spændende med soilblockers – jeg har også luret på dem, så nu glæder jeg mig til at følge dine erfaringer. Jeg kan altså også se alle dine blomster for mig – det bliver så fint!

  1. Ja, indtil videre er jeg i hvert fald meget begejstret for de små jordblokke. Jeg skal nok fortælle hvordan det udvikler sig.
   Åh, ja, bare nu de blomster virkelig bliver til noget. Jeg afventer stadig at se den første spire 🙂
   God søndag til jer, Aase!

   1. Man kan jo ikke nå alting, og du har virkelig meget andet. Jeg har jo nærmest kun min blomstermark (som jeg ikke engang har endnu). Spændende om du får tidlige ranunkler i år 🙂 Og god solskinssøndag til dig, Lisbeth!
    Kh Nana

 4. Kære Nana
  Så længe du morer dig og sover godt om natten, så er det foreløbig en succes.
  Jeg gider heller ikke det med at prikle, men klarer mig i mini-stil med paprør. Soilblockeren lyder smart til gartnerier, som dit ;-))))
  Kh Lisbeth

  1. Hi-hi, “gartnerier som mit” 🙂
   God solskinssøndag til dig! – Måske skal du i haven eller så nogle små frø fulde af sommerløfter,
   kh Nana

 5. Det lyder så dejligt at du sover bedre og vågner med drømme om at være blomsterbonde. Selv hvis du ingen blomster får ud af anstrengelserne må de gode drømme være det hele værd. Jeg er nu også sikker på at du nok skal få masser af smukke blomster og glæder mig allerede til at følge med.

  1. Jeg fantaserer i ét væk om min blomstrende mark, og jeg håber virkelig at jeg kan vise billeder af en mangefarvet overdådighed til sommer. Ellers må vi blive ved med at tænke os til den 🙂

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.