Små blomsterbønder og små spirer

spirer
Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er streg.jpg

Indlægget indeholder reklame

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er streg.jpg
Blomsterbønder

Det er snart et stykke tid siden at vi herhjemme blev enige om at forsøge os som blomsterbønder. Det var især for at komme lidt i jorden på vores mark. For at afprøve forholdene derude på en overskuelig og kortsigtet måde, inden vi bestemmer os for hvad vi skal stille op med marken på længere sigt.

Jeg blev grebet

Jeg tænkte straks (for) stort hvilket er så typisk for mig at jeg bliver helt træt af at skrive om det. Jeg gik i gang med at så blomsterfrø til den store guldmedalje og tænkte endeløst over hvor på marken de skulle plantes, hvordan de skulle bindes op, hvordan de skulle vandes, gødes og plukkes og sælges.

konrblomstspirer
Kornblomster på vej.
Overvældende interesse og kolde fødder

Jeg lagde også et opslag om Ravnegård Blomster i en Facebookgruppe for folk i lokalområdet. Der viste sig at være en overvældende interesse for vores projekt. Der var så mange søde tilbagemeldinger og interesserede henvendelser at det begyndte at gå ud over min nattesøvn og mit overblik. Forestillingerne om hvordan Søren og jeg skulle gå rundt i smagfuldt havetøj og stråhatte, blandt endeløse rækker af frodige sommerblomster hvor vi plukkede buketter til vores yndige, lille vejbod, virkede pludselig ikke så realistiske. Vejen til blomsterfloret forekom meget lang. Samtidig regnede det uafbrudt i mange dage, og langsomt forvandlede vores mark sig til et vådområde.

I det små

Og så var det at jeg måtte huske mig selv på at vi skal være blomsterbønder i det små. Vi skal dyrke blomster for sjov og for vores egen skyld. Hvis der kommer så mange blomster ud af det at vi kan sælge dem i bundter, gør vi det, men det skal ikke være målet. Målet skal være at vi skal hygge os med det, lære vores mark at kende og plukke buketter til stuerne. Når jeg husker det, og når jeg tænker på alle jeres søde kommentarer til mit forrige indlæg om oversvømmelsen på vores mark, får jeg fornyet mod på blomsterprojektet.

asters
Babyasters.
Små spirer i zinkbakkerne

Og jeg er godt i gang. Jeg har nogle babyblomster jeg kan pusle om og tale godt for. En del af de frø jeg har sået, er blevet til spirer. De står i deres små jordterninger. Jordterningerne står i zinkbakker fra Zinkbakken. Vi har før købt højbede hos Morten, og vi har planer om at købe flere højbede. Gerne mange, for det vil være så befriende nemt at dyrke en del af blomsterne i højbede. Men i denne omgang er det altså blevet til zinkbakker.

zinkbakker
Så mange zinkbakker har jeg tilbage. De rækker ikke til alle mine frø, men resten må blive sået på friland.
spirer
Til højre i billedet kan du skimte nogle af mine lathyrus. Jeg synes de bliver lidt lange i det, selv om jeg forsøger at give dem masser af lys.

Bakkerne er vildt pæne og vandtætte, så jeg har dem med glæde stående i vindueskarmene herinde i huset. Når frøene begynder at spire, rykker bakkerne over i et rum i en udlænge. Her står spirerne under vækstlys, og her vokser de sig forhåbentlig store og stærke.

vækstlys
En samling spirer under vækstlampen. – Her ser du igen de ranglede lathyrus. – Skal jeg klippe dem ned?

Når spirerne skal plantes ud, og bakkerne bliver tomme, kan jeg forestille mig mange andre anvendelsesmuligheder. De kan fx komme ud i vores lille drivhus.

zinkbakker
Et par af vores zinkbakker. De har målene 53,5 x 31,5 x 5,5 cm og er meget behagelige at håndtere, samtidig med at de har god plads.

Du kan se udvalget af zinkbakker her. Vores bakker måler 53,5 x 31,5 x 5,5 cm. Næste gang jeg skal købe zinkbakker, vil jeg supplere med nogle mindre, for det er helt klart nemmest at have én og samme slags frø i hver bakke, og der kan være rigtigt mange små soil blocks (soil blockere kan du også købe hos zinkbakken) i den størrelse jeg har brugt hidtil.

Små spirer, store oplevelser

Det er ikke kun frø jeg har dyrker. Jeg har også lagt ranunkler til forspiring. Og i dag har jeg set den første ranunkelspire (den er så klejn at den ikke lader sig fotografere). Det virker altså ret stort for en lille blomsterbonde.

16 meninger om “Små blomsterbønder og små spirer”

 1. Jeg glæder mig til at se billeder af alle dine blomster til sommer – jeg er nemlig sikker på, at det nok skal lykkes at få en masse smukke blomster til at gro og trives på jeres mark.

 2. Jeg synes også at lathyrus har en tendens til at blive ranglede. Jeg plejer at nippe dem når andet bladpar er kommet frem. Jeg har faktisk haft held med, at det jeg nippede af satte jeg i jord og så slog de rødder. Af en eller anden årsag har jeg de sidste par år haft problemer med at få Janet Scott frøene til at spire – uanset producent. Pøj pøj med arbejdet. Det bliver en fantastisk blomstermark I får jer. Knus herfra

  1. Tak, Mette, for at dele din lathyrusviden! Jeg plejer at så på friland, så jeg har ingen erfaring med at forspire lathyrus. Jeg gør som du siger 🙂
   God dag til dig!
   Knus fra Nana

 3. Så spennende dette prosjektet blir, og det er jo hyggelig at lokalbefolkningen er positive på deres vegne. Det er bare å håpe at de også kommer for å kjøpe. Gleder meg til fortsettelsen.

 4. Ja det er om ikke at slå for stort brød op, men det har du vidst fundet ud af, det er et stort arbejde. Heldigvis ser det ud til, at du er godt i gang. Jeg er imponeret over, som det myldrer op. Det skal nok gå, men det er nok bedst at starte i det små.
  Kh Lisbeth

 5. Uh, ja, det myldrer op, og nu gælder det om at holde liv i det 😉 Og, ja, vi holder det på et overskueligt plan 🙂
  God onsdag til dig, Lisbeth!
  Kh Nana

 6. På nettet har isabellas.dk en fin beskrivelse af, hvordan man forspirer lathyrus og hvordan/hvornår man laver nye planter af det afklippede topskud.

 7. Jeg fandt ingen anemoner, men rabarberne er sørme begyndt at skyde de fineste rødlige, små blade frem. De tror vist, at det er april med al den regn! Så hvis vinteren/minusgraderne vender tilbage, må jeg ud at dække dem til.
  God weekend, Nana!

 8. Det er sjovt som sådan noget tit sker. Man har sine drømme, man deler dem med andre og er måske lidt bange for at møde hovederysten. Det sker ikke, men pludselig er det selve opbakningen, støtten og forventningerne der bliver et pres. Det er så utroligt fint når man som du formår at skallerer tilbage fra de allervildeste drømme og sige NEJ det er det her jeg skal og det er godt nok! Faktisk tror jeg det er selve nøglen til at noget kan blive en succes.

  For vi vil jer det godt og vi ser for os den helt store udfoldede drøm med kæmpe blomstermark og glade kunder. Men altså det er jo ikke os der skal have det hele til at fungerer og så er det nemt at have (for) store drømme.

  Jeg tror det bliver så fint om ikke andet så for jer og det er helt rigtigt at det ikke skal blive så stort at du ikke kan sove. Bliver det godt og hyggeligt lærer i af det og så bliver det måske lidt større næste år.

  Og med hensyn til marken: som mange også skrev er marts meget våd i år og det er helt almindeligt at lavtliggende marker står med vand i marts måned. Det er ikke det samme som at de også gør det i maj hvor du skal bruge marken til blomsterne. Ellers er det jo med at få kikket til drænene og hvis de virker er træer som pil og vandsugende birke ofte det der skal til.

  Vi bor her ved åen hvor der er udlagt kolonihaver på de våde grunde ned af åen fra os (netop fordi de de er våde og bliver oversvømmede og derfor ikke egner sig til helårs beboelse). Nu er der mange der bygger til helårs bolig alligevel (og de giver også næsten 1 million for de små grunde selvom der kun må bygges 60 m2). Når der nu skal bygges arkitekttegnet minihus så fælder de alle de store gamle træer. HVER gang står jeg så og taler med en fortvivlet ny haveejer der er ked af det, fordi grunden pludselig er blevet så våd. Hvis de lod træer og store gamle buske stå ville de have en meget bedre grund at bygge på for grundene var jo ofte fint tørre inden de fældede og kom med deres store tunge maskiner. Nu har I selvfølgelig ikke fældet træer, men det kunne sagtes være at I skulle plante nogle.

  1. Tak for din søde kommentar og store støtte, søde Marina! I vores ene skel står en række birketræer som kaster noget skygge, men vi har talt om at vi ikke tør fælde dem fordi de hjælper med at drikke vand. Og jeg har en idé om et stort piletræ midt på grunden. Vi går forbi en gård hvor de har en stor plæne med en sø og et kæmpe piletræ. Det er jo ikke den cottagehave jeg drømmer om, men det er pænt 🙂
   Kærlig hilsen Nana

   1. Alle haver er forskellige og det er faktisk noget af det fine at man ikke bare kan komme med sin plan og smække den ned over et stykke jord. Skal det blive rigtigt godt må man kikke på jordforholdene og alt det andet. Nogle gange er det en gave at man måske får noget helt andet end man ellers ville have valgt. Med jord der ligger så langt væk og kan være svært at vande kan man jo også vælge at se det som en gave at det ikke er knastørt sand!

    Uanset hvad er jeg sikker på at det bliver SÅ fint.

    1. Det er kloge ord, Marina! Man må tage udgangspunkt i de forhold der er. Og det er en god, positiv vinkel du har på vandingen 🙂 Sidste sommer, da alt andet græs var gult, var græsset på vores mark frodigt grønt. Så det høje grundvand har også sine fordele 🙂

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.