Skærmtid

skæretid
Dengang mor var ung

Forleden, da vi var sammen med mine voksne børn, kom vi til at tale om specialeskrivning. Jeg skrev mit speciale på en lille elektrisk skrivemaskine som var udstyret med slettebånd. At skrivemaskinen både var elektrisk og med slettebånd var stort, og jeg følte virkelig at jeg var oven på. I de unge menneskers ører lyder det bare mærkeligt at jeg ikke skrev på computer.

Da jeg i slutningen af 1980’erne var indlagt på Rigshospitalet med min førstefødte, havde min eks-mand en helt moderne ting som adskilte os fra de fleste andre på afdelingen: En mobiltelefon. Med telefonen fulgte en ret stor kasse. Den så ud omtrent som denne. De andre der var indlagt, måtte låne en telefon på afdelingen eller finde en mønttelefon. Vi var virkelig fremme i skoene med den relativt mobile telefon. Men det var jo en telefon der kun duede som … ja … som telefon.

iPhone

Skærme

Hverken min elektriske skrivemaskine eller min eks-mands mobiltelefon var udstyret med skærme. Vi levede i en verden hvor den eneste skærmtid var den foran TV’et, og den foregik – for mit vedkommende, i hvert fald – altid om aftenen når jeg alligevel var for træt til at lave andet.

Min Mac og min iPhone

I dag er jeg for det meste tæt på min Mac og næsten altid tæt på min iPhone, og jeg er meget on-line. Jeg kan lide at tingene går hurtigt, og jeg holder meget af at kommunikere med omverdenen. Jeg synes Internettet er fantastisk, og jeg er vældig glad for min Mac og min iPhone.

skærmtid

Når det bliver for ekstensivt

Men jeg er ikke så tilfreds med den måde jeg bruger mine skærme på. Det bliver ofte for ekstensivt og strækker sig over alt for lang tid.  Når jeg er træt og svimmel, er det nemt bare at sidde i sofaen med computer og telefon uden der rigtigt kommer noget ud af det. Jeg bliver ikke engang udhvilet, men snarere mere træt på en irritabel måde.

Derfor vil jeg arbejde på at strukturere min skærmtid. Jeg vil give mig selv lov til at sidde et antal timer ved computeren, og mens jeg gør det, skal jeg bruge den intensivt. Jeg skal besvare og skrive emails, redigere billeder, skrive et blogindlæg eller noget andet fornuftigt. Jeg skal gøre det koncentreret, og når jeg er færdig, skal jeg lægge computeren fra mig og lave noget helt andet.

mobiltelefon

Hvordan har du det med skærmtid?

Hvordan har du det med dine skærme? Hvor lang tid sidder du ved computer eller med telefon på en almindelig dag? Er du tilfreds, eller synes du som jeg at der er plads til forbedringer? Jeg glæder mig til at læse din kommentar. Hvis jeg ikke svarer med det samme, er det fordi jeg har slukket computeren og lagt telefonen væk. Men kun for en stund, for jeg er altså ret vild med det internet.

16 meninger om “Skærmtid”

 1. Uh Nana, hvor jeg forstår dig. Jeg har det helt ligesådan. Jeg havde ALDRIG troet, at jeg ville komme så langt ud, at jeg skulle på nedtrapning, men jeg kan se, at det nærmer sig. Faktisk er grænsen for, hvad jeg synes, der er ok, overskredet. Det er det, du skriver, med at sidde foran skærmen uden at der reelt sker noget, der er prikken over i’et. Oftest laver jeg rent faktisk noget – skriver, ordner fotos, tjekker ting og sager, men jeg har opdaget, at jeg nogle gange går i selvsving og tjekker mine fem mail-konti forfra og forfra. Jeg har en plan om kun at tjekke mails en gang om dagen, men det er nu nok for lidt. To gange så..! Noget skal i hvert fald gøres.
  Jeg var glad for at læse dine overvejelser.
  Vi skrives ved – når tiden engang er til det, ikke?
  Kh Lisbeth

  1. Hej søde Lisbeth.
   Jeg har holdt mig i skindet og først tændt computeren nu 🙂 Det er netop det-dér med at tjekke alle sine ting forfra igen og igen som bare ikke virker særligt sundt. Omvendt er der jo mange fordele ved at være hyppigt online. Det må gælde om at finde en balance. Jeg er i tvivl om hvilke regler jeg skal sætte for mig selv. I dag vil jeg i første omgang tage tid på hvor længe jeg sidder ved computeren og afbryde mig selv hvis jeg går i tjekke-konti-selvsving.
   Jeg blev helt glad for at høre at du kender til det jeg beskriver i indlægget. Det er rart at vide at man ikke er den eneste 😉
   Jeg håber at vi kan udveksle erfaringer!
   Kærlig hilsen Nana

 2. Jeg blev først lidt nostalgisk, da jeg læste om din eksmands mobiltelefon. Vi havde busselskab tilbage i 80´erne, så min eksmand var med på noderne med en kæmpe stor mobiltelefon og personsøger, så jeg kunne få fat i ham, når han var udenfor bussen, tænk hvilket fremskridt siden den gang.
  Jeg er også vild med internettet, jeg bruger det rigtig meget, alt for lang tid ved computeren, mobilen bruger jeg ikke så meget. Men jeg indrømmer, jeg bruger for meget tid på fb, det er derfor jeg ikke rigtigt er begyndt på Instagram, jeg bruger rigeligt tid i forvejen. Det er også grunden til, at jeg for tiden kun blogger 5 dage om ugen, det tager alt for lang tid.
  KH Lisbeth

  1. Åh, ja, det er sjovt at tænke tilbage på de telefoner 🙂
   Ja, Internettet tager nemlig tid! Jeg vil gerne bruge tid på det, for det har så mange kvaliteter. – Fx har jeg lært dig at kende 🙂 Jeg gider bare ikke spildtid på Nettet. Og jeg vil blive bedre til at bruge min skærmtid intensivt og relativt produktivt, i stedet for bare at hoppe fra det ene til det andet uden mål og med!
   I lang tid valgte jeg også IG fra. Nu har jeg en konto jeg er ret glad for, og den synes jeg egentlig godt jeg kan styre. Det er mere overfladisk surfen der er mit problem. Og det er slut med den slags fra i dag 🙂 Jeg kan sagtens forstå at du er gået ned til at blogge lidt mindre. Jeg selv udgiver mellem 15 og 20 indlæg om måneden. Jeg kan simpelt hen ikke overkomme flere.
   Kærlig hilsen Nana

 3. Skal jeg være ærlig Nana…………
  Jeg har siden mit sidste blogindlæg for næsten tre uger siden lukket og slukket min elskede pc.
  Den blev åbnet op i går og der var mange mails…….
  Jeg har valgt at den smukke sommer og ferien skal bruges aktivt og sammen med familien.
  Er du klar over hvor meget tid det giver………….

  Min mobil har jeg haft ved mig. Sådan on and off. Alle har kunne komme i kontakt med mig og jeg har været på fb og ig.
  Men der har godt kunne gå 5 dage i mellem.

  Kan mærke jeg ikke gider bruge for meget tid her, når familien er hjemme.
  Men det holder ikke i de kolde måneder.
  Der er min pc en stor del af mit liv.

  Dejlig varm solrig dag
  Charlotte

  1. Jeg har godt tænkt at jeg ikke hørte fra dig længe, og det er dejligt du er tilbage, men jeg kan sagtens forstå at du har holdt computerpause! Nej, jeg tror faktisk ikke helt jeg er klar over hvor meget tid det giver helt at vælge computeren fra. Men det kan være jeg skulle prøve 😉
   Tak – og i lige måde til dig, Charlotte!
   Kærlig hilsen Nana

 4. Jeg bruker en del tid på min ipad, (har ikke Mac eller PC) men litt mindre på hytta da jeg ikke har wifi der. På iPaden leser jeg aviser og nyheter, e-bøker, ser film, blogger, betaler regninger,face time med barnebarna, Instagram osv. Kort sagt alt. I tillegg har jeg en ipad som jeg bruker på jobb der jeg har all info om de aktuelle flyvningene jeg skal jobbe på, samt all annen info relatert til jobben. Til gjengjeld kan det gå uker mellom hver gang jeg slår på tv’n. Så ja, jeg bruker mye tid på nett.

  Klem fra Ingrid

  1. Jeg har engang haft en iPad, men vi blev aldrig venner. Jeg kan dog se at de fleste der besøger min blog, gør det via iPad, så jeg ved at I er mange der bruger dem. Og om man bruger en Mac, en PC eller en iPad kommer jo ud på det samme i forhold til skærmtid. Under alle omstændigheder er det da fantastisk hvor meget man kan på Internettet. Jeg er fan! Jeg ser i øvrigt også TV på min Mac. Det er mange år siden vi sidst havde et “rigtigt” TV.
   Jeg synes det er fint at bruge meget tid på Nettet, og som du beskriver det, bruger du jo tiden fornuftigt 🙂 Jeg går bare af og til i selvsving på Nettet og surfer rundt uden at der kommer noget som helst ud af det. Og det gider jeg ikke. Så det er slut nu 😉
   Knus fra Nana

 5. Der er ingen tvivl om, at også jeg bruger meget tid ved skærmen. især her i ferien. I dagligdagen bruger jeg den om aftenen – til gengæld ser jeg sjældent tv. Jeg bruger i høj grad nettet til inspiration, tidsfordriv, viden, løsninger og kommunikation – og så selvfølgelig arbejde, ikke at forglemme 😉 Det tager nemt overhånd, det er godt at kigge på sig selv og ens mønstre ind imellem – og handle på det man ser.
  Min telefon er altid på lydløs, jeg bryder mig ikke om at være til rådighed hele tiden, så man kan faktisk ikke altid få fat i mig. Det er der mange, som undrer sig over – især fordi jeg har unge børn. Men indtil nu har vi alle overlevet (det hjælper sikkert på mit princip, at børnenes far altid kan træffes på telefonen…). I bund og grund vil jeg bare gerne være tilstede i den situation, hvor jeg er – og hvis jeg hele tiden kan høre eller være optaget af diverse plinger og dinger fra telefonen, formår jeg ikke at holde fokus.
  De sidste dage med ekstrem varme har jeg brugt meget tid ved skærmen, det har været alt for varmt til andet. Jeg håber, temperaturen falder lidt, så skærmen for alvor kan blive afløst af noget fysisk udfoldelse! Men uanset hvordan vi vender og drejer det, må vi nok indse, at digital information og kommunikation er kommet for at blive :-), så vi må lære at være bevidste om vores egen ageren i det – tak, fordi du i dit indlæg minder os om det!

  1. Det du skriver om at være til stede i den aktuelle situation synes jeg er så rigtigt! Jeg bliver ofte lidt ked af det når dem jeg er sammen med, skal ordne noget vigtigt på telefonen, og jeg bliver irriteret på mig selv når jeg lader mig distrahere af min telefon. Det er faktisk det samme der gælder for mig når jeg skriver at jeg gerne vil være på Nettet på en fokuseret måde. Så længe jeg foretager mig noget fornuftigt (som at skrive med dig), giver det rigtigt god mening at sidde ved skærmen, og jeg ER i det her og nu. Men når jeg pludselig bare sidder og tjekker FB, IG, mail og Bloglovin’ uden rigtigt at bruge det til noget, så er jeg ikke rigtigt længere til stede, men svæver bare rundt i et ret meningstomt rum. Hm … det er svært at forklare, men måske forstår du hvad jeg mener …?
   I dag har jeg kun siddet ved min computer i relativt kort tid ad gangen, og kun for at foretage mig konkrete, vigtige ting. Det har været rart, og jeg tror godt det kan blive en vane 🙂

 6. Jeg må indrømme at der går for meget tid på I pad hvor jeg læser mange bloks Face bok og spiller. Siger tit at nu må jeg sætte det ned . Men hvor jeg er været træt så er det så let.
  Men nu går alting meget letter så vil prøve om jeg ikke holde med det og så lave noget af alt det andet jeg holder af.
  Men du har så ret er let og tiden går godt,

  1. Åh, ja, man kan jo også spille på de forskellige elektroniske tingester. Det gør jeg faktisk aldrig, men jeg kan sagtens forstå at man kan blive fanget af det. Og du kan tro jeg kender den med at det er let at sætte sig foran en skærm når man er træt. Jeg tænker at det må man også gerne, så længe man slapper af med det 🙂

 7. Jeg bruger masser af tid på computeren – hele dagen på arbejdet, og masser af tid derhjemme også. Jeg læser e-bøger – låner de nyeste engelske bøger på E-reolen Global – helt gratis. Så jeg har altid min tablet i nærheden. Til gengæld er jeg gået lidt død på Facebook og Instagram. Går lige ind og synes om de første ti opslag, og så ud igen. Jeg slår heller ikke meget op selv. Et billede eller to om dagen. Det er lidt træls, når nogen, man følger, slår 20 opslag op, og man føler sig forpligtet til at gå ind og synes godt om. Det orker jeg bare ikke længere.

  Mails skal jo passes – arbejdsmail og egen mail, og det er nemt, når man får et pling på tabletten, mens man læser i sin bog 🙂 Jeg føler mig nu ikke forpligtet til at svare på alle mails med det samme. Kun de vigtige – altså dem, jeg vurderer er vigtige.
  Og blogs? Ja, jeg tager en runde hos ‘the usual suspects’ en gang i løbet af dagen, og når jeg ikke at kommentere, ja, så nåede jeg ikke det. Man kan ikke være alle vegne hele tiden, og det er der ikke noget ondt i.
  Kh, Karen

  1. Du lyder til at have et dejligt afslappet forhold til både det ene og det andet, Karen. Du er cool 🙂 Jeg bliver selv hurtigt træt af IG og FB og bruger ikke ret meget tid på dem, men er ude af stand til ikke at besvare en email med det samme … Derfor er det en god idé, tror jeg, hvis jeg kun tjekker mailen et par gange om dagen 🙂
   Ikke alene KAN man ikke være alle vegne hele tiden, man skal faktisk helst kun være ét sted ad gangen – for det meste i hvert fald 🙂
   God weekend til jer, søde Karen!
   Kh Nana

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.