Skærehave

skærehave

Da vi i vinters opgav at lægge en langsigtet plan for vores 2 hektar jord, blev vi enige om at anlægge en skærehave på en lille del af grunden. Når vi ikke er gået i gang med at anlægge den store landbohave vi drømmer om, er det fordi en stor del af vores jord står mere eller mindre under vand om vinteren. Derfor var tanken om en skærehave bestående af sommerblomster nærliggende.

skærehave
Morgenfruer har vi mange af, og de er i prima kvalitet hvis jeg selv skal sige det. Kraftige, forgrenede og i mange farver.

Selv om området er tørt om sommeren, bestemte vi os for at blomsterne skulle vokse i højbede. Jorden kan nemlig være meget fugtig langt ind i foråret. Da vi gerne ville have en vis mængde bede, og da økonomien ikke rakte til smukke højbede i lærk eller i jern, blev det pallerammebede. De er billige, og de fungerer rigtigt fint. Der er lagt 2 pallerammer oven på hinanden, og så er der fyldt harpet muld og hestemøg i rammerne.

skærehave
Aftenbillede taget for en lille uge siden. Bedene er allerede mere tilvoksede i dag. Det går hurtigt når det er lunt, og solen skinner.

I disse dage begynder skærehaven at ligne det jeg har drømt om: En frodig oase, fuld af blomster. Især har ærteblomsterne nået en højde hvor man føler sig hensat til drømmeland når man bevæger sig ned gennem bedene.

ærteblomster
Vi har flere end 200 ærteblomstplanter (jeg har forsøgt at tælle, men jeg opgav da jeg kom til 200). De er kraftige, med lange stilke og i de yndigste farver. Jeg har aldrig før været i nærheden af at have så lækre lathyrus.
lathyrus
Nærbillede af et par af skønhederne. Jeg forsøger lige at sende lidt duft med, også …

Jeg er svært glad for alle blomsterne, men også lidt ked af at de står omme bag gården, et sted hvor vi kun kommer … ja, for at passe blomsterne.

sommerridderspore
For et halvt år siden vidste jeg ikke at der er noget der hedder sommerriddersporer. Jeg kendte kun stauden. Hold nu op, hvor er det er skøn sommerblomst. Jeg er forelsket.

Løsningen er ikke at flytte skærehaven op foran huset hvor pladsen er begrænset, men snarere at anlægge en lille prydhave lige uden for stuedørene. Det er faktisk på vores alenlange to-do-liste. Og indtil prydhaven indfinder sig, vil jeg nyde vores skærehave, selv om den ligger et sted hvor jeg skal opsøge den.

skærehave
Man bliver glad af at plukke blomster. Jeg gør, i hvert fald.

Og jeg vil plukke blomster, vil jeg. Hele sommeren.

18 meninger om “Skærehave”

 1. Sommerridderspore er mega fiotte, det må være skønt at kunne plukke så mange blomster hver dag. Knus Inger.

  1. Ja, jeg er også så glad for at jeg har lært dem at kende. Jeg har dem i flere farver, og hver gang en ny farve er sprunget ud, er jeg blevet helt blød inden i 🙂
   Knus

  1. Ja, jeg føler mig altså også meget privilegeret når jeg går rundt i mine lathyrus 🙂 Førhen er mine lathyrus altid blevet lidt skravlede, synes jeg, men denne gang er de bare så fine! (Og så taler vi ikke om mine sommerflox som kun er 10 cm høje eller om levkøjerne som bliver ædt af nogle dumme, små, sorte dyr 😉 )
   Kh Nana

 2. Det ser fint ud, måske kan det blive en vane at skulle derom bagved for at se på sin have. Der er plads til mere have på det sted. Det minder om mit regnvandsbed, som er meget vådt om vinteren og knastørt om sommeren. Det er meget frodigt nu med storkenæb og løvefod bl.a.
  Kh Lisbeth

  1. Tjoe … men vi vægrer os lidt ved at plante i vådområdet 🙂 Men måske vi skulle eksperimentere med nogle planter der trives i fugtig jord. Kan ske jeg skal ind at kikke nærmere på dit regnvandsbed 🙂
   Kh Nana

 3. Dear Nana,
  How beautiful she is to you! I think you are happy doing what you like (not easy) and relaxing by admiring everything around you. Nature makes people … wonderful!
  Sincerely, Mia

 4. Hej Nana.
  Det er fantastisk hvad der er kommet ud af din skærehave. Især er jeg vild med billederne af dine ærteblomster, som du også viste i en fin vase i et tidligere indlæg. De er da utrolig langstilkede.
  Kh Lis

  1. De ærteblomster er simpelt hen så skønne! Og langstilkede. Jeg har købt frø som skulle give lange stilke, og det gør de virkelig 🙂
   God dag til dig, Lis!
   Kh Nana

 5. Smukke blomster. Jeg ville flytte et bord med stole derned, så jeg kunne glæde mig over blomsterne, f.eks. mens jeg spiste min aftensmad. Jeg synes, naturen går ned i en helt særlig stemning ved den tid. Hvordan behandlede I rammerne, så de ikke tager skade af at stå i vand i flere måneder?

  1. Ja, det har jeg også tænkt på at gøre. Vi må engang imellem gå derned og bare sidde der og nyde alt det pæne.
   Vi har kun foret rammerne med plastik. Jeg tænker at de holder nogle år, og så må vi se om vi stadig orker en stor skærehave. Det ville være fantastisk med nogle mere vejrbestandige bede på sigt. – Og så måske lidt færre, for dem vi har er lige i overkanten at passe 🙂

 6. Hvor ser det dejligt ud i din skærehave. Var det min, ville jeg gå derom flere gange dagligt, og jeg ville indrette en lille hyggeplads, hvor jeg kunne sidde og nyde det. Jeg ville ikke flytte den tættere på huset, for en skærehave er jo ikke så spændende at kikke ud på om vinteren. Har du en hyggelig lille vejbod, hvorfra du sælger dine buketter?

  Hilsen Elna

  1. Ja, vi må have en hyggeplads dernede. Jeg har tænkt på at sætte vores gamle, rødmalede havemøbler op blandt blomsterne. Jeg er bare ikke nået til det endnu 🙂 Du har ret i at pallerammerne ikke er så yndige om vinteren!
   Vi har et rum i en gammel stald hvor vi af og til sælger blomster. Det er for stort et arbejde for mig at samle buketter hver dag, men vi sætter af og til bundter med blomster (for tiden lathyrus og kornblomster) derud. Jeg har en Facebookside (https://www.facebook.com/ravnegaardblomster/) hvor jeg skriver når boden er åben, og der kommer af og til en lokal forbi og køber et bundt. Det er hyggeligt!
   Blomsterhilsner fra Nana

 7. Hvor er det dejligt at det er lykkedes med din skærehave – i hvert fald det, du viser her.
  Elsker ærteblomster. Var en gang på besøg i Anne Hathaways have uden for Stratford-upon-Avon og der havde de lathyrus festival – nøj for en duft og et syn. Men dit ligner !

  1. Åh, altså, Ulla, at du sammenligner mine ærteblomster med noget du har set i England – aller havers moderland – er en stor, stor ros. Tak for den

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.