Selvforsyning og farverige råvarer

Jeg er – som før nævnt – vældig glad for den smule selvforsyning vi formår. Jeg synes det er uendeligt meget rarere at hente maden i haven end i supermarkedet. Det er først og fremmest bare fornemmelsen. Det er også friskheden. Og så er det muligheden for at få nogle andre råvarer. I dag slog det mig at de ting vi selv dyrker, er mere farverige end dem vi kan købe i butikkerne. Og mere varierede.

selvforsyning

På nogle af vores æg er skallen lysegrøn. Det gælder for alle æggeblommerne at de er mere dybgule end man ser det i æg købt i butikkerne. Jeg dyrker gulerødder i flere farver, og jeg har lige sået bladbeder med røde stængler. Bladbeder er i øvrigt så vidt jeg ved en grøntsag man ikke kan købe, men den er helt genial at bruge i maden. Og i køkkenhaven hvor den er nem at dyrke og giver et stort udbytte.

bladbede

Hvorfor mon squash næsten altid er grønne i butikkerne? Her har vi både grønne og gule squash. Vi har også gule hindbær. Og blå bønner. Og næste år vil jeg kaste mig ud i flere spændende farver i køkkenhaven. Jeg er slet ikke færdig med at udvide grøntsagsrepertoiret. Og jeg ønsker mig en større hønsegård så jeg kan få plads til et par Maranhøns der lægger chokoladebrune æg.

araucanaæg

Jeg er ikke udpræget vild med at lave mad – og heller ikke overvældende god til det. Men jeg synes det er langt sjovere og nemmere når madlavningen handler om at finde nogle råvarer i haven for efterfølgende at trylle noget mad ud af dem. Og resultatet bliver faktisk for det meste hæderligt.

aftensmad

– Og de blå bønner bliver, som det fremgår af ovenstående billede, grønne når de bliver kogt. Men det gør ikke noget. De smagte godt. Selvforsyning gør mig glad.

P.S.: Har du lyst til at modtage en email når jeg udgiver et nyt indlæg? Så kan du abonnere på bloggen ved at skrive din mailadresse i feltet under rubrikken Abonner på bloggen via e-mail. Du finder den i højre sidebar eller, hvis du læser fra en lille skærm, nederst på siden.

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

20 meninger om “Selvforsyning og farverige råvarer”

  1. Det er nemlig en glæde at hente maden lige uden for døren 🙂 I år har vi jordbær til overflod, og vi nyder det. Bladbeder smager dejligt – men det er mange år siden, jeg har smagt dem sidst. Jeg får da lyst til at prøve at have dem i haven selv – måske til næste år 🙂

    1. De er bare så nemme. Jeg kan kun anbefale at du sår nogle næste forår – eller køber nogle små planter. Det er endnu nemmere 🙂

  2. Hvor ser det dejligt og sundt ud:-)
    Jeg elsker også selvforsyning herfra gården.
    Jeg ved ikke hvordan du fodrer dine høns, men mine elskede kogte kartoffel- og grønsagsskræller. De elskede også afkog af forskelligt saft (ribs, hyld, osv.) og en del græs og ukrudt kan de også spise.
    Det ser bare så hyggeligt ud hos dig og jeg forstår godt du vil have forskellige slags høns, de er så smukke.
    Rigtig god dag:-)

  3. I mange år har jeg kun avlet blå bønner. Der er mere mad i dem, og de smager af mere end de grønne, synes jeg. Husk at lade nogle bønner blive hængende, til stænglerne visner. Bælg dem, opbevar dem tørt – og du behøver aldrig mere købe bønner til at så. Har du mange squash, smager små ringfingertykke dyppet et par minutter i kogende, letsaltet vand dejligt som tilbehør sammen med gulerødder og andet godt fra haven til frokost og middagsmaden, eller i cm-lange stykker i en champignonstuvning. Blomsterne er lette at fylde med en god fiskefars og pochere i få minutter.

    1. Jeg har lært lidt siden sidste år hvor jeg havde seks squashplanter til to personer. Jeg var liiiige ved at blive træt af squash. I år har vi ikke så mange 🙂 Ideen med fiskefars i blomsterne lyder god. Den må vi prøve. Tak!

  4. Før sneglene overtog, havde vi også rigtig meget i køkkenhaven – også squash i alle farver og faconer (UFO squash er rigtig fine, og de smager godt). I år har vi så fået højbedene, men har fået alting i så sent, at det bliver august, før vi kommer til at høste. Men SÅ går det også løs 🙂 Får du overflod af squash, har jeg en masse opskrifter.
    Kh, Karen

    1. Godt der er noget at glæde sig til 🙂
      Jeg har skruet ned for squashene – belært af sidste år hvor vi var ved at drukne i squash. Da brugte jeg faktisk nogle af dine squashopskrifter. Jeg kan huske nogle fritter. De var gode! Jeg vender tilbage når squashene har en vis størrelse. Lige nu høster jeg dem som babyer 🙂

  5. Ja grøntsager fra haven, fås simpelthen ikke bedre nogen steder. Den korteste vej fra jord til bord. Kunne godt ønske mig at flere fik øjnene op for den glæde, både til glæde for dem selv og miljøet.
    Jeg har bladbeder for første gang i år, i blandede farver, gul, orange og røde stilke har de. De smager overraskende godt.
    Mine georginer er også så småt begyndt at blomstre, det er tidligt, når man sammenligner med de marker der er plantet til med georginer til selvpluk. Det er vinterdækningen der er skyld i den tidlige blomstring, for knoldene er ikke krympet, men havde rodnettet klar, da vejret var klar til en ny sæson. En herlig luksus at kunne hente georginer til vaser og fade.

    Kærlig hilsen Anette

    1. Ja, bladbeder smager nemlig godt!
      Jeg kan tydeligt se forskel på de georginer jeg har overvintret i jorden og dem jeg har fået forærende som har ligget inde i vinters. De overvintrede er langt længere fremme 🙂 Tak for den idé!
      Kh Nana

  6. Det ser lækkert ud. Her er det kun kartofler og jordbær, der er klar. Men vi glæder os til det bliver høsttid for alt det andet i haven…

    1. Mine kartofler er til gengæld meget sene i år. De er bittesmå. Jeg synes ikke jeg har lagt dem specielt sent, men det skyldes måske det meget kolde forår …

Tak for din kommentar