Selektiv lugning

selektiv lugning

Når man bor på en stor, femlænget gård er der rigtigt mange steder man kan luge hvis man vil. Fx langs alle bygningerne. Vi kan ikke prale af renlugede køreveje, gangstier eller terrasser. Ej heller af en gårdsplads fri for vækster. (Gårdspladsen får snart sit helt eget indlæg, for den har vi planer med). Men engang imellem tynder vi lidt ud i alt det grønne. Jeg har lige luget pikstenene langs den østvendte længe. Men se nu nogle fine, små lilla blomster. De fik lov til at blive. Jeg foretager selektiv lugning.

selektiv lugning

Hvad mon den hedder, den kønne plante? Er det en slags storkenæb?

Jeg ønsker dig en god dag! Hvis du holder øje, tror jeg at du ser nogle fine selvsåede blomster. Sådan nogle man af og til kalder ukrudt.

14 meninger om “Selektiv lugning”

 1. Jeg laver også selektiv lugning, omend jeg stort set ikke har noget, da vi ikke har bar jord. I år er de få bare pletter, vi har, fint grønne af noget fuglegræs/ærenpris. Det holder på fugten i jorden, så jeg lader det stå.
  Mon det er en Stinkende storkenæb, du har? Den er smuk. Hvis du dufter til den, er du ikke i tvivl om navnet.
  Det ser meget smukt ud i pigstenene.
  Kh Lisbeth

  1. Den stinker ikke 🙂 Det er en hejrenæb som Karen skriver. Dens blade er heller ikke så storkenæbagtige. Jeg kan godt forstå at I undgår bar jord. Det arbejder vi også på 🙂
   Kh Nana

 2. Jeg kan bedst lide når der er blomster og grønt behøver ikke være jord og cement fliser alle steder. Så vil jeg fortælle at da du skrev om træer med manna havde jeg jo ikke set det i flere år, men på min morgentur i dag ja der var der et smagte på det. Det syntes jeg var sjovt så jeg skulle jo bare holde mere øje. Ha en dejlig dag.

  1. Det er så sandt, Jonna. Jeg er helt enig!
   Ej, hvor sjovt at du har fået øje på at der er kommet elmetræer og manna igen 🙂
   God aften til dig!
   Kh Nana

 3. Selektiv lugning er godt. Der er faktisk mange planter/ukrudt som har fine blomster og som bierne elsker. Et eksempel er lærkespore som kommer meget tidligt og findes i hvid, gul og rosa og som man faktisk kan købe som staude. Dem lugede jeg gerne væk, hvilket jo var en stor fejl. Jeg har lært mange ting efter jeg ikke har have mere, og som jeg skulle have gjort anderledes, men sådan er der jo så meget og det gør jo ikke noget at blive klogere!!!
  Hilsen Birgit M.

  1. 🙂 Ja, det er altid godt at blive klogere 🙂 Nu har jeg fx lært at mit ukrudt med de lilla blomster er hejrenæb. Jeg tror faktisk også at jeg før i tiden har luget lærkespore væk. Her havde vi nogle lyserøde som fik lov til at stå da de blomstrede.
   Kh Nana

  1. Tak, Karen. Ja, det er hejrenæb. Bladene ligner heller ikke for alvor storkenæb.
   En have kan altså også blive for pillen – der må godt være lidt vildtvoksende indimellem. (Her er vi meget langt fra “pillent”. Måske lige langt nok 🙂 )
   Kh Nana

 4. Det er godt og yderst spændende med selektiv lugning-man opdager så mange nye “planter”, det er altså en stor gave, jeg kan mærke passionen vælde op;-) I år har jeg luet flere steder med hård hånd, og det gør lidt ondt, men i køkkenhaven er det altså nødvendigt;-)
  Ha en solrig onsdag
  Knus Anette

  1. Ja, verden er fuld af fine planter 🙂 Men jeg luger altså også ret konsekvent visse steder. Et gulerodsbed er bare bedst hvis der kun vokser gulerødder i det 🙂
   God torsdag til dig, Anette!
   Knus

 5. Jeg har bestemt også ukrudt, men nogen steder er det ikke tilladt, f.eks i rosenbedene. Det er ikke nemt at holde det hele væk. Hjemme havde vi sten/pigsten på gårdspladsen, der måtte vi ud med hakkejernet. Siden blev det et stort mælkebøttehav, flot var det, men ikke nemt at slippe af med. Det var efter min mor var flyttet derfra.
  Kh Lisbeth

  1. Hvis man vil have lidt styr på sin have, må man luge. Vi kunne også godt fjerne mere ukrudt uden at det gjorde noget 🙂
   Angående gårdsplads, så har vi faktisk planer om at gøre vores lugefri. Mere om det en anden dag 🙂
   God torsdag til dig, Lisbeth!
   Kh Nana

 6. Ha ha ha ha, ja, det er kun sådan nogle som jeg og min mand, som luger ALT væk:-)
  Vi luger og luger og hader ukrudt, men ukrudt er jo også grønt, og har blomster og er fint at se på, så måske skulle vi revidere vores opfattelse lidt her på Sandgaarden+;-)

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.