Sanderumgaards romantiske have. En fortryllende oplevelse

sanderumgaard
En fortryllende oplevelse

Forleden – på vej til Samsø, som jeg fortalte om i forrige indlæg – besøgte vi Sanderumgaards romantiske have.

sanderumgaards
Hjortetrøst og storkenæb langs søen, som er fuld af nøkkeroser. Det er så yndigt, at man næsten ikke kan begribe det.

Det var en fantastisk oplevelse. Der hviler en helt fortryllende stemning over det sted, synes jeg. Jeg gik rundt i en have-lykke-boble i al den tid, vi var der. Og ikke alene var jeg helt lykkelig, jeg blev også inspireret.

Vand

Jeg var ikke klar over, at meget af Sanderumgaards have er anlagt på mildest talt fugtig grund. Men det er den altså. Inden den blev skabt i slutningen af 1700-tallet, blev der drænet og gravet et omfattende kanalsystem. Du kan læse om havens historie her. En stor del af planterne, der vokser omkring Sanderumgaard, er planter, der kan vokse i fugtig jord, andre kan tåle at stå og soppe vand i perioder, og atter andre vokser simpelt hen i vand.

sanderumgaards romantiske have
De gule blomster, der står langs kanalen er nøkketunge (også kaldet aks-brandbæger), som er en sumpplante. De er så smukke og statelige midt i alt det grønne.
sanderumgaards
En af de sumpplanter, jeg ikke kendte i forvejen, er kæmpeprimulaen, hvis blomster, du kan skimte foran bregnerne.
Sådan en vil jeg også have!

Det var så inspirerende, at se hvor meget fint, der kan vokse og trives i fugtig jord. Jeg har fået sådan en lyst til at skabe en have i samme stil omme bag vores gård, hvor vandet ligger lige under overfladen. Nu har jeg det med at få ideer, som vokser mig lidt over hovedet, når de skal omsættes til virkelighed, og jeg vil ikke udelukke, at det også kommer til at gå sådan denne gang. Men ideen er der altså ikke noget i vejen med.

sanderumgaards
Jeg vidste ikke, at dagliljer er glade for fugt, men de ser ud til at trives fint langs søer og kanaler i haven omkring Sanderumgård, så vi skal have dagliljer, skal vi.

Vi kunne få endnu en sø og en enkelt kanal eller to, masser af blomstrende sumpplanter, hængepil og hængebirk … Jamen, jeg får helt sommerfugle i maven ved tanken.

hængebirk
Spørg lige om jeg ønsker mig en hængebirk ved vores sø …
Et bed så smukt, at jeg ikke kan komme mig over det

I Sanderumgaards park møder man igen og igen plantesammensætninger, der er usædvanlige. Usædvanlige på den allerbedste måde, altså. Et eksempel er bedet på billedet herunder. Det ligger på kanten af en stor sø. Da det åbenbarede sig for mit blik, var jeg lige ved at besvime af al den skønhed.

sumpbed
Bedet, der er så smukt, at man mister vejret, når man ser det.

Til efteråret vil jeg forsøge at skabe et bed i samme stil. – Et projekt af relativt overskuelig karakter, som har en pæn chance for at blive til virkelighed – omend måske i lidt mindre skala.

På min ønskeseddel står i hvert fald astilbe [reklamelink] med deres candyflossblomster, fjerbusk, virginsk ærenpris og græsser med pudderfarvede og lyslilla blomster.

Det er ikke vand alt sammen

Det hele er ikke vådt i vådt i Sanderumgaards romantiske have, der er også frugtlund, lindegang, georginebede, rosenhave og meget andet.

frugtlund
De relativt nyplantede frugttræer har fået selskab af storkenæb. Det er en meget vellykket sammensætning.

Det er alt sammen smukt, men da vi nåede til rosenhaven, tog jeg mig selv i at synes at den næsten var ordinær. Det er den ikke; den er køn og fin. Men søerne, kanalerne og planterne, der gror i den fugtige jord, har bare noget fuldstændig fortryllende, næsten drømmeagtigt over sig. Det er den stemning, der stadig fylder mig, når jeg tænker tilbage på haven.

sanderumgaards
En lindegang med hosta i bunden er noget af det første, man ser, når man kommer ind i haven.

Allerede mens vi gik i haven, talte vi om, at vi må besøge stedet igen. Den have tåler helt sikkert et genbesøg. – Eller mange.

rosenbue
En rosenbue i stor størrelse.

Hvis du holder den mindste smule af haver, så kan jeg inderligt anbefale et besøg i Sanderumgaards romantiske have.

Reklamelinks:
Virginsk ærenpris
Kæmpeprimula
Dagliljer
Aks-brandbæger

10 meninger om “Sanderumgaards romantiske have. En fortryllende oplevelse”

 1. Ja det er et smukt sted, jeg har ikke været helt ind, men været forbi og kigget ind, vi skulle jo videre til familien i Ferritslev, men der var lige lidt ventetid. Du må se, om I kan lave sådan et smukt sted.
  Kh Lisbeth

  1. Jeg håber, at du en dag får tid til at stikke næsen indenfor hos Sanderumgaard, Lisbeth. Det er sådan en smuk park (selv om de næppe har så mange forskellige planter, som du har 😉 )
   Helt så smukt bliver der nok ikke her hos os, men det var opmuntrende at se, at så mange fine planter trives i den våde jord 🙂
   Kh Nana

 2. Det ser pragtfuldt ud. Jeg kender følelsen af at gå i en havelykke-boble. Hver gang i Fru Pedersens Have og i Claus Dalbys. Men også i Staudeblomsten og hos Aase Hviid. Det er så dejligt at gå rundt i den slags haver, og man får så mange ideer. På CPH Garden i ’17 møde jeg Sanderumgårds ejer – du skulle lige have set nogle pæonbuketter, hun havde pyntet sin stand med – ubegribeligt smukt!
  Kh, Karen

  1. Vi gik forbi det længste pæonbed, jeg nogensinde har set, og jeg gik og drømte om, hvordan det så ud, da de blomstrede, så jeg kan godt forestille mig, at der har været til mange buketter 🙂
   Vi talte også med Susanne Vind, som er super sød – og hvis initiativ til at genskabe haven man bare må beundre!
   Kh Nana

 3. Det var da et fortryllende smukt sted, Nana – det må jeg absolut opleve en dag. Sikke en god idé at du har fået lyst til at skabe en have i samme stil bag jeres gård, hvor vandet ligger lige under overfladen.

  1. Ja, jeg er ret sikker på, at du vil nyde en tur i parken omkring Sanderumgaard 🙂 – Der går desværre nok at par år, før jeg kan invitere dig til Ravnegård og byde på en lignende oplevelse ;.)

  1. Njae … der er det med pengene … Jeg har lige tjekket bankkontoen, og vi har ikke umiddelbart råd til et større udgravnings- og anlægsarbejde 🙂 Men jeg har snart fødselsdag, og så vil jeg ønske mig vandelskende stauder og lave et bed. Så mangler jeg bare et par kanaler og en ekstra sø 😉
   Kh Nana

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.