Risdyrkning?

risdyrkning

Vi elsker Ravnegård og det område som gården ligger i. Når det er sagt, er vi lidt skuffede over vores 2 hektar land. Her er vådt. Mere vådt, end vi lige havde forestillet os da vi købte gården. Så vådt at vi, da vi gik tur på matriklen i forgårs, rendte ind i en flok gæs der svømmede (svømmede!) rundt ude på vores mark. Så vådt at der danner sig relativt store søer flere steder. Så vådt at tanken om at plante noget som helst derude – udover måske et par piletræer – bliver ret fjern. Vores drømme og planer om at dyrke blomster på marken virker ikke så realistiske i disse dage.

risdyrkning
Foran træet stod den lade der er revet ned. Nu er der i stedet en sø. I den afdeling af søen der ligger bag træet, mødte vi forleden nogle gæs.
Nærbillede af den sø der har dannet sig hvor laden stod. Det er da sådan set meget pænt når den nedgående sol spejler sig i vandet …

Min første tanke når jeg går rundt derude, er at jorden umiddelbart virker mest egnet til risdyrkning. Den minder i hvert fald om de billeder jeg har set af rismarker.

Her er jeg på havevandring.

Vi skal undersøge om nogle af de dræn der ligger derude er stoppede, og hvis det er tilfældet, skal vi selvfølgelig havde dem renset. Og så skal vi affinde os med at vores gård ligger i et område hvor grundvandet står højt. Det er bare om at finde ud af hvordan vi kan bruge jorden på en fornuftig måde. Skal vi leje den ud til nogen der vil have heste derude? Skal vi forsøge at skabe en have i den stil som ejendommæglerne kalder “parklignende” (for mon ikke et par store træer og nogle grupper rododendron vil kunne overleve fugtige perioder?), skal vi lade det ligge som eng, eller lave et par søer de mest sumpede steder?

Hjørnet af den gamle mødding. Måske skal vi have en andedam her …? Pindene i baggrunden markerer de steder hvor vi har tænkt vi skal have georginebede. Der er også ret vådt.

Lige nu er vi ved at nedskalere blomsterdyrkningsdrømmene lidt, og jeg er gået i gang med at undersøge priser på lange højbede. Hvis jeg kan dyrke blomster i højbede, kan jeg styre vandet. Og dyrkning i højbede er i det hele taget dejligt overskuelig.

Hvad skal vi gøre? Hvis du har erfaring med at anlægge have på gyngende grund, vil jeg meget gerne høre om dem.

32 meninger om “Risdyrkning?”

  1. Kære Lisbeth.
   Jeg vil genlæse indlægget om jeres regnvandsbed. Jeg har tænkt på det i disse dage! Problemet er at det nærmest er hele grunden der står under vand her … Men vi vil bestemt bruge jeres erfaringer. Tak!
   Kh Nana

   1. Herovre står mange marker under vand nu, men det forsvinder jo alligevel til sidst, selvom man ikke tror det. Det har jo regnet meget de sidste 14 dage. Måske er det sunket ned, inden I skal i gang med beplantningen. Siden vi lavede regnvandsbedet har der ikke været problemer, det er nu mest fordi, det slet ikke regner så meget mere, men det virker i hvert fald. Nu har vi jo også grøften, Bent har gravet, som det kan løbe ud i.
    Kh Lisbeth

    1. Jeg tror nok at vandet skal synke, men jeg tænker at det det – næste gang det stiger – vil ødelægge det man har plantet. Spørgsmålet er om vandet trækker ned i søen og grøfterne hvis man graver sådan nogle, og det ser jo ud til at virke hos jer. Det er opmuntrende 🙂
     Kh Nana

     1. I har da godt nok fået en masse vand. Jeg siger som de fleste andre, at det er en god ide med en eller flere søer, mon ikke også det vil være med til at afvande andre steder. Jeg kan godt se problemet i at plante ting som skal være der hele året, der er ikke så mange træer og buske, der kan lide at stå i vand. Vi har nogle Hassel et sted, hvor der er meget fugtig og jeg mener også at Pil kan lide vand.
      Med venlig hilsen
      Lene Bedstemorshave

 1. Kære Nana
  Jeg har ingen erfaring, men jeg tror helt sikkert at jeg ville undersøge muligheden for at grave ud og lave en lille sø. Jeg ville elske sådan en gang vand 🙂
  Men hvor er det synd for jer, at mødeden slags uforudsete forhindringer. Jeg krydser fingre for en god løsning.
  Kh Lisbeth

  1. Jeg tror at kommunen vil være med på sø-ideen. Søer er vist ret moderne for tiden. Og en sø er jo pæn, så det kan sagtens være det ender med en sø eller to. Spørgsmålet er om den resterenede del af grunden så dræner til søerne, eller om resten stadig vil være sjappet …? Vi må have fat i en ekspert der ved noget om den slags. En biolog, måske … eller en geolog …?
   Tak for din søde ord, Lisbeth! Vi synes også selv det er en lille-bitte smule synd for os 😉
   Kh Nana

 2. Jeg er gift med en landmand og jeg kan se at alt er vådt rundt omkring os pga meget regn, så måske ser alt anderledes ud om 14 dage eller en måned. Her hos os er vi altid senere i gang med markarbejde fordi jorden først skal være klar. Så jeg tror du skal have tålmodighed og nynne : Giv tid. Og så skal I have tjekket drænene. Måske handler det også om at jorden hvor laden stod og hvor den gamle mødding var er kørt mere fast, så vandet ikke kan forsvinde.
  Held og lykke med jeres projekt.

  1. Jeg tror bestemt at vandet forsvinder igen. Jeg tænker bare – at selv om jeg er tålmodig og venter med at plante – risikerer vi vel at vandet kommer tilbage og drukner det vi har plantet. Især hvis vi sætter buske og stauder og den slags haveplanter …? Jeg tror også du har ret i at det er særlig slemt de steder hvor jorden er traktoseramt. Vi har forsøgt at lave en faskine i møddingen, men den virker ikke overbevisende 🙂
   Tak, i hvert fald, Lene, for dine opmuntrende ord og forklaringer! Og god søndag til jer!

 3. Effektive dræn kan gøre rigtig meget. Spørg eventuelt den nærmeste landmand, før I får fat i eksperterne, måske ved han noget om, hvordan jeres jord plejer at te sig – og om drænene er blevet vedligeholdt. Min bondemand har i al fald styr på også sine naboers marker ang. hvor der plejer at stå vand, og om de er gode til at dræne. Dernæst tænker jeg også, at det ikke rigtig ‘gælder’, hvor mødding og lade har ligget – her er jorden trykket sammen, så den bør nok grubes for at skabe mulighed for vandafledning.
  En sø vil også være fint, men jeg håber ikke, dette dræber jeres planer om blomstermarker – jeg tror altså på det!

  1. Vi har heldigvis allerede en aftale med den nærmeste landmand som også er ham der solgte os gården 🙂 Han ved præcis hvor drænene ligger og har lovet at komme herover og guide os. Han siger også at man sagtens kan dyrke afgrøder om sommeren. Det har han og hans familie gjort i genrerationer. Men næppe om vinteren, og det ødelægger jo ikke nødvendigvis blomsterplanerne, men det gør haveplanerne noget usikre. Vi vidste godt at grundvandet står højt her, der er bare lidt vildt at der ligefrem danner sig søer. Jeg tror du har ret i det med grubningen. Det må vi undersøge nærmere. – Og så skal vi som sagt have tjekket drænene.
   I dag regner det heldigvis ikke 🙂
   God dag til dig, Frede!

 4. Det var utroligt, så meget vand I har. Jeg tror, der må være problemer med dræn af området. Men det kan også bare være al den regn, vi har fået i den sidste tid. Håber, I finder en god løsning, så du kan dyrke alt det, du gerne vil.

  1. Det HAR jo regnet meget, og grundvandet står meget højt i hele området, så måske er det hele forklaringen. Jeg håber at drænene er stoppet, for så kan det jo blive bedre næste gang det regner meget 🙂

 5. Hej Nana. En sø vil være en både nem og smuk løsning. I år er der ikke så meget vand, som der var sidste år ved denne tid. Det regnede meget hele sommer og efterår 17. 18 var som bekendt meget tør. Det ser ud til, problemet er størst, der hvor der har været gravet, og der stadig er mere tørre områder, hvor blomsterne kan være. I skal nok have en, der ved noget om struktur i jord til at grave. En minigraver kan gøre det. Endelig ikke en, der bare er vild med at fræse rundt med en gravko. Det skal også være en, der ved noget om at lede vand. På “din geo” kan I se og læse, hvordan grundvandet ligger på jeres grund. På min blog kan du se en interessant video om stillestående vand, kontra vand der siver ned og fordeler sig i magasiner i undergrunden. Hilsner fra Mette

  1. Hej Mette.
   Tak for dit input!
   Her hos os var der nu mindre vådt sidste år på denne tid, og det får mig til at tænke at der måske er problemer med et eller flere drænrør. Og så kunne jeg godt tænke mig at tale med en der ved noget om at lede vand! Det er en god ide. Videoen du viser, er interessant – men også lidt nedstemmende for mig, for vores jord er netop gammel mark, og det er vist uendelig længe siden der har været træer, så der er ingen gamle rodkanaler. Men – igen – videoen er interessant, og tanken om at arbejde med – i stedet for imod – naturen er meget tiltrækkende!
   God dag til dig!
   Mange hilsner fra Nana

 6. Det kan sagtens være, at I godt kan så blomster i foråret. Tænk bare på, hvordan markerne ser ud flere steder lige nu. Når vandstanden falder, sår bønderne vårbyg de steder, hvor der var sø i marts… Og som også andre skriver – måske var en sø slet ikke så dårlig en ide? En stille sø, lidt træer på den ene side, en bænk – måske åkander? Så er der også noget at vande med, hvis det bliver en tør sommer som sidste år.
  Cheer up – ris kan du bare købe i Netto 😀
  Kh, Karen

  1. Ja, jeg tror du har ret i at vi godt vi kan så blomster om nogle måneder, men jeg ville jo også gerne have buske og stauder, og jeg tænker at de bare vil drukne næste gang det regner meget …?! Den stille sø er en tiltalende idé. Og både bænk og åkander er jeg med på! Og iris og mjødurt i kanten. Det kan blive pænt!
   God ny uge til dig, Karen!
   Kh Nana

 7. Næ desværre har jeg ingen erfaring og jeg er spændt på at læse forsættelsen. Det er jo dejligt med en sø og alt det dyreliv der følger med det, men det er jo ikke lige jeres planer for det jordstykke.
  Jeg er sikker på at I finder på noget der gør det hele smukt og anvendeligt, men jeg forstår din utålmodighed og bekymring 🙂

  1. Ja, vi skal nok finde på noget 🙂 Lige nu hælder jeg mest til at finde en vandledningsekspert (hvor man så finder sådan én henne!?!), for hvis man kan grave en sø eller en kanal og på den måde lede vandet hen et sted hvor det er pænt og gør nytte og samtidig dræne det omkringliggende, ville det da være perfekt.
   God ny uge til dig, Lisbeth!

 8. Risdyrking! Yes, vi må utnytte mulighetene, Nana:) Nei, huff dette var bare spøk. Så kjedelig å ha så mye vann på jordene, men jeg håper det tørker opp og blir muligheter fpr blomster-enger, gleder meg til å se når du har plantet og fått det riktig så pent:)

  1. Nej, vi må vist finde på noget andet end ris 🙂 Jeg er selv ret spændt på hvad det ender med 🙂
   God, ny uge til dig, Inger Marie!

 9. Vi sjopper altså også rundt i rigtig meget vand i øjeblikket – men der er også kommet rigtig meget regn! – mon ikke det forsvinder hvis vi forhåbentlig får lidt tørrere perioder? – men at tjekke dræn er en rigtig god idé. Det måtte vi gøre i vores “skov” for et par år siden, da der i bunden stod næsten 1½ meter vand!!

  1. Ja, for Søren, hvor har det bare regnet! Men jeg håber nu faktisk at der er et drænrør eller to der er stoppet, for så kan det jo blive bedre 🙂
   God dag til dig, Stine! – Vist endda en dag uden regn 🙂

 10. Tror, som en anden har skrevet, at der skal grubes, der hvor bygningen har stået, det kan jo ikke passe at den stod i vand. Det vil bestemt løse sig, når I får de rigtige til at se på det, så I kan få jeres have, som I drømmer om. Hilsen Ulla.

 11. Hold da op. Det er godtnok meget vand. Vores nederste del af haven står også altid og stopper i vand, når det har regnet. Men det forsvinder altid igen. Håber ikke I må droppe idéen med mange blomster. Glæder mig sådan til at følge med i det.
  Rigtig smuk ny uge ❤️

  Knus
  Lone

  1. Jeg tror godt vi kan så blomster, men jeg tror ikke vi tør plante stauder og buske og den slags … Har du erfaring med planter i bagehaven? Overlever de de våde perioder?
   Tak, Lone – og god ny uge til dig! – I dag skinner solen heldigvis 🙂

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.