Nyt krydderurtebed. Havefluebenet i uge 17

krydderurtebed
Krydderurter på gårdspladsen

Jeg elsker krydderurter. Jeg elsker at bruge dem i maden, at se på dem, og ikke mindst elsker jeg deres duft. Sidste år lavede vi to krydderurtebede på gårdspladsen. Gårdspladsen var lidt til den golde side, og krydderurter skal være tæt på huset, så det gav fin mening at sætte urterne der.

Bedene voksede fint til, men selv om de nyplantede krydderurter groede over al forventning, så bedene pjevsede ud på den relativt store gårdsplads. Det blev i løbet af sommeren 2019 klart, at der skal mere til for at give gårdspladsen karakter. Og det skal være noget, der også giver struktur om vinteren.

Krydderurtebed i forhaven

Derfor måtte krydderurterne flyttes. Det blev de i sidste uge. De er nu rykket ind i forhaven, hvor de stadig står meget tæt på køkkenet, og skulle det opleves som for langt at gå i regnvejr, må vi have en balje ved køkkendøren med det allermest nødvendige.

stevia
De eneste nyindkøbte krydderurter i vores nye bed er disse to små stevia.
Oprydning i forhaven

Vores forhave har – som jeg var inde på i sidste uges haveflueben – været noget forsømt rod. Men det begynder at hjælpe på det. Hortensiaer og jordbær trives langs hovedhuset, og nu har vi fået et stort, fint krydderurtebed langs orangeriets gavl. (Hvis du undrer dig over, at jeg kalder bygningen på billedet herunder for orangeriet, kan du finde forklaringen her).

krydderurtebed
Krydderurterne deler pladsen med et gammelt pæretræ, og det er en fin kombination, synes jeg.

Bedet var før kun halvt så bredt og fuldt af selvsåninger. Jeg skulle lige tage mig gevaldigt sammen, før vi fjernede kongelys, sæbeurt, akeleje og valmuer. Men kongelysene insisterede på at så sig i flisebelægningen udenfor bedet. Sæbeurten voksede ud af bygningens fundament, valmuernes blomstrede i to dage for så at visne væk og give plads til brændenælder, og akelejerne var bittesmå. Gavlbedet fungerede ikke.

krydderurtebed
Vi har renset flisebelægningen for diverse selvsåninger. Det ser bare mere ordentligt ud, og så kan man komme frem uden at skulle skære sig igennem kongelys.

Og det er så rart, at vi fik ryddet det, udvidet det og flyttet vores samlede krydderurtebestand herover.

Trædesten

Bedet er så bredt, at man ikke sådan lige kan række ind til de bageste planter, så jeg nævnte for Søren, at det ville være fint med et par trædesten. Han kom i tanker om, at vi har nogle gamle mursten liggende, og dem har han lagt som trædesten. Jeg er helt vild med udtrykket – og jeg har nævnt at jeg godt kunne tanke mig en hel sti i gamle mursten ovre i køkkenhaven …

trædesten
Sådan nogle gamle mursten er da bare pæne!

Jeg er så tilfreds med, at vi ofrede den gamle beplantning og nu har noget, der ser mere ordentligt ud, som vil gøre gavn og som med ret stor sikkerhed vil være vokset helt til og blomstre i forskellige lilla nuancer om nogle måneder. Jeg er faktisk ret vild med mit nye krydderurtebed.

Jeg vender tilbage til bedet i en fluebensopsamling i sensommeren.

8 meninger om “Nyt krydderurtebed. Havefluebenet i uge 17”

  1. Hvor er det fint! Det er lækkert med krydderurterne tæt på. Jeg er endnu ikke nået til mit krydderurtebed – det trænger til en omgang. Det står ikke optimalt i forhold til sol, så krydderurterne bliver aldrig rigtig store. Lige nu er der timian, lidt persille, purløg – og mælkebøtter! Men jeg skal nok nå dertil også.

  2. Jeg holder også meget af krydder urte på altanen de dufter dejligt og bruger mange til kryddersalt hvilke jeg bilder mig ind er lidt sunder. Fin ide så du kan plukke selv om der er lidt vådt.

    1. Jeg har ofte tænkt på at lave krydderurtesalt, men det er aldrig blevet til noget. Men i løbet af denne sommer, skal det være! Jeg kan godt forstå, at du har krydderurter på altanen. Jeg tror, det ville være det første, jeg ville plante, hvis jeg havde en altankasse 🙂

  3. Det er blevet et flot krydderurtebed, og placeringen er jo super. Det er hurtigt at plukke en lille bukket til maden, og så kan man jo også lige stryge igennem urterne med fingrene og få lidt duft, når man går forbi. Murstenene er charmerende, de passer godt til en krydderurtehave.

    Hilsen Elna

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.