Nyt hus eller gammelt hus?

Det hus vi boede i indtil for et år siden er fra 1898. Gården vi bor på nu er fra 1870. Så det er et par gamle huse der har dannet rammen om vores liv de seneste år. Men sådan har det ikke altid været. I 2010 flyttede vi ind i et hus vi selv havde fået bygget.

hus
På dette billede kan man ane at haven var ret gold det første år.

Jeg havde i mange år drømt om at få et nybygget træhus, og så gik drømmen altså i opfyldelse. Da det kom til stykket var vi bare ikke særligt glade for at bo der. Det var ikke husets skyld, for det var fint, men det var svært at få noget til at gro i haven fordi jorden var præget af det store byggeri. Vi mistede vores to katte. Den ene blev kørt over, den anden forsvandt bare. Jeg tænker ofte på Cookie, og på hvad der blev af hende. Jeg blev syg kort tid efter vi flyttede ind og kom til at forbinde huset med de modbydelige svimmelhedsanfald. Det var ikke rationelt, for det var ikke huset der udløste anfaldene, men summa summarum solgte vi det efter ret kort tid.

hall
Entreen.

Vores hjem betyder meget for os begge. Vi rejser ikke ret ofte, vi har altid arbejdet en del hjemmefra, og vi trives begge i pæne omgivelser. Vi har da også brugt en del tid og energi på at flytte ud og ind og indrette os på ny.

badeværelse i svensk landstil
Badekarret med løvefødder er jeg stadig ret vild med. Det måtte gerne flytte herhjem hvor vi bor nu.

Hvis jeg skal vælge imellem et nyt hus og et gammelt hus, vil jeg lige nu sige (men det kan godt være jeg skifter mening, for det har jeg det med at gøre med sådan nogle ting) at jeg foretrækker et gammelt hus der er sat omfattende i stand. Præcis som det er tilfældet her på Vadekærgård.

koekken
Køkkenet var nok husets pæneste rum. Det var stort og overvældende lyst.

Men det var nu en sjov proces selv at bygge hus.

koekkenvindue
Der var så mange vinduer i køkkenet at jeg for første gang oplevede at være i et rum hvor solen kunne blive for meget.

Og alt det med at flytte, få nye omgivelser og indrette er altså ret sjovt. Det synes jeg i hvert fald.

koekkenoe
Skulle jeg lave køkkenet i dag, ville jeg vælge et roligere gulv. Måske er moden skiftet, eller også trænger jeg bare til mere ro …

Kan du også godt lide at skifte hjem? Eller vil du hellere bruge energien og tiden på noget andet? Foretrækker du at bo i noget nyt eller gammelt? Hvis du har lyst, må  du gerne fortælle lidt i en kommentar.

stue
Stuen var på 1. sal og havde udgang til balkon.

Billederne i indlægget er alle fra vores nybyggeri. De er taget af Esoft til byggefirmaets katalog. Skovbohus, som firmaet hed, findes ikke længere i Danmark, men de har tidligere givet mig lov til at bruge billederne på min blog.

Gem

Gem

Gem

28 meninger om “Nyt hus eller gammelt hus?”

 1. Jeg kan ikke påstå at vi er flyttet meget. To gange – hihi
  Vi flyttede begge to hjemmefra og ind i den samme to-V lejlighed og efter ca 2 år flyttede vi ind i det hus vi bor i nu.
  Det er et træhus som vi med tiden har udvidet efterhånden som der blev krav om mere plads. Men vi har altid været glade for at bo her og vi synes det er rart at bo centralt i udkanten af Kbh. Vi har for længe siden kigget på hus på landet men det blev ikke til noget da vores børn var kede af at skulle flytte fra venner og familie.
  Så nu er vi igang med en renovering af både hus og have, så vi kan få det lige som vi vil, efter at alle tre børn er flyttet hjemme fra.
  Og nyt hus har vi aldrig boet i, så det kan jeg ikke udtale mig om. Men jeg synes generelt at et hus der er levet i, er et hus med mere sjæl 🙂

  Det hus i bor i nu Nana, ser skønt ud og inderst inde er min drøm nok stadig at få et hus på landet. Jeres ser rigtig dejligt ud og jeg forstår godt at du nyder at bo der 🙂

  Kærlig hilsen
  Vibeke

  1. Der er altså noget over træhuse, synes jeg! En særlig lethed som jeg jeg rigtigt godt kan lide, og jeg kan sagtens forstå at I er glade for jeres 🙂
   Der er skønt på landet, det er der virkelig, men der er også ret langt til København … Man får en masse himmel, frisk luft og plads når man flytter på landet, men vi har også mistet nærheden til de mennesker vi kender, og man mister muligheden for lige at smutte til bageren efter croissanter søndag morgen, for at kunne GÅ i biografen og en masse andre ting. Der er helt sikkert også fordele ved at bo i udkanten af København 🙂
   Tak for din kommentar! Det er sjovt at høre om andres erfaringer.
   Kh Nana
   P.S.: Jeg har lige fået mail fra Essential Foods. De sender straks Tildes foder afsted 🙂

 2. Hej Nana. wauw et lysindfald I havde i jeres gamle (nye) hus – skønne billeder du viser derfra. Jeg kan godt forestille mig, at det næsten kan være nødvendigt med solbriller indenfor :-). Vi har også prøvet både nyt og gammelt. I forbindelse med min mands arbejde flyttede vi ind i en helt nybygget tjenestebolig med 4 meter til loftet i den ene side samt vinduer fra gulv til loft. Nøj hvor jeg elskede det hus trods vi på ingen måde var ugenert og omgivet af 110 gymnasieelever. Vi kom fra en lejlighed på 2. sal med to små børn og de fik for første gang deres eget værelse, men huset havde bare så rene linjer og alt var nyt. Efter 2 år flyttede vi videre til vores eget hus, et gammelt et af slagsen fra 1930, som trods 4 måneders renovering ikke var helt færdig da vi rykkede ind. Det var nedtur, når man kom fra et helt nyt hus. og det er ingen hemmelighed at beslutningen om at flytte var ikke helt min. Det tog faktisk nogle år før end jeg følte mig hjemme. Vi er begge vild med charmen i et gammelt hus, her er højt til loftet, stuk, flotte trægulve og fyldte døre – og det nyder vi. Vi er også sådan nogle – specielt mig, der nyder at være derhjemme og vi sætter også pris på at have et hjem med de ting vi godt kan lide. Jeg er ikke en af dem, der har lyst til at flytte ofte, jeg slår rod og bliver der. Vi har da talt om at vi engang måske godt kunne tænke os et nybygget hus igen, hvor vi selv er bygherrer. Tænk at få et kæmpe bryggers med masser af skabsplads og spisekammer, det vil være lækkert. Men når det kommer til stykket tror jeg vi bliver her :-). Jeg kan jo heller ikke flytte fra haven, vel? :-). Det blev en længere smøre – undskyld :-).

   1. Vilket fint hus, ljust och fräscht. Vi bor i ett hus från 1947 idag, det är mitt barndomshem. Så jag har bott här från det att jag var 6 år till jag var 22. Sedan flyttade jag ihop med min sambo i en lägenhet. Och när jag var 26 år flyttade vi tillbaka till huset igen, och vi bor fortfarande kvar nu 15 år senare. Men jag skulle gärna bo i ett nybyggt hus, eller ett gammalt med charmiga höga fönster med spröjs och glasveranda:)
    Samtidigt som jag även skulle kunna tänka mig att bi i en fin lägenhet i stan.
    Ha det gott
    Kram Maria

    1. Hej Maria.
     Det er da sjovt at du bor i dit barndomshjem 🙂
     Jeg kender godt fornemmelsen af at der er mange steder man gerne kunne tænke sig at bo, og de fleste steder har jo deres egen charme.
     God tirsdag til dig!
     Knus

   2. Kære Mette.
    Tak for din kloge, reflekterede kommentar (som bestemt ikke er “en længere smøre”)! Du får mig til at tænke på at der nok altid vil være både fordele og ulemper ved det sted man bor. Det gælder bare om at finde et sted hvor fordelene overskygger ulemperne. Et sted man holder af på trods af at der er ting der ikke er helt perfekte.
    Du har også ret i at det er svært at flytte fra en have. Det første hus min mand og jeg boede i, lå i Lyngby. Her boede vi i 8 år, og her var en dejlig have, vi selv havde sat vores præg på. Den have tænker jeg stadig ofte på, og jeg savner det store staudebed og roserne.
    Kærlig hilsen Nana

 3. Hej Nana.
  Jeg er flyttet igen og igen i hele min barndom og har derfor et ret stort indretningsgen. Desværre har jeg også rigtig svært ved at slå rødder og blive ved med at finde mit hjem interessant. For fire år siden købte jeg halvdelen af min mands hus og jeg er meget stolt over at kunne sige, at jeg ikke en eneste gang har haft lyst til at flytte herfra.
  Nu har vi taget den fælles beslutning om at opfylde vores bolig drøm om at komme på landet. Vores hus har været til salg i godt et år nu, og det har været virkelig hårdt, for lige pludselig er mit normade gen vendt tilbage og jeg har virkelig travlt med at skulle finde et nyt sted at indrette. Vi håber på et ældre hus med masser af charme, langt ude på landet. Vores drøm overstiger nok vores økonomi, men vi er villige til at vente indtil det helt rigtige er klar til at blive sat til salg.
  Et hus er meget mere end blot mursten. Det er en sikker base, et sted at tanke energi og et sted til at slappe af. For os er det vigtigt, at finde det rigtige hjem, hvor kærligheden kan blomstre. Så må tiden vise, hvordan dette hjem kommer til at se ud.
  Knus Heike

  1. Tak for din kommentar, Heike! Jeg ved lige hvad du mener, tror jeg da, når du skriver om dit nomadegen, for jeg kender det fra mig selv. “Nå, nu her vi færdige med at indrette dette sted, så kan vi godt flytte igen!” Sådan har jeg ofte haft det. Det kan godt virke lidt rodløst, men det giver jo også nogle muligheder.
   Jeg ønsker jer held og lykke med at sælge og med at finde et skønt sted på landet. Her er så meget himmel og så meget plads. Her er dejligt, herude på landet 🙂
   Knus fra Nana

 4. Jeg er hjemmefødding og bliver hvor jeg er, trygheden betyder meget for mig, men en ting er sikkert, jeg vil aldrig bo i et nyt hus i et parcelhuskvarter, det er Bent og jeg heldigvis helt enige om, vi holder meget af vores hus og endnu mere af haven.
  Et nyt hus har ingen sjæl, så kan det være nok så flot.
  Vi rejser kun på besøg hos børn og børnebørn.
  Kh Lisbeth

  1. Jamen, jeres have er da også noget særligt, Lisbeth! Og når i ovenikøbet er enige om at I er glade for jeres sted, ville det da være fjollet at flytte 🙂
   Kh Nana

 5. Det var et virkelig flot træhus i fik bygget dengang.
  Jeg er ikke flyttet siden jeg var 19 år, og da flyttede vi ind her, i vores hus. Jeg er overbevist om at jeg skal blive boende her på gården, indtil jeg bliver meget gammel. Jeg skal gå og nusse rundt i haven og huset sammen med John. Vi bor det allerbedste sted i hele verden, for os. Sådan skulle det jo gerne være for alle, at hjemme er det bedste sted.
  Vi har selv skabt vores sted, huset var her, men vi har gjort det til vores. Der var ingen have, men det kom der. Marker var her, men dem er der kommet flere af. Det er ubeskriveligt dejligt at kunne gå rundt i sin have og tur ud i markerne, opleve årstiderne skifte og trække vejret i den friskeste luft. Vi ville ikke kunne trives i en by, eller endnu værre i en lejlighed. Det er godt vi er forskellige, for tænk om alle ville bo på landet.

  Kærlig hilsen Anette

  1. Jeg er helt fascineret af jeres måde at gøre det på. Tænk at I selv har skabt jeres fantastiske have! At I bare har arbejdet på at gøre jeres sted til jeres sted i hele jeres voksne liv. Det er så fint 🙂
   Jeg er enig i at det er en stor glæde at bo hvor man kan opleve årstidernes skiften, sådan helt tæt på. Jeg elsker også at gå en tur rundt på grunden og bare være og mærke den friske luft 🙂
   Kærlig hilsen Nana

 6. Uha. Jeg hader at flytte. Jeg afskyr at pakke ned og tage afsked, og jeg føler mig rodløs længe efter, jeg er flyttet. Også selvom jeg flytter til noget bedre. Sidste gang vi flyttede var for snart 14 år siden, og jeg gør det ikke igen frivilligt. Vores hus er gammelt, udbygningerne er gamle, og intet af det blev bygget i superkvalitet dengang – i hhv. 1775, 1905 og 1924. Det bærer præg af at have været et husmandssted og ikke en stor gård. Men det er hyggeligt, og det er vores, og det ligger det skønneste sted, hvor vi virkelig føler os hjemme. På et tidspunkt bliver det for meget for os med alt det arbejde, der er med at holde det. Og så må vi flytte til noget mere håndterbart – måske også i nærheden af en rutebil. Men det bliver ikke i byen, for efter at have mærket luft og stilhed – og nattemørke – er det en helt utænkelig tanke.

  Det løber mig koldt ned ad ryggen, når du skriver om at flytte så mange gange – også selvom alle jeres huse har været billedskønne. Jeg ville have haft så svært ved at sige farvel til bare et eneste af dem 🙂
  Kh, Karen

  1. Det er sjovt så forskellige vi alle er når det kommer til det-dér med at bo et sted. Jeg har aldrig været ked af at flytte. Når jeg begynder at pakke i kasser, tænker jeg kun på det nye. Det er selvfølgelig også derfor jeg har kunnet flytte så meget.
   Jeg synes jeres sted ser helt fantastisk ud. Landskabet der omgiver jer, er noget af det smukkeste! Og jeg kan forstå at I også hører til i en landsby hvor folk faktisk kender hinanden. Det lyder så godt. Jeg kan sagtens forstå at I gerne vil blive hvor I er 🙂
   Kh Nana

 7. Jeg har prøvet begge dele. Vi byggede et nyt sommerhus på et tidspunkt (som nabo til det gamle, vi elskede) – og selv om det var et fint, svensk træhus, så fik jeg aldrig følelsen af at høre til. Jeg foretrak det gamle, ganske simple sommerhus, som jeg havde sat i stand. Af helårshuse har jeg haft et 60’er hus, som jeg elskede; et murermesterhus, som også var så fint og et helt forrygende kæmpehus i engelsk stil. Det sidste elskede jeg højt, men du godeste hvor var det besværligt. Det var vores engelske hus også. Et 500 år gammelt hus med en fantastisk udsigt… men arbejdet med at passe et så gammelt hus “tog over”, så vi til sidst ikke bestilte andet end at renovere. Vi blev udlærte murere, tømrere og malere i de år… 😉 I dag har jeg “huspause”, og det er meget rart, mens man overvejer, hvad man SÅ vil…. Jeg tror, jeg ved det… men lad os nu se… 😉

  1. Tak for din kommentar, Mia. Det er så interessant at høre andres erfaringer på dette punkt. Jeg ved jo godt at I holder huspause, og jeg synes det er så sejt! Jeg afventer spændt hvad I finder på 🙂
   Det-dér med at huset “tager over” kender jeg godt i forskellige former. For os er det sket et par gange, næsten umærkeligt. Pludselig opdager man at hjemmet bliver en slags projekt som skygger for en masse andre ting man kunne foretage sig. Det er – synes jeg – en lidt svær balance.
   Det var godt at høre dit input!

 8. Jeg kan næsten ikke huske, hvordan det er at flytte! Til gengæld har jeg ikke prøvet at vælge hus – det var ligesom en del af en pakkeløsning, som fulgte med bondemanden for 23 år siden…Inden vi blev gift, er jeg dog flyttet utallige gange – mellem forskellige lande og landsdele – men kun til og fra små lejligheder og værelser, så det var vel ret overskueligt. Jeg har altid haft nemt ved at falde til og finde mig til rette. Jeg vil helst ikke blive gammel her på gården. Jeg håber, vi får mulighed for et andet liv også – med mere frihed og mindre vedligehold, og uden at være bundet op på dyr. Jeg kan sagtens se os i en lejlighed i byen med udsigt over vandet og en god altan (og måske en kolonihave…). Jeg elsker min have, men hver tid har sine højdepunkter – for mig findes der mange skønne alternativer til vores nuværende meget dejlige livsstil.

  1. Tak for din kommentar, Frede. Det er så godt at stifte bekendtskab med forskellige meninger og oplevelser i forbindelse med valg af hjem! Det er sjovt at høre at du på én gang er glad for jeres nuværende hjem og den livsstil der følger med og samtidig har lyst til at prøve noget andet. Jeg er selv glad for dyr og tænker ikke på at de binder mig (nu har vi jo heller ikke så mange dyr som I har …), men det ER jo en side af at have ansvaret for dyr. Man kan ikke bare sådan gøre lige hvad man får lyst til. Din kommentar vækker til eftertanke!

 9. Jeg går og drømmer om at flytte, har skrevet mig op til et rækkehus.
  kan egentlig bedst lide ældre huse og Træ huse, men dem ser du sjældent som gode udlejnings boliger 😉
  det hus jeg har skrevet mig op til er nu hyggeligt… og en have vil være dejlig
  det hus i byggede var pænt, og jeg er som dig vild med badekarret (gid jeg havde et badekar)

  1. Held og lykke med rækkehuset! Jeg håber du snart kommer øverst på listen 🙂 Det er – synes jeg i hvert fald – skønt at have en have. God weekend til dig!

 10. Jeg flyttede hjemmefra og sammen med manden min i et hus fra 1907, som vi renoverede på gennem en stor del af de 27 år, vi boede der. Flere gange lagde vi planer om nybyggeri og træhuse, men det blev aldrig til noget. Måske fordi vi en tidlig aften sad mellem brochurer og plantegninger og drømte – og pludselig blev mødt af to rollinger med hinanden i hånden: “Hvorfor er det vi skal flytte – må vi ikke godt blive boende her?” Drengene er for længst flyttet hjemmefra og for tre år siden rykkede vi pludselig ud af de lille hus og ind på Bakkegården – i et stort stuehus, der kun var 2 år gammelt. Aldrig havde vi forestillet os noget i den retning! Vi skulle jo finde et hyggeligt hus i skoven; et hus med stråtag, småsprossede vinduer og fritlagte bjælker i stuen. Det pudsige er, at vi ret hurtigt følte os hjemme her – og at ingen af os har brugt så meget som 10 sekunder på at savne det gamle hus.

  1. Hej Aase. Velkommen til min blog!
   Tak for din historie! Det er så fint at høre alle de input der er kommet her i tråden. Sjovt at læse om hvordan I er endt et helt andet sted end I havde forestillet jer – og så er det alligevel det helt rigtige 🙂 Jeg vil besøge din blog nu og se om jeg kan finde nogle billeder af jeres sted …

 11. Super smukt hus! Vi kigger selv på at få lavet et nybygget hus på landet, men ved ikke helt, hvor vi skal starte. Hvad gav I ca for at få jeres bygget? Og kender du til andre arkitektfirmaer, der bygger I samme stil som jeres det gamle?

  1. Jeg ved desværre intet om nybyggeri i dag. Vi er nemlig enige om at nok var det sjovt at prøve, men ikke så sjovt at vi behøver gøre det igen 🙂 Vores hus var ikke arkitekttegnet, men tænkt af os selv og tegnet af en teknisk tegner. Jeg kan simpelt hen ikke huske hvad vi gav for det, for der skete så mange ting undervejs. Dels kostede det noget at rive det gamle hus ned og at fylde hullet op efter kælderen. Så betalte vi ekstra for vinduer, så skulle vi betale ekstra fordi stikledningerne skulle være længere, osv., osv. Jeg tror du er bedst tjent med at henvende dig til nogle byggefirmaer og bede om et tilbud 🙂 Held og lykke med projektet!

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.