Når tankerne slår knuder

For tiden slår mine tanker knuder. Jeg går i nogle overvejelser, men i stedet for at tankerne løber i lige baner og fører til ny indsigt, løber de i ring. Og det er som om ringen bliver mindre og mindre, så tankerne til sidst bare slår knude på sig selv. Kender du den fornemmelse?

tulipanbuket

Tanker der slår knude på sig selv, er fuldstændig ukonstruktive. De fører ingen vegne. En god måde at stoppe ineffektive tanker på, er at begynde at handle i stedet for at overveje. Det har ofte været min løsning når jeg ikke kunne tænke mig frem til en løsning. Min handlekraft (som vist i bund og grund er et resultat af utålmodighed) har ført til meget godt – og til en del mindre godt. På bundlinjen står at jeg har handlet fordi jeg ikke kunne lade være. Sådan kommer det nok også til at gå denne gang.

tulipan

Under alle omstændighederne gælder det lige nu at overvejelserne slet ikke er så alvorlige. De gælder hverken kærlighed eller helbred. De burde slet ikke fylde så meget. Tankerne burde ikke slå knude på sig selv.

tulipanbuket

Men det har de gjort i mange dage nu, og det er irriterende. Jeg må gøre noget ved det. Jeg må snart gribe til handling …

tankerne

Og indtil da SKAL jeg altså huske at nyde alt det fine der er lige nu. For der ER meget. Fx denne skønne buket tulipaner der står på vores spisebord.

20 meninger om “Når tankerne slår knuder”

 1. Kender det godt! Sæt i gang med noget handling af den ene eller anden slags, for tanker, der slå knuder, det holder bare ikke. Jeg håber, det hjælper at slippe spekulationerne, for det er dræbende for al energi, når det kører i ring i hovedet på én.

  1. Godt at høre at du kender fornemmelsen! Også rart at du bekræfter mig i at handling er en måde at komme ud af spekulationerne på. Tak for dine ord, søde Frede!

 2. Januar og februar skal bare overstås. Det er mørke måneder. Måneder hvor havemennesker venter og venter……og det giver plads for tanke mylder! Så – ud med vinteren og ind med foråret. Så kommer vi igang igen og handler 😉

  kh. Susanne.

  1. Jamen, hvor har du ret, Susanne: Alting bliver meget lettere når man kan være i haven. Livet er helt automatisk fuldstændig meningsfuldt når man luger og graver og den slags 🙂
   Kh Nana

  1. Ja, jeg må i sving med at få løst knuderne op; jeg synes allerede de er løsnet lidt efter jeg skrev dette indlæg 🙂
   Tak for din kommentar, Lisbeth!
   Kh Nana

 3. Hej Nana
  Kender godt når tanker køre i ring, og kender når jeg ikke gider den stilstående tilstand længere, så slipper jeg, ved at sige nu er det nok(også er det bare mere end nok) og giver mig til noget andet, noget fysisk. Men kender også at når man siger tingene højt, så hjælper det. Og kender at “i morgen” kan man næsten ikke forstå eller huske alle de bekymringer” mere:-)
  Ha en god god aften
  Knus og hilsen fra Anette

  1. Hej Anette. Hvor dejligt at høre fra dig!
   Ja, det er nemlig en rigtigt god idé at gøre noget fysisk når man ikke gider tænke de samme, små tanker igen og igen! Og det hjælper nemlig også at sige det højt. Det hjalp faktisk lidt bare at skrive om tankecirklerne her på bloggen.
   Tak, Anette, og god aften til dig! Og igen: Så godt at høre at du er derude endnu 🙂
   Knus

 4. Hei Nana!
  Når jeg har det leit, så synes jeg det er slitsom å høre at medisinen, er å nyte. Å se det vakre, jeg får nesten dårlig samvittighet Den fineste tida er våren som jeg lengter til, men det er en tid hvor ting går altfor fort og som jeg ikke klarer helt å nyte. Jeg tror jeg setter altfor høye krav .
  Jeg har det av og til best når jeg lengter, og det som jeg lengter, etter ikke kommer.
  Tankeknuter er godt ord som jeg kjenner igjen.
  Klem Anne

  1. Hej Anne.
   Ih, jeg ved lige hvad du mener med at man i dårlige perioder kan få helt dårlig samvittighed over ikke at være glad. Jeg kender også godt følelsen af at man ikke når at nyde alt det fine der sker. Foråret, fx. Det går da også bare alt for hurtigt.
   Tankeknuder er trælse, men man ender jo gerne med at få løst dem op. Og lige nu er det tid for at glæde sig til våren 🙂
   Knus fra Nana

 5. Det lyder bekendt ja….omend jeg kender mere til “tankemylder”. Da jeg var allermest syg med stress, var det ved at drive mig til vanvid; at jeg ikke kunne fastholde en tanke med konstant tænkte en halv tanke , for så at springe til 2-3-4 andre halve tanker også…og det var 24/7….meget udmattende.
  I starten orkede jeg absolut ingenting – ikke en gang haven – så jeg sov rigtig meget….efterhånden begyndte jeg at se en masse tv, fordi jeg ikke kunne holde ud at læse bøger.
  Ganske langsomt begyndte jeg at få så meget energi at jeg kunne begynde at gøre noget…det var jo fra april til august jeg var sygemeldt, så der var heldigvis meget at gøre i haven.

  Første gang jeg var sygemeldt med stress var om vinteren, hvor jeg ikke kunne gå i haven. Den gang var stressen ikke så slem som 2. gang…så jeg fandt ud af at det hjalp mig helt vildt meget at bage…og jeg bagte…og bagte…Det var en rigtig god beskæftigelse at bage brød..for så kunne jeg stå i 15-20 min og bokse med at få æltet dejen færdig (Lod maskinen ælte den sammen og klarede så resten i hænderne.)

  God bedring eller hvad man nu siger 🙂

  1. Jeg har vist aldrig været stresset for alvor, men jeg tror godt jeg kan forestille mig hvordan det må være at være offer for tankemylder i månedsvis. Og jeg kan godt forstå det var ved at drive dig til vanvid! Jeg kan også godt forstå at det kan hjælpe at foretage sig noget fysisk, og jeg kan lige se dig for mig som du stod og æltede 🙂
   Jeg er ikke syg, bare fanget i nogle spekulationer, og det skal jeg nok komme ud af igen. Det har faktisk allerede hjulpet bare at skrive om det her på bloggen 🙂
   Tak for din kommentar, Esther, og hvor er det godt at du fik nyt – stressfrit – job!

 6. Jeg tror ikke, du har det særlig godt for tiden, Nana. Det er nok et strejf af den der vinterdepression, hvor du ikke kan holde ud at stå i stampe. Det er nok også af samme grund, du sover dårligt.
  Så du har helt ret: Gør noget – men ikke noget så drastisk, at det ikke kan gøres om, før du har tænkt lige tanker igen 🙂 Jeg anbefaler en rigtig god bog, kage, en venindeaften, en tur i biffen og et overflødigt indkøb af tekstiler 😀
  Knus og kærlig hilsen, Karen

  1. Du rammer plet med kirurgisk præcision når du skriver at jeg ikke kan holde ud at stå i stampe. Du er en klog kvinde, Karen!
   Dine råd er gode, og jeg arbejder allerede på at efterleve en del af dem. Jeg har lige fået en god bog med posten, på fredag kommer en veninde på besøg, og jeg vil bage en kage til hende 🙂
   Jeg ønsker dig en god dag, Karen!
   Knus fra Nana

 7. Hej søde Nana. Håber at knuderne er løsnet og at du snart er fri for alle de trælse spekulationer. Godt at bloggen giver en hjælpende hånd. Knus og kram til dig

  1. Hej søde Mette. Tak for din kommentar! Jo-tak, jeg synes at knuderne løsnes, og jeg begynder at kunne tænke i lige baner igen 🙂
   Knus fra Nana

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.