Når lyset svinder

lyset svinder

Der skal ikke herske nogen tvivl om mine årstidspræferencer: Jeg elsker forår og sommer, jeg holder af det tidlige efterår, og resten øver jeg mig i at få det bedste ud af.

November har aldrig stået øverst på min yndlingsmånedsliste. Der er simpelt hen ikke lys nok til mig. Men, når det er sagt, er der altså også en særlig charme over det lys, der trods alt er på en mørk novemberdag. Og jeg ved, hvad jeg taler om, for der har været mange mørke novemberdage på det seneste, og jeg har virkelig gjort mig umage for at finde charmen i dem.

lyset svinder

Noget af det bedste, jeg kan gøre for mig selv, når dagslyset er sparsomt, er at gå langs vandet, for her er altid lidt lysere, end andre steder. Så der går jeg. For tiden hver eneste dag. Et par gange i løbet af den forgangne uge er jeg kommet afsted så sent, at jeg har oplevet lyset svinde og mørket falde på deroppe på stranden.

lyset svinder

Som mørket tætnes, samles en masse (altså virkeligt mange) kragefugle et bestemt sted på stranden. Nogle sidder i træerne, men de fleste sætter sig på sandet. Sover de mon der?

lyset svinder

Det er et meget fascinerende syn i virkeligheden, men ret umuligt at fotografere. I hvert fald med en iPhone. Måske kan du alligevel fornemme stemningen på billedet herover.

Jeg elsker fugle, men når jeg går der i det begyndende mørke og ser de mange tusind fugle samles, kommer jeg til at tænke på Alfred Hitchkocks Fuglene. Det gør hundene vist også. De synes ellers det er sjovt at løbe efter fugle på stranden, men de skal ikke have noget klinket, når så mange er samlet på ét sted.

skurbyen

Et andet fint novembersted i Hornbæk er skurbyen, som ligger ved havnen, langs den gamle stejleplads. Skurbyen er novemberpyntet på den skønneste måde. Der er lyskæder alle vegne. Skurene er bittesmå, velholdte og nuttede. De ligger tæt, og når man går ned imellem dem i det tidlige mørke, er stemningen helt magisk.

lyset svinder

Jeg føler mig som barn igen, når jeg går i de smalle passager og, hver gang jeg drejer om et hjørne, bliver mødt af endnu et fint syn.

hornbæk

I næste weekend er der julemarked i skurbyen, og det må jeg besøge. – Skønt det kan være, at jeg foretrækker skurbyen en helt almindelig, stille, sen eftermiddagstime, hvor magien råder, og jeg er alene om at opleve stemningen.

lyset svinder

Men, jo, november, hvor lyset svinder dag for dag, har noget at byde på.

skurbyen i hornbæk

Få en email når jeg udgiver et indlæg

Indtast din e-mail adresse for at modtage besked om nye indlæg.

10 meninger om “Når lyset svinder”

 1. Vor hyggeligt med de små huse og lyskæderne. Det må være dejligt at kunne gå ved vandet hver dag:-)
  Jeg synes at der bliver flere og flere Råger og jeg er ikke vild med dem. Nu hører de vidst nok til her ude på markerne, men alligevel synes jeg ikke de er hyggelige, når de letter og flyver larmende over huset. Da jeg i sin tid gik ved Bagsværd sø hærgede de og rodede i affaldsbeholderne – jeg synes også at de var lidt uhyggelige ved skumringstid.

  1. Nå-ja, jeg kaldte dem bare kragefugle, fordi jeg var i tvivl, men det lyder rigtigt, at det er råger 🙂 Jeg synes nu de er ret fine, men vi har dem heller ikke lige her, hvor vi bor. Ikke i de mængder, i hvert fald. Her har vi flest skovspurve. De kan jo ikke gøre for, at de ser lidt kedelige ud, men jeg savner de forskellige spurvefugle, jeg husker fra min barn- og ungdom. Enten er der virkelig færre af dem, eller også har jeg bare skiftet biotop …

 2. Kommer knappt ihåg när solen visade sig senast… Längtar så mycket efter ljuset och solen. En ovanligt grå november.
  Dina bilder är mysiga, och man får hitta på mysiga saker att pigga upp sig med.
  Idag var vi på ett litet julmingel ute på landet i en blomsterbutik. Jättetrevligt.
  Ha en fin kväll
  Kram Maria

  1. Nej, jeg har også læst et sted, at vi har haft rekord få solskinstimer i denne måned. Man må opsøge de hyggelige steder, det har du så meget ret i! Og så må man tænde lys 🙂
   Tak, søde Maria, og i lige måde!
   Knus fra Nana

 3. Fuglene er stadig en af de mest uhyggelig film, jeg nogensinde har set. Men det er da nogle helt fantastiske fuglebilleder, du har taget. Især dem, hvor de sidder på grenene. Og nøj, hvor er den lille skurby hyggelig – et julemarked der må da bare være noget af det bedste. Der er altså også glæder ved novembermørket.
  Det er rigtigt, at der er mere lys ved vandet. Det er et helt andet lys end længere inde i landet, og det påvirker også farver, så de havblå nuancer gør sig godt ved vandet, mens de kan se lidt udvaskede ud i skoven.
  Kh, Karen

  1. Jeg har ikke tænkt på det med farverne, men jeg kan godt se for mig, hvad du mener. Rent farvemæssigt sker der jo ikke så meget ved stranden, men pga. lyset får de få farver en særlig intensitet. Det vildeste jeg har oplevet ved stranden var den dag, vi så en skypumpe. Da antog vandet en helt speciel grøn farve.
   Kh Nana

 4. Jeg synes du har lavet et utroligt positivt og dejligt indlæg på trods af at denne november har været ekstra våd og mørk. Det må virkelig være dejligt at kunne gå ved vandet på den måde. Vi skal køre for at komme til vandet. Skurbyen er virkelig fin og sikke flot de får pyntet op.
  kh Ulla

  1. Tak, Ulla! Pyh, ja, det er bare så mørkt! Igen i dag har det været mørkt fra morgen til aften … For nogle timer siden var jeg ude at køre, og jeg glædede mig over alle de steder, hvor folk har hængt lyskæder op. Det er altså en god ting her i november 🙂
   Kh Nana

 5. Hvor er der en skøn stemning omkring de små fiskerhuse. Jeg er sikker på, at livet leves lidt langsommere, og at man er meget sociale her. Jeg tror også, jeg ville foretrække at gå alene rundt i mørkningen frem for at komme, når det myldrer med mennesker.

  Hilsen Elna

  1. Der er simpelt hen så fint der i skurbyen 🙂 Jeg tror jeg giver julemarkedet en chance i weekenden. Måske tager jeg mine unge mennesker med derop. De kommer nemlig på besøg. Men den magiske stemning forsvinder nok til fordel for duften af brændte mandler og gløgg og sådan noget 🙂

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.