Mine mange sommerblomster. Succes og fiasko

sommerblomster
Sommerblomster i massevis

I vinters bestemte vi os for at lave en skærehave med en masse sommerblomster. Så mange blomster at vi kunne sælge af dem. Her kan du læse om de første tanker. Vi bestemte os for at dyrke blomsterne i kasser, vi stablede pallerammer og kørte jord, jeg forspirede knolde og såede frø.

blomstereventyr
De første cosmos springer ud i disse dage.
Succes eller fiasko?
Sommerridderspore er en ny blomst for mig. Den er helt vidunderlig. Nem at dyrke og meget, meget frodig og blomsterrig.

For knapt 3 måneder siden skrev jeg et blogindlæg med titlen Blomsterdyrkning. Succes eller fiasko? Det handlede om min usikkerhed i forhold til hvad der skulle komme ud af de bittesmå spirer der stod i zinkbakker og ventede på at flytte ud i verden. På det tidspunkt havde jeg en fornemmelse af at der vitterligt kunne komme ingenting ud af det hele.

Succes

Sådan gik det ikke. Der er kommet meget ud af det. Når jeg ser billederne fra d. 30 april og sammenligner med billederne som jeg tog i forgårs, og som du ser i dette indlæg, så kan jeg næsten ikke forstå at det kan lade sig gøre. Jeg har skrevet det før, og jeg kommer sikkert til at skrive det igen: Tænk at der kan komme så meget ud af et lillebitte frø på så utroligt kort tid! Det er da helt fantastisk!

Jomfru i det grønne har jeg ikke sået før, men den er både nem og yndig.
Statice er en anden meget taknemmelig og gavmild blomst at dyrke fra frø.
Sundhed og hestemøg

Jeg er måske bare heldig, men det overvejende indtryk i skærehaven er sundhed og frodighed. Vi har hverken sprøjtet eller gødet med kunstgødning. Her er brugt harpet muld og hestemøg, og umiddelbart undrer det mig at nogen bruger andet, for hestemøg virker altså. Det brugte jeg også i køkkenhaven på Vadekærgård, og den var på samme måde fuld af sunde afgrøder.

sommerblomster
Et lille hjørne af skærehaven. Yderst til venstre står kinesisk forglemmigej som jeg ikke kendte, og som jeg er meget glad for at have lært at kende.
sommerblomster
I forgrunden ser du de første løvemund i blomst. Jeg kendte løvemund, men har aldrig sået dem før. De er blevet både kraftige og langstilkede. Jeg er en lille smule imponeret.

Jeg må sige at hvad blomsterproduktionen angår, er vores projekt en succes.

sommerblomster
Jeg har virkeligt mange morgenfruer, og de er ligesom løvemunden meget langstilkede og sunde.
Fiasko

Men nu til fiaskoen: Ideen om at sælge af blomsterne holdt ikke. Jeg kan ikke overkomme at plukke blomster, at sætte dem i vand, at bære vaser og arrangere bundter og buketter, at tage imod bestillinger og bære usolgte blomster ind for at sætte dem i vaser hos os selv, at vaske vaser og hvad der ellers følger med at sælge blomster.

Nu nyder vi bare blomsterne

Så efter at have holdt prøvelukket i blomsterboden i nogle dage, har vi besluttet os for at lade den forblive lukket og nyde blomsterne selv.

lathyrus
Mine lathyrus er helt fantastiske. Jeg har over 200 planter, og de strutter af sundhed. De er helt fortryllende, men meget svære at gengive på billeder hvor man ikke helt fornemmer deres overvældende skønhed og slet ikke mærker duften. Jeg er vild med dem, og jeg vil så ligeså mange næste år.

Vi har sat bord og stole op midt i skærehaven, og her sidder vi og nyder duften af sommerphlox, morgenfruer og lathyrus og synet af de mange blomster. Vi glæder os til at georginerne for alvor springer ud, og til at vi kan tage gladiolus ind i vaserne.

sommerblomster

Blomsterdyrkningen i semistor skala er både en succes og en fiasko, men successen føles stærkest. Og det er da ikke så dårligt.

37 meninger om “Mine mange sommerblomster. Succes og fiasko”

 1. Hej Nana

  Det ser fantastisk sanseligt og lækkert ud i din skærehave! Jeg kan næsten dufte dine lathyrus . Skønt ser det også ud med de røde møbler derude, den kombi er sommer når det er allerbedst.
  Frø koster trods alt også, så jeg kan forestille mig at du har brugt et pænt beløb på herlighederne. Evt. kunne du overveje at lave “pluk selv” blomsterbod hvor man betaler per 10 stilke eller lignende og kun har åbent nogle timer dagligt? Så ville der ikke være ret meget tilbage at lave, ud over lugning og deadheading – som du jo tydeligvis gør alligevel.
  Jeg ønsker dig den dejligste sommer i dit blomsterparadis, bestemt en succes!

  Mvh Gitte

  1. Hej Gitte.
   Tak 🙂
   Frøene har været den mindste udgift til vores skærehave. Jord, pallerammer, opbindingsnet og den slags koster mange penge, og ideen om at få nogle af dem ind igen er da tillokkende. Men det er kun fordi vi som udgangspunkt havde tænkt lidt i salg, for ellers går vi jo ikke og tænker at de penge vi bruger på haven skal tjenes ind igen via haven.
   Det er måske fordi jeg har en kronisk sygdom som altid tager toppen af min energi (https://mitlandliv.dk/omkontakt/menieres-syndrom/), og nok også fordi ting ofte lyder nemmere, end de er når man skal udføre dem, men det du beskriver er grundlæggende det vi har forsøgt os med, og det indebar en arbejdsbyrde jeg ikke kan løfte. Så vi holder fast i at sidde derude i blomsterparadiset, drikke te, spise jordbærkage og indsnuse duften af blomstrende lathyrus 🙂
   Fortsat god sommer til dig!
   Blomsterhilsner fra Nana

   1. Jeg mente at folk selv skulle plukke ude i bedene, så du slap for at arrangere, vaske vaser med mere. Men forstår sagtens dit valg. Nu er det bare at nyde resultaterne af det store arbejde i allerede har lavet .

    1. Nå-ja, det er jo sådan set også det du skriver 🙂 Undskyld! Men, nej, vi bor på en ret lille vej, og der kommer ikke ret mange mennesker forbi, så folk skal lokkes herud, og det kræver også kræfter. Men tak for tanken 🙂
     Kh Nana

 2. Hvor er der smukt i din skærehave! Den er jo stor, sikke en rigdom! Godt I kan nyde det, det ser fantastisk ud. Har du mon droppet ideen om selvpluk? Der behøver jo ikke være åbent hele dagen, evt. kun nogen timer torsdag, fredag og lørdag. Uanset er din skærehave da en kæmpesucces – helt overvældende!

  1. Vi føler os også virkelig blomsterrige, kan du tro 🙂
   Alle ideer om salg er droppet. Det er simpelt hen mere, end vi kan overkomme. Det er lidt ærgrerligt, men det er først og fremmest en kæmpe lettelse at vi har givet os selv lov til bare at nyde. – Og forhåbentlig få frigivet lidt tid og kræfter til andre haveprojekter 🙂

 3. Jeg synes bestemt, det er flot klaret. Det er et stort arbejde lige til de blomstrer og I kan nyde synet og duften.
  Jeg forstår godt, at I opgiver at sælge, det giver for lidt penge og for meget arbejde.
  Måske færre sommerblomster næste år og et nyt projekt.
  Kh Lisbeth

  1. Det er så sandt som det er sagt, Lisbeth: Få penge og meget arbejde! Og vi planlægger lige præcis det du skriver: Færre sommerblomster næste sommer, men til gengæld et andet spændende haveprojekt … eller to …
   Kh Nana

 4. Hvad med et skilt på parkeringspladsen på Hornbækvej – der hvor der hele sommer halvåret er jordbær salg – om selvpluk nogle bestemte dage i ugen. Er sikker på mange af Hornbæks sommerhusgæster vil elske friske blomster. Hilsen Birgit M

  1. Det ville nok kunne lokke en kunde eller to forbi, men lige nu holder vi vores helt egen selv-pluk og nyder den frihed det giver 🙂
   Kh Nana

 5. Du har fået dit egen blomster paradis og må være dejlig bare og side og nyde det. Ser meget smuk ud. Nu kommer mere varme så sikken en duft i sidder i dejligt.

 6. Hvor er det godt du ser sådan på det Nana.
  Der er virkelig mange smukke blomster og et helt hav i jeres have.
  Men det kræver nok sin kvinde med så mange blomster.

  Nyd de dejlige dufte og smukke syn
  Charlotte

  1. Det har været sjovt at arbejde med de mange sommerblomster, og jeg synes at jeg har lært meget. Først og fremmest har jeg lært at det ikke er så svært at lave planter, og jeg tænker at jeg snart vil forsøge mig med nogle stauder … Men indtil da nyder vi bare sommerblomsterne 🙂
   Dejlig dag til dig, Charlotte!

 7. Hej Nana.
  Wow, hvor er der kommet meget ud af de frø, du såede i foråret. Det er nogle helt forrygende billeder at kigge på. Og så de røde møbler midt i det hele. Hvor ser det hyggeligt ud.
  Jeg synes, at det er en overvældende succes med skærehaven, men forstår selvfølgelig godt, at du har droppet salg af blomsterne. Så I må nyde blomsterne og du må glæde dig over, hvad du har udrettet.
  Kh Lis

  1. Ja, er det ikke fantastisk hvad der kommer ud af sådan nogle små frø?!? Jeg tror at jeg vil forsøge at så nogle stauder. Det kunne være sjovt at prøve!
   God mandag til dig, Lis!
   Kh Nana

 8. Altså hvor er det en overlækker skærhave, jeg får stjerner i øjnene over al den frodighed og skønhed. Det giver mig lyst til at så mange flere sommerblomster næste år, og i højbede:-)))))) men må vist sørge for de tusinde store projekter der er her først;-)
  Kan næsten mærke din lettelse ved jeres valg ift lukning, tillykke med beslutningen og jeres duftende lækre oase.
  God tirsdag
  Knus Anette

  1. Åh, ja, det kan være svært at holde projekterne på et niveau hvor man kan følge med 🙂
   Tak, skal du have, Anette, vi nyder alle blomsterne og friheden i ikke at skulle sælge dem!
   God dag til dig!
   Knus fra Nana

 9. Åhhhh en smuk sommer blomster have. Duften kommer næsten ud af dine billeder. Men hold da op et arbejde, og jeg kan virkelig godt forstå dit valg. Nyd synet, duften og den skønne jordbærtærte, og vær stolt af det arbejde, du har lagt i den flotte skærehave. Nul fiasko!

  Mange sommerknus
  Lone

 10. Det er nu en imponerende skærehave du har fået lavet. Ville du måske dele lidt om hvad du du har brugt til opbinding, net mm? Er det kun 80x120cm pallerammer du har? Hvor mange slags blomster du har pr bed? for syntes at nogle ser større ud på billederne 🙂
  Benyt dig af af du kan lave buketter til hvert et rum på Ravnegård, det er da en mega luksus.

  1. Det kan da være at jeg på et tidspunkt skal lave et par indlæg om alt det praktiske i skærehaven – for vi har gjort os nogle erfaringer. Indtil da vil jeg forsøge at svare på dine spørgsmål:
   Opbindingsnettet har jeg købt på Plantetorvet, pindene som vi sætter det fast på, er fra Jem & Fix. Vi har ingen af de pallerammer du nævner; de er alle betydeligt større. Vi købte et helt læs pallerammer af en vognmand. Jeg ville egentlig have dem i 80 x 240, og dem fik vi også en del af, men derudover fik vi en masse andre – større – størrelser. Jeg har faktisk lige lagt en annonce på Den blå avis, for vi har en del i overskud. Grundlæggende har jeg kun én slags blomster i hvert bed, men et par steder har jeg blandet – simpelt hen fordi noget er gået ud og er blevet erstattet af noget jeg ellers ikke kunne finde plads til.
   God fornøjelse hvis du er ved at kaste dig ud i en skærehave!

   1. Tusind tak for svar Nana 🙂 Så var mit øjemål ikke helt gal nu jeres pallerammer er større. Jeg tror bestemt at jeg skal kaste mig over mere skærehave næste år, dog kun til mig selv 😉 Fortsat dejlig sommer

 11. Jeg ville ikke sælge alle rammerne, der ikke er sat op. Jo ældre, man bliver, jo rarere er det, at der ikke er så ‘langt ned’. Ved avl af visse ting, kan det på et tidspunkt blive en fordel med tre rammer oven på hinanden.

 12. Hvis man er til Hügelkultur, er højbedene faktisk temmelig høje; måske du skulle læse om den på nettet.

  Hvad med at tørre nogle morgenfruekronblade – de er fine som pynt på kager og kan bruges til at lave te af.

 13. Det er bare så smukt et syn. Vi må lige snakke lidt mere om det med hestemøg. Jeg var bange for, at al halmen kunne stjæle for meget kvælstof? Men hvis det virker så godt, vil jeg tigge mig til et læs til højbedene – de har det ikke for godt – vi har jo ikke været hjemme og passe dem…
  Kh, Karen

  1. Vi tager simpelt hen en hestemøgssnak når vi snart ses, Karen 🙂 Jeg har – som du ser – gode erfaringer. Jeg GLÆDER MIG til at vi skal snakke – både om hestemøg og om alt muligt andet.
   Kh Nana

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.