Mine mange kladder

kladder

Når jeg får en idé til at blogindlæg, skriver jeg gerne et hurtigt udkast, et par linjer eller måske bare en titel for så at gemme det som kladde i bloggens backend.

Det sker med jævne mellemrum, at jeg skriver videre på sådan en kladde og udgiver den. Men det sker også (ofte), at en kladde bliver liggende, og at jeg glemmer alt om den. I går gennemgik jeg alle mine gamle kladder og slettede dem, som tiden og tankerne er løbet fra. Resten vil jeg forsøge at arbejde videre med. Planen var, at jeg i dag skulle omdanne en kladde til et færdigt indlæg.

scilla

Men det bliver ikke til noget. Jeg kan ikke samle tankerne om det. Til gengæld har jeg tænkt lidt over, hvorfor det er så svært.

En kladde er en idé, en kladde er en begyndelse. Jeg er ret god til at få ideer (men ikke nødvendigvis gode ideer), og jeg kan godt lide begyndelser. De er inspirerede, de er fulde af energi. Til gengæld er jeg ikke altid så god til at fortsætte. Som, fx, da jeg sidste år på denne tid kastede mig ud i et kæmpe blomsterdyrkningsprojekt for i løbet af sommeren at indse, at jeg slet ikke kunne løfte det.

kladder

Man siger, at al begyndelse er svær, men det er jeg ikke enig i. Jeg synes, at begyndelser for det meste er ret lette. Fortsættelsen kræver næsten altid langt mere end begyndelsen, synes jeg.

kladder

Nogle gange skal man alligvel fortsætte. Jeg har heldigvis en masse eksempler på, at det er værd at hænge i. – Både i livet og på bloggen. Men andre gange er det bedst bare at lade det blive ved begyndelsen, at opgive ideen, at ofre udkastet, at slette kladden.

Det gjorde jeg så med en mængde indlægskladder i går. Dem, der er tilbage, får endnu en chance for at blive til noget. Jeg kikker på dem igen i morgen … eller i overmorgen …

Billederne er fra dagens gåtur. De viser, at foråret er her. En ny begyndelse. Det er godt.

6 meninger om “Mine mange kladder”

 1. Det er ret smart med kladder, men som du skriver løber tiden nogle gange fra emnet/ideen. Jeg har tænkt at jeg skal blive bedre til at bruge kladder og på den måde få udgivet flere indlæg end jeg ellers får gjort.

  1. Ja, det er nemlig også det jeg tænker. – Men man skal lige tage sig selv i nakken for at tage fat i de der gamle kladder. – Der var måske også en grund til, at de ikke blev skrevet færdig i første omgang. Mine kladder er ofte sådan nogle lidt lange indlæg, som kræver, at jeg bruger god tid, læser igennem flere gange og retter til i én uendelighed 🙂

 2. Det er sjovt, så forskelligt man arbejder. Jeg bruger sjældent kladder på den måde, og hvis jeg gør, udvikler de sig altid til et indlæg. Jeg kan godt starte på et indlæg og arbejde på det over et par dage, nusser med at rette og forbedre, men jeg bruger ikke kladderne som idebank, En undtagelse var i december, hvor jeg lavede julekalender. Der havde jeg mange kladder i gang hele tiden – der var jeg meget glad for muligheden!

  1. Ja, det er sjovt, så forskelligt, man arbejder. Både min mand og jeg har levet af at undervise i mange år, og vi er gået til jobbet på helt forskellig måde. Jeg havde fx altid en fast plan (som jeg sagtens kunne finde på afvige fra), inden jeg gik ind i klassen, mens Søren slet ikke ville kunne arbejde med sådan en plan, men til gengæld er dygtig til at improvisere. Og på samme måde med kladderne som idébank. Det virker for nogle og ikke for andre 🙂
   God weekend til dig og dine!
   Kh Nana

 3. Ih, hvor jeg kender det. Når jeg bliver træt af alle kladderne, kopierer jeg dem over i et Worddokument pr kladde/ide og gemmer det i en mappe på mit drev. Så er bloggens maskinrum i det mindste ryddeligt at se på.
  Fra tid til anden kigger jeg i rodebunken, men ofte ender det med, at jeg begynder helt forfra på noget nyt i et indlæg.
  Jeg bilder mig ind, at det inspirerer/skaber tryghed at vide, at bunken med ideer er der. Men jeg tænker ind i mellem også på, at jeg burde rydde op i mappen. Jeg gider bare ikke rigtig :-(( På den anden side set, så generer den jo ikke i det daglige 🙂 🙂
  God pointe, at det ikke er den spæde start, der er den svære, det er at få det sat på skinner, der er svært 🙂
  Kh Lisbeth

  1. Ja, det er både godt og skidt med de kladder 🙂 Men, som du siger, de er jo egentlig ikke til besvær. – Kun når man kommer i tanker om, at man skal forholde sig til dem, i hvert fald 🙂 I næste uge VIL jeg altså skrive videre på en kladde …;-)
   God weekend og kærlig hilsen fra Nana

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.