Mindst 300 ord

300 ord

Et blogindlæg bør fylde mindst 300 ord. Det får jeg i hvert fald at vide af et SEO plugin jeg har på min blog. (SEO plugin’et er en dims der fortæller mig hvordan jeg bedst former en tekst hvis jeg gerne vil dukke op i Googles søgeresultater). Det hænder da også at mine indlæg fylder 300 ord og endda flere, men langt de fleste fylder betydeligt mindre.

Jeg har skrevet kort så længe jeg kan huske. Da jeg skulle skrive stile i skolen og siden opgaver på universitetet, følte jeg altid at teksten var færdig inden jeg havde opfyldt længdekravet. Og når jeg læser korrektur på en tekst, sker det næsten altid at jeg piller ord eller sætninger ud, så den ender med at være endnu kortere, end den var i udgangspunktet.

skrivebord
Foto: Niels Barslund. Mit arbejdsværelse i vores hus på Norske Allé i Holte.

Selv kan jeg grundlæggende bedst lide at læse relativt korte blogtekster. Det hænger nok til dels sammen med at jeg læser dem på en skærm, og jeg er ikke en god skærmlæser. Men hvis teksten er god, kan jeg nu godt hænge på igennem et længere blogindlæg. Fx holder jeg meget af at læse med hos Lisbeth i Ebeltoft der ofte skriver ret lange indlæg. Lisbeths indlæg er både oplysende, morsomme, underholdende og personlige på den allerbedste måde. Og så gør det ikke spor at de også er lange. Hvis du ikke kender Lisbeths blog, synes jeg du skal besøge den.

Når det kommer til fiktion som jeg læser på papir, falder jeg både for ordrige og ordknappe tekster. Men nu hvor talen er på de korte tekster, kommer jeg til at tænke på at en af de mest bevægende, smukke tekster jeg kender, er den 6 ord lange historie: For sale: Baby shoes, never worn. Nogle siger at Hemingway har forfattet den, men oprindelsen er vist usikker. Under alle omstændigheder er den et eksempel på det man på engelsk kalder flash fiction. Den slags arbejdede jeg med da jeg underviste i engelsk.

arbejdsværelse
Mit arbejdsværelse på Vadekærgård.

Jeg siger altså ikke at en kort tekst er bedre, end en lang tekst. Ej heller at jeg er forfatter. Jeg konstaterer blot at jeg kun kan skrive korte tekster. Og alligevel … dette indlæg fylder faktisk hele 388 ord, og mit SEO plugin siger “Good job”.

31 meninger om “Mindst 300 ord”

 1. Det afhænger jo helt af budskabet og formen, om teksten skal være lang eller kort. Jeg elsker lange naturbeskrivelser, i bøger, men på bloggen følger man tit det gamle forfatterråd: Don’t tell me – show me – ikke i ordbilleder men med fotos. Jeg er også vild med Lisbeths historier, men det er kun sjældent, jeg går all in på tekstsiden på bloggen. SEO be damned 🙂
  Kh, Karen

  1. Ja, man kan ikke skrive for at gøre SEO glad! Du har da ret i at billederne også spiller en stor rolle på blogs. Jeg tænker selv mere over teksten når jeg producerer et blogindlæg. Nok fordi jeg er uddannet i ord og har arbejdet med ord. – Men billederne fortæller naturligvis en del af historien, og jeg bliver selv tiltrukket af billederne når jeg vælger blogs 🙂

 2. Hej Nana

  Ja, det er jo især ordene der adskiller en blog fra instagram og fb og pinterest og de andre flygtige medier. Ordene og muligheden for ordentlig dialog.
  Men 300? Jeg har det jo dårligt med facitlister. tekst og billeder skal jo bare passe sammen, sådan nogenlunde:)

  1. Hej Karsten.
   Ja, jeg foretrækker netop blogformatet pga. ordene. Ligemeget hvor hårdt jeg prøver, bliver jeg aldrig rigtigt glad for hverken Instagram eller Pinterest.
   Ham SEO vil trods alt ikke have præcis 300 ord, bare mindst 300 🙂 – Men, nej, man kan ikke skrive for at opfylde en facitliste. Form og indhold skal passe sammen 🙂

 3. Mine blogindlæg er som regel en hel del kortere end 300 ord, men det passer mig bedst med de relativt korte tekster. Jeg foretrækker også at læse korte blogindlæg hos andre bloggere. Det er heller ikke min erfaring, at de lange indlæg bliver læst af flere end de korte. Men igen – det er indholdet der tæller, så må det “koste” det nødvendige antal ord – hverken mere eller mindre 🙂

  1. Ja, jeg tror at vi to skriver nogenlunde lige lange – eller korte – blogindlæg. Jeg har aldrig overvejet om de lange indlæg bliver læst mere, end de korte, men nu jeg tænker efter tror jeg heller ikke jeg ser den tendens. Jeg har et par indlæg der af uransaglige årsager ligger højt i Google (“Stalddøre og ladeporte” og “Skærmtid”). Ærgerligt jeg ikke ved hvorfor de er så populære 🙂 Jeg kan huske at du har succes med dine fastelavnskatte, men det giver god mening, for de katte er søde 🙂

 4. Sødeste Nana
  Tusind mange tak for den flotte omtale. Det er en svær balance. Jeg kan godt lide det hele, tror jeg. Dine korte tekster med sødmefyldte billeder, og også de lidt længere som i dag 😉 Rene billedindlæg er også ok, men hvis jeg har travlt, så bliver det let til en scrolletur. Jeg har nogen gange svært ved at forholde mig til billeder uden forklaring .Man siger ellers, at billeder siger mere end ord, men ofte vil jeg gerne have at vide: “Se farven nede til højre”, eller “Bemærk spejlingen i vandet”. o.l. Det er nok bare, fordi jeg kan lide ord. Og jeg har selv så meget, jeg gerne liiige vil fortælle.
  Heldigvis er alle blogs meget forskellige. Jeg nyder din.
  Kh Lisbeth (lang kommentar 🙂 )

  1. Selv tak; det er en fornøjelse at være med til at sprede budskabet om din blog 🙂 Jeg er i bund og grund mere til tekst end til billeder. Billederne er gode til at skabe stemning, synes jeg, men det er ordene der for alvor giver meningen. Jeg kan ellers godt lide Instagram (der er du slet ikke, vel?) fordi folk bare er så overvældende søde derinde (i hvert fald dem jeg er løbet ind i), men jeg har altid lyst til at skrive mere, end jeg orker. Det dér telefontastatur er jo absurd lille!
   Tak for din lange ( 🙂 ) kommentar!
   Kh Nana

   1. Tak 🙂
    Jeg dur heller ikke så godt til ‘kun billeder’ ,og nej, jeg er derfor ikke på IG, som jeg i øvrigt ikke kender. Jeg synes, det er lidt lige som bolcher uden vitaminer. Sjovt nok i små bidder, men mætter ikke i længden.

 5. Det har jeg aldri tenkt over, men jeg tror nok at flere av mine bloggposter er på over 300 ord 🙂
  Men spøk til side, det er jo innholdet som er viktig. Morsomt at du nevner dette 🙂
  Klem

  1. Ja, det er nemlig indholdet der er vigtigt! Og så er det jo meget sjovt at vi alle sammen skriver forskelligt – også når det kommer til længden på blogindlæggene 🙂
   Knus fra Nana

 6. Det handler jo om at få det ud man gerne vil 🙂 Nogle skal bruge længere plads hvor andre kan gøre det kort. Nogle skriver så godt at det ikke gør noget at indlægget er langt. Mht. om indlægget er kort eller langt, så tror jeg også det handler om hvorvidt man som læser godt kan lide at læse. Jeg har det på samme måde med fx. IG som det nævnes – at det kan være svært at skrive et længere indlæg der. Jeg HADER at skrive lange indlæg på IG, men nogen gange har jeg bare lidt på hjertet jeg gerne vil have ud i stedet for kun at vise et billede. Men vi er jo alle forskellige, også vælger vi jo nok det der passer til os. Det minder mig om, at jeg måske skulle gøre lidt mere i det blogging. Jeg har tænkt på det flere gange ift. min have, men det er ikke blevet til noget endnu. Hvad tænker I der blogger regelmæssigt, er der stadigvæk folk der gider læse en blog, forudsat man som blogger rammer noget de synes er interessant? Eller er folk mere til de lidt mere overfladiske medier? Mvh Carina Jørgensen 🙂

  1. Jeg tænker engang imellem om der findes en smutvej så man kan skrive IG-tekster fra en computer …? Af og til er der IG’ere der skriver nogle tekster der er så lange at jeg får helt ondt i fingrene ved tanken om at de har skrevet dem på en telefon.
   Jeg lavede min første blog for – vist nok – 6 år siden, og jeg har kun fået flere læsere siden. Jeg tror ikke på at bloggen er død som man af og til påstår. Jeg har en idé om at man hurtigst får relativt mange læsere hvis man blogger om et bestemt emne og hvis man giver nogle gode “opskrifter”. Jeg selv gør ingen af delene, men det går meget godt alligevel 😉
   Held og lykke, Carina, hvis du kaster dig ud i det!
   Mange hilsner fra Nana

   1. Du ligger jo et kæmpe arbejde i din blog, har en konsekvent stil og indhold og giver så meget af dig selv. Selvfølgelig går det godt for dig! Din blog indeholder jo også masser af inspiration og gode ideer (fx til indretning). Det er jo det folk ofte ønsker sig fra en blog.

  2. Hej Carina

   Mit indtryk er bestemt at bloggen er spillevende, men at den har ændret sig meget over tid. Da jeg begyndte for 10 år siden var blogs på nogle måder som IG er det idag. Man kunne virkeligt mærke de levende mennesker bag og blogs var meget mere spontane. Kravende til billeder (og faktisk også kvaliteten af indlægs) var ikke så tårnhøje som idag. I dags er blogs der lykkes oftes meget mere “professionelle” med gode billeder og fokus på et emne. Som du skriver er vi idag langt mere til hurtige/overfladiske medier men når vi læser en blog er forventningerne nogle andre og højere. Ligesom når vi læser en bog fremfor at scrolle forbi nogle overskrifter i en netavis. I det hele taget synes jeg blogs minder meget om at skrive en bog, især fordi gamle indlæg ikke forsvinder væk sådan som de oftest gør det på IG.

   Pointen er at det tager tid og energi at skrive en blog, men at du helt sikkert vil få læsere til din haveblog hvis du investerer i den!

 7. Jeg er til både ord og billeder, nok lidt for mange af det sidste, så måske skal jeg gøre som Lisbeth og nøjes med at blogge en gang om ugen. Jeg tager så mange billeder og vil gerne dele dem med andre, jeg kan ikke skrive ord til det hele. Så det bliver som det er, jeg har ikke Lisbeths evne til at skrive humoristisk. Mon ikke det går alligevel.
  Kh Lisbeth

  1. Jamen, vi er glade for dine mange billeder, Lisbeth. Du deler så gavmildt ud af jeres lækre have. Jeg føler næsten at jeg ejer en bid af Høneballehaven fordi jeg har set så mange billeder derfra 🙂 Bare bliv ved!
   Kh Nana

   1. Tak Nana
    Det var sødt sagt, jeg kan jo ikke lade være med at tage billeder, så skal jeg i hvert fald ikke tage kameraet med ud. Jeg ser motiver alle vegne.
    Kh Lisbeth

 8. Hei. Jeg synes blogginnlegg skal være preget av hva man ønsker å formidle, noen ganger kan det være mest bilder med tekst og andre ganger kan det være noe man har lyst til å fortelle osv.
  Liker godt dine innlegg Nana!
  Ha det fint!
  Turid

 9. Min holdning til google har altid været at alle mulige krav til søgetjenesten kommer i anden række. Det vigtigste er at skrive indlæg som mine læsere kan bruge og jeg prøver også ihærdigt at undgå at skrive indlæg der lokker folk forbi uden at give dem det som de har søgt efter. Jeg har faktisk nogle gange ændret i teksten, fordi der kom for mange forbi uden at få det som de havde søgt på (det kunne man nemlig se i gamle dage).

  Alt det gør jeg selvfølgelig fordi jeg først og fremmest skriver for rigtigt levende mennesker. Alligvel tror jeg faktisk også at det på den lange bane har været godt i forhold til netop google. De formelle krav hos google ændre sig jo hele tiden, men det som aldrig ændre sig er at google i bund og grund lever af at give folk det de søger efter. Når webskribenter begynder at optimerer på den ene og den anden måde så de for besøg for noget de faktisk ikke har det bedste svar på, ændre google relgerne og så har jeg læst om folk der virkeligt har været på den.

  Jeg er selv helt fyldt med ord og må altid skærer og skære for at de tekster jeg skriver ikke skal blive for lange. Alligevel har jeg nogle gange skrevet ultra korte indlæg (især på Badut) og nogle af dem har været meget højt rangeret hos google så jeg tror ikke du skal tage dit SEO plugin alt for alvorligt. På min madblog har jeg sådan et “spring til opskriften” link øverst fordi rigtigt mange mennesker ikke orker alt det tekst!

  Jeg elsker din blog præcis som den er og du er så dygtig til at formidle med billeder. TAK.

  1. Jeg er helt enig med dig, Marina! Det nytter ikke noget at løbe efter Google! Jeg synes det er sjovt at have Yoast (SEO plugin), og den giver mig faktisk af og til et råd der giver mening, men i bund og grund skriver jeg præcis det jeg ønsker at skrive. Jeg har aldrig tænkt over at dine indlæg er lange, men det må være fordi jeg bare sluger dem 🙂 Og så elsker jeg stemningen på din blog. Stemningen ligger både i billeder og ord, tror jeg, og i virkeligheden er stemningen noget af det allervigtigste for mig når jeg læser blogs. Og den har ikke noget at gøre med hvor lang teksten er.
   Kh Nana

 10. Hej! Hvor er det en imponerende blog! Jeg er også ved at opbygge en men er stadig ved at finde formen. Hvor personlig skal jeg være? Hvor stylet eller naturlige skal billederne være og så videre…. Det tager tid at finde sin form og tone. I forhold til billeder og SEO så er det jo billedernes meta-tekst en vigtig del af SEO (især alt-tekst) så det ene udelukker jo ikke det andet… Jeg bliver bare ved med at poste og håbe på at jeg også får et samarbejde med Bloomon én dag

  1. Ja, når man først begynder at tænke over det, er der meget man skal forholde sig til på en blog. Men hvis man virkelig kan lide at have en blog, at skrive indlæg og at interagere med sine læsere, tror jeg der er mange “rigtige” måder at have blog på. Heldigvis.
   Jeg kan godt forstå du ønsker dig et samarbejde med bloomon; jeg sætter stor pris på mit 🙂
   Det link du har lagt, virkede ikke, så jeg har slettet det. Jeg har forsøgt at finde din blog, men jeg kan ikke finde den. Du er meget velkommen til at kikke indenfor igen og lægge et link der virker, så jeg – og mine læsere – kan besøge dig 🙂

 11. Ih hvor jeg beundre de mennesker der har ordet i sin magt. Det er ikke min stærke side,men alligevel blogger jeg og skriver som den jeg er,vel viden om at mit sprog ikke er perfekt og at min tegnsætning er en by i Rusland. Men vi har nok alle en svag side og en stærk side. I dag i mit indlæg, er det korte sætninger ,for det er hvad energien er til.Så skal jeg bare være dobbelt så glad for dem som bære over med mig og ser på min blog. Dit arbejdværelse er skøn,lys og venlig som du selv. Hygge herfra

 12. Det med de 300 ord er virkelig overraskende for mig. Jeg synes ikke, man kan have regler om et bestemt antal ord i en blogpost.
  Jeg gætter på, at din plugin er af amerikansk oprindelse. Amerikanske bloggere er meget mere ordrige, end vi er her.
  For mig er et godt blogindlæg kort og præcist 🙂 Kh Gitte

  1. Niks, vi kan ikke sådan rette os efter SEO-regler når vi skriver 🙂 Jeg vidste ikke at amerikanske blogs er mere ordrige. Jeg læser faktisk almindeligvis udelukkende skandinaviske blogs. Jeg er ret fascineret af at vi sådan kan læse hos og skrive med hinanden på tværs af de skandinaviske lande. Det er en stor rigdom, synes jeg. (Det blev lige et sidespor 🙂 )
   Kh Nana

 13. Hej Nana. Fortsæt endelig som du har gjort indtil nu.
  Ikke ligge under for, hvad andre synes og mener.
  Jeg kan godt lide din blog med billeder og antallet af ord er helt perfekt – Tusind tak for det :-).

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.