Mikrogrønt i vindueskarmen

mikrogrønt

Da jeg første gang hørte ordet mikrogrønt, syntes jeg at det lød lidt mystisk. Det er det ikke. Karse er mikrogrønt. Det der er nyt – for mig, i hvert fald – er at man kan dyrke alle mulige andre frø til samme stadie som karsen og bruge spirerne som velsmagende og sund pynt på maden.

For nogle uger siden faldt jeg tilfældigt over Tiny Gardens. De bittesmå haver med bittesmå spirer tiltalte mig, og jeg bestilte straks nogle mikrohaver med tilhørende hampemåtter og frø.

tiny gardens
Frøene er lækkert pakket ind, og den slags er jeg til fals for.

Jeg såede frø i fem bakker for 7 dage siden, og de spirer alle. Det er tydeligt hvorfor karse er de frø vi altid har dyrket i vindueskarmen, for karsen er allerede spiseklar. Men nu handler det jo ikke nødvendigvis om at det skal gå hurtigt, og jeg venter mig meget af alle frøene. I de andre bakker har jeg sået mizune, chia, pink grønkål og basilikum.

Jeg har planer om at vi skal have røræg (af egne æg!) med hjemmedyrket karse til frokost i morgen. Så bliver der en bakke fri, og i den vil jeg så nye frø. Jeg har nemlig flere frø og hampemåtter på lager.

mikrogrønt
Dagen efter jeg såede. Karsen spirer allerede.
mikrohaver
Efter en uge er karsen spiseklar, og mizunen (nummer to fra venstre) begynder for alvor at ligne noget.

Når mit lager er tomt, tror jeg altså at jeg skal prøve et abonnement, for jeg bliver så glad af de små, grønne spirer. Og når man nu ikke kan komme i køkkenhaven, er det da hyggeligt at dyrke mikrogrønt i vindueskarmen.

mikrogrønt
Da jeg stillede mine små spirer på gulvet for at fotografere dem fra oven, kom der selvfølgelig en hund forbi. Og … hvis du følger min blog, har det gættet hvem det var …: Det var Asta.

Få en email når jeg udgiver et indlæg

Indtast din e-mail adresse for at modtage besked om nye indlæg.18 meninger om “Mikrogrønt i vindueskarmen”

 1. Jeg har også gang i mikrogrønt! Jeg synes dog, det var lidt dyrt via de etablerede hjemmesider, så jeg har gang i mit eget koncept og været omkring genbrugsbutikken. Jeg er også snart klar til at spise karsen, mens de andre knap er så langt. Det er altså lidt hyggeligt med sådan en omgang spiregrønt i køkkenvinduet!

  1. Ja, det er da super hyggeligt 🙂 Jeg mener at have læst at det er vigtigt at man bruger frø der er lavet til spiredyrkning (eller er det noget jeg kan huske fra dengang i 70’erne hvor man dyrkede sine egne bønnespirer …?) da der ellers kan være bakterier i. – Men det ved du sikkert. Og det kan også være det slet ikke er sådan længere 🙂 Fortsat god spirelyst!

   1. Det havde jeg glemt alt om – det med bønnespirerne. Jeg har læst lidt op på det, og så vidt jeg kan se, drejer det sig specifikt om spirer af bønner, så jeg tror, jeg smager på mine spirer – der er ikke nogen bønnespirer imellem 🙂 Men tak for påmindelsen! Jeg synes også, de fine, små kasser fra Tiny Gardens er SÅ lækre, der er kælet for detaljerne.

 2. Det helt nye er, at det skal koste noget at komme i gang. Det helt gamle er, at det er ganske gratis: Jeg vasker i forvejen de bakker af, der har været kød i, inden de smides i genbrugscontaineren – så de er også klar til at dyrke i. Mit medium har altid været et stykke vat, vatrondeller eller såjord. Mange slags frø fra Brugsen og andre indkøbssteder er lige til at strø ret tæt i en bakke.

  1. Tjae, jeg er nok bare nem at narre 😉 Og så elsker jeg pæne ting i lækker pap. Du har garanteret styr på det, Elsebeth, men – som jeg også lige skrev til Frede – har jeg en erindring om at man ikke kan bruge hvilken som helst slags frø til at dyrke spirer af. Det er noget med bakterier, mener jeg. Det kan være jeg tager fejl. Under alle omstændigheder vil jeg ikke bytte mine søde grønne bakker og lækre hampemåtter med plastikbakker og vat. Og sådan er vi så forskellige – og samtidig så ens at vi kan lide de små spirer 🙂

   1. Jeg ved ikke, om du er nem at narre, men her er der i hvert fald en ting, du har misforstået.

    Små planter spises IKKE med frøets omgivende skal; det gør den med mange spirer, og desuden har (de evt. inficerede) skaller hele tiden ligget i det kolde vand, man skyller med for at holde få spiringen i gang. Der gøres til stadighed opmærksom på, at udenlandske bær skal opvarmes til 70°. Frø/bønner, hindbær og blåbær fejler ikke noget FØR håndteringen. Jeg vasker altid hænder inden, jeg går ud og plukker bær, og jeg skyller ikke mine egne hindbær. Det risikable ved spirer består udelukkende i, at selve skallen kan være inficeret, og den ikke bliver renset af koldt vand. Men man kunne skolde dem og så skylle dem i koldt vand, hvilket nogle anbefalede dengang, det var ‘moderne’ med spirer.

 3. Jeg vil helt vildt gerne have sådan nogle spirer men ligesom dig har jeg læst hvor problematiske det kan være. Det er en af de ting man virkeligt kan blive syg af. Det er en anden webshop end din jeg har kikket på hidtil men dine små spirer ser sørme også fine ud. Måske kaster jeg mig ud i det når vi kommer hjem fra Bali.

  1. Ja, jeg kan huske det med at man kan blive syg af spirer fra mine unge dage hvor alle dyrkede bønnespirer. Det var der så nogle der blev vildt syge af. Men jeg føler mig tryg ved de fine økologiske spirefrø fra Tiny Gardens, og jeg tænker at andre shops der slår sig op på at sælge netop spirefrø, nok også har styr på bakterierne 🙂 Og så skal jeg da vist ønske dig god tur til Bali! Det lyder eksotisk og dejlig varmt 🙂

 4. Jeg synes også sådan nogle fine ting er lækre, men hvis jeg skal spise karse for 1000 kr. over et år, så synes jeg godt nok, det er betalt. Jeg fortsætter nok bare med en lille pæn tallerken og lidt pænt hvidt vat og en pose frø fra Brugsen. For du har helt ret: Lidt grønt på en mad er bare så smukt og sundt, at man bliver glad på en vinterhverdag.
  Kh Lisbeth

  1. En lille, pæn tallerken er der ikke noget i vejen med. Og karse er godt. Nu har jeg ikke smagt de andre spirer endnu, men jeg regner med at de smager af andet end karse, så man får mere for pengene 🙂 Det kommer snart til at lyde som om jeg reklamerer for de små haver. Det gør jeg ikke; jeg synes bare de er så nuttede, og den slags betaler jeg gerne for. Men jeg skal måske genoverveje det med abonnementet, for jeg ønsker mig brændende at renovere badeværelset, og det kan der måske blive råd til hvis jeg sparer på spirerne 🙂
   Kh Nana

 5. Hvor er de fine, jeg kan godt forstå, at du faldt for dem 🙂
  Tror nu ikke det er noget for mig, jeg kan ikke holde liv i potteplanter indenfor, så det går nok heller ikke med spirer 🙂
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  1. Ja, de er så fine i vindueskarmen. Og i dag er mizunen tæt på at være spiseklar 🙂 Indtil videre har de været vældig nemme at passe, men de skal selvfølgelig have vand med jævne mellemrum …
   God søndag til dig, Lene!
   Hilsner fra Nana

 6. Det er så skønt med friske spirer. Jeg har i flere år dyrket spirer i et spireglas købt i helsekosten. Der er altid lucerne, broccoli eller andre lækre spirer klar til madder og salater.
  Samtidig synes børnene at det er sjovt 🙂

  1. Jeg kan huske spireglassene fra min ungdom, men jeg havde helt glemt dem indtil nu hvor alle taler om mikrogrønt 🙂
   Jeg sagde lige i går til min mand at der mangler nogle børn til at være med til at arbejde med spirerne. Sådan noget er sjovt og godt for børn 🙂

 7. Hejsa.
  Radiser er rigtig gode som mikrogrønt. vi dyrker selv sorten “Rambo” i økologisk såjord. Super lækkert. Det smager ligesom en helt frisk radise. 🙂

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.