Malerisk forfald

malerisk forfald

Tæt på vores gård løber en offentlig sti. En sti som slynger sig igennem et meget smukt landskab. Her går vi af og til tur, og her møder man nogle iøjnefaldende motiver af forfald. Malerisk forfald, synes jeg. Da vi gik turen for en uges tid siden, i den sene eftermiddagssol, tog jeg billeder af noget af det fine forfald.

malerisk forfald

Jeg har tænkt lidt over hvad der gør at noget forfald opleves som malerisk, mens andet bare er grimt og nedtrykkende. Hvorfor tiltaler synet af disse udtjente og forladte arbejdsredskaber mig? Hvorfor hensættes jeg i en stemning af ro når jeg går forbi dem?

naturen tager over

Måske har det at gøre med at tingene repræsenterer en ikke så fjern, men svunden tid. En tid som jeg tænker på med et strejf af nostalgi.

Eller måske opstår det maleriske fordi redskaberne nærmest går i ét med naturen. Ja, man tænker at naturen snart får overtaget, og den tanke er der en vis tryghed i.

gammel traktor

Pænt er det i hvert fald, på sin egen lidt sære måde. Det synes jeg, i hvert fald. – Men det er måske bare noget jeg synes …?

14 meninger om “Malerisk forfald”

 1. Sådanne redskaber står der også mange af i vores natur, nogle er kønnere end andre. Der står bl.a en redningsbåd en grimme sag, det ser ikke godt ud. Traktorer der er færdige rundt om på markerne osv. sådan er det at bo på landet.
  Kh Lisbeth

  1. Nej, du har ret. Efterladte ting er bestemt ikke altid kønne! Du har vist også ret i at det er en helt almindelig landting, men der var intet af den slags nede omkring Vadekærgård. Der var et par forfaldne huse, men dem var der ikke noget malerisk ved.
   God søndag til jer!
   Kh Nana

 2. Det er pudsigt, som den slags opleves helt forskelligt. Jeg føler mig nærmest trist og forstemt, når jeg støder på den slags efterladte ting. De står der – helt forladte og kasserede.

  1. Jamen, det gør jeg også ofte, Randi. Det er bestemt kun nogle gange at sådanne ting slår mig som maleriske, og jeg har svært ved at forstå hvad der gør forskellen. Jeg forstår i hvert fald sagtens hvad du mener!
   God søndag til jer!

 3. Jeg elsker romantisk forfald, men har lidt svært ved at sætte fingeren på, hvad der helt præcis gør det romantisk. Måske at der ikke er alt for meget af det? Måske at det så småt er ved at gå i ét med omgivelserne?

  1. Ja, jeg tror du har ret i at der ikke må være for meget af det. Det romantiske ligger nok netop i at der står en enkelt ting hist og her og falder i ét med omgivelserne 🙂
   God søndag til jer, Pia!
   Kh Nana

 4. Hej Nana.

  Jeg giver dig helt ret. Jeg er tit ude i naturen for at male akvareller og det er netop disse motiver, der trækker. Jeg tror også, det er fordi de repræsenterer en svunden tid, hvor alting ikke var så forjaget. Hvis det derimod er nutidigt forfald, virker det deprimerende.

  Mange hilsener fra Jette.

  1. Hej Jette.
   Det er interessant at høre at du også bliver tiltrukket af motiver som disse – og at du kan male dem. Det gad jeg godt kunne! Og, ja, når jeg nævner at der for mig er noget nostalgi med i billedet, er det netop et roligere tempo jeg tænker på. Sådan som i en Morten Korch film 🙂
   God søndag til dig!
   Mange hilsner fra Nana

 5. Jeg synes også, at det kan være pittoresk med disse forladte redskaber og maskiner 🙂
  Nogle steder tager det dog overhånd, og jeg bliver trist. Grænsen er hårfin …

 6. Jeg opplever det som et hårfint skille mellom det som er pittoresk og det som forsøpling og det er vanskelig å se grensen noen ganger. Den er forsåvidt veldig forskjellig oss mennesker imellom.

  Klem fra Ingrid

  1. Ja, det er en hårfin grænse. “Forsøpling”. Det ord kendte jeg ikke, men det er godt 🙂
   God søndag aften til dig, Ingrid!
   Knus fra Nana

 7. De bliver til smukke motiver. Heromkring er der en gal samler, der har startet sit eget lille landbrugsmuseum, så her får intet lov at stå længe 🙂 Men især de rigtigt gamle markredskaber har deres egen charme. Det er som om tiden – og græs og træer – vokser op omkring dem, og snart vil de være væk som den tid, de var fra.
  Kh, Karen

  1. Måske ærgerligt for den nærmeste nabo til samleren 😉
   Jamen, det er præcis sådan jeg tænker. Måske ligger det smukke i at der er noget memento mori over motivet.
   Kh Nana

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.