Lykken er en bunke hestemøg

hestemøg
Universalgødning

En bunke hestemøg lyder måske ikke af lykke i manges ører, men jeg er meget glad for hestemøg. Hestemøg er en universalgødning, som jeg sværger til. I går fik vi en ny bunke hestemøg, og den bunke gør mig faktisk en lille smule lykkelig. Den stammer fra naboens mødding, og nu ligger den hos os. Klar til at kompostere og blive brugt omkring buske, træer, hække, blomster og grøntsager.

hestemøg
Man kan altså godt blive lidt lykkeligere, når man ejer 10 m3 hestemøg. Jeg har fundet et nyt sted til min møgbunke. Super diskret, bagerst på grunden bag en lille bakke med nogle træer.
Gode erfaringer

Da vi boede på Vadekærgård, hentede vi hestemøg på den lokale rideskole. Vi brugte det til både køkkenhave og georginebed, og begge dele var – hvis jeg nu selv skal sige det – ret vellykkede. Da jeg lavede skærehave her på Ravnegård sidste år, brugte jeg hestemøg som eneste gødning, og den skærehave blev altså ret flot. Vi har også fordelt hestegødning i de hække, vi plantede det første år, vi boede her, og de vokser så fint.

Den gødning, jeg bruger, stammer direkte fra naboens mødding, og den er blandet med halm, ligesom den fra rideskolen på Sydsjælland. Jeg har hørt nogle sige, at halmen er et problem, men det oplever jeg ikke.

Udover at hestemøget virker, så er der altså også noget lækkert over det. Det er bare mere sanseligt at bruge organisk gødning, end at bruge sådan nogle NPK-perler, som jeg har brugt før i tiden (og som jeg har svedet mange stakkels planter med).

hestemøg
Jeg kan godt lide at arbejde med den organiske gødning. Jeg synes ligefrem, at den er ret pæn. (Lyder det mærkeligt?)
En hundesikker kompostkasse

Nu vi er ved gødningen: Jeg ønsker mig en hundesikker kompostkasse. Den skal indeholde hønsemøg fra eget hønsehus. Det skal komposteres og blandes op med hestemøget. Grunden til, at det skal i kompostbeholder er westiernes lidt kedelige vane med at æde alt, hvad de finder. En hestepære eller to, passerer uden problemer, men hønsemøg giver altså dårlig mave.

westie
Det er ikke kun mig, der er glad for at få en bunke fra naboens mødding. Westierne elsker at småspise af hestepærerne og at rulle sig i møddingen. Her ses Bella ovenfra. Sådan har hun set ud hele dagen. Hun har nemlig trillet sig mange gange.
hestemøg
Asta i færd med at indtage vores nye møgbunke.
Westierne har hjulpet

I dag har westierne og jeg arbejdet med den gode hestegødning i flere timer. Vi har nu ikke brugt af den nye bunke, men af den gamle (den hvor vi fandt næsehornsbillerne), som har ligget et år og nu er komposteret. Jeg har spredt gødning i de nyplantede hække, i de to køkkenhavehøjbede og i mine nye georginebede.

hestemøg
Asta afsøger mit første færdige georginebed. Det har netop fået en top af komposteret hestemøg. Højbede bestående af muld og hestemøg lagt på græsset uden rammer omkring er et eksperiment. Kryds gerne fingre for at mit eksperiment lykkes!

Asta og Bella har prøvesmagt, snuset, trillet sig – og i det hele taget bare hjulpet.

22 meninger om “Lykken er en bunke hestemøg”

 1. Det er grunden til, at jeg ikke bruger hestemøg, jeg bryder mig ikke om, at hunden ruller sig i det. Ganske vist er de sorte i forvejen, men lugten er jeg ikke vild med.
  Kh Lisbeth

  1. Jeg kan godt se, hvad du mener, Lisbeth 🙂 Men altså, mine westier triller sig altid i et eller andet, og hestemøg er noget af det mere vellugtende 🙂 (Og de synes kun det er interessant, når bunken er frisk, siden får den lov til at ligge i fred …)
   Kh Nana

  1. Olga er en mere forfinet hund 🙂 Hun æder ikke alting, og hun triller sig aldrig. I øvrigt har hun travlt med at holde grunden fri for fugle, når vi er ude, så hun har slet ikke tid til at deltage i hestegødningsløjerne 🙂

 2. Fik en gang at vide, at hestemøg bliver lettere håndterligt hvad angår halm, hvis man putter det i sort plastikpose et års tid. Men her ser det ud til at være lidt for rigeligt til det projekt.

  1. He-he, ja, der ville gå en del plastikposer til 🙂 Jeg synes nu også, at det bliver fint, når det bare ligger uden plastik – så jeg springer over, hvor gærdet er lavest 🙂

 3. Hestemøj er bare noget af det bedste. Vi bruger det ikke så meget som gødning, men mest som jordforbedring. Champost har jo et slogan som sige møglækkert og det er det virkeligt 🙂
  Vi får det hos vores nabo, som er min niece. Min mand kører deres hestemøj ud fra dybstrøelse stalden og lægger det i en stor bunke, som de dækker med plastik. Året efter er det meste af halmen omsat og møjet er klar til at blive brugt.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  1. Ja, det gør nemlig jorden let og fin! Jeg kunne også forstå af Mariannes kommentar ovenfor, at man bruger at lægge hestemøget under plastik. Jeg synes nu, at halmen bliver omsat også uden plastik, men det tager sikkert længere tid.
   Det er godt at have en nabo, der har heste. – Og når det så endda er en niece, bliver det da ikke bedre 🙂
   Venlige hilsner fra Nana

 4. Dejligt med hestemøg, vi har også fra egne heste 🙂
  Jeg krydser meget for dit eksperiment 🙂
  Søde vuffer elsker lortelugt og ruller sig gerne i “parfumen” 🙂
  En skøn påske i det stille ønskes og pas godt på jer i Corana tiden 🙂

  1. Jamen, det må være endnu bedre at have møg fra egne heste 🙂 Jeg har faktisk af og til tænkt, at det kunne være hyggeligt at have et par gamle ponyer gående på pension 🙂 (Men jeg har vist dyr nok!)
   Tak, Tina og i lige måde til dig og dine!

 5. Dejligt med let adgang til, når hestemøg. Det ser godt og frugtbart ud. Det er lovbefalet, at møgstakke skal overdækkes, når de ligger på en mark, hvor der ikke er fast bund. Sikkert pga. nedsivning af næringsstoffer i regnvejr. Jeg tænker ikke, det er et problem med jeres lille bunke, men landmænd får påbud, hvis det ikke er i orden.
  Jeg har læst med i dine seneste indlæg, men ikke fået svaret, men det er dejligt at læse om jeres forskellige tiltag og udfordringer. Jeg tror, det bliver rigtig godt!

  1. Gisp! Det vidste jeg ikke. Så går jeg og bryder loven uden at ane det. Og jeg skriver endda om det på internettet 🙂 Nå, men vores bunke er ikke så stor, og det svinder løbende i den, så mon ikke det går. Men jeg skal da lige overveje, om vi skal kaste en pressening over den. Der er så mange regler, og det forekommer mig, at der er allerflest ude på landet.
   Tak for din opbakning til vores tiltag, Frede! Det kan til tider virke lidt uoverskueligt, og så er det rart at vide, at nogen tror på det 🙂

   1. Aj, det var ikke for at give dig dårlig samvittighed, men bare for at forklare, hvorfor nogen måske lægger pressing på. Det går helt sikkert med din lille bunke. Landmændene bliver overvåget fra luften af (sattelit), og ja, der er mange regler!

 6. Hej Nana.
  Heste møg er bare så godt til haven. Jeg bruger det til mine roser, og der kan min hund ikke rigtig komme til at rulle sig i det. Han ville ellers meget gerne.
  Sidste sommer var vi ved Torup Strand og se hvordan de trækker fiskekutterne op på stranden, og fordi vi var så optaget af at kigge på det, tænkte vi ikke videre over, at Modjo hele tiden rullede sig i sandet, men det blev vi MEGET opmærksomme på, da vi bagefter skulle køre hjem til Fyn. Føj føj føj….
  Jeg er ret vild med dine små hvide hund især Asta. Jeg synes, hun lyder som en sjov og skæg hund med meget personlighed.

  God påske og god arbejdslyst i haven.

  Mange hilsner Tina.

  1. He-he, ja, det er ærgerligt at skulle køre langt med en hund, der har trillet sig i en død sæl (eller hvad de nu ellers finder af lækkert på stranden).
   Ja, Asta har en ret markant personlighed. Hun opfører sig på mange måder stadig som en hvalp (hun er 4 år). Nok fordi hun var meget syg som hvalp og fik fjernet livmoderen, inden hun blev rigtigt voksen. Det kan – så vidt jeg har hørt, og det passer i hvert fald godt på Asta – betyde, at hundens udvikling går i stå. Men i dag er hun rask og glad – og hvalpet 🙂
   Tak – og i lige måde, Tina!
   Påskehilsner fra Nana

 7. Det lyder rigtig god, at du bruger naturgødning, Nana, og ikke kunstgødning. Jeg køber gerne Animix, som er granuleret, lugtfri naturgødning og lidt nemmere at arbejde med.
  Rigtig god påske til jer!

  1. Jeg tror faktisk også, at jeg har brugt Animix engang, inden jeg flyttede på landet. Det er smart – men i så store mængder, som vi bruger, er hestemøget mere budgetvenligt 🙂
   Tak!
   Kh Nana

 8. Prøv at google “no dig gardening”. Ret interessant, hvis man ikke gider al det graveri. Jeg har gjort noget tilsvarende det, du prøver i dit georginebed. Jeg lagde dog våde aviser ovenpå græsset, derefter lidt jord, nogle fine kartofler og sluttede med et ordentligt lag halm. Det virkede fantastisk. Gennem sæsonen lettede jeg bare på halmen og tog de kartofler jeg skulle bruge uden at ødelægge planterne. Det gav ret mange kartofler og året efter var der et nyt bed helt uden græs og graveri. Smart…

  1. Jep! Jeg har læst om no dig gardening og fulgte en overgang Sara Bäckmos blog. Jeg har selv dyrket kartofler under halm – uden aviser. Jeg lagde dem blot direkte på græsset. (https://mitlandliv.dk/kartofler-dyrket-under-halm/) Det var en stor succes første år. Næste år havde vi problemer med snegle, men det havde vi sikkert også haft uden halmen. Det er en meget tiltalende dyrkningsmetode.

    1. Ødrk! Ja, man bliver så træt af de snegle! Vi har lige anlagt “køkkenhave” i to højbede med sneglekanter. Helt selvforsynende bliver man jo ikke af to højbede (selv om de er ret store), men så har jeg et sneglefrit område til nogle rabarber, lidt salat, et par courgetteplanter og sådan …

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.