Livet og døden

Her på gården omgiver vi os med en del liv. Vi har mange dyr, og vi knytter os til dem og holder af dem. Det er ikke det samme jeg føler for en en hund eller en kat som jeg føler for et menneske. Men for mig er der en masse tilknytning og kærlighed i forholdet til mine dyr. Og jeg sørger når de dør. Jeg ved godt at de ikke er mennesker, og det er en anden sorg, end den jeg rammes af når et menneske i min nærhed dør, men sorgen over et dyr er påtrængende nok når den er der.

I går døde vores kat, Pelle. Han blev kun 6 år gammel. Han blev pludseligt voldsomt syg, og dyrlægerne kunne ikke redde ham. De mener at han nok har haft en hjernetumor.

RIP Pelle

Og nu sidder jeg og mærker bagsiden af at jeg omgiver mig med, knytter mig til og elsker alle de dyr. For det gør ondt at miste dem. Men sådan er det måske i det hele taget. At hver gang man knytter bånd, hver gang man elsker, er der også en risiko for at miste. Og omvendt: Hvis man ikke havde noget at miste, ville der ikke være ret meget ved det hele. Så jeg bliver nok ved med at elske både mennesker og dyr. Men lige i dag græder jeg over Pelle.

Gem

Gem

Gem

36 meninger om “Livet og døden”

 1. Hej Nana
  Det gør mig rigtig ked af det på dine vegne!
  Vi har lige sagt farvel til vores gamle hund Bimmer, som blev 9 år, så jeg ved hvordan du har det.
  Man knyttet sig jo til sine dyr og de bliver som medlemmer af familien. Det kan ikke undgås og derfor er det også et stort savn når de går bort.
  Men Pelle har helt sikkert haft det skønneste liv hos jer og han har nydt hvert et øjeblik.
  Mange kærlige tanker fra mig
  Vibeke

 2. Kære Nana.
  Hvor gør det mig ked af at høre, at I har mistet Pelle.
  Jeg har lige læst dit indslag om dine katte og Pelles pote på din skulder vil blive savnet længe.
  Kærlige tanker fra Eliane

  1. Ja, jeg sidder hele tiden og ser efter Pelle, deroppe på ryglænet hvor han plejede at ligge med poten på min skulder. Tak, Eliane!
   Knus fra Nana

 3. Hej Nana.

  Det gør mig så ondt at du har mistet din kat.
  Jeg ved hvordan du har det nu…
  Det gør så ondt i hele kroppen..

  Vi mistede vores fantastiske og dejlige kat for nogle år siden, og selvom han blev 14.5 år – så var han stadig vores “barn”…
  Dyrlægen sagde det var bedst for ham at sove ind. – og inderst inde vidste vi det også godt.
  Vi græd som piskede i dagevis – Men det var det rigtige valg vi havde taget.. – ingen tvivl om det.

  Jeg er sikker på at du har givet Pelle et dejlig misseliv med masser af kys, klap og kærlighed…
  Og husk at det er lovligt at græde og være ked af det. – det betyder jo bare at man har elsket..

  og husk :
  Hellere elske og miste end miste uden at have elsket..

  mange tanker til dig
  knus Gerd

 4. Selv om det er svært, er det nu også velsignet at vi kan hjælpe dyrene afsted med dyrlægens hjælp. Tak, Gerd!
  Har I fået en ny kat?
  Knus fra Nana

 5. åh, Nana, hvor er jeg ked af at høre, at I har mistet Pelle. Og man holder bare så meget af de dyr, de kommer jo godt ind under huden på en og er altid så loyale og trofaste. Vi har også måtte sige farvel til vores første hund Hector og det var grusomt – ja det var det. Og jeg kan stadig græde over tabet af ham, så jeg forstår godt, at du græder i dag.
  Den bedste medicin Nana, det er at få en ny kat, der kan ligge på ryglænet. Vi skulle slet ikke have haft en ny hund, da det er min mand, der står for træning og det store arbejde orkede han ikke igen. Men her var alt for tomt og savnet alt for stort, så få dage efter havde vi bestilt Walther :-).
  Masser af knus herfra
  Mette

  1. Åh, på en dårlig dag kan jeg også stadig fælde en tåre over mine to første westier som er døde for mange år siden. Vi er nogle værre nogle 😉
   Vi har en kat endnu. Den lille, sky Rosa som er en yndig, mild kat. Hun er bare slet ikke så tam og tæt på os som Pelle var. Jeg ved at du har ret i at en ny sofakat vil være den bedste medicin. Nu må vi se …
   Knus fra Nana

 6. Det er så trist at miste et dyr. Jeg har gjort det så tit, for mange af mine “adoptivbørn” har været ældre sager, der i sagens natur ikke har haft SÅ langt igen. Men selv om man kunne fristes til – af den grund – at få sine dyr fra helt små, så vil jeg hellere det andet. For til gengæld har jeg haft glæden ved at gøre et ondt eller ensomt liv godt og fylde det med kærlighed.

  Jeg føler med dig, kære Nana. Mon ikke de dyr, du stadig har, forstår at trøste dig. Det gør de tit…

  1. Tak, Mia!
   Jo, tænk mine tre hunde der plejer at forlange underholdning og mad med jævne mellemrum, har hele dagen i dag ligget stille og uden at bede om det mindste. De fornemmer at dagen i dag er særlig. Og vores collie kommer altid og giver en krammer når nogen græder.
   Knus fra Nana

 7. Kære Nana

  Er ked af at læse I har mistet Pelle.
  Jeg hader at miste en kat, det gør så ondt, så ondt. Da jeg måtte lade min knap 18-år gamle Cappriccio aflive, et par måneder efter jeg var flyttet ind her i huset, græd jeg som pisket i flere dage….og jeg mærkede atter savnet – og fældede endnu et par tårer – nu hvor jeg læste om din Pelle.

  Selvom jeg hader at sige farvel til en kat, så kan jeg slet ikke forestille mig et liv uden katte. De giver så mange glæder i så mange år, at det kan opveje smerten ved at sige farvel, selvom det ikke føles sådan lige når det sker, fordi smerten/sorgen er så voldsom, fordi den sker på een gang, hvorimod glæden akkumuleres gennem flere år. Håber det gav mening?

  Mange kærlige tanker til dig fra mig

  1. Det gav super meget mening, Esther! Tak! Og du har jo ret. Glæden er spredt ud over mange, mange episoder og et helt dyreliv. Der er meget mere glæde end bekymring og sorg.
   Knus fra Nana

 8. Åh, jeg føler med dig! Jeg har været igennem det to gange og må leve med, at jeg skal igennem det i hvert fald én gang mere med min nuværende kat Max.

  En af mine bekendte havde den indstilling, at han ikke ville have kæledyr, fordi han ikke kunne bære at miste dem. Jeg kan sagtens følge ham et stykke ad vejen, men hvor går man så også glip af mange glæder og oplevelser med de små pelsdyr.

  Og nu sidder jeg her på jobbet med en klump i halsen og tårer i øjnene, for selvom jeg jo kun “kendte” Pelle på afstand, rører det mig altid dybt, og sådan har jeg det, hver gang jeg læser eller hører om folk, som har mistet deres kæledyr. Det går lige i mit hjerte!

  Hils de andre deroppe, Pelle <3

  1. Tak, Helle!
   Ja, det gør altså ondt hver gang man mister et kæledyr. I morges tænkte jeg at jeg aldrig ville anskaffe et dyr igen, fordi jeg ikke kan holde ud at skulle miste det. Som din bekendte sagde. Men jeg tror det er vigtigt at tænke på alle de glæder man ville gå glip af. Og som Esther skriver i forrige kommentar: Glæderne har man jo i lang tid, så man kan samle rigtigt mange.
   Knus

 9. Så trist med din katt som bare ble 6 år! Jeg vet dessverre alt for godt hvordan det er, for jeg mistet en katt i desember og han ble 11. En blir jo så glad i dem, og det gjør så vondt å miste de. Jeg gråt i mange dager og det eneste som hjelper er å få en ny katt. Da har en noe som tar de vonde følelsene vekk, men savnet vil alltid være der.

  Klem

  1. Jeg kan godt huske at du mistede en kat for nylig. Jeg græder også. Og jeg får nok også en ny kat … Og så har jeg jo heldigvis vores lille kat, Rosa og alle hundene, så jeg er ikke dyreløs.
   Tak, Marit!
   Knus fra Nana

 10. Hej Nana, smukke eftertænksomme ord der griber en om hjertet, hvor er det trist at den søde Pelle ikke skulle være her mere. Det var et meget kort katteliv han fik, men jeg er sikker på han havde et fantastisk liv fyldt med kærlighed og nus.
  Og det er da klart man sørger over et dyr, der har betydet noget.
  Masser af trøste tanker kram og knus fra mig .

 11. Kæreste Nana.
  Åh ja hvor jeg kan genkende det du skriver og alle de kommentar der er. Et kæledyr har et helt specielt sted i ens hjerte. Man har valgt det efter grundig overvejelser og de fleste af os bliver helt overgearet når man skal hente det nye kæledyr. Man knytter sig – jeg gør meget stærkt – til ens kat eller hund, ja det er jo ligemeget hvilket dyr det næsten er – og den tid man har sammen er ofte gode, sjove, kærlige timer og der kommer mange minder.
  Sidst jeg oplevede det at skulle tage afsked med et kært kæledyr – var min gode ven Mis – jeg kan sige dig at jeg græd som et barn, og jeg næsten ikke rumme det – for Mis havde været min lille ven i forbindelse med sygdom – han havde på sin måde trøstet, lyttet, fulgt mig og nikket forstående når det hele var noget lort. Den gang besluttede jeg aldrig mere et kæledyr for det var så hårdt at miste – men heldigvis besluttede jeg mig for at min tid uden kæledyr var ikke ovre – og så fik jeg min gode kære Jack. Og det var sørme godt at jeg kom på andre tanker for det lille livstykke er ikke til at undvære for det bedste er den “kærlighed” man giver får man tifoldig tilbage.
  Så kæreste Nana ingen kan erstatte søde Pelle, men der findes så mange andre søde katte, som kunne tænke sig et liv ved en familie, hvor man bliver elsket.
  Stort kram og knus
  fra
  Jack og Kirsten

  1. Vi er vist mange der knytter os stærkt til vores kæledyr. Det er godt at høre fra jer derude der har det på samme måde! Og hvor var det godt du kom på andre tanker og fik dejlige, lille Jack! Jeg har heldigvis stadig huset fuldt af dyr, og hvem ved … måske kommer der endnu en kat en dag …
   Tak, Kirsten!
   Knus fra Nana

 12. Kære Nana
  Du har min aller dybeste medfølelse<3ved også på egen krop at det gør så ondt. Og ved også at ikke alle forstår en, eller måske rettere våger det……
  Kærlige og blide knus fra Anette

  1. Ja, det gør man altså. Det ER jo ikke “bare” dyr, men en slags familiemedlemmer. Og selv om jeg er meget bevidst om at dyrene ikke er mennesker, kommer jeg til at elske dem.
   Hundene trøster, og selv vores lille, sky hunkat har virket som om hun forstår der har været noget galt i dag.
   Knus

 13. Så sorgligt. Du får tänka på alla fina stunder ni fick tillsammans. Han hade det bästa av kattliv hos er.
  Kram Maria

  1. Ja, man bliver jo glad for de dyr 🙂 Vi har faktisk en en anden kat som er en ret god musefænger, men hun gider ikke ligge i sofa og den slags. Men det kan være jeg skal i byen efter en ny sofakat …
   Knus

 14. Så sørgelig, og det er lov å være lei seg og felle noen tårer. Heldigvis kommer hverdagen ganske raskt tilbake siden du har flere dyr som trenger din omsorg. Beste hilsen Ingrid.

 15. Hvor er det trist at I skulle miste Pelle. Man elsker sine dyr og det er naturligt at sørge over dem. På en eller anden måde rykker en sorg der opstår også ved de sorger man bærer inden i sig og det er ok at græde.
  Knus til dig <3

  1. Det er så præcist og rigtigt sagt, Lisbeth, at alle de andre sorger man bærer på bliver vakt. Det er lige sådan det er. Tak!
   Knus fra Nana

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.