Liv i køkkenhaven

I de uger hvor vi troede vi havde solgt gården, kom jeg næsten ikke i køkkenhaven. Det var nemlig ikke så rart at blive mindet om alt det arbejde jeg udførte i efteråret og alle de drømme jeg ikke kunne få opfyldt i den kommende havesæson. Men nu kommer jeg der dagligt. Jeg arbejder i køkkenhaven, og jeg drømmer om hvordan den – måske – kommer til at se ud til sommer.

køkkenhaven

Jeg har genoptaget kørsel af jord og hestemøg til højbedene, og snart skal jeg gøre klar til at så lathyrus og solsikker. I forgårs såede jeg glatbladet persille, i går bestilte jeg læggekartofler, og i dag har jeg sat løg.

Jeg har høstet porrer og timian hele vinteren, og nu kan vi også klippe frisk purløg der smager af forår.

purløg

Og se: Ærtespirer. Det er de ærter jeg såede i vinters. Nu er det spændende om vi kan spise ærter i maj som posen lover.

ærtespire

Imellem hvidløgene (som er blevet lidt gule i toppen. Jeg håber ikke det betyder noget?) har jeg forsøgt mig med at vinterså gulerødder, og nogle bittesmå spirer har vist sig. De er for små til at jeg kan fotografere dem, men de ER der, og jeg er meget tilfreds.

hvidløgstoppe

Rabarberne, som jeg flyttede i efteråret, er på vej op, og jeg er glad for at se at de – eller i hvert fald nogle af dem – har overlevet flytningen. Rabarber er for mig nærmest symbolet på forsommer, og jeg kunne elske dem alene af den grund. At de så også smager godt og er smukke at se på, gør dem bare endnu mere elskelige.

rabarberskud

Der er knopper og liv i de fleste af bærbuskene. De har ellers levet en meget omskiftelig tilværelse. Jeg har flyttet dem ad flere omgange, af flere grunde. Da jeg første gang havde plantet alle buskene og efterfølgende måtte flytte dem, var det fordi vi opdagede at jorden i området ikke egnede sig til dyrkning. Meget mere om det en anden dag.

Anden gang jeg flyttede buskene, og altså tredje gang jeg plantede dem, var det fordi de var kommet til at stå absurd skævt. Jeg er ekstremt dårlig til at få noget til at stå på en lige linje. Det kunne jeg godt før i tiden, men siden jeg fik ødelagt balancenerven på den ene side, er jeg helt umulig til det. Da kastanjehegnet blev sat op, blev det tydeligt hvor skævt frugtbuskene stod. Nogle af dem kom faktisk til stå uden for hegnet. Så der var ingen vej uden om at flytte dem igen. Stakkels bærbuske. Alligevel er der liv i dem. Det er helt rørende.

bærbuske

Du har måske allerede set vores køkkenhavevideo. Den ligger på YouTube og er optaget sidst i januar. Engang, når der er mere liv og frodighed i køkkenhaven, vil vi lave endnu en video derude fra.

 

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

29 meninger om “Liv i køkkenhaven”

  1. Jamen, det tror jeg faktisk virkelig man kan 🙂 Og så er den så smukt lysegrøn lige nu. Tænk at det er så stor en fornøjelse at have noget så simpelt som purløg 🙂

 1. Husk lige at dække det til, du lægger (løg, bl.a.) og sår, med halmen igen. Der kan sagtens komme en dynge sne og kulde, og så ligger alting godt beskyttet. Desuden holder halmen godt på fugten. Når den tid er, kommer det hele op gennem halmen, og ukrudtet holder sig bedre i skindet!

 2. Hvad skyldes dette: “Denne formular er ikke sikker!” Det har jeg ikke været ude for før, og den kommer altid op, når jeg vil sende en kommentar på din blog?

  1. Hmm … Det har jeg ikke hørt om før. Gad vide om der er andre end dig der oplever det …? Jeg vil prøve at undersøge det, men jeg er ret sikker på at det ikke er farligt at lægge en kommentar her 🙂

   1. Jeg har ledt lidt efter oplysninger om det du spørger til, og jeg tror det kan have at gøre med at der ikke står https foran min webadresse. Så vidt jeg kan forstå er https mest brugt i forbindelse med sider med begrænset adgang, og jeg kan finde masser af WordPressblogs på eget domæne (som min egen) der er uden https. Jeg tror at Safari er lidt overfølsom i den forbindelse og tænker at du måske bruger Safari? Så vidt jeg kan se, kan det hurtigt give mig andre problemer hvis jeg prøver at pille ved det, så indtil videre vil jeg se tiden an og læse mere om det ved lejlighed. Tak, i hvert fald, for at gøre mig opmærksom på det!

    1. Det er nu hverken dig eller hundene, jeg er bange for skal komme efter mig, så du behøver ikke pille ved noget for min skyld! Og ja, jeg bruger Safari.
     God weekend!

     1. Hi-hi, nej, vi kommer ikke efter dig 🙂 Men der skete sjovt nok det i morges at jeg ikke selv kan logge ind på bloggen i Firefox uden at få nogenlunde samme meddelelse. Jeg er nu i forbindelse med mit webhotel som siger at det HAR at gøre med det-dér https, og at jeg bare skal gøre dit og dat som jeg har gjort, men det har ikke hjulpet … Så jeg har spurgt dem igen … Jeg håber at det hele løser sig – og at du ikke bliver ved med at blive udsat for trusler om at her er usikkert at færdes 🙂
      Tak, Elsebeth, og god weekend til dig!

 3. Åh gud er allerede missundelig 🙂 Altså på den gode måde.
  Sikke et liv du har i haven. Mine højbede er bukket under og der skal laves nye.
  Så lige det der med masser af liv har jeg desværre ikke i køkkenhaven.
  Enten stormer eller regner der. Så jeg får aldrig bygget nogle nye 🙂

  Skøn dag
  Charlotte

  1. Åh, jeg synes jeg er bagud med så meget andet … men vi skal vist bare lære at sige “pyt” 🙂 Og jeg er sikker på at der kommer mange smukke, lune forårsdage hvor du kan bygge højbede, søde Charlotte 🙂
   Tak! Og god aften til dig!

 4. Du har da nået en del i køkkenhaven, jeg er langt bagud :-). Det er dejligt, at I nu alligevel kan høste frugten af det arbejde I har lagt i køkkenhaven. Her skinner solen og jeg vil ønske at jeg havde tid til en tur i haven, håber på at det kan lade sig gøre i morgen. Kh Mette

  1. Jeg arbejder faktisk super langsomt, men jeg når lidt hver dag, og så bliver det jo alligevel til noget. Men først og fremmest skal det være hyggeligt at være i haven. Og det er det da godt nok når martssolen skinner 🙂 Jeg håber du kommer en tur i haven i morgen!
   Kh Nana

 5. Hvor får jeg også bare lyst at komme i haven når jeg læser dit indlæg og ser alle de flotte billeder. Jeg kan godt forstå at havearbejdet ikke gav hverken mening eller lyst når huset var til salg og glæden må næsten være dobbelt så stor nu hvor I har ‘genvundet’ haven. Jeg håber på at komme ud i weekenden, de lover lige nu rigtig havevejr på lørdag heromkring.

  1. Ja, vi begyndte at anlægge køkkenhaven sidste år og havde allerede stor glæde af den dengang. I år håber jeg vi når lidt længere og får endnu mere gang i egenproduktionen. Det er virkelig en stor glæde at hente maden i egen baghave 🙂

 6. Nej hvor er ærterne store. Jeg sående for nogle uger siden, kiggede til dem forleden, de var spiret, men ikke kommet op, men det skal de nok komme.
  I år skal jeg prøve med ingefærknolde, dem bruger vi en del af, så tænkte det ville være lækkert med hjemmeavlede.
  Hvor er det dejligt at du ikke skal flytte fra den gode køkkenhave du har fået lavet.

  Kærlig hilsen Anette

  1. Åh, kan man selv dyrke ingefær. Det lyder spændende! Det er i virkeligheden utroligt hvor meget mad man selv kan lave i haven 🙂
   Kh Nana

 7. Hold da op som du er flittig. Tænker du når så imponerende meget altid og det på trods af begrænsede kræfter. Du er faktisk ret fantastisk! Hav den skønneste weekend.

  1. Armen, tak, Marina! Tak! Nu sidder jeg jo og bliver helt glad. Og jeg har ellers haft en dag hvor jeg synes der er alt for meget jeg ikke når. Din kommentar gjorde godt!
   – Og god weekend til dig, søde Marina!

 8. Det må være lunere hos jer end her i Thy. Det eneste jeg har været i køkkenhaven efter var for at høste de sidste porrer. Og så for at tage mål til drypvanding mellem jordbærrene. Vi nyder højbedene og glæder os til at jorden bliver varm nok til frø.

  1. Drypvanding mellem jordbærrene. Det lyder avanceret. Er det noget jeg bør have?
   Her har faktisk været ret lunt den seneste uge. Jeg synes vejret er mildere her i Sydsjælland end da jeg boede i Nordsjælland, men det kan næppe være rigtigt …
   God weekend, Aase!

  1. Ja, og nu virker det! Måske er der engang imellem én herinde som ikke kender din blog, og så er det da sjovest at de bliver ført direkte over til dig via dit link 🙂
   Nej, jeg ved godt at du ikke har en køkkenhave, men du har jo også så meget andet at jeg slet ikke kan forestille mig hvordan du skulle kunne nå køkkenhaven 🙂 Rabarber har jeg også altid haft i haven, også i de haver hvor jeg har været køkkenhaveløs.
   Kh Nana

 9. Så flott innlegg om kjøkkenhagen!
  Og så gøy å lese om dine sink bed og sneglekanter, nå har også jeg fått slike kanter, men har treverk i sidene. men håper det virker likevel:)
  Herligt Nana:)

  1. Jeg tror bestemt at dine nye kanter kommer til at virke! Det er meget sjovere at dyrke grøntsager når de ikke bliver ædt af de trælse, slimede dræbersnegle 🙂

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.