Levende lys

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er streg.jpg

Indlægget indeholder reklame

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er streg.jpg
Jeg elsker levende lys

Jeg elsker levende lys. Et levende lys i en stormlygte på en lun sommeraften er godt. Men de levende lys betyder især meget i de mørke måneder.

I mange år var det eneste lys i vores spisestue en lysekrone med stearinlys. Tolv lys, tror jeg, at der var i. Det blev simpelt hen for besværligt at skifte lys hele tiden. Og da man begyndte at snakke om, at stearinlys ikke er gode for indeklimaet, blev den levende lysekrone udskiftet med en elektrisk lysekrone.

levende lys
Tre bivokslys. Stellet er Pip Studio.

Men jeg tænder stadig levende lys. Jeg kan ikke forestille mig at lave mad en mørk vinteraften uden levende lys i køkkenvindueskarmen. Og jeg kan da slet ikke forestille mig at sætte mig til bords uden at tænde et par levende lys på bordet. Her har jeg faktisk også skåret ned. Vi er gået fra en fem-armet stage til to enkelte lysestager. Men så går jeg heller ikke længere ned!

Batteridrevne lys

Jeg synes, at de batteridrevne lys, der ligner traditionelle stearinlys, er fine udenfor. Jeg har et par stykker i mine lanterner ved indgangsdørene. Jeg har også forsøgt at have dem indendøre, men det er bare slet ikke det samme, som levende lys, og jeg har opgivet dem.

lanterne
Batterilysene er fine at bruge i udendørs lanterner, synes jeg (og Olga og Bella siger det samme). Man ser ikke lyset tæt på, og det er super praktisk, at de har automatisk tænd-og-sluk funktion.
Alternative levende lys

Og så har jeg for ganske nylig kastet mig ud i at bruge levende lys, som ikke er lavet af stearin eller paraffin. Jeg har simpelt hen fået nogle alternative lys forærende af en ny, lille webshop, der hedder Den Grønne.

levende lys
Bivokslys i aktion. Disse er i den afblegede udgave.

Da jeg talte med butikkens ejer, Tina, om hvilke produkter, jeg skulle prøve, foreslog jeg selv lysene af bivoks. De ser så lækre ud. Det er de også.

bivokslys
Lækre ser de ud.

Tina sendte mig desuden et soyalys med lyngduft. Det er jeg glad for. Det lys er simpelt hen det fineste duftlys, jeg nogensinde har haft (og det siger en del, for jeg har haft mange). Det dufter skønt, uden at blive kvælende. Og så er det smukt. Så vidt jeg kan læse mig til, giver det endda et langt sundere indeklima, end mange andre duftlys.

Den Grønne

Den Grønne er en webshop, der sælger bæredygtige og økologiske produkter. Det er også en butik, hvor man lægger vægt på, at det man sælger, har et højt æstetisk niveau. Det er vældig tiltalende.

duftlys
Duftlyset har fået plads i vindueskarmen sammen med et par grønne planter. De klæder hinanden.

Jeg ønsker Tina og co. held og lykke med shoppen! Hvis du vil læse lidt om tankerne bage Den Grønne, kan du læse med her, hvor Tina skriver om sine tanker bag projektet.

10 meninger om “Levende lys”

 1. Levende lys er smukt, stemningsfyldt, levende:-)
  Den Grønne vil jeg lige læse mere om.
  En smuk januar ønskes med lys i mørket 🙂

 2. De er da rigtig fine, de bivokslys. Når jeg tænker på bivokslys, er det dem af de rullede voksplader – de er bare for retro til mig. Men de her blegede er kønne 🙂

  Lyset med lyng er også rigtig fint. Jeg er bare principielt imod soyaprodukter. Soya kan jo ikke dyrkes her, og alene den lange transport fra primært Sydamerika gør soya meget lidt ‘bæredygtigt’. Men alle de rettroende bruger soya til alt – i kaffen, som erstatning for rigtig mad og nu også i lys. Så står de der og kræver klimavenlig mad og aktionerer mod kvægbrug, mens man fælder regnskove for at dyrke mere soya til dem. Herrrrligt… hmff

  Kh, Karen

  1. Man eksperimenterer vist en del med soyadyrkning i Danmark. Måske kan der komme noget ud af det. Det, jeg godt kan lide ved soyalyset, er, at det ikke udskiller nær så mange kedelige partikler, som traditionelle lys. Dem forsøger jeg faktisk at skære lidt ned på pga. indeklimaet. Det med det bæredygtige bliver jeg altid forvirret over, for der er så mange parametre, der skal regnes med, at jeg mister overblikket. Jeg er selv mest optaget af dyrevelfærd for dyrenes skyld og af at købe økologiske grøntsager, fordi jeg kan lide tanken om, at de er mere naturlige, end konventionelt dyrkede. Jeg kan lide soyalyset, fordi jeg tror på, at det er bedre for mine lunger. Osv. Jeg kan bedre overskue at tænke i det nære 🙂
   God dag til dig, Karen!
   Kh Nana

 3. Ha ha ha Nana jeg har lige siddet og skrevet om nøjagtig det samme på min blog. Det udkommer i morgen.
  Jeg elsker levende lys. Som i helt vildt. Men de gør noget ved min vejrtrækning.
  Så jeg er blevet lidt alternativ som du jo også er.

  Sjovt vi lige tænker det samme her i mørke
  Klem

  Charlotte

  1. Ja, jeg er altså også helt afhængig af de levende lys 🙂 Jeg er spændt på at se, hvad du viser i morgen!
   Dejlig januardag til dig, Charlotte (her er solen faktisk lige brudt igennem skyerne i dette øjeblik – for første gang i 100 år),
   knus fra Nana

 4. Nanna det er da helt fantastisk ,jeg må straks ind og læse mere om de lys. Det er svært at gennemskue hvad der er mest miljømæssig korrekt, for der kan godt være miljømæssige produkter der virker perfekt at købe, med så kan produktionen af disse være ganske foreurenende. Godt vi har friheden til at vælge. så må vi gøre hvad der i vores egen lille verden virker bedst for os. Ønsker jer en dejlig dag

  1. Ja, så længe vi bare gør vores bedste, må det være godt nok 🙂 Og de lys er altså lækre 🙂
   Tak, Leila – og i lige måde til jer!
   Kh Nana

 5. Lysene ser fine ud:-)
  I Bagsværd havde jeg altid levende lys tændt i vindueskarnappen og desuden også på bordene, men jeg blev overrasket over at se hvor sort der var i toppen af karnappen, så her har jeg ikke levende lys i vinduerne. Jeg har heller ikke levende lys i mine Kähler keramikhuse, det er meget nemmere med LED og de hygger alligevel. Til jul fandt jeg LED lys af typen Luna og de er ret fine, synes jeg, dem bruger jeg i et par åbne fyrfadsstager. Jeg må dog indrømme at jeg elsker Diederich lys og dem bruger jeg stadig på bordene:-)
  Jeg kan ikke forestille mig at det nogensinde er sundt at tænde levende lys, men jeg tror at vi hver især på en eller anden måde tænker bæredygtighed ind i de ting vi foretager os.

  1. Jeg kan faktisk huske, hvor sort loftet var over vores lysekrone i spisestuen, da vi havde de mange levende lys over spisebordet. Det er tankevækkende … Jeg må forske videre i forskellige muligheder. Og så er jeg altså faldet pladask for soyalyset 🙂
   Tak for din kommentar, Lisbeth – og god aften til dig, mand og Bjørn!

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.