Levende hegn omkring haven #1

levende hegn

Mod syd afgrænses vores grund af et langt levende hegn. Jeg har altid været vild med levende hegn som jeg foretrækker fremfor klippede hække. Og når man bor på landet, følger der heldigvis masser af levende hegn med. Ikke kun egne, men også naboernes som man frit kan nyde.

Vores sydvendte hegn er fuldt af alskens gode sager. Der er et stykke med hassel, et stykke med slåen og et med mirabel. Og så er der alt det løse, bl.a. lidt tjørn, nogle løn, et par hyld og et meget smukt, meget stort egetræ.

blomstrende mirabel

Lige nu er det de blomstrende mirabeltræer der præger hegnet. Sådan en blomstrende mirabel mod en blå himmel er et smukt syn. De dobbelte, lyserøde, mere prangende japanske kirsebærblomster er da yndige. Men jeg vil til hver en tid vælge mirabellens snehvide, enkle blomster.

mirabeltræ i april

På billedet herunder kan man ane hvordan det levende hegn fortsætter i markskellet bag vores grund. Det fortsætter så langt øjet rækker og længere endnu.

levende hegn

Og herunder er der kommet et par hunde med på billedet. Olga vender sig for at spørge om hun ikke nok, bare i dag, må springe over hegnet efter fasanen som lige er lettet.

april

Her er et stykke med mirabel i aftensolen. Til højre i billedet ses køkkenhaven, bag den en bunke spagnum som skal bruges til et projekt jeg snart vil fortælle om. Til venstre den gamle grisestald som jeg holder meget af. Den er så pæn.

levende hegn

I slutningen af februar var det den anden ende af det lange levende hegn der tiltrak sig opmærksomheden med sine hasselrakler. Og sådan er der hele tiden noget.

hassel

Jeg vil vende tilbage til hegnet (og jeg vil også vise billeder fra andre af vores levende hegn) i løbet af de næste måneder, for det har så meget fint at byde på. Jeg vil desuden forsøge at optage en video derude langs hegnet. Jeg skal nok fortælle det når den er klar.

Gem

Gem

Gem

Gem

14 meninger om “Levende hegn omkring haven #1”

 1. Levende hegn er fine – og dine er særlig fine, fordi der ikke har været en stor og voldsom hegnsklipper forbi! Dine hegn får lov at brede sig lidt, og det ser så fint ud. Her bliver hegnene i marken klippet i effektivitetens navn – materielet bliver simpelthen ødelagt, når grenene hænger ud over. Alligevel er hegnene smukke, og jeg glæder mig ofte over dem – og så har de jo en vigtig funktion her på sandjorden hos os. Før var her mange granhegn. De fylder ikke så meget, men kønne er de ikke! De fleste af vores granhegn er væk, men kun få er erstattet af levende hegn. Snart er kornet så stort, at vi ikke behøver frygte sandstorm mere i år, og imens nyder vildtet muligheden for skjul, skygge og mad i de levende hegn.

 2. “Vores” landmand klipper ikke hegnene, og det er jeg glad for. Det kan være det hænger sammen med at de driver en del jagt, og at de brede hegn er gode for vildtet. Vi har faktisk et enkelt granhegn som giver en dejlig læ, men bortset fra det er det ikke så spændende, det har du ret i. Jeg vidste ikke at I risikerer sandstorm. Det lyder helt eksotisk i mine ører. Her er jorden ret leret.

 3. Vores levende hegn er også en stor glæde for os hver dag. Man kan altid finde noget til vaserne – selv en mørk novemberdag er der spændende frøstande eller grene med køn bark. Og lige nu er hegnene en fest. Mirabellerne blomstrer, snart kommer slåenkrattet med, senere følger tjørn og hæg og endeligt den sidste hvide bølge: hylden. Senere er der så, som sagt, bær og frøstande. Det slår nu et plankeværk ind til naboen med mange, mange længder 🙂
  Kh, Karen

  1. Ja, der er så meget fint i sådan et hegn. Jeg kan heller ikke blive færdig med at gå på opdagelse derude. I bunden vokser også erantis, vintergæk, guldstjerne, forglemmigej, påskeliljer og andet godt. Meget bedre end et plankeværk! Men det kræver jo en masse plads, så det er et af de privilegier der følger med at bo på landet 🙂
   Kh Nana

 4. Dejlige levende hegn I har, de er en fryd for øjet. Fra min barndom på landet er jeg opvokset med levende hegn omkring mig og man bliver aldrig træt af dem. Nu bor vi i byen og her er vi så heldige, at vi på den anden side af en af hækkene har et levende hegn. Det giver en følelse af at være omgivet af grønne vidder (når man altså lige lader være med at vende sig mod bagboen – haha :-)). Flot grisestald, den kan jeg godt forstå, at du er vild med. God mandag til dig. Kh Mette

  1. Et levende hegn i byen – det er da ikke dårligt! Og du får jo snart en hel lindeallé ind mod bagboen 🙂 Og så har I byen. Den har også sine kvaliteter!
   Kh Nana

 5. Hej Nana
  Du har ret, mirabeller er smukke, desuden giver de udbytte senere, det gør de smukke japanske kirsebær ikke, glæden ved dem er så kort. Jeg bed mærke i den gamle grisestald, nøjagtig sådan en havde vi hjemme på gården i min barndom, ja jeg ved, at den er der endnu. Det er et smukt bygningsværk.
  Kh Lisbeth

  1. Hej Lisbeth.
   Ja, det er da en god pointe at mirabellerne giver udbytte. Jeg synes endda de smager dejligt (og det gør hønsene også).
   Sjovt at du er vokset op med sådan en kampestensgrisestald. Rart at vide at den ligger der endnu, for det er smukt byggeri.
   Kh Nana

 6. Hegn = gjerde på norsk, sier Google translate, og dere her en nydelig hegn. Skjønner godt at du liker den, og har man en gård som skal hegnes inn, må man velge noe som ikke gir for mye arbeid for å holdes pent. Gården deres ser så delikat og velholdt ut.

  1. Vi har også ordet “gærde” på dansk, men det refererer til en adskillelse lavet af sten: Et stengærde.
   Du har helt ret: Èn af de store fordele ved at have levende hegn er at de passer sig selv 🙂
   Tak for de pæne ord om gården!

 7. Jeg nyder også de smukke, blomstrende mirabeller lige nu. Vi har ingen selv,men heldigvis har man lov til at nyde andres, og som du skriver, er blomstrende mirabeller mod en blå himmel noget af det smukkeste.

  1. Det er heldigvis helt ligegyldigt hvis jord mirabellerne vokser på. Vi kan alle have glæde af dem 🙂 Her hvor jeg sidder og ser ud af vinduet, nyder jeg naboens mirabeltræ (dog ikke mod en blå himmel, desværre …)

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.