Læsekreds på Ravnegård. Er det en god idé?

læsekreds
Glæden ved litteratur

Jeg er uddannet cand.mag. i dansk og engelsk, og jeg har – som jeg har fortalt før – i mange år levet af at undervise, dels på VUC, dels i gymnasiet. Jeg elskede mit job som lektor, og jeg savner af og til at formidle litteratur og at videreformidle min egen glæde ved at læse.

Læsekreds

Jeg har igennem et stykke tid overvejet, om jeg kunne trække lidt litteraturformidling ind i mit liv igen, og efterhånden har der udkrystalliseret sig en idé:

Kunne jeg mon lokke nogle litteraturinteresserede til at deltage i en læsekreds her på Ravnegård?

læsekreds
Foto: Jan Ove Kristensen

Jeg forestiller mig noget i denne retning:

 • Vi læser én bog. Det kunne være en klassiker, enten dansk (fx Ved Vejen af Herman Bang) eller engelsk (fx Jane Eyre af Charlotte Brontë). Det kunne også være en relativt ny dansk bog (måske Leonora Christina Skovs seneste udgivelse: Den som lever stille).
 • Vi mødes 3 gange og taler om bogen.
 • Mødegangene kunne fx være 3 tirsdage i oktober kl 17.30-19.00.
 • Jeg holder hver gang et lille oplæg som tager udgangspunkt i min danskfaglige viden. Måske noget om en periode, lidt om begrebet fortæller, en gennemgang af nogle genrekarakteristika eller noget om sproget i den aktuelle bog.
 • Deltagerne vil fra starten få et lille program, så de ved lidt om hvor vi lægger fokus, de tre gange vi mødes.
 • Alle får taletid.
 • Vi sidder omkring bordet i vores spisestue.
 • Jeg giver te eller kaffe.
 • Man kommer bedst hertil i bil. Gården ligger i Havreholm, 5 minutters kørsel fra Hornbæk.
 • Et forløb på 3 x 1,5 time koster 250 kr.
 • Hvis man kunne lide at være med i læsekredsen, kan man melde sig til den næste. Jeg tænker at der skal være en 4-5 stykker om året.
bogreol
Foto: Jan Ove Kristensen
Er det en god idé?

Kan det mon lade sig gøre? Er der nogen der vil melde sig? Kunne du tænke dig at være med? – Så må du meget gerne skrive en kommentar herunder eller sende mig en mail (mitlandliv@mitlandliv.dk). Du binder dig ikke til noget – jeg vil bare gerne have en fornemmelse af om ideen holder i virkeligheden.

læsekreds
Foto: Jan Ove Kristensen
Bogglæde

Billederne i dette indlæg er alle taget af Jan Ove Kristensen i forbindelse med at han fotograferede til den boligreportage som blev bragt i Berlingske Tidende i søndags. Jeg tænker at de passer godt til dette indlæg da de tydeligt viser at vi er ret bogglade her i huset.

18 meninger om “Læsekreds på Ravnegård. Er det en god idé?”

 1. Dét kunne jeg bestemt godt. Men jeg bor liidt for langt væk (i Nordvestjylland).

  Dine forslag er også helt i min smag. Jeg ELSKER Herman Bang og Ved vejen er min favorit. Jeg har læst(hørt) LCS’s fine erindringsbog. Jeg hørte hende fortælle om den på biblioteket i Lemvig og måtte også købe den fysiske bog, som blev signeret efter alle kunstens regler. 🙂

  Jeg har endnu tilgode at læse Jane Eyre, men jeg læser faktisk mest engelsk litteratur. Jeg fik en gammel tablet af min søster for snart 3 år siden og det er da, næsten, den bedste gave, jeg nogensinde har fået, for nu får jeg læst (eller hørt) bøger igen. Jeg er blevet for “svagtseende” og utålmodig til at læse en almindelig bog, så det er så dejligt, at man kan lave skriften større på en tablet (eller telefon, som jeg også har vænnet mig til at læse på i en snæver vending, hvis jeg f.eks. skal vente et eller andet sted og ikke har min tablet med).

  Jeg synes, det er en brillant idé og jeg håber, at du får nogle til at “bide på”! 😉

  1. Jamen, det er jo lige sådan nogle som dig, jeg gerne vil invitere hjem omkring mit spisebord til bogsnak, Jette! Jeg håber at din slags findes i mit nærområde 🙂 Når du starter med at sige at du ELSKER Herman Bang, er jeg allerede solgt. Jeg ELSKER også Herman Bang som jeg mener ville være verdenskendt hvis han havde skrevet på engelsk. Du må i gang med Jane Eyre. Den er skøn …
   Tak for din opmuntrende kommentar!

 2. Åh, det gad jeg godt! Lyder så spændende med fælles romanlæsning med fagligt input – brillant ide! Geografisk er det desværre ikke muligt for mig at deltage, men sådan en læsegruppe ville være lige i øjet for mig!

 3. Hvor lyder det hyggeligt og sikke en god måde at samle op på litteraturen i dit liv! Jeg har overvejet et par gange at gå med i en læsekreds – dels for at udfordre mig selv at læse lidt mere – men også grundet det sociale i det. Hvis du boede lidt tættere på (kan se at vi er flere der er udfordret på afstanden) havde jeg helt sikkert syntes, det var interessant! Jeg håber, at du kan finde en gruppe i nærheden – jeg er ikke i tvivl om det bliver enormt hyggeligt! Og udover det vil jeg lige sige, at jeg er helt vild med jeres smukke reoler!!!

  1. Jeg er faktisk allerede i en læsegruppe hvor det sociale efterhånden har overtaget læsningen 🙂 Det er fint, men den læsekreds jeg forestiller mig her, skulle fokusere helt skarpt på læsningen. Hvis jeg vil tage penge for det, skal jeg jo også gerne yde noget professionelt, og ikke bare hyggesnakke. Ikke at der er spor i vejen med den slags læsegrupper! De er bare noget andet.
   Tak for reol-ros! Vi fik nogle bygget til et hus engang. Siden har vi taget nogle med, fået bygget flere, lavet nye sokler, og lige nu står de og passer i stuen som var de lavet til den 🙂 Og velkommen tilbage i blogland!

 4. Lyder som en god ide Nana.
  Men her er afstanden for stor og jeg er sådan en skod banan til at læse bøger.
  Har en del fine til at stå. Men får dem bare aldrig læst.
  Min tid er for knap og så prioritere jeg det nok ikke.
  Min familie er virkelig læseheste og der er bøger fra gulv til loft. Mor siger at når børnene er flyttet så kommer der mere tid og måske vil jeg genoptage glæden ved at læse……… Jeg er bare så meget bedre med hænderne end øjnene :))))))

  God søndag
  Klem

  Charlotte

  1. Jeg kan godt huske at du før har fortalt at du ikke er en læsehest 🙂 Det er jeg faktisk heller ikke. Jeg var det tidligere, men i dag får jeg ikke altid prioriteret læsningen. Men når jeg læser, kan jeg vældig godt lide det. Måske lytter du engang imellem til en bog? Det ved jeg at mange har glæde af. Jeg er vildt dårlig til at koncentrere mig når jeg skal lytte. Jeg er vist bedre med øjnene, end med ørerne (og ret umulig med hænderne 🙂 )
   Tak, Charlotte – og god søndag til dig!
   Knus fra Nana

 5. Kære Nana
  Jeg vil gerne være med, hvis det ikke er en tirsdag. Og meget gerne en bog på engelsk. Så sig gerne til, hvis du starter en ny læsekreds op. Jeg bor i Hornbæk, og har tidligere boet i Vejmandens hus.
  Sommerhilsner Annette

  jeg

  1. Hej Annette.
   Ej, hvor lyder det godt at du vil være med! Hvis læsekredsen bliver til noget (det afhænger af om jeg kan lokke nok deltagere til), skal jeg nok sørge for at vi mødes en anden dag, end tirsdag.
   Sommerhilsner fra Havreholm

 6. Det lyder som en rigtig god ide, og man skulle da tro, at der kunne være grundlag for sådan en læsekreds i jeres område. Det er også noget, du kan gøre uden at overanstrenge dig, så du bliver syg – og en glimrende måde at holde fast i det arbejde, du har elsket i så mange år. Men hvordan få det ud til de interesserede? Annonce i lokalbladet? hos os læser alle Folkebladet, og der er sikkert noget tilsvarende hos jer.
  Kh, Karen

  1. Ja, jeg har netop tænkt at det er et overskueligt projekt der ikke kalder på svimmelhed 🙂 Der er faktisk en Facebookgruppe for folk i Hornbæk, og jeg tror at det er der jeg i første omgang skal prøve at få budskabet ud.
   Tak for opmuntrende kommentar, Karen!
   Kh Nana

 7. Det er en rigtig god idé med læsekredse, ved jeg fra to veninder, der er med i hver deres. At mødes om litteratur er berigende.
  Når jeg alligevel tøver, er det fordi, jeg elsker at læse, hvad jeg selv finder af bøger. Lige nu er det Thomasines Frihed af Maria Helleberg – efter at have læst Kamma af samme forfatter, fordi jeg besøgte Bakkehuset med min Oplevelsesgruppe.
  Jeg arbejdede i mange år med litteraturen i DR blandt andet på programmet Alfabet. Det er nogle af de bedste år i mit arbejdsliv.

  1. Ja, man skal da ikke læse hvad som helst! Der er så lidt læsetid i et liv, at det er vigtigt, man læser noget man har lyst til at læse. Derfor har jeg også tænkt – hvis mit projekt overhovedet bliver til noget – at udbyde ganske korte, afsluttede forløb. Hvert forløb skal handle om en enkelt bog. Så kan man melde sig til, hvis bogen lokker, og ellers kan man springe forløbet over og – forhåbentlig – melde sig på næste gang der kommer en bog man har lyst til at give sig i kast med.
   Jeg kan godt forstå at du nød at arbejde med litteraturen i DR. Den kunne gerne få mere plads der for min skyld 🙂

  1. Jeg er faktisk allerede i en læsegruppe, og det ER hyggeligt 🙂 Læsekredsen, som jeg har overvejet at tilbyde, skulle have et lidt fagligt tilsnit. Jeg tror egentlig at jeg i baghovedet har de aftendanskhold jeg underviste da jeg begyndte som VUC-lærer. Umiddelbart er det mit indtryk at der ikke er så mange der vil betale for at deltage i sådan en læsekreds, så der kommer vist desværre ikke noget ud af den tanke.

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.