Køkkenvinduer

køkkenvinduer
Udsigt og lys

Da jeg har boet mange steder, har jeg haft mange køkkenvinduer. Køkkenvinduer er ret vigtige, synes jeg. Man ser ofte ud ad dem, så udsigten er ikke helt uvæsentlig. Og så er jeg svært glad for det lys, der kommer ind ad vinduerne.

Et køkken badet i lys

Da vi selv fik bygget hus i Holte tilbage i 2010, sørgede vi da også for, at der var mange køkkenvinduer. Rigtigt mange. Jeg har ikke kunnet finde et billede, hvor man kan se alle vinduerne, men du skal forestille dig, at vinduerne yderst til højre i billedet fortsætter i næsten hele endevæggens længde. De mange vinduer, kombineret med den meget effektive isolering, gjorde rummet virkelig varmt (alt for varmt), når solen skinnede. Og der blev simpelt hen så lyst, at man fik lyst til at tage solbriller på. Jeg havde ikke troet, at jeg nogensinde skulle opleve at få for meget lys, men sådan var det faktisk i det køkken, hvor jeg ofte måtte ty til at trække rullegardinerne ned.

køkkenvinduer
Foto: Esoft. Der er så meget, vi ville gøre anderledes, hvis vi skulle bygge hus i dag. Blandt andet spare lidt på køkkenvinduerne.
Huset på Norske Allé

Så var det helt anderledes i vores næste træhus. Huset på Norske Allé, også i Holte. Her var køkkenet til den mørke side, da vi overtog huset, men da vi skiftede køkkenet ud, befriede vi et vindue, der var blevet gemt i et højskab. Det befriede vindue er det, du ser bag komfuret. Deruden skiftede vi en massiv dør ud med glasdøren, som du ser på billedet. Det hjalp på lyset.

køkkenvinduer
Foto: Esoft. Køkkenet på Norske Allé var ikke så stort, men efter vi fik lokket lyset ind, blev det et fint rum.
køkkendør
Sådan så køkkendøren ud udefra.

Udsigten fra køkkenet på Norske Allé var en af mine yndlingsudsigter. Man så ud i haven, som var stor, gammel og tilvokset.

udsigt fra køkkenvinduet
Tørrestativet fik vi sat op. Flagstangen var der i forvejen. Jeg kan godt savne at have en flagstang.
Køkkenet på Vadekærgård

Køkkenet på Vadekærgård har jeg ofte vist billeder fra. Det var stort og lyst. Du kan (gen)se det på billedet herunder:

køkkenvinduer
Foto: Esoft. Køkkenet på Vadekærgård med store vinduer ud mod gårdspladsen.
Køkkenet på Ravnegård. Jeg ønsker mig en ny dør

Her på Ravnegård fik vi lavet et ekstra vindue i det, der engang var bryggers, og som nu er endevæggen i køkkenet, og rummet er ret lyst i dag.

køkkenvinduer
Vinduet i endevæggen har vi sat i. Det vender mod vest, og aftensolen giver en masse lys i køkkenet.

Men jeg ville gerne have mere lys, og øverst på min husønskeliste (som i øjeblikket er sat på pause, fordi haveønskelisten fylder virkelig meget) står en ny køkkendør med masser af glas, så vi kan invitere endnu mere nordlys ind.

køkkensofa
Foto: Jan Ove Kristensen. Her ser du døren, som jeg gerne vil skifte ud til en med masser af glas.
køkkenvindue
Foto: Jan Ove Kristensen. Det store vindue ved vasken, vender ud til gårdspladsen. Jeg glæder mig til, at vi får sat lidt flere planter derude, så der er lidt mere at kikke på.

Køkkenbillederne i dette indlæg er alle taget af professionelle fotografer. Nogle har været brugt i salgsannoncer, andre i boligreportager. Fotografernes evner, kunnen og fotoapparater er bare bedre til at give et indtryk af et helt rum. Det dur mine billeder ikke rigtigt til. Så er det jo heldigt, at jeg har et lager af professionelle fotos, som jeg har fået lov til at bruge. Det øverste er taget af Esoft i forbindelse med salget af huset, som vi selv fik bygget. Huset med de vildt mange køkkenvinduer.

22 meninger om “Køkkenvinduer”

  1. Ih, det var godt, Charlotte! Nu håber jeg, at du aldrig mere skal have problemer med at kommentere her hos mig, for jeg sætter stor pris på dine kommentarer 🙂
   Jeg har tilføjet din blogadresse, så nu kan man også klikke på dit navn og bliver ført over til din blog.
   Knus fra Nana

 1. Jättefint! Alla dina kök har varit superfina, och fönstren likaså. Jag älskar fönster, och hur dom ser ut. Jag vill gärna ha spröjs, höga och inte för breda. Tyckte så mycket om när vi bytte till sådana fönster i vårt förra hus. Liknande dina du har nu.
  Här i vårt nya hus, är det mer modernt med stora fönster och mycket ljus. Och jag älskar det med:).
  Jag vill mena att fönster är viktigt för hur huset upplevs och både för ljusinsläpp och utseende. Ibland ser man att “folk” bygger ut tex en entré och så sätter dom in alldeles för små fönster som “förstör” utseendet.
  Haha, detta är ju såklart bara mina åsikter, man gör ju precis som man själv vill. Men jag tror du förstår hur jag menar:)
  Ha en fin dag. Här blåser det rejält
  Kram Maria

  1. Ja, jeg ved lige, hvad du mener, Maria 🙂 Og vores vinduessmag er den samme! Da vi selv byggede hus, blev det en del dyrere, end standard, fordi vi valgte nogle dyre vinduer. Det fortrød vi ikke (kun at der var så mange i køkkenet 😉 )
   Uh, det blæser også her! Jeg er ved at være lidt træt af blæsevejr, må jeg indrømme …
   Knus fra Nana

 2. Det er godt jeg ikke skal “vælge”. Alle køkkener er så skønne, lyse og indbydende..
  Tak for du inviterer indenfor i dit dejlige hjem ..
  Hjertelige hilsner Jytte..

  1. Tak, Jytte, for din søde kommentar 🙂 Jeg vil nok allerhelst have køkkenet her på Ravnegård … og det er jo meget heldigt 🙂
   God mandag til dig!
   Kærlig hilsen Nana

 3. Og det er sjovt at vi danskere vælger at have køkkenvasken ved vinduerne. Det har jeg aldrig tænkt over, før jeg så et norsk boligprogram, hvor en dansk designer skulle ændre et køkken og tv-værten kommenterede og sagde, ja danskere vil altid have køkkenvasken ved vinduet, hvor hun syntes det var mere oplagt at bordet stod ved vinduet. I det tilfælde var der kun et vindue i det lille køkken.
  Vi nyder at terrassedøren er et stort vindue som sammen med de to andre vinduer giver godt lys i køkkenalrummet.

  1. Ja, det er nemlig en god idé at have glas i køkkendøren. Det synes jeg i hvert fald også, og jeg kan godt forstå at I nyder jeres terrassedør. – Har I så også ligefrem udgang til terrasse fra køkkenet?
   Ja, det er sjovt med sådan nogle traditioner. Da vi byggede hus (køkkenet med de mange vinduer), valgte vi at have vask i køkkenøen, og ikke ved vinduet. Det blev kommenteret 🙂 Men det fungerede fint.

 4. Flotte billeder og interessant historie 🙂

  Indtil jeg flyttede i mit rækkehus her, havde jeg boet 7½ år i en lejighed, der var delvis kælder. Det var kun stuen, hvor der var almindelige vinduer ud mod terrassen og så et enkelt vindue i gangen og i soveværelset – det var dog i jordhøjde, så om sommeren dækkede blomster for lyset.
  Ellers var der kun lyskasser i soveværelset/stuen – samt en enkelt i mit køkken, hvor emhætten sad “i vejen”. I køkkenet stod der også et gammelt oliefyr midt i rummet.

  Eftersom jeg flyttede ind i december måned her i huset og tog på job, når det var mørkt og det var mørkt, da jeg kom hjem, bemærkede jeg ikke rigtig at jeg var flyttet, altså lysmængdemæssigt.

  De første weekender i december tog jeg afsted tidligt om morgenen for at tage ud til den gamle lejlighed og gøre den ren – det tog flere dage, fordi bl.a. køkkenets loft var fyldt med diverse vand- og varmerør, som jeg ikke lige havde fået gjort rene i al den tid jeg boede der. BVADR!

  Nå, men d. 30.12.10 kunne jeg endelig aflevere nøglen til den gamle lejlighed.
  Jeg glemmer aldrig den 31.12.10 hvor jeg nærmest fik et chok, da jeg gik ud i køkkenet, fordi der var så lyst. Jeg havde jo boet i “skumringslys” i 7½ år.

  1. Ej, hvor vildt, Esther! Blev du ikke simpelt hen meget gladere af at få mere lys? Jeg sidder og glæder mig over, at du fik dit rækkehus med vinduer og have og lys og solskin 🙂
   Kærlig hilsen Nana

   1. JO!
    Faktisk har jeg ikke haft vinterdepression siden jeg flyttede hertil, så min lyslampe bliver egentlig kun brugt, når vi skal bruge meget lys til et eller andet projekt, som f.eks. at male et rum 🙂

 5. Så meget lys som muligt, når køkkenet vender mod nord, som de næsten altid gør i gamle huse. Jeg kan godt se, at der var for meget lys og varme i køkkenet i jeres nybyggerhus, men ellers kan jeg ikke få lys nok. Og der skal da være et vindue over vasken. Tænk på, hvor meget man står der. Jeg elsker udsigten ud af mit køkkenvindue op ad vejen. Det er helt ‘hist hvor vejen slår en bugt’ 🙂
  Kh, Karen

  1. Ja, vores køkken vender også mod nord. – Køkkenet i det hus, vi byggede, vendte mod syd. Pyha, der blev varmt! Udsigten fra køkkenvinduet er nemlig super vigtig, fordi man står og ser så meget ud af det vindue, og jeres udsigt er jo helt perfekt! Vi skal snart have plantet lidt på gårdspladsen, så der bliver mere at se på.
   Kh Nana

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.