Køkkenhaven i august. Del 2

køkkenhaven
Blomster i køkkenhaven

En køkkenhave er pæn, synes jeg, og den bliver endnu pænere hvis den indeholder blomster. Så det gør min. Jeg har, som nævnt i forrige indlæg en del solsikker. Jeg har talt omkring 100.

Jeg havde tænkt at jeg udelukkende ville have spiselige blomster i min køkkenhave, og jeg lagde ud med at så tallerkensmækker og morgenfrue. Men en forårsdag glemte jeg min plan om kun at have blomster for madens skyld. Da tilsåede jeg et bed med tre slags sommerblomster til snit: Frøkenhat, mamelukærme og stolt kavaler. (Jeg har kun brugt dem i buketter, men måske kan man endda spise både mamelukærme og stolt kavaler …?)

sommerblomster

Af dette års erfaring har jeg lært at man ikke skal så to rækker mamelukærme tæt på to rækker stolt kavaler. Det er ikke godt for mamelukærmerne:

cosmos

Jeg har også lært at det er sjovt, nemt og meget udbytterigt at så sommerblomster til buketter. Så den slags vil jeg gøre mere af næste år.

De nemme grøntsager

To grøntsager jeg oplever som nemme, er porrer og knoldselleri. De passer sig selv, og de holder længe, så man kan nå at spise dem inden de går til (som det skete med broccolien og blomkålen og en del af spidskålene …).

knoldselleri

Herover knoldselleri. Herunder er det vinterporrer. Vi har også et bed med sommerporrer som vi har spist af længe.

vinterporrer

Bladbede

En tredje nem grøntsag er bladbeden. Bladbeder kendte jeg kun overfladisk indtil i år, men i foråret såede jeg sølvbeder, og dem har vi været så glade for. Bladbeden er nem, den bliver bare ved og ved med at sætte nye blade, den smager godt, og den er oven i købet pæn.

bladbede

For nylig såede jeg nogle bladbeder med røde stængler. De er allerede godt i vej, så dem skal vi nok nå at få fornøjelse af.

køkkenhaven

Når de første afgrøder er høstet

De rødstilkede bladbeder er sået hvor der før var sommergulerødder, og sommergulerødderne er ikke det eneste vi har høstet. Vi har faktisk høstet rigtigt meget, og der kommer hele tiden tomme pladser i bedene. Jeg har sået en del i både juli og august, og jeg er ikke færdig med at så endnu. Jeg satser på en lun og solrig september, og skulle nogle af de frø jeg sår, ikke blive til noget, går det nok alligevel.

bønner

Herover er det stangbønner sået for cirka 3 uger siden. Mon de når at bære bønner …? Og herunder vintergulerødder sået for et par uger siden. Kan det overhovedet lade sig gøre?

gulerødder

Det var lidt fra vores køkkenhave som den ser ud lige nu. Den er en kilde til en masse god motion, mange gode måltider, en del gaver, og først og sidst er den en kilde til megen glæde.

solsikke

Du finder første del af indlægget Køkkenhaven i august lige her.

8 meninger om “Køkkenhaven i august. Del 2”

  1. Tak for din kommentar, Tina, og velkommen til min blog!
   Det er sjovt at have en stor køkkenhave, og jeg har også drømt om den længe, men jeg er sikker på at man kan dyrke rigtigt meget mad på langt mindre plads 🙂

 1. Imponerende med din køkkenhave, og så vidt jeg har forstået har du kun erfaringen fra sidste år. Det er godt gået.
  Solsikkerne kan fuglene spise, og der skal jo også være noget til buketter.
  Kh Lisbeth

  1. Tak, Lisbeth! Ja, jeg er helt ny på køkkenhavefronten. Jeg prøver mig bare frem 🙂
   Ja, solsikkekernerne skal nok få ben at gå på. Vores høns er også vilde med dem.
   Kh Nana

 2. Tak for turen rundt i køkkenhaven. Det er meget inspirerende, da jeg selv skal i gang med at anlægge næste år.
  Knus Heike

  1. Jamen, selv tak, Heike! Og god fornøjelse med anlæggelsen! Det er sjovt at lave køkkenhave fordi det går så hurtigt. Man putter lidt frø i jorden, og få måneder efter har man mad 🙂
   Knus

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.