Køkkenhaven i august. Del 1

køkkenhaven


Indlægget indeholder reklame

Velkommen i køkkenhaven

Der sker hele tiden noget i køkkenhaven. Afgrøder bliver høstet og nye sået uden at jeg når at fotografere det. Men nu vil jeg altså vise noget derudefra. Så meget, faktisk, at jeg deler det op i to indlæg. Velkommen til første del af Køkkenhaven i august.

Kastanjehegnet

Køkkenhaven er knapt 400 m2 stor, og den er indhegnet af kastanjehegn. Det er pænt, og det afholder hundene fra at trampe rundt derinde. Hegnet er desuden med til at gøre køkkenhaven overskuelig for mig.

kastanjehegn

Lavendelhækken

Langs hovedstien har jeg sat lavendler som til næste år gerne skal danne en hæk på hver side af stien. Billedet herunder er fra juli. Lavendlerne er allerede vokset en del siden da.

lavendelhæk

I foråret, da jeg gik og plantede lavendlerne, ringede jeg til den flinke hegnsmand der i december hjalp os med at sætte kastanjehegnet op. Jeg sagde at de to låger ikke stod lige ud for hinanden som vi havde aftalt at de skulle. Jeg sagde det meget pænt og uden at bebrejde nogen noget. Det var nok meget godt. For hegnsmanden kom, så på det og sagde så at han da godt kunne flytte den ene låge, men det ville være nemmere hvis han hjalp mig med at flytte den lavendelhæk jeg havde plantet. Det var nemlig den der var skæv. Og tænk, det gjorde han. Vi flyttede lavendlerne, og – vupti – så stod lågerne som de skulle, og stien, der går hele vejen igennem køkkenhaven, blev lige.

kastanjelåger

Afgrøder uden for højbedene

De fleste afgrøder har jeg i højbede. Jeg har dog også en del udenfor højbedene. Det er blandt andet kartofler, rabarber, græskar og solsikker. Solsikkerne står i hele køkkenhavens længde i et bælte på ca. 3 meter; jeg har omkring 60 m2 med solsikker.

solsikker

Herunder et butternutgræskar. Græskar er da bare noget af det smukkeste. Både blade, blomster og frugter pynter i køkkenhaven.

græskar

Og så har jeg for nylig plantet palmekål og rød grønkål.

kållarve

Fordelen ved den røde kål er at man kan få øje på sådan en lille, grøn fætter:

kållarve

Uden for højbedene er også bærbuskene. Dem har vi sat mange af, og de fleste har allerede båret en del bær i år. Vi har givet brombærrene nogle klatrestativer som vi har lavet af kastanjestokke. Dem har jeg købt samme sted som hegnet: Hos Sallingbo.

kastanjestokke

En sidste ting, jeg vil vise i denne omgang, er et par af mine lathyrus. De er sået langs hegnet, på ydersiden af køkkenhaven. De har været længe undervejs, men nu er de begyndt at ligne noget, og de dufter himmelsk. Lathyrus op ad kastanjehegn tilfører køkkenhaven lige den rustikke og romantiske stemning jeg elsker i min have.

lathyrus

Hvis du vil se mere fra min køkkenhave, skal du se med når jeg snart udgiver anden del af Køkkenhaven i august. Så vil jeg vise lidt fra mine mange højbede. Og hvis du vil se hvordan køkkenhaven så ud i december, netop som hegnet var blevet sat op, kan du se det i dette indlæg.

Gem

Gem

Gem

10 meninger om “Køkkenhaven i august. Del 1”

 1. Hej Nana.
  Hvor har du altså mange lækre ting i din køkkenhave.
  Det var en rigtig flink hegnsmand
  Masser af hilsner fra Linda

 2. Hej Nana
  Ja din have ser allerede fin ud, hvis I en gang kommer til Samsø, skal du vist med ud og se min veninde Cecils have. Jeg har lige været der i dag, der er en overflod af alt fra blomster til kål og lignende, jeg kom til at tænke på det, da jeg så din røde kål. Hendes er kæmpe store og meget imponerende. Artiskokker så flotte er der også, dem viser jeg nok i morgen.
  Kh Lisbeth

  1. Jeg håber da bestemt at det lykkes at komme til Samsø en dag 🙂 – Og så vil jeg meget gerne se Cecils have! Jeg glæder mig til at se lidt derfra i morgen 🙂
   Kh Nana

 3. Ja, alt er skønnest i sit ophav, som de gamle sagde.
  Der er mange skønne oplevelser at se frem til i din dejlige lysåbne køkkenhave.
  Og vi andre kan glæde os til dine flotte interessante billeder.
  Og dine begejstrede indlæg.
  Ha’ en god weekend derude på landet.
  Annette

 4. Hej Nana
  – er netop faldet over din smukke køkkenhave, i min søgen efter kastanjehegn 😉
  Jeg kan se at der til at starte med var en del græs i din køkkenhave, har i blot dækket det med halm eller hvad har i gjort?

  På forhånd tak for svar

  1. Hej Annika.
   Velkommen til min blog!
   Først: Jeg kan anbefale kastanjehegnet. Det er så smukt og skaber en masse stemning. Dernæst: Jeg kan ikke anbefale halmstier! Det var et (alt for) stort arbejde at holde dem i sommers. Nu har vi faktisk solgt gården – og dermed køkkenhaven – men skulle jeg beholde den, ville jeg have noget slotsgrus på stierne. Jeg håber du finder nogle gode løsninger i din køkkenhave 🙂
   Hilsner fra Nana

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.