Køkkenhavehøjbede. Fluebenet i uge 20

køkkenhavehøjbede
Haveflueben

Vi har gang i rigtigt mange projekter på Ravnegård. I dette forår er det især ude på vores 2 hektar store grund, at det foregår. Det kan blive lidt uoverskueligt, når man på én gang arbejder på mange fronter. Jeg har godt af at huske, at vi også får afsluttet nogle ting, så derfor har jeg indført et ugentligt blogindlæg, hvor jeg fortæller, hvad vi senest er blevet færdige med.

Køkkenhavehøjbede

Fluebenet i uge 20 er måske af den foreløbige slags, men det er heldigvis mig, der bestemmer, hvornår noget kan blive hakket af på tjeklisten, og jeg har bestemt, at vores tre køkkenhavehøjbede fortjener et flueben. De har været længe undervejs, det kommer til at vare en rum tid, før der kommer flere højbede til, og jeg er tilfreds med køkkenhavens størrelse for i år.

køkkenhavehøjbede
De 3 højbede, som det er blevet til i år. Birketræerne, der står midt i en syrenhæk, skal fældes engang, når vi får tid til det.

Da vi flyttede ind i det sene forår for 2 år siden, var noget af det første, vi gjorde, at købe et par højbede i jern. De lå uudpakkede på græsset i et års tid. Sidste forår samlede vi dem, og så stod de tomme ude på græsset i et års tid.

For nogle måneder siden fik vi endelig købt noget harpet muld, som sammen med godt fra min møgbunke blev fyldt i bedene. Jeg plantede og såede, og så kunne jeg mærke, at vi måtte have endnu et højbed. Det blev bestilt, og i den forgangne weekend blev det taget i brug.

Bella tjekker det nye højbed. Der kunne jo ligge en særligt lækker hestepære.
bønnestativ
I bedet har vi blandt andet sat bønner. Vi kan godt lide bønner, men vi valgte dem især, fordi det bliver smukt at se på, når de vokser op ad kastanjekæppene.
Køkkenhaveplan

På Vadekærgård havde vi en stor, indhegnet køkkenhave og desuden en frugtlund.

Her vil vi ikke på samme måde have en tydeligt afgrænset køkkenhave, men blande tingene lidt mere. Planen er at sprede 6-8 højbede på et stort areal, som også rummer hønsegården samt en masse frugttræer og frugtbuske. Her står allerede både æble, kirsebær, mirabel og en del frugtbuske, og vi vil supplere med flere slags. – Måske allerede til efteråret. Og så går jeg og smådrømmer om et drivhus i stil med dette [reklamelink] til tomater, basilikum og måske en enkelt melon.

køkkenhavehøjbede
Et overblik over køkkenhaveområdet. I baggrunden står nogle bærbuske og nogle frugttræer. Halmbunken bagerst i billedet er vores kartoffelbed.
Første sæson i køkkenhaven

I bedene har jeg sået salat og spinat. Jeg har sat nogle få jordbærplanter, som forhåbentlig vil lave jordbærplantebabyer, så vi med tiden får flere jordbær. Jeg købte Senga Sengana, da jeg kan huske navnet fra min barndom, hvor jordbær smagte ordentligt af jordbær.

jordbærplanter
Nyplantede jordbær. Bedet har oplevet sit første regnvejr og er så små begyndt at ruste. Det går hurtigt, ved jeg af erfaring, og snart ligner det de 2 andre køkkenhavehøjbede.

Vi har også sat nogle rabarber og et par squashplanter plus nogle bønner. Alt er med tanke på, at det skal være både nemt, pænt og bidrage til vores husholdning uden ligefrem at gøre os selvforsynende.

Køkkenhaveglæde

Køkkenhaven skal først og fremmest bringe os glæde, også når vi opholder os i den. Vi har stillet bord og stole derud, og vi har faktisk husket at sidde lige dér, midt i køkkenhaven, hvor vi kan se æbletræerne blomstre og følge, hvordan vores nyplantede hække vokser sig store og stærke samtidig med, at vi bliver underholdt af hønsene, der arbejder flittigt i hønsegården.

mandalay
Vores køkkenhavesiddeplads.

Reklamelinks:
Havemøbler fra Mandalay fås blandt andet hos Coop
Samme sted kan man få dette hønsehus.

8 meninger om “Køkkenhavehøjbede. Fluebenet i uge 20”

 1. Det bliver så fint alt sammen, og jeg nyder altid de fine fotos og det “velplejede” sprog.
  Solhilsen, Marianne

  1. Tusind tak, Marianne! Din kommentar gør mig glad 🙂 Jeg går ret meget op i at pleje sproget, og din ros betyder meget for mig!
   Solskinshilsner fra Nana

 2. Kære Nana
  Det bliver så gennemfært og smukt.
  Men skal du mon ikke snart have en golfvogn, så du nemt og hurtigt kan komme ud og hente æg til morgenmaden og grøntsager til middagen ;-)))
  Skal birketræerne fældes? Har I nogen store træer tilbage, der kan kaste dejlig skygge? Jeg elsker at sidde i skyggen og betragte solen. Og mange planter kan godt lide vandrende skygge. Bare en tanke 🙂
  Kh Lisbeth

  1. Kære Lisbeth.
   Tanker modtages med glæde 🙂 Vi har tænkt en del over de birketræer, for man skal tænke sig om, før man fælder store træer! Vi har andre, og de bliver bevaret, men lige disse kaster for meget skygge i køkkenhaven, og det er også noget rod, at de står midt i syrenhækken. Men, igen, du har ret: Træer skal man generelt værne om. Til gengæld vil jeg kraftigt overveje det med golfvognen. Jeg tror, jeg vil se fiks ud i sådan en 🙂 🙂
   Kh Nana

 3. Jeg tænkte det samme som skrevet af Lisbeths Haveblog. Den nye hønsegård vil så ligge i fuld sol. Det er ikke godt for hønsene. Det havde været lettere at anbringe højbedene efter steder med fuld sol, når der var plads til det end at skulle til at skaffe lidt skygge i hønsegården.

  1. Jamen, Elsebeth, du ved da, at jeg ikke går efter nemme løsninger 🙂 Der skal vokse slyngplanter op ad hønsegården. Det bliver så fint 🙂
   Kh Nana

 4. Senga – så er vi tilbage i 50’erne. Vist ikke så holdbar sammenlignet med andre/nyere jordbærsorter. Jeg prøvede for 3-4 år siden en ny sort – Malwina. Det blev nu ikke til det store (var sat i potte) men jeg købte dem sidste sommer (Netto) og de er særdeles skønne. Måske en sort at prøve – sådan ved lejlighed…
  hilsen fra Hellebæk/Kirsten ( vil I virkelig fælde birketræerne? )

  1. Jeg er fra ’62, så vi må også have spist Senga Sengana i 60’erne 🙂 Jeg vil nok udvide mit jordbærsortiment til næste år, for det er da sjovt at prøve nogle forskellige.
   Uh, jeg ved snart ikke, om vi tør fælde de træer med alle de protester 😉
   God weekend til dig, Kirsten!

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.