Kartofler dyrket under halm

Jeg er absolut ingen køkkenhaveekspert, men derimod køkkenhavebegynder. Alligevel har jeg en erfaring jeg gerne vil dele: Jeg har dyrket kartofler under halm, og det har været en ubetinget succes.

kartofler.i.halm.jpg

Jeg har for mange år siden haft en lille køkkenhave hvor jeg dyrkede kartofler på traditionel vis ved at grave dem ned og siden hyppe dem. Halmmetoden er nemmere – og så vidt jeg kan bedømme ligeså udbytterig.

kartoffelblomst-lilla

Min datter og jeg lagde kartofler sidst i maj hvilket var til den sene side, men det gik fint alligevel. Vi brugte 2-3 timer på projektet. Siden har der ikke været andet arbejde end at hente kartofler – og spise dem.

egne.kartofler.jpg

Vi lagde fire forskellige slags kartofler (jeg har desværre mistet overblikket over hvilke sorter det var), og de har alle givet et godt udbytte.

kartoffelblomst

Man placerer simpelt hen læggekartoflerne på jorden med passende afstand og dækker derefter med halm. Vi lagde hestemøg omkring kartoflerne, dækkede først med løs halm og derefter, øverst, – for at det ikke skulle blæse væk – med komprimeret halm (man kan ligesom pille halmen af halmballen i skiver). Vi lagde ca. 30 cm halm i alt. Sidst på sæsonen har enkelte kartofler været grønne, så næste år vil jeg dække efter med ekstra halm i løbet af sommeren. Så vandede vi. Meget. Indtil halmen var fuldstændig gennemvædet.

dyrkning i halm.jpg

En måneds tid senere var de første kartofler klar, og vi har stadig masser af kartofler.

kartofler egen avl.jpg

Nu håber jeg at der ikke er tale om begynderheld. Jeg glæder mig allerede til at lægge kartofler igen næste forår. Tænk at få så megen fornøjelse for så lidt ulejlighed.

Gem

Gem

Gem

Gem

4 meninger om “Kartofler dyrket under halm”

 1. Spændende Nana, jeg har absolut ingen erfaring med kartoffelavl, men kender en her på øen, som bruger samme metode, så vidt jeg ved med succes. Og så er du fri for at vaske kartoflerne rene for jord 🙂
  Kh Lisbeth

 2. Kære Nana.Det er vist kun på landet at man dyrker kartofler på den måde.
  Men lyder spændende.Og resultatet er jo godt.
  Vores kartofler dyrker vi i højbede ………….og det er også nemt.
  Viser lige min smukke Zinnia til ære for dig.
  Rigtig dejlig søndag til dig Knus Jette

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.