Kartoffeldyrkning i halm, sæson 2020

Et af mine mest læste indlæg i den seneste måned er et af de allerførste, jeg skrev på denne blog. Det handler om kartoffeldyrkning i halm. Af en eller anden grund ligger det højt i Googles søgeresultater. Grunden er måske, at der ikke er så mange andre, der har skrevet om, at man kan dyrke kartofler uden at skulle grave og hyppe. Det undrer mig lidt, for jeg oplevede det som super nemt og ret effektivt.

Jeg havde kartofler to sæsoner i træk nede på Vadekærgård, og jeg dyrkede dem under halm begge gange. Den første sæson, som jeg skriver om i indlægget, jeg linker til ovenfor, var det en ren og stor succes. Året efter var der mange snegle i kartoflerne. Vi fik stadig et godt udbytte, men det var lidt ærgerligt, at vi skulle dele med sneglene.

læggekartofler
Man skal ikke nødvendigvis have halm i håret for at lægge kartofler, men det hjælper …

Siden har der været et par år uden kartofler. Vi er flyttet, jeg har dyrket sommerblomster, der har bare været så meget andet. Men i går købte jeg to poser læggekartofler, og i dag har vi lagt kartofler. Jeg ved jo endnu ikke, hvordan resultatet bliver, men jeg har tidligere haft succes med denne fremgangsmåde, så jeg tør godt dele opskriften.

Her kommer den:

Jeg lægger kartoflerne direkte på græsset, der hvor jeg vil have mit kartoffelbed. De enkelte kartofler lægges med 20 centimeters mellemrum, og der skal være 50 cm mellem rækkerne.

kartoffellægning
Her ligger kartoflerne på græsset. Det tog to minutter at lægge to poser kartofler.

Så dækker jeg dem med et lag hestemøg. Det havde nok været bedre, om hestemøget var komposteret, men det jeg har, er ret friskt. Jeg tænker, at det går alligevel.

kartofler i halm
Her er første lag møg lagt på kartoffelrækkerne

Dernæst dækker jeg med endnu et lag møg. Denne gang er det hestemøg blandet med hønsemøg. Vel i forholdet 7 : 1. Hønsemøg er noget stærkt noget, så man skal ikke fråse med det.

hestemøg
Og så er der lagt endnu et lag møg. Denne gang hestemøg blandet med en smule hønsemøg.

Så kommer vi til næste lag. Det er løs halm.

kartofler i halm
Så er der et lag løs halm oven på de to lag møg.

Til sidst topper jeg med halmskiver. Halmen er pakket, så at den falder fra hinanden i skiver, og det er de skiver, jeg bruger. Så blæser halmen nemlig – i modsætning til halm i løs dressur – ingen steder.

kartofler dyrket under halm
Sådan ser det færdige kartoffelbed ud. Nu er der lagt halmskiver øverst, så halmen bliver liggende. Bedet er omkring 9 m2 stort.

Det sidste punkt: Jeg vander. Og vander. Der skal vandes, indtil al halmen er gennemvædet. Der skal vandes længe.

kartofler i halm
Så blev der vandet. Asta hjalp med at arrangere hønsemøget.

Nu er der kun én opgave tilbage. Vi skal ud at dræbe dræbersnegle, når de begynder at dukke op. Udover det, skal vi blot vente. Og så kan vi forhåbentlig hente kartofler i haven om nogle måneder.

Der er flere fordele ved at dyrke kartofler på denne måde, synes jeg: Der er meget lidt arbejde forbundet med det. Man slipper for at grave og hyppe. Når kartoflerne skal tages op, kan man gøre det ved at løfte lidt på halmen. Man kan altså løbende hente kartofler fra planterne, som får lov til at blive ved med at producere.

Mulige ulemper: Måske bliver udbyttet lidt mindre. Jeg ved det ikke, for det er så længe siden, jeg dyrkede kartofler ved at grave dem ned, at jeg ikke kan huske, hvor meget der kom ud af det. Måske bliver snegleplagen større, når kartoflerne ligger i halm. Da jeg ikke har forsøgt mig med nedgravede kartofler siden de f……… dræbersnegle kom til landet, ved jeg det ikke.

kartofler i halm
Olga hjælper Far med at hente halm.

Under alle omstændigheder er det en god fornemmelse at have lagt kartofler. Jeg føler mig faktisk ret lykkelig lige nu.

15 meninger om “Kartoffeldyrkning i halm, sæson 2020”

 1. Vi lagde kartofler i går – eller altså bondemanden gjorde. Han har en dims til traktoren, som laver render, så smider han kartoflerne i og kører med dimsen igen, som dækker og hypper på en gang. Så nu venter vi også bare – og hvis jeg ser dræbersnegle, bliver de bekæmpet. De er så klamme – især i kartofler. Smart med halm, men lidt ‘rodet’ udtryk – kommer halmen ikke til at flyve?

  1. Armen, det er altså snyd med sådan en maskine 😉 (I mit næste liv vil jeg være bondemand og have en masse store maskiner!)
   Niks. Halmen flyver ikke, når man lægger den “i skiver”. Det blæste meget nede på Vadekærgård, og der var ingen problemer med bortfløjen halm.
   – Og her er så meget rod i forvejen, at halmen ikke forstyrrer billedet 🙂

   1. Maskinerne er god hjælp! Dejligt at halmen ikke flyver – så kunne man sikkert også blive upopulær hos naboerne! Rod er jo også kun rod, hvis man opfatter det som sådant 🙂

 2. Ja det lyder dejligt og nemt, især hvis man har meget plads, hestemøg, hønsemøg og halm 🙂 Og jeg forstår fuldt ud at du er lykkelig over det.
  Jeg har købt seks læggekartofler og de kommer i jord, det er det nemmeste her 🙂

  1. He-he, ja, jeg kan godt se, at det bliver mindre nemt, hvis man skal ud at skaffe halm og møg. Det er jo sådan noget vi bare har her på gården 🙂 Og nu sidder jeg og tænker, at jeg måske – igen – har skudt lidt over mål med mine mange kartofler … Det kan da godt være, at der bliver alt for mange … (Men det er jo et luksusproblem 🙂 )

  1. Åh, når man også dyrker kartofler på Samsø på den måde, kan det ikke være helt skævt 🙂
   Jeg gør bare det samme, som jeg gjorde på Vadekærgård, men jeg kan ikke huske, hvor jeg læste om det dengang. Jeg håber det virker igen, i hvert fald 🙂
   Kh Nana

  1. Jamen, det ER altså ret smart. Det var det i hvert fald, sidst jeg forsøgte mig med kartofler i halm.
   Tak! Sidste år havde vi en rutine, hvor vi hver aften iførte os pandelygter og spader og gik og for at dræbe snegle. Det virkede. Jeg havde mine sommerblomster i fred. Jeg er ellers ikke meget for at slå noget som helst ihjel, men den idé overvandt jeg, da jeg så horder af de slimede bæster på vej op i mine blomsterbede …
   Kh Nana

 3. – “Har du tænkt at tage de gamle kartofler med?” sagde min svoger, da de skulle i båden hjem efter at have lukket sommerhuset i Stockholms ydre skærgård (brakvand). De blev så smidt i tangen ved broen. Næste sommer fandt de i tangen de dejligste rene, hvide, velsmagende kartofler det sted. Lidt sjovt ikke, dyrke kartofler i tang!?
  Kh, Marianne

  1. Jo, det er sjovt! Jeg har godt hørt, at nogle faktisk dyrker kartofler i tang. – Altså med vilje 🙂 Kartofler er nogle taknemmelige knolde – og så kan man lave så meget god mad af dem 🙂

 4. Åh jeg er glad for at se andre gøre sådan. Vi har prøvet for første gang i år at lægge kartofler sådan og det er 6 uger siden jeg lagde kartoflerne og de har ikke tittet frem endnu… I weekenden gravede jeg en knold op og der er spirer fra den, men blev helt nervøs for om hestemøget var for tykt og tungt til at spirerne kan vokse op i den fri luft, men nu har jeg fornyet håb. Måske har jeg bare været lidt tidligt ude med at lægge dem…

  1. Jeg kan ikke huske, hvor længe vi ventede på spirerne, da vi lagde kartofler under halm nede på Vadekærgård. Det gik lidt hurtigere, tror jeg, men vi lagde dem også langt senere. Jeg tror nok, at dine kartofler skal kikke frem snart 🙂 Som jeg husker det, er det eneste vigtige, at man får gennemvandet halmen fra begyndelsen, og at man holder sneglene væk.
   Jeg håber, du vil fortælle, hvordan det går med kartoflerne, når vi kommer længere hen på sæsonen!

   1. Ja det skal jeg nok – og ja jeg har også vandet rigeligt! Og da jeg gravede en kartoffel op var der fint fugtigt nedenunder møg/halmlaget. Snegle ved jeg slet ikke om vi har, har ikke set nogen og håber hønsene luger lidt ud i dem, hvis de er der.. Nå men jeg må nok bare væbne mig med tålmodighed!
    Tak for en rigtig dejlig blog, forresten. Jeg nyder virkelig når der kommer nye indlæg fra dig 🙂 God dag!

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.