Juli. Søndagstur i skærehaven

skærehaven

For 2 måneder siden, viste jeg billeder fra en søndagsrundvisning i skærehaven. I dag går turen endnu engang ud i blomsterne, for jeg vil gerne dele min glæde over hvad der er sket i mellemtiden.

Jeg synes at mine zinnia har været længe undervejs, men nu er de her endelig. Flere højbede er fulde af yndige, små frøkenhatte:

zinnia

Sommerriddersporerne er på deres højeste lige nu. De er så stærke i farverne at man næsten ikke kan tro at de er ægte. Men det er de altså.

skærehaven

Sommerphloxene var jeg skuffet over i starten. De var kortstilkede og væltede meget. Men de bliver ved med at blomstre, deres stilke bliver længere og længere, og så har de en skøn duft. De kan godt få plads i min have en anden gang.

sommerphlox

Løvemund er nem at dyrke, har jeg opdaget. Dem har jeg i mange stadier, i mange farver og i flere varianter. Alle er de smukke.

skærehaven
løvemund

Jomfru i det grønne gav mig problemer da jeg forspirede, men disse, som er sået på friland, er vellykkede.

jomfru i det grønne

De første asters er begyndt at blomstre. Dem venter jeg mig en del af.

skærehaven

Mine lathyrus er nok alligevel de blomster jeg er allergladest for.

lathyrus

Hvis du har lyst til at se en lille (uredigeret, amatør)ærteblomstvideo, ligger der en på Facebook.

For det meste, når jeg har vist billeder fra skærehaven, har de været fra den nordlige del. Vi har også en sydlig del, og her har vi blandt andet gladiolus og georginer. De er begyndt at blomstre nu, og det er en fornøjelse. Herunder de første gladiolus som er en miniart og bedre egnet til en almindelig vase, end de meget høje gladiolus.

gladiolus

Georginerne står meget tæt. De har det godt, men til næste år, skal de have lidt mere plads. Jeg skal nok vende tilbage med flere billeder fra georgineafdelingen.

georgine

Skærehaven tiltrækker sommerfugle i store mængder. I disse dage er de især glade for den fine statice.

skærehaven

Det var så alt jeg når at vise fra denne søndagstur i skærehaven. Der er meget mere derude, så mon ikke der kommer en del flere indlæg fra blomsterne …?

18 meninger om “Juli. Søndagstur i skærehaven”

 1. Hvor må det være vidunderligt med alle de lækre blomster. Du har godtnok osse lagt en del arbejde i det, så du fortjener det smukke blomster hav 😉
  Rigtig god ny uge.

  Knus
  Lone

 2. Det er da helt eventyrligt at se dine billeder fra i dag med alle dine smukke – og meget forskellige – blomster. det må være skønt for jer at gå rundt i haven hver dag. Men blomsterne må kræve en masse vand i disse varme sommerdage. Forhåbentligt har I stadig jeres dybe brønd?
  Sommerhilsen fra Annette

  1. Vi vander både blomster og nyplantede hække. Sjovt at du spørger til brønd, for jeg faldt netop forleden over et dokument der omtaler en brøndboring, og jeg har tænkt at det må jeg lige undersøge – for vi bruger vandværkets vand, og det er ret dyrt. Du kan vel ikke huske hvor brønden skulle være, Annette?
   Varme sommerhilsner fra Nana

 3. Hvor har du mange skønne, skønne blomster, Nana. Jeg får lyst til at prøve at dyrke zinnia. Dem har jeg aldrig forsøgt mig med. Du må være flittig med at vande. Sommerfuglen er bare så fin!

  1. Zinnia er ret nemme, men de kan slet ikke tåle kulde. Det gælder om først at så/udplante når det er relativt varmt (jeg har måttet kassere en del der havde det for koldt). Husk også at knibe toppen af, så de danner mange sideskud. Camilla Plum har nogle vidunderlige blandinger 🙂

 4. Jeg er godt nok imponeret, Nana. Over den tid du har brugt og over det fantastiske resultat.
  Jeg har aldrig haft lyst til at så sommerblomster, fordi jeg synes, de kommer så sent på sæsonen, men jeg må sige, at du har haft blomster i ret lang tid og i den grad har blomster til frosten kommer 🙂
  Hvad var dine allerførste blomster?? Hvis du husker det 😉
  Kh Lisbeth

  1. Tak, Lisbeth! Jeg har det med at gå all in (og så – efter et stykke tid – at miste kræfter, overblik og interesse, men det er en anden historie 😉 ). Jeg synes faktisk at mange sommerblomster giver langt længere blomstring end de flerårige. De første der blomstrede hos os var ranunkler, men dem sår man jo ikke 🙂 Siden kom kornblomster og morgenfruer, og de ville være kommet langt tidligere hvis blot jeg havde sået dem tidligere – eller ladet dem så sig selv. Det er også snart længe siden de første lathyrusblomster viste sig. Jeg tror at de største planter har blomstret i 6-7 uger nu. Sommerphlox og sommerriddersporer + hareøre var også relativt tidlige. Nu er du meget have-klogere, end jeg, men har du prøvet at lade georginer overvintre under dække (det har jeg lært at Anette Pedersen med Fru Pedersens have). Hvis man gør det, blomstrer de i juni.
   Kh Nana

   1. Du får mange store oplevelser ud af at gå all-in uden at bekymre dig om den lange bane 🙂
    Tak, det var pænt sagt- men jeg føler mig nu ikke særligt have-klog, og da slet ikke på frøsåning o.l.
    Morgenfruers gyldne farver kunne jeg godt bruge lidt af – har dine lus??
    Hareøre kendte jeg ikke. Den minder om vortemælk, kan jeg se. Den er rigtig fin.Riddersporer bliver vist for store – det gør phloxen måske også, men de andre to… <3
    Jeg har kun prøvet at gemme dahlia på traditionel vis… katastrofe. Jeg plejer at have en enkelt i krukke. Men den kan jeg da måske godt overvintre inde i drivhuset med en gang tæpper omkring. Det må jeg overveje.
    Tak, for klogt svar.
    Kh Lisbeth

    1. Nej, der er ikke lus i en eneste af mine såede blomster. Der var en kort overgang en smule i georginerne, men de er væk igen. Morgenfruerne har været en sand fornøjelse med de længste, tykkeste stilke jeg har set på en morgenfrue. Jeg har vist aldrig før knebet toppen af dem, men det kan godt betale sig! De blomstrer tidligt, men ikke overvældende længe. Sommerphloxen er ikke så stor, og den blomstrer over LANG tid. Du har måske ikke lyst til vintermåtter i haven, men hvis du orker en lille måtte, skulle du næsten forsøge at lade et par georgineknolde blive i jorden. Det virkede fantastisk for os nede på Vadekærgård. https://mitlandliv.dk/georginedyne-og-georginegave/ (Her går det ikke, for grunden står under vand i vinterhalvåret … så vi skal snarere eksperimentere med pileurt og mjødurt og den slags …) Åh, jeg elsker sommerblomster 🙂

     1. Jeg er glad for at du ikke har lus. Både for dig og for mig selv, for så kunne jeg altså godt tænke mig at prøve i hvert fald morgenfruer næste år. De fås efterhånden i så mange fine farver.
      Og den med georginerne vil jeg virkelig overveje.
      Tak 🙂

 5. Hold da helt op Nana! Det er fantastisk, at der kan ske så meget på blot to måneder. Skønne blomster.
  Kh Lis

 6. Sikke et paradis! Hvor ser det dog lækkert ud – man må sige, du får fuld valuta for dit store arbejde med frø, pallerammer og hestemøg!

 7. Kære Nana – Hvor er det bare en skøn blog du har. Jeg er i fuld gang med at læse dine forskellige indlæg. Lige især din skærehave har min interesse i disse tider, fordi jeg selv de sidste par år er gået i gang med at anlægge skærehave, som i år blev udvidet og må nok se i øjnene, at den skal udvides igen til næste år, hahahaha. Men hvor er det sjov at læse dine betragtninger om nogle af de sorter som jeg også har – jeg var også noget skeptisk overfor sommerphloxens højde, men jeg skal da lige love for den er vokset betragtelig. Havde faktisk opgivet at kunne bruge den til buketter. Og så er det jo sjovt at du har mere held med at så jomfru-i-det-grønne på friland fremfor forspiring. Jeg har nemlig ikke haft held med at så dem på friland. De er blevet nogle skravlet nogen og tænker jeg vil forspire til næste år 😉 Asters har jeg ikke prøvet før og dem glæder jeg mig til – desværre bliver de nok ikke så høje, da rådyrene en nat lige nåede at nappe toppene af dem, blot fordi jeg glemte at lukke lågen ind til skærehaven. Men nem er aster, ligesom løvemund. Løvemund kunne godt gå hen og blive en favorit. Det er første gang jeg prøver den og er vildt positivt overrasket over dens grovillighed. Jeg må sige jeg er meget imponeret over din skærehave, så mange lækre blomster. Jeg kan godt sætte mig ind det store arbejde det må være at skulle lave et dørsalg. Det har jeg ikke tænkt mig at jeg skulle med min. Blot sætte en buket eller to ud en gang i mellem. Ellers er planen med min skærehave at jeg skal bruge blomsterne til mig selv både i sommerhuset og når vi tager tilbage til Kbh. Og så også lige når vi skal til middage i sommerhuslandet. Ja, sorry det blev et lidt langt indslag. Ha en dejlig dag 😉

  1. Kære Leif.
   Hvor er det hyggeligt at få besøg af dig her på bloggen! Tak for din kommentar. Det er godt at høre fra en der gør sig erfaringer med de samme sommerblomster som jeg eksperimenterer med. – Omend nogle af dine erfaringer er anderledes, end mine.
   Ja, man bliver da helt glad for sommerphloxene som de vokster sig store og stærke med tiden. Jeg såede nigella ret sent, for jeg såede først da jeg indså at de forspirerede bare ikke blev til noget. Jeg tror jeg havde forspiret for tidligt. De får én meget lang rod, og den var vokset alt for lang, før jeg fik plantet dem ud. Så måske er løsningen – hvadenten man forspirer eller sår på friland – at vente lidt længere, end man har lyst til 🙂 Jeg er enig i at løvemund er en fantastisk sommerblomst. Den har jeg heller ikke prøvet før, men nu hvor de er meterhøje og fulde af blomster, er timerne, hvor jeg sad med soilblocks, tændstik og ondt i øjnene af at forsøge at se de mikrosmå frø, glemt 🙂
   Her har vi ikke haft rådyr på besøg, men en overgang var der nogle harekillinger der hver nat bed blomsterne af mine ranunkler 🙂
   Nej, det med dørsalget kunne jeg ikke overkomme, men ideen med at sætte en buket ud engang imellem er da tiltrækkende. Og så er det skønt at kunne plukke til sig selv og – ikke mindst – til værter og værtinder. Det er jeg så enig i!
   Tak! Og god aften til dig!
   Kh Nana

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.