Jeg vil være blomsterbonde

blomsterbonde
1,5 hektar græsmark

Vi har et stort (ca. 1,5 hektar) stykke jord bagved gården. Det er græsmark. Der har tidligere gået heste på et stykke af marken. Resten har været brugt til at høste hø. Sidste år klippede den lokale bondemand græsset og fik høet til gengæld. Det er jo en udmærket ordning, men vi kan ikke rigtigt mærke at jorden deromme bagved gården faktisk er vores. Derfor har vi tænkt en del over hvordan vi kan få glæde af den del af ejendommen.

På billedet herunder har jeg – på øjemål, så det er ikke helt præcist – indtegnet græsstykket. Gården ligger nederst til venstre i billedet. Hovedhuset er kun halvt med. Bygningen længst mod nord er den gamle stålhal som nu er fjernet.

eng
Foto: Google Maps
Fra får til sø

Vores første idé var at lave have i forlængelse af gården og hegne resten af marken ind til får. Men jorden mod øst hvor fårene skulle gå, er våd – for våd til at holde får, så den idé har vi forladt. Vi har lyst til i stedet at anlægge en sø på det mest sumpede stykke.

zinnia
Fra have til park

Måske er jorden også for våd til at anlægge den have vi har drømt om. Det er vi usikre på. Under alle omstændigheder hælder vi mere og mere til noget mere parkagtigt med store rododendrongrupper (jeg ser for mig de fantastiske rododendron der vokser i meget fugtige områder i Skotland) og et enkelt piletræ til at trække vand hist og her.

Blomsterbonde

Men at anlægge en sø og en park kræver tilladelse fra kommunen, meget arbejde og en del penge. Vi vil gerne være helt sikre på hvad vi vil, før vi søger om tilladelse, vi har ikke helt mod på så store projekter lige nu, og vi har brugt alle vores penge. Så det bliver ikke lige i år vi kommer i gang med hverken park eller sø.

blomsterbonde

Og så er det at jeg har fået den idé at jeg vil være blomsterbonde. Jeg vil lave en blomstermark. Det er mest om vinteren at grundvandet står højt, så jeg tror godt det kan lade sig gøre at dyrke sommerblomster. Bare på et stykke af jorden, naturligvis. 15.000 m2 med blomster er nok alligevel i overkanten. Mens vi dyrker blomster, lærer vi vores jordstykke at kende, og om et år ved vi måske meget mere om hvad vi vil bruge det til. Kanske vi udvider blomstermarken …

solsikker
Snitblomster til salg

Jeg vil ikke nøjes med at dyrke blomster til eget forbrug. Jeg vil i det små forsøge at dyrke så mange blomster at jeg kan sælge af dem. Bare i en lille bod ved vejen eller omme på pladsen bag gården. Det ville være så sjovt om det kunne lykkes. Og lykkes det ikke, så lærer jeg sikkert noget af det.

Erfaring med at dyrke blomster

Da jeg i sommeren 2017 såede sommerblomster i køkkenhaven på Vadekærgård, var de til stor fornøjelse. Jeg plukkede blomster hele sommeren. De var super nemme at passe, langt nemmere end grøntsagerne. Jeg blev simpelt hen så glad af at dyrke blomster. Så lidt øvelse har jeg jo faktisk. Fremfor alt ved jeg at det er sjovt at have egne snitblomster.

solsikkebuket
Georginer i massevis

Der skal ikke kun være såede blomster, men også masser af georginer. Jeg elsker georginer, og mit georginebed på Vadekærgård blev på bare 2 år ret fantastisk hvis jeg selv skal sige det. Det har hele tiden været min plan at jeg vil have et georginer her på Ravnegård, og når jeg leger med tanken om at have så mange at jeg kan sælge af dem, føler jeg en stor georgineenergi.

georginebed
georginebuket
Ravnegård blomster

Siden jeg besluttede mig for at prøve at lave en lille blomstermark, har jeg gået rundt med sommerfugle i maven. Det bliver så spændende.

blomsterbonde

Og i går bestilte jeg mine første frø. Jeg købte dem hos Fuglebækgaard blomster som er ejet af Charlotte Weimann der er en stor inspirator indenfor blomsterdyrkning på den naturlige måde. Du kender hende måske allerede fra Instagram …?

lathyrusbuket

Godt begyndt er halvt fuldendt. Jeg ser min blomstermark for mig. Og navnet: Ravnegård blomster …

lathyrus

Billederne i indlægget er fra Vadekærgård. De billeder giver mig blod på tanden.

Få en email når jeg udgiver et indlæg

Indtast din e-mail adresse for at modtage besked om nye indlæg.

43 meninger om “Jeg vil være blomsterbonde”

 1. Kære Nana
  Blomstermarken lyder som det helt rigtige projekt – jeg kører gerne langt for dine buketter fra Ravnegård!
  Dine smukke billeder giver sommerfornemmelser på en ellers smuk, lysende søndag med snedække ved Damhussøen.
  Knus fra Signe

  1. Kære Signe.
   Det lyder godt at du melder dig som min første kunde 🙂 – Men du skal nu også komme inden der kommer gang i blomstersalget!
   Her er også kommet lidt sne, men den snestorm jeg har set varslet har ikke ramt os (og godt det samme).
   God søndag til jer!
   Knus fra Nana

 2. Det lyder som en super god ide! Her omkring findes en del pluk-selv marker, mest med løgblomster, geoginer og solsikker. Jeg ville elske at kunne købe sommerblomster – og har selv en drøm om at skabe en pluk-selv mark med rektangulære bede med græsgange imellem, så man ikke skulle løbe rundt i en pløjemark for at plukke blomster! Pluk-selv markerne her er alle ret ‘rå’ uden hygge eller havepræg. Der er sikkert ikke meget forretning i min drøm, men ih hvor kunne det være fint og hyggeligt 🙂 Det lyder ikke, som om du tænker pluk-selv, men uanset synes jeg, det lyder som et skønt sommerprojekt! Pøj pøj med det!

  1. Tak for en super inspirerende kommentar, Frede! Din idé med græsgange mellem pluk-selv-bedene er så god, og jeg har svært ved at lægge den fra mig. Jeg har haft tanken om pluk-selv, men min tiltro til menneskeheden er ikke så overvældende. Jeg er bange for at folk vader rundt i bedene og knækker blomster. Men måske skal jeg arbejde med min mistro, for der er bestemt også noget charmerende over pluk-selv. Man kunne også lave en kombination hvor man engang imellem inviterede til pluk-selv – under opsyn 😉

   Skulle der være en læser eller to med erfaring fra blomsterdyrkning, -salg og pluk-selv, ville det være skønt at få en kommentar 🙂

   God søndag til jer, Frede!

 3. Skøn ide! Måske kan du endda lave en aftale med et af de lokale supermarkeder om at aftage buketter i sæsonen? I vores SuperBrugs plejer man, når det er sæson, at kunne købe de smukkeste georgine-buketter fra en lokal avler. De buketter går som varmt brød. Jeg bliver helt glad ved tanken om sådan en smuk blomstermark 🙂

  1. Åh-ja, det kunne være fint at sælge en gros hvis jeg får så mange blomster 🙂 Indtil videre har jeg ikke en eneste georgineknold, men man har jo lov til at drømme stort 🙂

 4. Spændende projekt. Det glæder jeg mig til at følge.
  Hvad med at købe nogle af de mange frøblandinger til bier? De er meget smukke, og så gør du også naturen en tjeneste – og alle med køkkenhave og frugttræer/-buske – måske ligefrem dig selv. Du har/skal sikkert have mange frugttræer og bærbuske på gården.

  1. Ja, det er lidt spændende. Jeg håber der kommer noget ud af det. Jeg vil meget gerne hjælpe bierne, men jeg har ikke ret gode erfaringer med frøblandinger. Kan være jeg skal give dem en chance igen 🙂

  1. Tak, Lisbeth!
   Og, ja, jeg skal da genlæse Susanne Irmings indlæg om blomsterdyrkning. Jeg har læst dem, men uden at tænke mig selv ind i det. Og så får jeg sikkert lyst til at købe flere frø 🙂
   Tak fordi du mindede mig om Susannes blogindlæg, Lisbeth!

 5. Ej hvor lyder det spændende!!! Jeg ser et georginehav for mig … elsker dem, og de er så nemme at have med at gøre når man først har fået gravet dem ned. Det projekt vil jeg glæde mig til at følge. Jeg kender i den grad Charlotte fra Fuglebækgaard, altså bare fra hendes IG-profil, som er meget inspirerende! Held og lykke med det :I)

  1. Ja, jeg håber der kommer et georginehav ud af det. Jeg har i hvert fald bestilt en masse knolde i går, så jeg er ligesom i gang 🙂 Ja, det er nogle skønne, skønne billeder Charlotte viser. Sådan nogle blomster vil jeg også have 🙂
   Tak, Carina! Og god søndag til dig!

 6. Ja det er en god idé at lave blomsterbede, jeg håber, det lykkes for dig. Men det er også en god idé at lave en sø og en park, desværre er det rigtig dyrt, det kunne ellers blive flot. Måske om et par år, men først håber jeg, at du får succes med blomsterne.
  Kh Lisbeth

  1. Udgiften til sommerblomster er i hvert fald overskuelig, og jeg tænker at det bliver sjovt at prøve. Det bliver jo også en måde at lære området at kende på, så selv om der måske ikke bliver så mange blomster, kommer der i hvert fald noget erfaring ud af det 🙂
   God søndag på Samsø!
   Kh Nana

 7. Det lyder som en spændende ide
  Folk er rigtig glad for selvpluk og hjemmedyrkede buketter, så jeg tror da bestemt der er et marked for det.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

 8. Nana, gør det, jeg er sikker på det bliver et hit Jeg ville køre omkring Ravnegård, hvis ikke jeg skulle køre så langt, og købe mig fattig i buketterne. Charlotte kender jeg på IG, og hun er sååå dygtig Glæder mig til at se, hvad I finder på lige om lidt når vi får forår, her ved Aalborg har vi snevejr, det er så hyggeligt…. Knus Carina

  1. Ja, Charlotte er dygtig! Og tak for dine opmuntrende ord, Carina! Jeg håber du får ret i at Ravnegård blomster bliver et hit 🙂
   Her er det også snevejr, men på sådan en kedelig, grå, sjappet måde …
   Dejlig søndag til dig!
   Knus fra Nana

 9. Det lyder som en fabelagtig idé, Jeg ville da bare ønske, at jeg boede tættere på! I mange år købte jeg, hver gang vi var på ferie i Svendborg, buketter ved vejen i Vester Skerninge, når vi kørte hjem (vi tager altid den pæne vej hjem, altså via Fåborg osv.) Nu er stedet til salg og boden er, til min store sorg, nedlagt. Men der var altid zinniaer, marmelukærmer, solskikker og sommetider morgenfruer. Jeg har vist også en enkelt gang købt et bundt ærteblomster der. Så din idé er da så god!

  Uden for Lemvig ligger der en hel mark med georginer til selv-pluk i sæsonen. Det er et fantastisk sted, hvor der altid er mange kunder. Her er der også stier med græs mellem rækkerne. Det er dejligt, når man går derude.

  Jeg følger også Charlotte Weimann på IG, hun er meget interessant at følge.

  1. Tak for din inspirerende kommentar, Jette! – Og for din opbakning til vores sommerprojekt! Jeg overvejer stadig pluk-selv modellen i en eller anden form, og ideen med græsstier er så god.
   God søndag til dig!
   Kh Nana

 10. Det høres helt forlokkende ut det prosjektet med en blomsterhage, og blidene får meg til å lengte etter sommer.

  Jeg blir å overveldet over at dere orker all den tid og energi det medfører for å anlegge uteareal og renovere inneareal og i tillegg vedlikeholde det etterpå. Jeg tar av meg hatten for dere altså

  1. Jeg er ikke god til ikke at være i gang med et eller andet; jeg skal helst have et projekt. Nogle gange kunne jeg godt ønske mig at jeg bare kunne sætte mig ned og læse en bog og hvile i mig selv, men jeg er lidt bange for stilheden, tror jeg. Den gode side af de mange projekter er at vi holder hjulene – og os selv – i gang 🙂
   God søndag til dig, Ingrid!
   Kh Nana

 11. Det lyder spændende og fantastisk med din blomstermark og selvpluk. En ting er jordforholdene noget andet er, at det ikke er til at forudsige med sommervejret. Heldigvis rækker frø til sommerblomster langt og er rimelig i pris, hvis projektet ikke giver optimalt, hvis vejrguderne ikke er med på din ide. Var lige inde og kigge på blomterfrø, spændende udvalg. Må vist også lige kigge på lidt geoginaknolde, da der altid går nogle tabt i løbet af vinteren.

  Knus Susanne Josephine

  1. Du har nemlig ret i det med prisen på frø og knolde. Selv om det skulle gå helt galt, er det jo et ret lille beløb jeg kommer til at sætte til. Det er én af grundene til at vi tør kaste os ud i det.
   God fornøjelse med georgineknoldene! Det er så svært at begrænse sig 🙂
   Knus fra Nana

 12. Feeedt! Jeg synes du skal lave en kombi: et stykke, som du styrer med hård hånd (det du allerede har planlagt, og hvor det er dig, der skærer blomsterne) OG en mark med een af de fantstiske bi-/blomsterblandinger, som du får en landmand til at så for dig, på resten af jorden. Der kan du så evt lave selvpluk. Der er nogle stykker omkring os, der har sået blomsterblandinger på nogle temmelig store stykker jord og det er FANTASTISK smukt. I sommers var de noget pistne pga tørken, men i sensommeren! Hold nu op, det var flot! (Og jeg har været så heldig, at jeg har måttet plukke alt det jeg lystede, så huset har bugnet med forrygende VanGogh-agtige buketter med solsikker og alskens morgenfruer og margueritter og hjulkone og -og-og…)
  Sådan et stykke ville jeg gerne selv have, men på vores jord går der stude og får , og det er jo også skønt og pænt. Men jeg vil glæde mig til at se billeder fra din blomstermark!

  1. Åh, ja, jeg har godt tænkt på sådan et stykke med blomsterblanding. Det er en tillokkende tanke! Men jeg skal også passe på ikke at kaste mig ud i for meget på én gang, og det koster jo penge alt sammen … Jeg overvejer stadig og vil forhøre mig om priser på frø og bondemand, for det ER en god idé! – Men stude og får er der nu også noget over! Og havde det ikke været for den sumpede undergrund, havde vi valgt fårene 🙂
   Jeg glæder mig til at fortælle mere om hvordan blomstermarken udvikler sig 🙂

 13. Hej Nanna.
  Velkommen i klubben. Rigtig godt at du har mod på at gå i gang som blomsterbonde.
  Nu er vi snart en pæn håndfuld der er i samme båd 🙂
  Måske du som blog skriver har lyst til at dykke ned i de forskellige blomster-bonde-profiler, der er nemlig stort behov for at vi bliver hørt rundt om i landet.
  Vi har dannet en forening, hvor Charlotte er én af dem, og måske du har lyst til at tilslutte dig? I det tilfælde siger du bare til, så kan jeg tilføje dig. Vi deler erfaringer – nemlig 🙂

  ps. Der er frø på vej fra mig 🙂

  kh. Susanne.

  1. Hej Susanne.
   Du kan tro jeg har lyst til at være med i jeres forening! Rigtigt meget lyst! Hvor er det sødt af dig at tilbyde mig medlemsskab på dette meget tidlige stadie i mit blomsterbondeeventyr 🙂
   Og jeg vil rigtigt gerne skrive om/linke til alle jer andre. Jeg har faktisk en gammel aftale med en blomsterbonde om at komme på besøg til foråret og skrive om hendes sted. Aftalen blev lavet inden jeg besluttede mig for selv at forsøge mig.
   Jeg glæder mig til at få mine frø. Jeg har købt soilblockers hos Charlotte og er spændt på at prøve dem. – Har læst din malende beskrivelse 🙂
   Tak igen, Susanne for at invitere mig med i foreningen! Du må vældig gerne tilføje mig.
   Kh Nana

 14. Hvor lyder det dog som en fantastisk ide, og smuk. Tænk lige sådan en mark fuld af det smukkeste farveflor – pøj pøj med projektet, jeg glæder mig til at læse mere

 15. Hvor kan det da bliver fint og hvor ville jeg ELSKE at bo i nærheden og kunne komme forbi og købe blomster. Det er jeg helt sikker på at masser af andre mennesker også vil elske. Held og lykke. Jeg er SÅ sikker på at det bliver fint.

  1. Tak for dine søde ord og din opbakning, Marina! Jeg håber der er en hel masse som dig her i området som vil købe blomster. – Og allerførst håber jeg at vi faktisk kan producere nogle blomster, for der er jo egentlig meget der kan gå galt 😉

 16. Du har så mye spennende på gang, Nana. Det har vært veldig gøy å følge deg med hele prosjektet etter dere kjøpte Ravnegården. Dyrke blomster for salg, blir morsomt å følge.Her hvor jeg bor i Norge, er det lite av det. Du får det helt sikkert til!!
  Ha en fin uke!
  Hilsen fra Turid

  1. Tak, Turid, for din opbakning! Jeg er glad for at du vil følge med, og jeg håber du får ret i at vi faktisk kan skabe en lille blomstermark 🙂
   Dejlig uge til dig!
   Kh Nana

 17. Det må være dejligt at dyrke blomster; min mor gjorde det samme engang i sin store sommerhushave. Bare for fornøjelsens skyld. Jeg tror da godt, at du kunne sælge nogle blomster fra en lille bod i det område, du bor i. Pøj pøj med det 🙂

  1. Tak, Mia! Jeg nød det i hvert fald meget da jeg havde nogle højbede med snitblomster nede på Vadekærgård. Jeg håber vi også kan få det til at lykkes her 🙂

 18. Hvor lyder det godt med en blomstermark. Den er hurtig at etablere og kan forandres fra år til år. Den giver rigtig meget blomsterglæde. Jeg glæder mig til at følge projektet.
  Jeg har jo meget stor glæde af mine egne sommerblomster til snit i køkkenhaven, og syntes alle skulle have et hjørne, kun til snit, hvis de elsker at lave buketter.

  Kærlig hilsen Anette

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.