Jeg tæller georgineskud

georgineskud

For tiden tæller jeg georginer. Første gang jeg talte, for nogle uger siden, var der 16. I dag har jeg talt til 115. Der er hele tiden nye georginer, der skyder, og jeg finder en barnlig glæde i at finde nye georgineskud hver dag.

Men de har problemer. Dræbersneglene æder dem. De små bæster sidder klar, og så snart en spæd spire dukker frem, gnasker de den ned til jorden. Søren er en hverdagens helt, der hver eneste aften drager ud i georginehaven for at dræbe snegle. Det hjælper, men georginebabyerne er stadig under angreb.

georginehave
Georginehaven er anlagt i et hjørne af det, der sidste år var skærehaven. Lige nu ligner det, som det fremgår af billedet, mest en græsmark med nogle jordhøje, men vi har planer om at hegne området ind. Jeg tror, det bliver godt.

Jeg er begyndt at fable om at anskaffe nogle moskusænder, vi kan sende i fronten. Vi har tidligere haft moskusænder, og vi har set dem guffe dræbersnegle i sig, så vi ved, at det virker. Men ænder skal have et sted at bo, og de skal fodres og passes og ikke mindst lukkes ind om aftenen. Så vi vender lige moskusandeideen en gang eller to.

georgineskud
Fordi georginebedene er anlagt i det område, hvor sommerblomsterne regerede sidste år, dukker der hele tiden blomsterspirer op. Jeg gør mig hård, og luger dem væk. Her skal være georginehave og ikke andet. Basta. – Men jeg kan simpelt hen ikke få mig selv til at trække tallerkensmækkerne op. Jeg har noget med tallerkensmækkere.

Jeg synes, det er ligemeget, hvor vi bor (og vi har boet mange steder), så invaderes vi af de trælse snegle. Gnasker dræbersneglene sig også igennem din have? Og hvis du har problemer med sneglene, hvad gør du så for at forsvare dig og dine planter?

georgineskud
Jeg er naturligvis ikke alene, når jeg tæller georgineskud. Asta hjælper.

Reklamelinks:
Planter til haven
Ting til haven.

21 meninger om “Jeg tæller georgineskud”

 1. Ja vi kæmper hvert år. De er ikke så vilde i år (endnu) som de plejer. Et år gik jeg hen over hele dagen og dræbte snegle… Da jeg var nået til 740 stoppede jeg med at tælle….
  Jeg bruger en blanding af vand og salmiakspiritus i en forstøver. Og så går jeg hver aften på jagt. Vi har marker hele vejen rundt om vores grund så det er en evig kamp. Men dem der dør, laver da ikke 400 nye snegle
  Kh Stine

  1. Argh! Det lyder lidt som det, vi oplever. Sidste år lykkedes det os at holde dem nede, men jeg er bange for, at vi er kommet for sent i gang i år. Vi hakker dem simpelt hen over med en spade. Jeg havde svært ved det i starten, men jeg er simpelt hen så rasende over, at de ødelægger mine forsøg på at skabe en have, så nu hakker jeg bare til. – Og så har jeg altså Søren, som er virkeligt stædig med de snegle 🙂
   Fortsat god kamp til jer, Stine!
   Kh Nana

   1. Nå ja, som andre skriver, så bruger jeg også fælder med øl i. Vi bor tæt på grænsen, så de billigste øl bliver brugt til dette også. Jeg vil dog advare imod at bruge classic/mørk øl, det bryder de sig ikke om

 2. Uf ja, de snegle, Nana. Jeg planter så vidt muligt noget, de ikke spiser, for jeg gider dem simpelthen ikke 🙁 Hverken gnaveriet, ærgrelsen eller indsamlingen. Det fungerer fint for mig, men det begrænser naturligvis udvalget af planter.
  God kamp.
  Kh Lisbeth

  1. Man skal vælge sine kampe, og vi har talt om muligheden for at fravælge sneglekampen. Hvis det bliver for stor en kamp, kommer her ingen georginer næste år! Så jeg ved, hvad du mener 🙂
   Kh Nana

 3. Jeg klipper dem over og strør tre – fire korn ferramol på hver snegl. Da de er kannibaler tiltrækkes de af de døde artsfæller og æder både dem og ferramolen. Så for hver snegl jeg klipper dør der et par stykke mere.

 4. Jeg har indkøbt billige sorte murerspande klippet bunden af og sætter så en bundløs spand i jorden over hver knold. Når georginerne er 10-15cm fjernes spanden hvis jeg når det ellers bliver de der bare og dækkes jo hurtig.
  Sneglene kan ikke forcere spandene

  1. Interessant! Jeg troede, at sneglene bevægede sig under jorden og bare ville poppe op inde i spanden, men det gør de altså ikke, kan jeg forstå. Vores georginer står for tæt til murerspandetricket, men man kunne måske bruge noget andet …
   Tak for input, Kirsten, og god pinse!

 5. Jeg har også en evig kamp mod de bæster, og den ide med spanden er jo helt genial, jeg har altid fået af vide at de lever over jorden men også nogen gange hørt at det med “bare”og hakke dem midt over ikke hjælper, og der har jeg det på helt samme måde som dig Nana, det har jeg godt nok også svært ved det, håber i finder den store udrustning frem og at i vinder krigen så de smukke blomster kan stå i fred.
  Dejlig pinse til jer ☀️☀️☀️☀️☀️

  1. Åh, jeg tænker med længsel på min barn- og ungdom, hvor dræbersneglene ikke fandtes. Se det var tider …
   Tak, Lone, og rigtigt god pinse til dig og dine!

 6. Min søn lokkede dem i fordærvet med en sjat øl i en nedsænket overskåret petflaske. Læste på nettet, at øl fortsat er et middel.
  Så læste jeg også, at man skal have handsker på, hvis man rører ved de bæster, da de slæber rundt på colibakterier, som man kan blive godt syg af.
  Ak ja, den kamp mod dræbersnegle …

 7. Jeg læste engang, at en mand havde registreret, at de snegle ikke kan lide vissent mos. Tak for den oplysning, da jeg netop havde fået revet en pæn stor dynge mos af plænen. Der blev lagt mos under bøgehækken over mod en nabo, samt andre steder, hvorfra der kom snegle. Det hjalp, sneglebestanden blev støt mindre, og sidste år fandt jeg kun to på min grund (2.245 m2). I år har jeg ikke fundet nogen, endnu da! Førhen skulle jeg hver aften på en udbytterig sneglejagt. Desuden er det en god idé at lægge mos rundt om planter – også i urtehaven, da det holder på vandet.
  Der er også havefolk, der trækker en kobbertråd tæt på jorden omkring det, de gerne vil beholde intakt. Måske I skulle teste den metode omkring et af georginebeddene og mosset i et andet – det sidste er dog ganske gratis.

  1. Ja, jeg tror du har ret i, at det gælder om at afprøve forskellige metoder – og om at angribe bæsterne fra forskellige vinkler. Indtil nu har vi størst succes med den helt mekaniske metode: At hakke dem over, men i bund kommer vi vist aldrig …

 8. Jeg har ikke set mange snegle i år, men de er der – dog små endnu. Tidligere år har jeg haft en fast procedure med at fore en plasticpotte med blade, tage min sneglesaks, som kun bruges til ét formål, nemlig at klippe sneglen over lige bag hoveddelen i et snuptag, mens man holder den med saksen over potten. Det sikrer en hurtig aflivning – selv om de er ækle, skal de jo ikke lide en langsom død i salt, salmiak eller hvad man ellers finder på. Når runden er overstået, ryger potteindholdet ned midt i den grønne spand til haveaffald, hvor der skal ligge noget i forvejen. Ingen afhuggede legemsdele ligger tilbage, ingen kemikalier, ingen smuds på fingrene. Jeg bærer dog handsker just i case. Forsøger at se aflivningsøvelserne som god træning for lårbasserne, da man skal ned i hug hver gang …

  1. Ja, vi hugger dem også over for at de skal dø med det samme. Med en spade får man dog ikke trænet lårmusklerne, og man kan heller ikke på samme måde styre, hvor sneglen ender. Til gengæld har man det hele lidt mere på afstand. Der er fordele og ulemper ved det hele 🙂
   God solskinsonsdag til dig, Eva!

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.