Jeg har tre børn

tre børn

Jeg har tre børn. To på jorden og et i himlen. For ikke så længe siden fejrede vi min datters 25-års fødselsdag (på en helt stille Coronamåde, naturligvis). Og jeg glæder mig til, at vi om en god uge skal sige til lykke med de 28 år til mit mellemste barn, min søn.

Imellem de to fødselsdage ligger endnu en vigtig fødselsdag. I morgen er det 32 år siden, jeg fødte mit første barn. En søn. Han blev kun fem år gammel. Allerede da han blev født, var det klart, at han var anderledes. Jeg fødte på Usserød Fødeklinik. Det var der noget, der hed dengang. Morgenen efter blev vi overflyttet til Hillerød Sygehus og morgenen efter igen til Rigshospitalet. Her boede vi, min søn og jeg de næste to år. Med masser af smutture hjem til Kokkedal, hvor vi dengang havde et rækkehus, min eksmand, min ældste søn og jeg. Men grundlæggende var det Rigshospitalet, der var vores base.

tre børn

Man kunne tro, at jeg tænker tilbage på den tid som forfærdelig. Det gør jeg ikke. Jeg har aldrig været så bange i mit liv. Min søn gennemgik flere hjerteoperationer, og han havde nogle voldsomme lungebetændelser, og der var meget at være bange for. Men jeg har heller aldrig følt mig så tryg, som jeg gjorde på Rigshospitalets afdeling for alvorligt syge børn.

pæreblomster

Vi levede i en boble hvor alting var meget svært, men også meget enkelt. Boblen var fuld af utroligt professionelle og utroligt givende mennesker. Jeg husker stadig mange af de læger og sygeplejersker, der gjorde langt mere end at passe deres job. Jeg husker sygeplejersken Alice, der i sin ferie tegnede en tegning til min søn og sendte den til ham. Jeg husker lægen, der sagde, at han kun behøvede at se på mig for at vide, hvordan min søn havde det. Jeg husker nogle af de andre syge børn, også dem, der døde. Og jeg husker nogle af de andre forældre. Vi boede jo sammen. Sammen sad vi om aftenen og så Lykkehjulet på TV2 i TV-stuen. Og vi skiftedes til at læse de samme, slidte ugeblade. Når man er indlagt med et meget sygt barn, er det nemlig det højeste intellektuelle niveau, man kan svinge sig op på.

Når jeg i dag kommer på Rigshospitalet, får jeg altid følelsen af at være kommet hjem. Jeg elsker lugten på Rigshospitalet. Den er anderledes end på andre hospitaler. Det hviler en stemning af tryghed over det sted. Selv nu. 30 år efter, at vi blev udskrevet.

paradisæbleblomster

D. 16. april for 32 år siden forandrede mit liv sig for altid. Jeg blev mor. Og samtidig blev jeg forfærdeligt bange for at miste mit barn. Det skete fem år senere. Jeg kan huske, at jeg, da det gik op for mig, at min søn var alvorligt syg, igen og igen spurgte mig selv: Hvis han dør, er jeg så stadig mor? Og ja. Det er jeg. Både til min søn i himlen og til mine to voksne børn på jorden. Og det er jeg uendeligt taknemmelig for.

For sorgen giver heldigvis plads til taknemmelighed. Sorgen kan pakkes sammen og kun fylde lige tilpas langt de fleste dage. Men i dag og i morgen får sorgen lov til at fylde, og den er ligeså stærk, dyb og sønderrivende som altid. Kun kærligheden er stærkere.

38 meninger om “Jeg har tre børn”

 1. Meget smukt skrevet Nana. Jeg sender dig et stort knus. Håber at det varmer en lige smule nu hvor tiden er lidt svær. Knus

 2. Varme tanker herfra – det må dog være det mest smertelige at opleve, at miste et barn. Din åbenhed om tiden dengang og om din søn, rører mig til tårer af medfølelse. “Hjerte”

 3. Så smukt og modigt skrevet.
  Jeg kan føle med dig, for jeg var ved at miste mit eneste barn, en søn. Han blev overført til Rigshospitalet og blev reddet der efter 3 dage i koma. Jeg er dybt taknemmelig.
  Men det sætter sine spor, men mest hos dig, som mistede.

 4. Kære Nana
  Du har skrevet om din søn hvert år på denne tid, men aldrig hvad der skete med ham. Tak for at du denne gang delte forløbet med os. Du får kærlige tanker herfra, det er helt klart, at du vil dyrke din sorg de to dage.
  Kh Lisbeth

 5. Meget smukt skrevet og en mors kærlighed til sine børn er enorm.
  Jeg forstår godt denne tid er svær for dig.
  Alle dine ord om Riget er fuldstændig som jeg selv vil beskrive Riget.
  Min datter blev i ung alder ramt af kræft og var alvorligt syg i flere år og vi boede nærmest på Riget i lange perioder, så forstår til fulde din beskrivelser og dine følelser.
  Knus og tanker til dig fra mig 🙂

  1. Ja, det er mærkeligt – og godt – at man midt i angsten og sorgen kan finde trøst og tryghed på Rigshospitalet. Der er nogle fantastiske mennesker blandt de ansatte!
   Tak, Tina ❤️
   Knus fra Nana

 6. Åh Nana, det er en sorg som er umulig at begribe omfanget af – men hvor er det dog smukt skrevet. Tårerne triller, mens jeg bliver mindet om, at sorg er kærlighed som er blevet hjemløs.
  De varmeste knus herfra ❤️

 7. Åh, Nana, hvor er det gribende at læse. Det er næsten umuligt at skrive noget fornuftigt i kommentarfeltet. Vi rammes alle af tragedier. Jeg har mistet flere børn, men det var inden, de blev født.

 8. Kram og knus fra mig ❤️❤️
  Det må ha været en hård tid Nana men godt at Riget formåede at få jer til at føle tryghed. Vi havde et vennepar der fik en søn for 26 år siden og som blev født med adskillige hjertefejl. De boede også meget af tiden på Riget hvor vi ofte besøgte dem. Desværre holdt hans lille hjerte kun til han blev 6 år. Man glemmer aldrig og både sorgen og kærligheden bliver en del af een.
  De bedste tanker Vibeke ❤️

  1. Tak, Vibeke ❤️ Det er jo lige før, vi kunne have mødt jeres venner dengang, men der har alligevel været nogle år imellem. Jeg kender dem jo ikke, men jeg får lyst til at sige, at du må hilse dem fra mig ❤️
   Kærlig hilsen Nana

 9. Kære Nana.
  Jeg sender dig min dybeste medfølelse. At miste et barn er helt sikkert det mest forfærdelige, man kan komme ud for. Vores børn er de vigtigste vi har, og de er uerstattelige.
  Mange hilsner Tina.

 10. Tillykke med dem, sikke en barsk omgang❤️Dit skriv ramte mig, jeg har 4 børn, 2 i himlen en på jorden og en i maven

  1. Tak, Christine! Det er godt at få sagt, hvor mange børn vi har. Også selv om de ikke alle går rundt iblandt os ❤️ Tak for din kommentar ❤️

 11. Kjære Nana. En sterk og varm historie du deler fra ditt liv! Også i disse vanskelige Corona-tider er det fødselsdager og andre merkedager. Vi markere det på det på best mulig måte -til verden blir normal igjen. Ønsker deg det beste:)

  1. Kære Inger Marie.
   Ja, vi kan heldigvis stadig markere de vigtige dage. – Selv om det bliver på lidt andre måder, end vi havde planlagt 🙂
   Kh Nana

 12. Så starkt och fint av dig att dela med dig av dina minnen, erfarenheter och tankar! Nu finns din son i allas våra tankar de här dagarna❤ Skickar dig många styrkekramar!❤

  1. Tusind tak for din søde kommentar, Evelina ❤️
   Jeg forsøger af og til at kommentere på din blog, men mine kommentarer dukker aldrig op. – Men jeg følger med hos dig 🙂

 13. Kære du. Det er meget meget smukt skrevet. Kærligheden lever altid og jeg sender dig store knus og tanker.
  Kærlig hilsen Susan

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.