Jeg er lige ved at opgive. Gode georgineråd søges

georgineråd

Jeg forsøger at holde en optimistisk tone på min blog, men det er altså ved at være svært at bevare optimismen omkring mine georginer. Så her kommer et indlæg i en mere opgivende toneart, end jeg egentlig bryder mig om.

Jeg har haft georginer i mange haver og i endnu flere somre, og jeg har altid haft succes med dem. Af og til er en enkelt ikke dukket op, eller et par stykker er blevet ædt af sneglene, men grundfølelsen har altid været succes, og grundoplevelsen har været, at det har været omend ikke super nemt, så i hvert fald alt arbejdet værd at have georginer i haven.

Men i år går alt galt på georginefronten. Jeg har vandet, og Søren har dræbt snegle, jeg har luget, og jeg har fordelt hestemøg. Jeg har brugt mange timer og mange kræfter, og lige om lidt gider jeg ikke bruge flere timer og kræfter på de georginer! Jeg er netop kommet ind fra det, vi kalder georginehaven, men som snarere ligner en georginekirkegård. Det sidste, jeg sagde til georginerne, inden jeg gik ind, var, at hvis de ikke TAGER SIG SAMMEN NU, bliver der INGEN GEORGINER her på matriklen næste år. Så sår jeg nogle nemme sommerblomster i stedet, gør jeg!

gule georginespirer
Gulnede dahliaspirer. Ak! Et trist syn.

Rigtigt mange knolde spirer (endnu – tilføjede hun håbefuldt) ikke, en del spirer er gule, ret mange småplanter er så gennemgnaskede af snegle, at de er lige ved at opgive ævred.

georgineråd
Jeg har købt nogle drivhusdyrkede georginer. Det gjorde jeg, da jeg troede, at der blot var tale om nogle få gule spirer. Siden har det vist sig, at der er tale om en slags massegulning, og jeg har indtil videre opgivet at sætte de indkøbte planter, for det hele virker så uoverskueligt dernede i georginehaven.
georgineråd
Denne plante er med i opløbet om at vinde prisen som årets mest umulige georgine. Den er både gnavet ned til få centimeters høje af sneglene OG gul.

Inden negativiteten helt overtager mig og dette indlæg, skal det siges, at der er også er sunde, livskraftige planter:

georgineråd

Og inden jeg helt giver op, vil jeg spørge dig, om du sidder inde med nogle gode georgineråd?

Kan jeg gøre noget for at hjælpe de gulnede georginer? (Jeg har prøvet at grave en knold op, og den så fuldstændig fin og sund ud). Og angående de uspirede knolde: Hvad er der mon gået galt? – De så gode ud, da jeg lagde dem.

georgineråd
I dag har jeg luget bedene og lagt hestemøg omkring alle spirerne. Jeg har også spredt Ferramol. Georginerne får en sidste chance.

Vi slutter lige med et billede af nogle sunde georginer fra sidste år. Når man kan plukke sådanne buketter ad libitum igennem tre-fire måneder, er det jo hele indsatsen værd:

georgineråd

Reklamelinks:
Vaser
Planteskilte i zink

21 meninger om “Jeg er lige ved at opgive. Gode georgineråd søges”

 1. Det er godt nok surt og ikke til at forstå. Jeg har ikke forstand på det, men når du skriver hestemøg, kan jeg kun komme at tænke på noget jeg hørte; at det kan være stærke sager for nogle planter. Men har du brugt det før, så …
  Og så gør det ikke en pind, at du også skriver om problemer!
  Kh

  1. Ja, mine georginer plejer at elske hestemøg, men jeg har selv haft tanken, at jeg måske har brugt for meget. – Almindeligvis siger man vist, at hønsemøg er stærkt, men hestemøg er ret “mildt”.
   Tak for din opbakning, Marianne, både i denne kommentar og i det hele taget 🙂
   Kh Nana

 2. Sikke noget! Der er ikke noget mere trættende end spildt arbejde.
  Hvilken jord har du plantet i? Jeg tror også overgødning er problemet, kan du plante dem et andet sted, så får du georginer i år 🙂

  1. Tak for rådet, Lisbeth!
   Jeg har plantet i den jord, jeg havde sommerblomster i sidste år. Jeg har ikke lige andre steder at gøre af dahliaerne, men jeg kan forsøge at fjerne noget gødning. – Jeg synes ellers ikke, jeg har brugt mere end sidste år, men det har jeg nok alligevel 🙂

 3. Jeg kom til at tænke på, at jeg i morges talte med en mand oppe i vores lille by. Han klagede ligesom jeg over vejret. For ja det er varmt om dagen, men det er stadig koldt om natten, måske kan det være årsagen. Hans fine hvide asparges giver ingenting i år, fordi det er for koldt om natten. Det kan du jo ikke rigtig gøre noget ved, men I kan da slå de forbistrede snegle ihjel, og det gør I jo også. Måske når vi får lunere nattetemperaturer, går det bedre.
  Jeg krydser fingre
  Kh Lisbeth

  1. Ja, det er påfaldende koldt om natten. Det har jeg ikke tænkt på som en mulig årsag til manglende spiring, men det er da ret sandsynligt. – Og en ting man bare må bøje sig for 🙂
   Vi fortsætter snegledrabene og håber på lune nætter!
   Tak for input, Lisbeth!
   Kh Nana

 4. Hej Nana
  Problemer oplever vi nok alle, men det er simpelthen lige ærgerligt, hver gang det sker.
  Mit gæt er hestemøget. Har det ligget længe nok, før du brugte det?
  Jeg håber, du får eksperimenteret dig frem til en redning, så du og vi kan nyde dine buketter i sensommeren.
  Kh Lisbeth

  1. I er flere, der mener, at jeg har brugt for meget hestemøg, og det er en tanke, jeg også selv har haft. Måske er det problemet. Det, der undrer mig, er bare, at jeg gjorde præcis det samme sidste år (som jeg huske det, i hvert fald 😉 ) med et noget bedre udfald 🙂
   Jeg arbejder videre med projektet og trøster mig med, at det ikke er hjertekirurgi, men blot sommerblomster, det handler om 🙂
   Tak for din kommentar, Lisbeth!
   Kh Nana

 5. Hej Nana.
  Jeg tror, som en af de ovenstående har skrevet, at det skyldes manglende varme. Mine (jeg har kun en ti stykker) vokser rutrolig langsomt. De har også haft besøg af snegle, men med saksen i hånden om aftenen og ferramol strøet omkring dem, har jeg fået taget livet af dem! Altså af sneglene!! Jeg tror, at der er en chance for, at der kommer gang i dine georginer, når vi får lunere vejr, så du må ikke opgive håbet om at få mulighed for at plukke flotte buketter. Det bliver så nok bare lidt senere i år.

  Desværre ser det ud til at være et slemt snegleår i år! Jeg er på krigsstien hver aften!

  Hav en god dag.

  Venlig hilsen Bodil.

  1. Hej Bodil.
   Jeg havde slet ikke tænkt på det med de kolde nætter, men det lyder sandsynligt. Georginer kommer jo fra noget varmere himmelstrøg, og de holder sikkert af lune nætter. Vi må vente og se, om der ikke kommer gang i dem. – Og mens vi venter, kan vi jo gå på sneglejagt 🙂
   Tak for dit input! – Og god aften til dig!
   Venlige hilsner fra Nana

 6. Hvor er det bare træls. Mht sneglene har jeg oplevet, at nematoder er det bedste forsvar. Det er bare lidt dyrt i det lange løb. Det skrev jeg om for et par år siden. Men derudover er det jagt, jagt og jagt. De kommer vandrende som plyndrende hære, og georginer er deres livret. Sneglekant på bedet er også godt. Og så vil jeg ellers tilslutte mig koret om for meget gødning.
  Håber, de retter sig, for dine georginebilleder er eftersommerens blogmæssige højdepunkt 🙂
  Kh, Karen

  1. Åh, jeg troede egentlig ikke, at nematoder virker. Jeg bruger Ferramol – og så spade, naturligvis 🙂 Ferramolen er også dyr, så det bliver hurtigt nogle dyre afgrøder, man dyrker. Jeg har sengekant på køkkenhavebedene, og jeg nyder mine sneglesikrede bede og ønsker mig nogle flere til at dyrke grøntsager i. Men vi har ikke råd til også at have blomsterne i sneglekantede bede.
   Ja, jeg har jo selv tænkt, at de gule blade kan skyldes overgødskning. Det mærkelige er bare, at jeg synes, jeg har gjort præcis, som jeg plejer. (Det har jeg så nok bare ikke 😉 )
   Tak for input, Karen! Jeg må lige læse op på de nematoder.
   Kh Nana

 7. Hej Nana
  Jeg har ikke forstand på det med gødning men jeg lærte fornyeligt en ting af Monty Don
  Man skal ikke vande georginer for meget når de kun er knolde og små spirer. Det er først når de er store at de har brug for meget vand. Bare en tanke….

  Håber det løser sig for dig
  Knus Vibeke

  1. Hej Vibeke.
   Det er da en intressant tanke! Jeg har ikke vandet en masse, men jeg vandede faktisk i forbindelse med, at jeg lagde knoldene. Det var måske en fejl. Hvis Monty siger det … 🙂
   Tak for din kommentar!
   Knus fra Nana

 8. Prøv at læse noget om hestegødning. Du skriver, du har ‘fordelt’ det. Det forstår jeg som ‘strøet oven på’ jorden. Det kan ingen små spirer/planter tåle at være i direkte berøring med. Kunne de sunde være heldige at være sluppet for det, mon.

  1. Nej, jeg har ikke lagt hestepærer på spirerne 🙂 Jeg har ligesom fordelt det imellem planterne. I er jo mange, der er inde på, at jeg nok har gødet for meget, og da jeg så de gule spirer, fik jeg selv den tanke. Det mærkelige er bare, at jeg har gjort præcis, som jeg gjorde på Vadekærgård, hvor jeg havde super flotte georginer og præcis, som jeg gjorde sidste år, hvor vi også kunne prale at de smukkeste dahliabede. Men jeg HAR jo nok IKKE gjort præcis som tidligere. Jeg har nok gødet for meget (og så er der også det med de kolde nætter og med vanding af knoldene). Jeg kommer lige fra georginerne, og der er ikke flere gule i dag. Ej heller flere, der er ædt af snegle, så jeg er en smule mere optimistisk. – Også fordi, jeg har fået så mange gode input her på bloggen. Tak for dit, Elsebeth!

 9. Hallo, måske – eller næsten sikkert – er kuren mod dræbersnegle fundet. Prøv at søge på NoSlug på Facebook (eller www), hvor den kemikaliefrie fanger vises i video. Supersmart, og som jeg vist allerede har skrevet, så elsker de bæster øl. Hvis du prøver NoSlug, ville jeg godt vide, hvordan det går med det.
  Hilsen, Marianne

 10. Hej Nana.
  Jeg kan fortælle dig at vi har lagt små 2000 knolde for 5 uger siden og af dem er der kun kommet ca 400 op, men der kommer mange hver dag nu. jorden har været alt for kold og som der skrives er det stadig koldt de fleste nætter. Roserne heroppe hos os er også først blevet rigtig fine de sidste 14 dage, så det går lidt trægt, men georginerne skal nok komme, når først du har fået has på sneglene. Hilsen Ulla.

  1. Hej Ulla.
   Tak for din kommentar! Den giver mig mod 🙂 Jeg vidste jo godt, at I har mange georginer, men tænk engang: 2000. Det er jo helt vildt! Jeg glæder mig til dine billeder senere på sæsonen – og til at flere af mine egne forhåbentlig stikker hovedet frem 🙂
   Hilsner fra Nana

 11. Hej Nana. Her i vores tunge og lidt våde jord gror georginerne altså også langsomt. Nogle få stykker er ikke engang kommet frem endnu. Jeg tror også det skyldes kolde nætter og så hjælper sneglene virkelig heller ikke. Der er mange i år og jeg er også på jagt med Ferramol og spade. Jeg tror på at dine georginer nok skal klare det når de vokser lidt til. Bedste hilsner Neija

  1. Tak for dit optimistiske indspark, Neija! Det er faktisk som om nogle af de gulnede blade bliver grønnere, og jeg er selv en anelse mere optimistisk 🙂
   Bedste havehilsner fra Nana

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.