Jeg bliver altid så rørt …

rørt
Spirende frø

Jeg bliver altid så rørt, når frø spirer. Det er jo sådan set bare naturens orden og vel egentlig ikke noget at blive bevæget over. Men det bliver jeg altså. Da rucolaen, som jeg såede for en uge siden, i går kikkede frem, fik jeg tårer i øjnene.

rørt

År efter år gentager jeg mig selv i én uendelighed, når jeg ikke kan lade være med at kommentere det mirakel, der foregår lige for øjnene af mig: Jeg lægger et lillebitte frø i jorden, og så får jeg mad at spise eller blomster at plukke.

pluksalat
En lille køkkenhave skaber også lykke

På Vadekærgård havde vi en stor køkkenhave, og sidste år havde jeg en stor skærehave. Begge dele var fantastisk at opleve. I år bliver de fleste havekræfter brugt på andre ting end såning. Men lidt bliver det til, for jeg har anlagt en lille køkkenhave i to højbede. At køkkenhaven indtil videre er ret beskeden i størrelsen, gør dog ikke oplevelsen mindre. Jeg går igen rundt og ser på spirer og sukker af bevægelse, jubler af begejstring og fortæller mine omgivelser, hvilke fantastiske kræfter, vi er vidner til.

højbed

Ideen er, at køkkenhaven skal være større, men på en ekstensiv og overkommelig måde. Den skal jeg nok komme til at fortælle meget mere om.

Mine georgineknolde spirer

Der, hvor vi sidste år havde sommerblomster i massevis, har vi anlagt en lille georginehave. I går lugede jeg bedene, og se nu hvilken lykke:

georginespire

Mange af georgineknoldene spirer. Jamen, det er da lige til at blive rørt af. Jeg har bare lagt nogle tørre knolde, som har ligget på en hylde i fyrrummet hele vinteren, i jorden. Og nu begynder de at udvikle sig til overdådigt blomstrende georginer.

Miraklernes tid er ikke forbi.

Reklamelinks:
Højbede og planteskilte fra Zinkbakken.dk
Grøntsagsfrø kan man få mange steder til en billig penge, fx her.
Jeg har købt de fleste af mine georgineknolde her.

8 meninger om “Jeg bliver altid så rørt …”

 1. Det er fantastisk hver gang, noget man har sået, spirer! Jeg genkender din glæde. Min køkkenhave er endnu bar – den er bittelille, og den er klar, men jeg er ikke kommet så langt. I dag har jeg dog været i planteskolen og købt ind – både små salatplanter, kål, krydderurter og sommerblomster. Det, eneste jeg selv sår i år, bliver dild, squash og bønner – resten snyder jeg mit lidt til. Jeg har dog ikke plantet ud i dag – de lover så koldt vejr, at jeg tænker, de fine planter lige får et par overnatninger i drivhuset og kommer ud om dagen, før de bliver sat i jorden. Inde i drivhuset plantede jeg dog basilikum, timian og en ananaskirsebær – der er så meget bar jord, så længe tomaterne er så små. Og jeg ved jo godt, det snart er en jungle derinde, men i år har jeg plantet tomaterne med lidt større afstand, så mon ikke der bliver plads til de små ekstra ting?

  1. Man må gerne snyde 🙂
   Åh, hvor må det være dejligt at have et stort drivhus som dit! Vores er på 5m2, tror jeg, og vi har plantet tomater. – Jeg tænker, at taget løfter sig til sommer 🙂

 2. Jeg har det som dig og bliver meget rørt, når jeg ser spirer på de frø, jeg har lagt i jorden. Det er fantastisk at se hvert år. Jeg har ikke haft køkkenhave, siden min søn boede hjemme, men jeg får helt lyst, når jeg læser, hvad du skriver 🙂

 3. Nu I snakker om frømostre, så kender jeg et frømonster. Maggie har væltet to af mine spirebakker i drivhuset, så overdådigheden bliver en anelse begrænset i år. Der kommer i hvert fald kun fire rudbeckia sahara, og slet ingen evighedsblomster. Men det var dejligt, da frøene spirede 🙂
  Kh, Karen

  1. Man skal ikke undervurdere forventningens glæde – og den havde du da 🙂 – Og så har du også søde Maggie frømonster 🙂
   Kh Nana

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.