I dag skal jeg i haven. Om det kreative aspekt i at have en have

I dag skal jeg i haven. Ja, jeg er faktisk i haven stort set hver dag, og for det meste i flere timer. I haven får jeg og hundene frisk luft, motion og lys. Og så får jeg afløb for min kreative trang.

georginer
En af de georginer der har overvintret under isoleringsmåtter. De overvintrede georginer har allerede blomstret et stykke tid.

De fleste mennesker (måske alle?) har vist en kreativ trang. Det er godt at skabe noget.

spidskål
Spidskål.

I mange år har jeg skabt undervisning. Overvejet hvad jeg ville undervise i, hvordan det skulle præsenteres for elever og kursister. Jeg har udtænkt undervisningsforløb og arbejdsspørgsmål, og jeg har forfattet eksamensspørgsmål. Det har jeg været glad for. Meget glad. Men den tid er forbi, og nu skaber jeg noget andet. Det er ikke så dårligt. Det er faktisk ligeså godt, bare på en anden måde.

broccoli
Jeg ved ikke hvad jeg har gjort rigtigt, men al min kål ser ud til at lykkes i år. Her er det broccoli.

At have en have er meget konkret. Man har virkelig noget mellem hænderne. Haven er til at føle på. Den giver sorte negle, jord i ansigtet og vabler i hænderne. Man kan spise afgrøderne i køkkenhaven, og man kan plukke buketter af havens blomster. At have en have er en sanselig oplevelse.

lavendelsti
Hovedstien i køkkenhaven. Jeg har netop sat de sidste lavendler, og jeg håber at de til næste år vil begynde at danne en hæk langs stiens sider.

Man kan også sidde i haven og bare være til. Det er ikke dårligt. Men for mig er haven først og fremmest et rum for kreativitet. Et sted hvor jeg – i samarbejde med naturen – kan skabe både skønhed og mad.

at have en have
Bedet langs grisestalden. Vi kalder det cottagebedet.

I dag skal jeg i haven. Jeg glæder mig.

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

14 meninger om “I dag skal jeg i haven. Om det kreative aspekt i at have en have”

 1. Ja men der er da også noget at glæde sig til, det er der heldigvis næsten dagligt 🙂 Jeg har også haft georginer ude i vinter god tildækkede, men der er nu ikke en gang knopper i, så du har da fint succes med dine.

  1. Jeg kan se en meget tydelig forskel på de georginer jeg har haft liggende i jorden og dem jeg fik forærende og som har overvintret inden døre. De første er langt længere fremme. Det kan være fordi jeg fjernede vintermåtterne ret tidligt. Jeg var bange for at det var FOR tidligt for der kom en del frost efterfølgende, men det har de overlevet 🙂

 2. Jeg er også på vej ud i haven – og glæder mig! Her er planen også, at vinterdække dahliaerne i år – spændende. Mine er lige begyndt at blomstre – der er mange knopper. Ha’ en skøn dag i haven!

  1. Hi-hi, ja, det er ikke altid det går glat i haven. Fx rådner mine jordbær! Jeg har lige været i køkkenhaven efter bær til en pavlova, men der er langt imellem de friske jordbær …
   God søndag til dig, Charlotte!

 3. Set med mine øjne, er kålplanter noget af det smukkeste! Og dine er pragt eksemplarer – Ingen sneglebid, ingen skimmel. Udelukkende struttende livskraft. Noget har du gjort helt rigtigt 🙂 Smukt!

 4. Det er så sandt som skrevet 🙂 haven er det bedste frirum, og der er intet det får kreativiteten til at blomstre 😉 som når den skal anlægges.
  Jeg glædes også hver dag over frodigheden og alt det smukke der findes derude.
  Sådan en have dag, skal jeg også have idag

  Ønsker dig sol og glæde
  Knus Lone

 5. Hej Nana. Hvor er dine dahliaer flotte :-). Og ligeså dine grønsager. At være i haven er skønt, og det er da et plus at det kan ende ud i lækre grønsager til skønne måltider :-). Her har vi besluttet, at det er slut med jordbærbede. Vi når ikke at få et eneste, så fremadrettet køber vi os til de jordbær vi vil spise. Heldigvis kan de købes friske hos en gårdbutik i nærheden. God søndag til dig, mon ikke du er i haven i dag også? :-). Kh Mette

  1. Friske jordbær er godt, men gårdbutikkens er da ligeså gode som egne 🙂 Og lige i disse dage er jeg også lidt træt af de jordbær der bare hænger og rådner! Jeg tror jeg har plukket sæsonens sidste i dag.
   Jeg har været i haven, men jeg har bare siddet og snakket og drukket kaffe og sådan noget. Det er nu heller ikke så dårligt 🙂
   Kh Nana

Tak for din kommentar.